ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για εκτελέσεις αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Η μεγαλύτερη υπόθεση εκτέλεσης αμάχων από Αμερικανούς κατοχικούς στο Αφγανιστάν βρίσκεται, πλέον, στη διαδικασία του στρατοδικείου μετά από μια, άλλου ενδιαφέροντος, σχετική έρευνα που οδήγησε, τελικά, στις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις. Η διαδικασία άρχισε με την 9μηνη καταδίκη του Αμερικανού 25χρονου λοχία Ρόμπερτ Στίβενς (με ειδικότητα τραυματιοφορέα), ο οποίος δήλωσε ένοχος για το φόνο αμάχων και δέχτηκε να καταθέσει εναντίον συναδέλφων του.

Ο Στίβενς υποστήριξε ότι αυτές ήταν οι εντολές που είχε από τους ανωτέρους του. Στο εδώλιο κάθονται 12 Αμερικανοί στρατιώτες, εκ των οποίων οι πέντε κατηγορούνται για φόνο εκ προμελέτης. Εκτός από την ίδια αυτήν την κτηνώδη πράξη τους, οι δράστες κατηγορούνται, επίσης, ότι «έπαιρναν αναμνηστικά» διάφορα σημεία από τα σώματα των θυμάτων τους, όπως ανθρώπινα δάχτυλα κλπ. Η συγκεκριμένη ταξιαρχία (η 5η ταξιαρχία Στράικερ) τέθηκε υπό έλεγχο μετά από υπόνοιες για καταγγελίες ευρύτατης χρήσης χασίς και άλλων ψυχοτρόπων φαρμάκων, ενώ μέλη της διέρρεαν ότι «επρόκειτο για μια ολόκληρη ταξιαρχία σε αμόκ».

Απώλειες...

Ενώ συνεχίζεται το στρατοδικείο, εντός Αφγανιστάν, στο νότο και στα ανατολικά, τρεις ΝΑΤΟικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις και ανταλλαγή πυρών με Ταλιμπάν. Η διοίκηση του ΝΑΤΟ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες θανάτου των τριών ή τις υποκοότητές τους. Πρόκειται για τις πρώτες ΝΑΤΟικές απώλειες του μήνα. Το Νοέμβρη σκοτώθηκαν 55 ΝΑΤΟικοί.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ επέμεινε στην άποψή του ότι δεν ευθύνεται για το θάνατο ενός τοπικού αξιωματούχου του νότου, ενώ αντίθετα ο «Πρόεδρος» Καρζάι επέμεινε να επιρρίπτει την ευθύνη στις κατοχικές δυνάμεις. Αντίθετα, δεν έγινε κανένα επίσημο σχόλιο για την αποκάλυψη ότι η Βρετανίδα Λίντα Νόργκρόουβ, μέλος της αμερικανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης DAI, η οποία απήχθη στις 26 Σεπτέμβρη στη μεθόριο με το Πακιστάν, σκοτώθηκε από αμερικανική χειροβομβίδα, και όχι από τους απαγωγείς της, κατά τη διάρκεια της αμερικανο-αφγανικής επιχείρησης απελευθέρωσής της. Η ανακοίνωση έγινε από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, στη μεθόριο με το Πακιστάν, στην εμπόλεμη περιοχή Μουχμάντ Ντούρα, ένοπλοι απήγαγαν 16 ναρκαλιευτές της Αφγανικής Οργάνωσης για Αποναρκοθέτηση και Αποκατάσταση, εκ των οποίων οι εννιά αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια. Μέχρι το βράδυ, δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης.


ΕΥΡΩΠΗ - ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία

Καθηλωμένα τα αεροπλάνα στη Βρετανία
Καθηλωμένα τα αεροπλάνα στη Βρετανία
Σφοδρές χιονοπτώσεις και υπό το μηδέν θερμοκρασίες συνεχίζουν να πλήττουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στις μεταφορές, ενώ δεκάδες άνθρωποι, κυρίως άστεγοι, έχουν πεθάνει από το κρύο.

Οι αρχές της Πολωνίας ανακοίνωσαν χτες πως άλλοι 10 άνθρωποι - κυρίως άστεγοι - πάγωσαν κυριολεκτικά από το κρύο ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 18 τις δύο τελευταίες μέρες, ενώ 2 άνθρωποι πέθαναν χτες και στη Γερμανία. Συνολικά άλλοι 5 άνθρωποι πέθαναν από το κρύο στην Κεντρική Ευρώπη και 2 στη Βρετανία, ενώ τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως σημειώθηκαν 3 θάνατοι στη Μόσχα.

Υπήρξαν καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων σε Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία, ενώ το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ της Βρετανίας παρέμεινε για δεύτερη μέρα κλειστό, όπως και του Εδιμβούργου, τουλάχιστον μέχρι αργά χτες το βράδυ. Στο Βερολίνο οι αρχές άφησαν ανοιχτό τον υπόγειο σιδηρόδρομο αλλά και θερμαινόμενα λεωφορεία για να στεγάσουν τους αστέγους, ενώ χιλιάδες επιβάτες παρέμειναν το βράδυ σε αμαξοστοιχίες στη Γερμανία καθώς ακυρώθηκαν τα δρομολόγια.

Στη Δανία κινητοποιήθηκε ο στρατός για να βοηθήσει στο άνοιγμα των δρόμων για τα ασθενοφόρα, ενώ καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων σημειώθηκαν και στα τρένα του «Eurostar» από και προς το Λονδίνο. Χιλιάδες νοικοκυριά στην Πολωνία παρέμειναν χωρίς θέρμανση και ηλεκτρισμό, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται στους μείον 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν και αρκετά χωριά της Ρουμανίας.

Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρεις βαλκανικές χώρες - τη Βοσνία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο - ενώ προχώρησαν στην εκκένωση περιοχών λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Ντρίνα. Τα σχολεία της περιοχής παρέμειναν κλειστά ενώ διακόπηκε η παροχή ηλεκτρισμού και θέρμανσης σε πολλά νοικοκυριά.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η πόλη Λιουμπόβιγια της δυτικής Σερβίας, λόγω της μεγάλης ανόδου της στάθμης του ποταμού Ντρίνα (η μεγαλύτερη των τελευταίων 104 χρόνων).

Μεγάλες πλημμύρες στη Βενεζουέλα

Ο αριθμός των νεκρών από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες, που έχουν προκληθεί εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων και της υπερχείλισης ποταμών, έχουν φτάσει τους 31, ενώ 72.0000 είναι οι εκτοπισμένοι, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, Τάρεκ Αλ Αϊσάμι, σύμφωνα με το «Τελεσούρ».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που έχει κηρύξει η κυβέρνηση από τη Δευτέρα, συνεχίζεται καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι βροχοπτώσεις στην περιοχή θα συνεχιστούν για ακόμη τρεις μέρες, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Μεγάλες ουρές σχηματίζονται σε σημεία εγγραφής άστεγων οικογενειών, που επρόκειτο να στεγαστούν σε καταυλισμούς, ξενοδοχεία, κρατικά κτίρια - ακόμα και στο Μιραφλόρες. Ηδη στο προεδρικό μέγαρο εγκαταστάθηκαν 25 οικογένειες μετά την πρόσκληση του Προέδρου Τσάβες, ενώ αναμένεται εγκατάσταση αστέγων και στο κτίριο της Βουλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ