ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πύρινες πληγές στον αρχαιολογικό χώρο Καλυδώνος

Από την ανασκαφή του θεάτρου
Από την ανασκαφή του θεάτρου
Από τη μεγάλη φωτιά, που βρισκόταν, από προχτές, σε εξέλιξη στην περιοχή του Δήμου Μεσολογγίου, επλήγη μεγάλο μέρος του φυτικού κεφαλαίου του ελαιόφυτου αρχαιολογικού χώρου Καλυδώνος. Ωστόσο, τα μνημεία του χώρου (Λάφριο, Ηρώο, Θέατρο, οχύρωση) δεν υπέστησαν ζημιές σε ό,τι αφορά τα δομικά τους στοιχεία, καθώς η ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ είχε μεριμνήσει με την έναρξη της θερινής περιόδου για το σχολαστικό καθαρισμό αυτών και του άμεσου περιβάλλοντός τους.

Από τη χτεσινή αυτοψία διαπιστώθηκε ότι οι φθορές περιορίζονται μόνον σε λεπτό στρώμα αιθάλης που έχει επικαθίσει σε ελάχιστα τμήματα δόμων στο ναό του Απόλλωνος, στη στοά, στο ανάλημμα του ιερού της Αρτέμιδος και σε μικρό τμήμα του τείχους, με αποτέλεσμα να έχουν μαυρίσει επιφανειακά οι λίθοι. Φθορές επίσης υπέστη η περίφραξη του Ηρώου. Ηδη έχουν δρομολογηθεί από την ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων η αποκατάσταση των υλικών φθορών (περίφραξη, πινακίδες) και ο καθαρισμός των λίθων.

Η αρχαία Καλυδώνα χρονικά τοποθετείται στην αρχή της προϊστορίας, περίπου την 3η χιλιετία π.Χ. και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έχουμε, φτάνει μέχρι τους ύστερους Ελληνιστικούς χρόνους. Βρίσκεται στη θέση «Κούτραγα» πεντακόσια περίπου μέτρα από τα τελευταία σπίτια του Ανω Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας. Από τον Ομηρο, αναφέρεται με την ονομασία «πετρήεσσα». Σήμερα στο χώρο σώζονται: τμήματα του τειχικού περιβόλου, δίκλιτη στοά, καθώς και η ιερά οδός που οδηγεί στο λατρευτικό τέμενος των ναών της Λαφρίας Αρτέμιδας και του Απόλλωνα. Επίσης, ανατολικά της ιεράς οδού αποκαλύφθηκε θολωτός τάφος.

Η θέση της πόλης εντοπίστηκε, με βάση τις περιγραφές του Στράβωνα από δύο περιηγητές το 1805. Στη συνέχεια, ο λέκτορας κλασικών σπουδών του πανεπιστημίου της Ουαλίας Δρ. Ουίλιαμς Γούντσγουορθ μελέτησε και σχεδίασε λεπτομερείς χάρτες, οι οποίοι βοήθησαν 30 χρόνια αργότερα, το έτος 1824, τον αρχαιολόγο καθηγητή Κώστα Ρωμαίο και το Δανό ομόλογό του Fr. Doulsen να φέρουν στο φως όλα όσα ανασκάφτηκαν εκείνη την εποχή.

Απ' τις ανασκαφές έχουν βρεθεί αναρίθμητα αντικείμενα ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας, τα οποία κοσμούν, δυστυχώς, τα ευρωπαϊκά μουσεία. Στο μουσείο μάλιστα του Λούβρου, υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα που «φιλοξενεί» τα πιο όμορφα αγάλματα που βρέθηκαν στο χώρο της αρχαίας Καλυδώνας. Το ίδιο επίσης στα αρχαιολογικά μουσεία της Βαρκελώνης, των Βρυξελλών, του Αμστερνταμ και του Βερολίνου.

Την ευθύνη των σύγχρονων ανασκαφών έχει ο Δανός καθηγητής S. Dietz και η ομάδα του, που εδώ και αρκετά χρόνια με υπομονή, επιμονή συνεχίζουν τις ανασκαφικές εργασίες στο χώρο.

Κινηματογραφικές μεταφορές της τραγωδίας

Ειρήνη Παππά και Αλέκα Κατσέλη στην «Ηλέκτρα» του Μιχ. Κακογιάννη
Ειρήνη Παππά και Αλέκα Κατσέλη στην «Ηλέκτρα» του Μιχ. Κακογιάννη
Στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αθήνας (2-7/9), θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος κλασικές μεταφορές της τραγωδίας τόσο στην κινηματογραφική όσο και την τηλεοπτική οθόνη Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Οι κινηματογραφικές ταινίες θα προβληθούν στο θερινό κινηματογράφο «Λαΐς» και οι μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις στη χειμερινή αίθουσα.

Πρόκειται για οκτώ ελληνικές και ξένες ταινίες, οι οποίες είναι βασισμένες ή εμπνευσμένες από αρχαία ελληνικά έργα και γυρίστηκαν από το 1961 μέχρι το 1988. Ξεκινώντας από την «Αντιγόνη» του Γιώργου Τζαβέλλα (1961), που επικρίθηκε αρχικά στην Ελλάδα αλλά διακρίθηκε στο εξωτερικό, περνάμε στη μεταφορά του μύθου της «Φαίδρας» (1961) από τον Ντασσέν με την Μελίνα Μερκούρη και την «Ηλέκτρα» του Κακογιάννη (1962) με την Ειρήνη Παππά, μια ταινία που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Στην «Κραυγή Γυναικών» (1978) του Ντασσέν συναντάμε και πάλι την Μελίνα Μερκούρη, που εδώ συνδιαλέγεται με την Ελεν Μπέρστιν. Τα «Κορίτσια» (1968) της Σουηδής Μάι Ζέτερλινγκ (Mai Zetterling) βασίζονται στη «Λυσιστράτη», ενώ πρωταγωνιστούν οι αγαπημένες ηθοποιοί του Μπέργκμαν. Η συγκεκριμένη ταινία θα προβληθεί στην υψηλότερη ψηφιακή ανάλυση 2Κ σε συνεργασία με τη Europe's Finest, την πρώτη διακρατική υπηρεσία «Cinema OnDemand» για ψηφιακή κινηματογραφική διανομή σε ευρωπαϊκούς κινηματογράφους.

Σε διαφορετικό στιλ, το ντοκιμαντέρ «Σημειώσεις για μια Αφρικανική Ορέστεια» (1970) του Παζολίνι καταπιάνεται με την ιδέα του σκηνοθέτη για μια κινηματογραφική μεταφορά της Ορέστειας τοποθετημένη στην Αφρική της δεκαετίας του '60. «Για την Ηλέκτρα» (1974) και η μεταφορά του Μίκλος Γιάντσο (Miklos Jancso) και η «Μήδεια» που σκηνοθέτησε το 1988 ο Λαρς φον Τρίερ με βάση ένα σενάριο - διασκευή του Καρλ Ντράγιερ.

Οι μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις που θα προβληθούν είναι: «Αγαμέμνων», του Αισχύλου, σκηνοθεσία Peter Stein. «Ορέστεια», του Αισχύλου, σκηνοθεσία Michael Talheimer, Deutsches Theater Berlin. «Αχαρνής», του Αριστοφάνη, σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, «Θέατρο Τέχνης». «Ηλέκτρα», του Σοφοκλή, σκηνοθεσία Antoine Vitez. «Μήδεια», του Ευριπίδη, σκηνοθεσία Yuko Ninagawa, Θέατρο «Τόχο». «Βάκχες», του Ευριπίδη, σκηνοθεσία Klaus Michael Grueber (Berlin, 1974).

Ολοι μιλούν για το «ντουέντε»...

«Σε όλη την Ανδαλουσία... όλοι μιλούν συνεχώς για το duende και το αναγνωρίζουν με αλάνθαστο ένστικτο μόλις εμφανιστεί» (Λόρκα). Το Duende, έννοια συνυφασμένη με την κουλτούρα της Ανδαλουσίας αλλά δύσκολο να ερμηνευτεί με ακρίβεια, είναι η πηγή έμπνευσης της νέας δισκογραφικής πρότασης της Ελένης Πέτα σε συνεργασία με τον κιθαρίστα Παναγιώτη Μάργαρη. Το duende έχει να κάνει με το συναίσθημα, το πάθος, την ανείπωτη συγκίνηση που μπορεί να προξενήσει μία καλλιτεχνική έκφραση - στο χορό, στη μουσική, στο τραγούδι. Η Ελένη Πέτα και ο Παναγιώτης Μάργαρης επιλέγουν να ερμηνεύσουν μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Τραγούδια των Madredeus, Pink Floyd, Joan Baez, Astor Piazzolla, The Police, Amalia Rodrigues, Μίκη Θεοδωράκη, The Kinks, Ishtar, Γιώργου Ανδρέου, Christophe, κ.ά. Γνώριμες μελωδίες σε καινούριο περιβάλλον, ενώνονται και ταξιδεύουν σε προορισμούς γοητευτικούς, γεμάτους πολυποίκιλα φωνητικά και κιθαριστικά ηχοχρώματα με ενορχηστρωτική διάθεση τόσο σκοτεινή, όσο και φλογερή, τόσο Μεσογειακή όσο και δυτική. Ο Al Di Meola, ένας από τους πλέον χαρισματικούς σύγχρονους συνθέτες και κιθαρίστες στο χώρο της τζαζ, του φλαμένγκο και του τάνγκο, συμμετέχει σε 2 τραγούδια. Το «Duende» αποτελεί τον κορμό της παράστασης που παρουσιάζουν τον τελευταίο καιρό η Ελένη Πέτα και ο Παναγιώτης Μάργαρης μαζί με τους συνεργάτες τους στις ζωντανές τους εμφανίσεις.

Στο πλαίσιο μάλιστα του Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ικαρος, που πραγματοποιείται στην Ικαρία, οι δύο καλλιτέχνες θα δώσουν δύο συναυλίες. Στις 5/9 στον Αγιο Κήρυκο, Ρεματιά της Παναγιάς (Κουζίνο) και στις 6/9, στο θέατρο Διόνυσος, Οινοποιείο Αφιανέ, στις Ράχες.

Θέατρο και μουσική παντού
  • Στο θέατρο Παπάγου παρουσιάζεται, σήμερα, η «Ανθρώπινη φωνή» του Ζαν Κοκτώ από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Σκηνοθεσία - απόδοση Γιάννης Ιορδανίδης. Με την Κερασία Σαμαρά και τον Αλέξανδρο Νταβρή. Στο πιάνο ο Νικόλας Μπράβος.
  • Συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη, σήμερα, στον Αγιο Αχίλλειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πρέσπεια».
  • Σήμερα, επίσης, τα «Μικρά Διονύσια» παρουσιάζει στο Αρχαίο Θέατρο Δίου (Φεστιβάλ Ολύμπου) το ΚΘΒΕ. Σύνθεση κειμένων Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα - Γρηγόρη Καραντινάκη. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Ταμίλλα Κουλίεβα, Γιάννης Μαλλούχος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Κώστας Σαντάς, Νίκος Ψαρράς, κ.ά.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει, σήμερα, στο Ευριπίδειο Θέατρο, στη Σαλαμίνα, τον «Υπηρέτη δυο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι.
  • Στο πλαίσιο του Sani Festival Classic, σήμερα, οι Γιάννης Στέφος, Lydia Oshavkova, Ντιλιάνα Γκεοργκίεβα - Παπαδοπούλου θα δώσουν συναυλία για τσέλο, πιάνο και φλάουτο.
  • Σήμερα, η «Κατσαρίδα» παρουσιάζεται στη Σητεία, Φρούριο Καζάρμα. Κείμενο - Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου.
  • Αύριο θα δοθεί συναυλία με τους ντούο Vassilikos - Δήμητρα Γαλάνη, στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο των «Αισχυλείων» (20.30).
  • Στο πλαίσιο του 6oυ Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας, επίσης αύριο, στην Οικία Seegy, Παχεία Ράχη, συναυλία με έργα των: Μ. Ντε Φάγια, Εν. Γρανάδος, Ν. Καπουστίν, Κ. Μπαλμπάστρ, Μ. Καστελνουόβο - Τεντέσκο, Α. Ε. Τζιναστέρα από το Duo «Melis» (κιθάρα).
  • Τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αθήνας, στο θέατρο Αττικού Αλσους, παρουσιάζονται (21.00) οι «Σκηνοβάτες» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή από το Εθνικό Θέατρο. Παίζουν: Νένα Μεντή, Σοφία Φιλιππίδου, Νίκος Κουρής, Τάνια Τρύπη, Ελένη Κοκκίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Λαέρτης Μαλκότσης, Ευαγγελία Μουμούρη, κ.ά.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας παρουσιάζει, τη Δευτέρα, στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», το έργο του Νίκου Τσιφόρου «Πινακοθήκη ηλιθίων» σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου, με τους Αλέκο Κολλιόπουλο, Περικλή Αλμπάνη, Γιάννη Δρίτσα, Μαρίνα Ταμπουλάρη, Γιώργο Τσαπόγα, Γιώργο Πασσάκο κ.ά.
  • Τη Δευτέρα και ο Γιάννης Αγγελάκας, με τον Ντίνο Σαδίκη στο μπαγλαμά, τον Στάθη Αραμπατζή στην κιθάρα και τον Τίτο Καργιωτάκη στην κονσόλα και στα ηλεκτρονικά, θα βρίσκονται στη Λιβαδειά, στο πέτρινο Ανοιχτό θέατρο Κρύας, στo πλαίσιo των Τροφώνιων 2011.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ