ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Μάη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ
Αναγνωρίζει τους κινδύνους της «αντιπυραυλικής ασπίδας» η Μόσχα και ανεβάζει τους τόνους

Από παλιότερη κινητοποίηση στην Τσεχία ενάντια στην εγκατάσταση της αμερικανοΝΑΤΟικής «ασπίδας»

Associated Press

Από παλιότερη κινητοποίηση στην Τσεχία ενάντια στην εγκατάσταση της αμερικανοΝΑΤΟικής «ασπίδας»
Τη βδομάδα που μας πέρασε οι Ρώσοι στρατιωτικοί αναγνώρισαν ξαφνικά πως το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας μπορεί να προκαλέσει τεράστιο κίνδυνο για τη Ρωσία. Μιλώντας την προπερασμένη Παρασκευή στην επιστημονικο-πρακτική σύσκεψη με θέμα «Η θέση της Ρωσίας σχετικά με τη δημιουργία του ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας», ο αναπληρωτής επιτελάρχης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Αντρέι Τρετιάκ, δήλωσε πως μετά το 2015 το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θα είναι σε θέση να καταρρίψει τους ρωσικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Σύμφωνα με τα λόγια του Αντρέι Τρετιάκ, σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστημονικές οργανώσεις του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας, αναλύοντας τα σχέδια εκσυγχρονισμού του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και της εγκατάστασης των στοιχείων του στην Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στρατιωτικών ερευνητών από τη Ρωσία, η πρώτη και η δεύτερη φάση του αμερικανικού προγράμματος δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τις ρωσικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις. Ομως, όπως δήλωσε ο στρατηγός Τρετιάκ, «η κατάσταση μεταβάλλεται τελείως με την υλοποίηση της τρίτης και της τέταρτης φάσης της πυραυλικής άμυνας». Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα οι εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Αμυνας με κάθε τρόπο υποβάθμιζαν τον κίνδυνο του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και ισχυρίζονταν πως οι ρωσικοί πύραυλοι στα επόμενα 15-20 χρόνια θα είναι «άτρωτοι» και θα μπορούν να διασπάσουν το οποιοδήποτε αντιπυραυλικό σύστημα.

Ομως, τώρα οι Ρώσοι στρατιωτικοί δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Κατά τον ισχυρισμό του Τρετιάκ, εάν ο εκσυγχρονισμός του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας υλοποιηθεί σύμφωνα με το σχέδιο, τότε μέχρι το 2015 οι αμερικανικοί αντιπύραυλοι «SM-3» θα αναβαθμιστούν, ενώ εάν υπολογισθεί και η αύξηση του πυραυλικού δυναμικού στους 300 πυραύλους, που θα εγκατασταθούν στις αμερικανικές βάσεις στην Πολωνία, κοντά στα ρωσικά σύνορα, τότε προκαλείται κίνδυνος «κατάρριψης των ρωσικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων καθώς και των βαλλιστικών πυραύλων των υποβρυχίων», διαπίστωσε ο Τρετιάκ.

Η Μόσχα θα απαντήσει

Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, εάν το σύστημα ευρωπαϊκής «αντιπυραυλικής ασπίδας» αναπτυχθεί χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, η Μόσχα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αντίποινα.

Κατά τη γνώμη των Ρώσων εμπειρογνωμόνων, το νέο σχέδιο εκσυγχρονισμού του αμερικανο-ΝΑΤΟικού αντιπυραυλικού συστήματος «δεν υπολογίζει τις ανησυχίες της ρωσικής πλευράς», και «δεν αντιστοιχεί πλήρως στους στόχους που δηλώνει».

Μάλιστα, το ρωσικό Γενικό Επιτελείο θεωρεί πως σήμερα και προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε ένα κράτος στον κόσμο, εκτός από 5 χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα), το οποίο να μπορεί να δημιουργήσει και να δοκιμάσει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Σύμφωνα με τα λόγια του εκπροσώπου του Γενικού Επιτελείου, Βιατσεσλάφ Κοντρασόφ, η δημιουργία τέτοιου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου «είναι πολύ κοπιαστική διαδικασία, που διαρκεί αρκετό καιρό».

Οπως σημείωσε ο Κοντρασόφ, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα σήμερα σίγουρα δε διαθέτουν βαλλιστικούς πυραύλους, που να μπορούν να φτάσουν το έδαφος των ΗΠΑ κι άλλων χωρών του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό το λόγο η πυραυλική απειλή κατά των χωρών του ΝΑΤΟ είναι «πολύ ασήμαντη». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα έχουν ή κατασκευάζουν τακτικούς πυραύλους, όμως βρίσκονται ακόμα μακριά από τη δημιουργία διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Σήμερα οι ΗΠΑ διαθέτουν 500 πυραύλους, οι οποίοι είναι ικανοί να αποκρούσουν οποιαδήποτε πυραυλική απειλή που προέρχεται από τις χώρες τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει «παρίες».

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, Νικολάι Μακάροφ, από τη μεριά του σημείωσε πως δεν πιστεύει στις δηλώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες ισχυρίζονται ότι δήθεν η Ρωσία δεν πρέπει να φοβάται το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη. Ο Νικολάι Μακάροφ χαρακτήρισε «αναπόδεικτο» τον ισχυρισμό της Ουάσιγκτον ότι η αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα στην Ευρώπη δε στρέφεται κατά της Ρωσίας, αλλά προορίζεται μόνο για να αποτρέψει την όποια απειλή προέρχεται από το Ιράν. Εάν το πρόβλημα δε λυθεί, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέο κυνήγι εξοπλισμών, υπογράμμισε ο στρατηγός. Σύμφωνα με τα λόγια του, μέχρι το 2015 η Ρωσία αναγκαστικά θα λάβει μια σειρά από μέτρα κατά του αντιπυραυλικού συστήματος που αναπτύσσεται στην Ευρώπη.

Πιέσεις για ένταξη

Προς το παρόν η Μόσχα πιέζει να ενταχθεί και η ίδια στο σύστημα που δημιουργούν το ΝΑΤΟ κι οι ΗΠΑ. Ετσι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, η πραγματική πυραυλική απειλή για τις χώρες της Ευρώπης μπορεί να προέλθει μόνο από τα νότια, από τη Μέση Ανατολή. Οπως σημειώνει, για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας θα πρέπει να υπολογιστεί η ύπαρξη των βαλλιστικών πυραύλων από όλο το φάσμα των χωρών του κόσμου με ασταθή πολιτική κατάσταση. Οπως σημειώνει ο Γκεράσιμοφ, ορισμένα κράτη προσπαθούν να αποκτήσουν, και μερικά ήδη απέκτησαν ανάλογες τεχνολογίες, και προσθέτει πως η απόκτηση πυραύλων εφοδιασμένων με όπλα μαζικής καταστροφής μπορεί να δώσει «σε εξτρεμιστικά καθεστώτα» έναν τεράστιο «μοχλό εκβιασμού και πίεσης κατά των δημοκρατικών κρατών».

Στη βάση αυτή η Μόσχα ζητά την ένταξή της στο αμερικανο-ΝΑΤΟικό σύστημα «αντιπυραυλικής ασπίδας», κάτι που ωστόσο θα ακύρωνε το βασικό στόχο της: Να αποκτήσουν, δηλαδή, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πυρηνικό πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας και να είναι σε θέση να επιχειρήσουν το πρώτο πυρηνικό πλήγμα κατά της Ρωσίας χωρίς να κινδυνεύουν από αντίποινα.

Η Ρωσία κατασκευάζει νέο διαστημικό όπλο και απειλεί με αποχώρηση από τη START-3

Οπως αναφέρθηκε στην επιστημονικο-πρακτική σύσκεψη στη Ρωσία, πολύ σύντομα θα κατασκευαστεί ένα νέο σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας από απειλή από το Διάστημα, το οποίο θα μπορεί πολύ γρήγορα να ανακαλύπτει τους βαλλιστικούς πυραύλους και να τους εξουδετερώνει. Παράλληλα κατασκευάζεται κι ένα άλλο είδος «αποτρεπτικών πυραύλων» για την εξασφάλιση της αντιπυραυλικής ασφάλειας. Επίσης, συνεχίζονται ο εκσυγχρονισμός και η αύξηση των μαχητικών δυνατοτήτων του σημερινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε με αντίποινα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συνεχίσουν τα σχέδια εγκατάστασης της «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ανατολική Ευρώπη. Ο Ρώσος Πρόεδρος έθεσε υπό αμφισβήτηση τα βήματα για τον πυρηνικό αφοπλισμό που έχουν γίνει ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία ενδέχεται να αποχωρήσει από τη νέα συνθήκη START-3 κι ότι υπάρχει κίνδυνος να ξαναρχίσει ο «ψυχρός πόλεμος» σε περίπτωση που δεν υπάρξει διμερής συμφωνία για τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα. Ο Μεντβέντεφ είπε ακόμα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να αρχίσει ξανά μια κούρσα εξοπλισμών, δείχνοντας μ' αυτόν τον τρόπο την οξύτητα με την οποία η αστική τάξη της Ρωσίας αντιμετωπίζει τα σχέδια των ΗΠΑ να αποκτήσουν πυρηνική υπεροπλία, εγκαθιστώντας στην Ευρώπη την «αντιπυραυλική ασπίδα» τους.


Ι. Π.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Παρέμβαση της Ρωσίας

Η Ρωσία με δραστήριο τρόπο δείχνει να ενεργοποιείται στο παλαιστινιακό πρόβλημα, όπου συμμετέχει ως μέλος του «μεσανατολικού κουαρτέτου», δηλαδή των χωρών που έχουν αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για τη διευθέτηση του παλαιστινιακού προβλήματος. Στις αρχές του χρόνου, από την Ιεριχώ ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, διακήρυξε ότι η Ρωσία αναγνώρισε το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος το 1988 και πως δεν πρόκειται να αλλάξει τη θέση αυτή που είχε υιοθετήσει η πρώην Σοβιετική Ενωση. «Υποστηρίξαμε τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους ήδη από τον προηγούμενο αιώνα, και η ρωσική θέση, χθες όπως και σήμερα, είναι να υποστηρίζουμε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Τη βδομάδα που πέρασε, η Μόσχα παραχώρησε το ρωσικό έδαφος για την εμβάθυνση της πρόσφατης συμφωνίας του Καΐρου, ανάμεσα στις ισχυρότερες παλαιστινιακές οργανώσεις. Εκεί βρίσκονταν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της «Φατάχ» και της «Χαμάς», με τους οποίους συναντήθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Σε κάποιες από τις συναντήσεις συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι του Λαϊκού και του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, καθώς και του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης.

Αποτέλεσμα αυτών των επαφών ήταν, σύμφωνα με τα λόγια του Λαβρόφ, «μια ιδιαίτερα σημαντική» κοινή ανακοίνωση. Το ντοκουμέντο αυτό, ήδη, το γνωρίζει ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Αμπάς, και σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών «ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά που παραχώρησε έδαφος γι' αυτήν την πολύ χρήσιμη συνάντηση».

Ο Λαβρόφ, ωστόσο, δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο αυτής της κοινής ανακοίνωσης, πέρα από το ότι οι δύο οργανώσεις συμφώνησαν στη Μόσχα πως οι εκλογές στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη θα διεξαχθούν τον προσεχή Οκτώβρη.

Σύμφωνα, ωστόσο, με ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές, το σχέδιο προβλέπει πως επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης θα τεθεί ο σημερινός επικεφαλής της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, που θα διορίσει δύο αναπληρωτές του: Εναν στη Δυτική Οχθη, που θα ανήκει στη «Φατάχ», κι έναν άλλο στη Γάζα, που θα ανήκει στη «Χαμάς». Η «Χαμάς» έχει συμφωνήσει με αυτήν την επιλογή με την προϋπόθεση ότι οι δύο αντιπρόεδροι θα έχουν ίσες αρμοδιότητες.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τη συνεννόηση των δύο μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων, που τη χαρακτήρισε «ιστορικό γεγονός» και κάλεσε σε δημιουργία κοινής κυβέρνησης, στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις. Σημείωσε πως «η αποκατάσταση της παλαιστινιακής ενότητας θα ενισχύσει την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του αραβικού κόσμου συνολικά».

Οι εκπρόσωποι των παλαιστινιακών οργανώσεων ξεκαθάρισαν ακόμη πως θα επιδιώξουν τον προσεχή Σεπτέμβρη, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να προωθήσουν την αναγνώριση ως μέλους του ΟΗΕ της Παλαιστίνης. Το αίτημά τους αυτό αναμένεται να το υποστηρίξει η Ρωσία.

Ταυτόχρονα, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην εμφάνιση ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη, την επιστροφή των προσφύγων και την άμεση παύση των ισραηλινών εποικισμών.

Πρέπει να σημειωθεί πως αυτή η διπλωματική κίνηση της Μόσχας έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά τις παρεμβάσεις του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, για το Παλαιστινιακό, ο οποίος μίλησε για δύο κράτη με σύνορα που θα στηρίζονται σε αυτά του 1967 (με αμοιβαίες υποχωρήσεις). Ταυτόχρονα, ο Ομπάμα τοποθετήθηκε ενάντια στη συμφωνία «Φατάχ» - «Χαμάς», που μάλιστα τη χαρακτήρισε «τεράστιο εμπόδιο για την ειρήνη».

Οπως φαίνεται από τις εξελίξεις, εντελώς διαφορετική στάση παίρνει για το ζήτημα η Ρωσία, που ενισχύει τη στήριξή της προς τους Παλαιστινίους και, βέβαια, την παρέμβασή της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου πρόσφατα αντιπαρατέθηκε με τις ΗΠΑ και στο ζήτημα της στάσης απέναντι στη Συρία.

Πατριωτισμός το δίκιο του λαού

Πού βαδίζει ο ελληνικός καπιταλισμός; Προφανώς πάνω σ' ένα τεντωμένο σχοινί. Θα μπορούσε το εργατολαϊκό κίνημα να του πει απλά «άντε και καλή ψυχή». Ομως το ζήτημα παύει να είναι απλό όταν απειλεί να συμπαρασύρει την Ελλάδα και το λαό της. Το ζήτημα αρχίζει να παίρνει πατριωτικά χαρακτηριστικά. Ομως για ποιον πατριωτισμό πρόκειται; Είναι μια φιλολογία περί αυτού σε πατριωτικολογούντα στέκια κεντρο-αριστερών και πούρων αριστερών μέχρι εθνικοφρόνων, χουντοφρόνων και βασιλοφρόνων της μαδημένης εθνικοφροσύνης. Εβγαλαν σπαθιά και καριοφίλια για να αντισταθούν «στη νέα γερμανική κατοχή», στο «Τέταρτο γερμανικό Ράιχ» και πάει λέγοντας, πάντα στο μιλητό. Ασφαλώς υπάρχουν Γερμανοί δανειστές τοκογλύφοι και γερμανικό Τέταρτο Ράιχ. Ομως αυτά δεν αρκούν από μόνα τους για να συστήσουν μια νέα γερμανική κατοχή. Η έλευσή τους δε συνιστά εθνική κατοχή διότι γίνεται από κοινού με μια μερίδα του ελληνικού έθνους, την ελληνική αστική τάξη. Αυτή γίνεται στο πλαίσιο της εταιρικής σύμπραξης της ελληνικής με την ξένη κεφαλαιοκρατία. Τα κλειδιά της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να κρατά η ελληνική αστική τάξη και τα θέτει ως εταιρική συμμετοχή στην κοινή συνομοταξία που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση, ΝΑΤΟ, κοινές χρηματιστικές τοκογλυφικές συμπράξεις κλπ.

Ο πατριωτισμός εδώ, για να είναι ειλικρινής, αποκτά ταξικό περιεχόμενο κι από εθνικός πατριωτισμός μετεξελίσσεται σε ταξικό πατριωτισμό. Το ζήτημα πλέον εντάσσεται στο γενικότερο πρόβλημα της μετατροπής του αστικού έθνους των Ελλήνων σε εργατικό έθνος των Ελλήνων. Ο ελληνικός καπιταλισμός με ζωντανό του εκφραστή την ελληνική αστική τάξη εξακολουθεί να είναι ένας οιονεί χρεοφειλέτης στη διεθνή εταιρική του συμμετοχή. Μεταφέρει το χρέος στον ελληνικό λαό και εξασφαλίζει το μέρισμά του στις εταιρικές πολιτικές και στρατιωτικές δραστηριότητες. Γι' αυτό κάθε άποψη περί ξένης γερμανικής κατοχής των ανά τη Ελλάδα πατριωτικολογούντων είναι από ανιστόρητη έως εξυπηρετική για τα συμφέροντα και τον εξαγνισμό της ελληνικής αστικής πλουτοκρατικής ολιγαρχίας.

Η κατοχή είναι τόσο εθνική, όσο εθνικά είναι και τα συμφέροντα της αστικής εξουσίας, της αστικής Ελλάδας. Το εργατολαϊκό κίνημα υποχρεώνεται για πολλοστή φορά να βγει με τη συντεταγμένη του φωνή στα κεραμίδια της πολιτείας. Να πει για πολλοστή φορά την αλήθεια στους ακόμη τρομαγμένους για τη διαπλοκή και συμπλοκή του ελληνικού καπιταλισμού σ' ένα εσωταξικό κυκεώνα που απειλεί να σύρει στην καταστροφή το σύνολο της εργαζόμενης Ελλάδας. Να πει την αλήθεια ότι όσο η Ελλάδα είναι παγιδευμένη στα πλοκάμια της καπιταλιστικής ολιγαρχίας, θα σέρνεται στα καλντερίμια υποταγμένη στους προστάτες και θα κλαίει για τη χαμένη της παρθενιά. Οτι θα είναι ο απόπατος της διεθνούς ανημπόριας. Οτι θα υποχρεώνεται να θυσιάζει κορίτσια κι αγόρια στο Μολώχ της αυθαιρεσίας κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ