ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτισμών «διάλογοι» στην Ικαρία

Οι «Encardia»
Οι «Encardia»
Μια μεγάλη και φιλόδοξη προσπάθεια αποτελεί το «2ο Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων "Ικαρος"», που συνδιοργανώνουν οι δήμοι: Ευδήλου, Ραχών και Αγ. Κηρύκου. Με την πεποίθηση ότι ο μουσικός «διάλογος» μεταξύ καλλιτεχνών ταιριάζει απόλυτα στην Ικαρία και στην ελεύθερη σκέψη των κατοίκων της, από 22/7-7/8, θα φιλοξενηθούν σημαντικά μουσικά σχήματα από την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Κάτω Ιταλία κ.ά.

Η αρχή αυτού του ξεχωριστού θεσμού έγινε πέρσι, καθώς οι τρεις δήμοι αποφάσισαν να τον συνδιοργανώσουν και να τον στηρίξουν ηθικά και οικονομικά. Στην προσπάθειά τους δε δόθηκε οικονομική στήριξη από τα υπουργεία Πολιτισμού και Αιγαίου και μέχρι σήμερα δεν έλαβαν σχετική απάντηση, παρά τις προσπάθειές τους. «Χωρίς την αυτονόητη, έστω συμβολική, κρατική ή άλλη ενίσχυση», ανέφερε ο δήμαρχος Ευδήλου, Στ. Σταμούλος, «βαδίζουμε με τις δικές μας δυνάμεις για να καθιερώσουμε το Φεστιβάλ στον τόπο μας και την ευρύτερη περιοχή». «Η πτήση του Ικάρου κόντρα στους νόμους της βαρύτητας», τόνισε ο δήμαρχος Ραχών, Φ. Καρούτσος, «οδηγεί και τα δικά μας βήματα κόντρα στο ρεύμα και τις κρατούσες πολιτικές αντιλήψεις».

«Ψυχή» του Φεστιβάλ η Κλαούντια Ντελμέρ και ο Βαγγέλης Φάμπας, σημείωσαν ότι το Φεστιβάλ «μπορεί να γίνει "σταυροδρόμι" και τόπος διαλόγου του ευρύτερου ευρωπαϊκού και μεσογειακού χώρου. Η Τέχνη - και η μουσική - είναι δικαίωμα όλων και όχι εμπορεύσιμο προϊόν».

Το φετινό φεστιβάλ ξεκινά (22/07 Εύδηλος) με το θρυλικό μαλτέζικο συγκρότημα, «Etnika». Ακολουθεί (25/7 Ράχες, 29/7 Εύδηλος) το ελληνόφωνο συγκρότημα της Κάτω Ιταλίας «Encardia». Στις 29/7 στον Εύδηλο και στις 30/07 στο Καρκινάγρι στις Ράχες φιλοξενούνται οι: Βασίλης Λέκκας και Γιάννης Σπάθας. Το μουσικό ταξίδι συνεχίζει (3/8, Αγ. Κήρυκος) ο Γιώργος Ψυχογιός, με αυτοσχεδιασμούς στο πιάνο. Οι εκδηλώσεις κλείνουν (7/8, Αγ. Κήρυκος) με φλαμένκο και τζαζ από την Maria Bermudez και το συγκρότημά της.

Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος

«Η γυναίκα στο αρχαίο δράμα» είναι το θέμα της 13ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (6-15/7). Στη συνάντηση περιλαμβάνονται παραστάσεις, συμπόσιο, θεατρικά εργαστήρια, εκθέσεις κ.ά. Η έναρξή της θα γίνει στις 6/7 (7 μ.μ.). Στις (8 μ.μ.) στο θέατρο «Φρύνιχος» θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Θώρακες και Αλογα» της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη. Στις 10 μ.μ. το έργο του Χάινερ Μίλερ «Υλικό Μήδειας», σε σκηνοθεσία Ανατόλι Βασίλιεφ. Το Διεθνές Συμπόσιο θα διεξαχθεί από 7-10/7.

Στις 7/7 (7 μ.μ.) θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Ηρωίδες αρχαίου δράματος», με κοστούμια του Εθνικού Θεάτρου από τραγωδίες, αφιερωμένη στον Νίκο Κούρκουλο. Στις 9.30 μ.μ. («Φρύνιχος») θα παιχτεί η ευριπιδική «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας. Στις 8/7 (9.30 μ.μ.) η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Hans-Guenther Heyme. 9/7 (9.30 μ.μ.) στα πλαίσια της Συνάντησης Νέων Δημιουργών, θα παρουσιαστούν οι αισχυλικές «Χοηφόροι», σε σκηνοθεσία Αγγελικής Κουνενιδάκη, με το θίασο «PLAY». 10/7 (9.30 μ.μ.) «Η συνάντηση του Εκτορα με την Ανδρομάχη», σε χορογραφία - εκτέλεση Josef Frucek - Λίντας Καπετανέα, από την ομάδα «Rootless Root». 11/7 (8 μ.μ.) το έργο του Ανδρέα Φλουράκη «ΚΑΣΣΥ», ιδέα - σκηνοθεσία Δημήτρη Φοινίτση, από την «προΤΑΣΗ». Στις 10 μ.μ. «Φαίδρα ή Αλκηστις - Ιστορίες έρωτα», κείμενο - σκηνοθεσία Ελενας Πέγκα. 12/7 (7 μ.μ.) το έργο του Βασίλη Παπαγεωργίου «Ιππόλυτος καλυπτόμενος», σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη, από το θίασο «Ακτίς Αελίου». Στις 8 μ.μ. το έργο της Αλεξάνδρας Παπαγεωργίου «Ηλέκτρα/Random Tragedy», σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Παπαγεωργίου - Νίκου Λυμπεράτου, εικαστικό σχεδιασμό Χριστίνας Παπαγεωργίου, από το «Λευκό Θέατρο». Στις 10 μ.μ. Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες», σκηνοθεσία του Κινέζου σκηνοθέτη Luo Jin Lin, με το «The People's Art Theatre of Wuhan». 14/7 (9.30 μ.μ.) τα Μπαλέτα Εθνικής Οπερας Κιέβου. 15/7 (9.30 μ.μ.) «Μήδεια», βασισμένη στα έργα των Ευριπίδη - Σενέκα. Κείμενο - σκηνοθεσία Pilar Tavora.

«Πορτρέτο» του Μουχαμέντοφ

Τριήμερο (5-7/7, 7μμ) με τον διακεκριμένο χορευτή Irek Mukhamedov πραγματοποιείται στο Στούντιο Μπαλέτου της Λυρικής Σκηνής (Πειραιώς 199 και Αλκμήνης 68). Ο χορευτής, που βρέθηκε στην κορυφή των «Μπολσόι» και «Κόβεντ Γκάρντεν», θα μιλήσει στον Ανδρέα Ρικάκη για τη «χρυσή» εμπειρία του. Θα προβληθούν αποσπάσματα διάσημων έργων που έχει ερμηνεύσει, ενώ θα ερμηνεύσουν τη χορογραφία του τάνγκο «Four Horsemen» οι χορευτές Στράτος Παπανούσης, Γιώργος Βαρβαριώτης, Αγάπιος Αγαπιάδης, Μιχάλης Παππάς και Βανέσα Κουρκούλου. Είσοδος ελεύθερη. Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, θα υπάρξει λίστα προτεραιότητας. Κρατήσεις: 210-3426366, 6936003246.

Τ. ΑΛΑΒΕΡΑΣ
Δε χάρηκε ... το βραβείο

Υπέκυψε (30/6), μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο και κηδεύτηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, ο διακεκριμένος - και με το μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2007 για το σύνολο του έργου του - Θεσσαλονικιός πεζογράφος Τηλέμαχος Αλαβέρας. Ο Τ. Αλαβέρας υπήρξε ιδρυτής και πολλά χρόνια πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Από το 1955 και για 50 χρόνια εξέδιδε το λογοτεχνικό περιοδικό «Νέα Πορεία». Ο Τ. Αλαβέρας γεννήθηκε το 1926 στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας. Το 1929, με τους γονείς του εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ, αλλά αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία και βιοπορίστηκε ως συντάκτης ύλης σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης.

Το 1947 έκανε τη λογοτεχνική του εμφάνιση σε περιοδικό. Το 1952 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο «Τα αγρίμια του άλλου δάσους». Εγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, λογοτεχνικά δοκίμια και ένα θεατρικό έργο. Το 1976 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος. Το 1985 με το βραβείο «Κώστα Ουράνη» της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1991 με το Κρατικό Βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας. Εργα του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Ηταν παντρεμένος με την ποιήτρια Ρούλα Σγουρού - Αλαβέρα.

Διάκριση από τη Ρωσία στον Μίκη

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης τιμήθηκε με την Κρατική Διάκριση Φιλίας της Ρωσίας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα. Η διάκριση είχε υπογραφεί από τις 10 Μάρτη από τον πρόεδρο της χώρας Β. Πούτιν και τον υπουργό Πολιτισμού, Α. Σοκόλοφ, ο οποίος ήταν παρών και στη χτεσινή εκδήλωση.

Η Ελλάδα στην Κίνα

Το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε χτες τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Ετους της Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθούν από το φετινό Σεπτέμβρη έως το Σεπτέμβρη του 2008, στην Κίνα, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θέατρο, κινηματογράφο, χορό, εκθέσεις αρχαιολογικές και σύγχρονης τέχνης, όπερα, συναυλίες παραδοσιακής, σύγχρονης και λαϊκής μουσικής, συνέδρια και εκθέσεις βιβλίου. Τον περασμένο Απρίλη, κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης υπέγραψε σχετικό μνημόνιο.

Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι εξής πολιτιστικοί φορείς: Λυρική Σκηνή, ΚΟΑ, Ελληνικό Φεστιβάλ, ΚΟΘ, Μέγαρο Μουσικής, Καμεράτα, Εθνικό Θέατρο, Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνική Πινακοθήκη. Στο Πεκίνο τα δύο επόμενα χρόνια θα λειτουργήσει Κέντρο Ελληνικής Κουλτούρας, για εκθέσεις, ημερίδες και εμπορικές δραστηριότητες.

Βιβλίο με άρθρα - συνεντεύξεις του Κ. Κάππου

Θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 5 Ιούλη στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ

Η «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ» είναι ο τίτλος του βιβλίου με άρθρα και συνεντεύξεις του Κώστα Κάππου, που επέλεξε για δημοσιοποίηση ο γιος του Θανάσης Κάππος.

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) την Πέμπτη 5 Ιούλη στις 7 μ.μ.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν o Φοίβος Προύντζος (επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών), η Ιωάννα Καρυστιάνη (συγγραφέας) και η Νάντια Βαλαβάνη (συγγραφέας), ενώ θα απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό ο Τάκης Τσίγκας, διευθυντής του ρ/σ «902 Αριστερά στα FM» και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Αλέκος Αλαβάνος, πρόεδρος του Συνασπισμού.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Λάμπρος Τόκας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ακρόπολης από χτες έκλεισε για το κοινό, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποσυναρμολόγησης και προετοιμασίας των γλυπτών και αρχιτεκτονικών μελών, λόγω μεταφοράς των εκθεμάτων του παλαιού Μουσείου Ακροπόλεως στο κτίριο του Νέου Μουσείου.

«Τραγούδια για τσίλιες... και μια νύχτες» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση (επιμέλεια Παναγιώτη Κουνάδη) που θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο (4-5/7), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Ενα «ταξίδι» από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας. Τραγούδια από όλα τα είδη του ελληνικού αστικού τραγουδιού (σμυρναίικο, οπερέτα, επιθεώρηση, ρεμπέτικο, λαϊκό, σύγχρονο), που αναφέρονται στη χρήση «ουσιών». Τραγουδούν: Γιώργος Νταλάρας, Χρήστος Θηβαίος, Μπάμπης Τσέρτος, Μάρθα Φριτζήλα, Νίνα Λοτσάρη, Χαρά Κεφαλά, Θέμης Σερμιέ, Ζαχαρίας Καρούνης και Στέλιος Βαμβακάρης. Συμμετέχει η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ