ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 28 Νοέμβρη 2021
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κόντρα στην κυβερνητική κοροϊδία προετοιμάζουν τους νέους συντονισμένους αγώνες

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων η μείωση του κόστους παραγωγής, η καταβολή αποζημιώσεων στο 100%, η μη περικοπή των συνδεδεμένων ενισχύσεων

Eurokinissi

Με μια σειρά από πολύμορφες πρωτοβουλίες στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο, στη Φθιώτιδα, στην Κρήτη και αλλού, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι διεκδικούν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, απέναντι στην πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που οξύνει τα προβλήματα των αγροτών και των οικογενειών τους, απειλώντας ακόμα και την επιβίωσή τους.

Εξανεμίζεται το εισόδημα από το υψηλό κόστος παραγωγής

Το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, σφίγγει τη θηλιά για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που βλέπουν να εξανεμίζεται το εισόδημά τους και τα χρέη συνεχώς να αυξάνονται.

Χαρακτηριστικά, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου στο 1,5 ευρώ το λίτρο επιβαρύνει τους αγρότες τουλάχιστον κατά 25%, που σε χρήματα μεταφράζεται σε 50 ευρώ για κάθε γέμισμα ενός ντεπόζιτου 150 λίτρων - που αναλογεί σε ένα μεσαίου μεγέθους τρακτέρ 100 ίππων.

Την ίδια ώρα, η απόφαση - εμπαιγμός της κυβέρνησης να δώσει κάποια ψίχουλα σε πολύ λίγους αγρότες και να τα βαφτίσει «επιστροφή φόρου κατανάλωσης» στο αγροτικό πετρέλαιο έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που κάθε χρόνο δίνονται 370 εκατομμύρια ευρώ για επιστροφή φόρου καυσίμων σε εφοπλιστές, ξενοδόχους, κλινικάρχες, η κυβέρνηση θα δώσει, για το 2020, 50 εκατομμύρια ευρώ σε μια μικρή μερίδα των αγροτών, κυρίως σε αυτούς που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, αφήνοντας χαμένους τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών. Ταυτόχρονα, ακόμη και αυτή η επιστροφή είναι πολύ πίσω από αυτήν που δινόταν. Το 2015 η επιστροφή για το αγροτικό πετρέλαιο ήταν 185 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και βέβαια τότε με πολύ χαμηλότερη τιμή στο λίτρο πετρελαίου.

Παρόμοια προβλήματα προκαλεί η υψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιούν αγρότες και κτηνοτρόφοι (για χρήση σε γεωτρήσεις και άλλες εγκαταστάσεις). Οπως καταγγέλλεται από αγρότες, από το 2015 μέχρι σήμερα, το κόστος του ρεύματος για το πότισμα των χωραφιών εκτοξεύτηκε από τα 14 ευρώ το στρέμμα στα 65 ευρώ.

Από τον Αύγουστο, έγινε και άλλη αύξηση με βάση την επιβολή της «Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεών Προμήθειας», που αφορά συνολικά τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, για το σύνολο σχεδόν των λαϊκών στρωμάτων. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα αγρότη που για κατανάλωση αγροτικού ρεύματος για 31 μέρες μέσα στον Αύγουστο για 20.800 kWh, θα έπρεπε να πληρώσει 1.444,36 ευρώ, και προστίθενται άλλα 1.424,64 ευρώ, ως ρήτρα αναπροσαρμογής (χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιπες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ο ΦΠΑ και διάφορα τέλη), πετώντας το «τυράκι» μιας έκπτωσης ύψους 628 ευρώ. Ωστόσο διαμορφώνεται τελικά μια αύξηση περίπου κατά 50%! Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη για όσους έχουν προηγούμενα χρέη, οδηγώντας τους να μην μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.

Αυξημένες είναι και οι τιμές σε ζωοτροφές, σε λιπάσματα, σε αγροτικά μέσα και εφόδια, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων που τα παράγουν και τα διακινούν. Το πρόβλημα πλήττει ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους.

Ενδεικτικά οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί σε πολλές περιοχές: Το καλαμπόκι από 20 λεπτά έφτασε στα 35 λεπτά, το πίτουρο από 14 πήγε 23, το κριθάρι από 22 πήγε 29 - 30 λεπτά, το τριφύλλι από 22 λεπτά έφτασε στα 32 λεπτά, η σόγια από 37 λεπτά σε 53 λεπτά. Ετσι, η όποια αύξηση υπήρχε στο γάλα φέτος, εξανεμίστηκε και επιπλέον «έβαλε μέσα» έναν κτηνοτρόφο 20 ευρώ ανά πρόβατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις αυξήσεις δεν τις καρπώθηκαν οι γεωργοί, αλλά 3 - 4 εισαγωγείς σόγιας αλλά και βιομηχανίες αλεύρων. Επιπρόσθετα, το χρονικό διάστημα Φλεβάρη - Μάρτη αλλά και μέσα στον Απρίλη υπήρξε παρατεταμένος παγετός, με θερμοκρασίες τέτοιες που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής γάλακτος των αιγοπροβάτων κατά 20 - 30% και σε ορισμένες περιπτώσεις 40%.

Οπως μάλιστα καταγγέλλουν οι Ομοσπονδίες των αγροτοκτηνοτρόφων, είναι αστεία η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% στο 6% όταν το πάγιο αίτημα του αγροτικού κινήματος είναι να υπάρξει επιδότηση στις ζωοτροφές και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης για τον λαό.

Απροστάτευτοι στα καιρικά φαινόμενα, καθυστερούν ακόμα και οι ανεπαρκείς αποζημιώσεις

Από τα ιδιαίτερα ζητήματα που αναδεικνύει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι αυτό των καταστροφών στην παραγωγή και των αποζημιώσεων. Το θέμα αυτό δυστυχώς «συνοδεύει» μόνιμα τους αγρότες σε όλη τη χώρα, αφού δεν υλοποιούνται με ταχύτητα τα απαραίτητα έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Ταυτόχρονα, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Μάλιστα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα!

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα κατήγγειλαν οι αγρότες του Τυρνάβου στη μαχητική κινητοποίηση με τρακτέρ στις 18 Νοέμβρη στη Λάρισα: Ενώ η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να δώσει το 40% των προκαταβολών των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές από τον παγετό του Απρίλη, έως τα τέλη Ιούλη, δεκάδες αγρότες πήραν είτε εξευτελιστικές αποζημιώσεις είτε μηδενικές. Ταυτόχρονα, με ένα άρθρο στο νομοσχέδιο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων, η κυβέρνηση μεταθέτει έως το τέλος του χρόνου την ημερομηνία καταβολής των προκαταβολών, ενώ υποτίθεται ότι τέλος του χρόνου θα γινόταν η συνολική εξόφληση της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.

Αλλά και στην Καρδίτσα, 14 μήνες μετά τις καταστροφές από την κακοκαιρία του «Ιανού» βγήκαν οι ενστάσεις εκατοντάδων αγροτών για τις αδικίες που είχαν εντοπιστεί σε εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ και τίποτα δεν άλλαξε, τίποτα δεν αποκαταστάθηκε.

Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στη Μακεδονία και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου χιλιάδες αγρότες προσπαθούν να βγάλουν τον χειμώνα με ελάχιστο εισόδημα.

Εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων 11 προϊόντα

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, τις τελευταίες μέρες έχει μεγαλώσει η ανησυχία σε χιλιάδες παραγωγούς, αφού στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, εκτός της νέας λίστας συνδεδεμένων ενισχύσεων μένουν μέχρι στιγμής 11 προϊόντα, όπως βιομηχανική ντομάτα, ρύζι, σταφίδα, μήλα, ζαχαρότευτλα, καρποί με κέλυφος, πορτοκάλια και ροδάκινα χυμοποίησης, σπαράγγια και σηροτροφία και όσπρια ανθρώπινης κατανάλωσης, αρπάζοντας έτσι από την τσέπη των παραγωγών χιλιάδες ευρώ.

Με βάση το πάγιο αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, έγιναν κινητοποιήσεις τις προηγούμενες μέρες σε Αγιά Λάρισας και Ζαγορά Μαγνησίας, ενώ την Πέμπτη 2 Δεκέμβρη προγραμματίζεται κινητοποίηση στην Αθήνα με τη συμμετοχή αγροτών από Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Καστοριά, Κοζάνη.

Τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας στην ύπαιθρο

Πλάι σε όλα τ' άλλα που αφορούν το εισόδημα, το διαχρονικά υποβαθμισμένο και εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας, που σήμερα πιέζεται λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό, μεγαλώνει την αγωνία χιλιάδων αγροτικών οικογενειών στην ύπαιθρο, σε μια περίοδο όπου το πανδημικό κύμα εξακολουθεί να επελαύνει, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του λαού.

Μαζί με τα φρακαρισμένα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν, έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει κάποιο ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυσή τους αλλά συνεχίζει με την ίδια «συνταγή» που πληρώνει πανάκριβα ο λαός: «Ατομική ευθύνη», «εξοικονόμηση κόστους», επιχειρηματική δράση στην Υγεία, «ασυλία» στις ιδιωτικές κλινικές, μπαλώματα, μετακινήσεις προσωπικού που ανοίγουν νέες επικίνδυνες τρύπες.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ανασταλεί η λειτουργία Περιφερειακών Αγροτικών Ιατρείων στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και άλλες περιοχές της χώρας.


Γ. Π.

Το Σάββατο στη Λάρισα συνεδριάζει η Γραμματεία της Επιτροπής των Μπλόκων

Οι βιοπαλαιστές αγρότες μέσα από την πείρα των τελευταίων χρόνων συνειδητοποιούν καλύτερα πως στον μακρόχρονο και δύσκολο αγώνα που διεξάγουν, ενάντια στην πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις των μονοπωλίων και της ΕΕ, το σημαντικότερο όπλο τους είναι η οργανωμένη πάλη, το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, η συμπόρευση και κοινή δράση με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Σε αυτό το πλαίσιο, με τους αγώνες και τα μπλόκα, κόντρα στην αδιαλλαξία και την τρομοκρατία των εκάστοτε κυβερνήσεων, απέσπασαν συγκεκριμένες κατακτήσεις, όπως το αφορολόγητο.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση, στον προσανατολισμό και τον συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, στη συνάντηση των αγώνων των αγροτών με το εργατικό κίνημα, παίζει αναμφισβήτητα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στην οποία συσπειρώνονται 13 Ομοσπονδίες και πάνω από 200 Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι.

Απ' αυτήν την άποψη, η συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, το Σάββατο στη Λάρισα, μπορεί να δώσει ώθηση στην οργάνωση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα.

Η πείρα από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, το πλαίσιο πάλης που επεξεργάστηκε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η καθοριστική συμβολή Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην οργάνωση της πάλης μαζί με την προσπάθεια για τη μαζικοποίηση και το δυνάμωμά τους, τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν, είναι τα «εφόδια» στα οποία πρέπει να στηριχτούν για να κλιμακώσουν τον αγώνα για μια αξιοπρεπή ζωή, που τους στερεί η πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων απ' όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ