ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Μήνυμα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης για ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, υγεία και στήριξη στους εργάτες της «Κρητικός ΑΕ» 

Από κινητοποίηση εργαζομένων στην Πάτρα
Από κινητοποίηση εργαζομένων στην Πάτρα
Μήνυμα συντονισμένης αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική, έστειλαν χτες εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και συνταξιούχοι της Πάτρας, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Αχαΐας που συμπορεύεται με το ΠΑΜΕ.

Παρά την έντονη βροχή η ανταπόκριση στο κάλεσμα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων ήταν ιδιαίτερα μαζική. Οι συγκεντρωμένοι, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες βρέθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, δηλώνοντας ότι θα αντισταθούν στο αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο της κυβέρνησης και θα παλέψουν για τη διατήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Ισχυρή όμως και η απαίτηση για επαναλειτουργία του εργοστασίου «Κρητικός ΑΕ» με διασφάλιση θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων. Μετά τη συγκέντρωση και παρά τη συνεχόμενη δυνατή βροχή έγινε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Ιδιαίτερο «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «Κρητικός ΑΕ», που έκαναν προσυγκέντρωση και πορεία και παρά την αντίθετη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου τους, που δεν ήθελε να συμμετάσχει.

Στο συλλαλητήριο βρέθηκε και ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, ο οποίος κατήγγειλε στη συγκέντρωση τοπικά δημοσιεύματα που έφεραν και αυτόν μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές του νομού να στηρίζει το επιχειρησιακό σχέδιο του Κρητικού, που περιλαμβάνει 80 απολύσεις και αναδιαρθρώσεις.

«Τέρμα πια η κοροϊδία, η Πάτρα δεν αντέχει άλλη ανεργία», «ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών» βροντοφώναζαν χτες, στη συγκέντρωση, αλλά και στην πορεία που ακολούθησε. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία μεγάλων δυνάμεων των ΜΑΤ έξω από τη νομαρχία που φρόντισε να έχει ο νομάρχης, φοβούμενος προφανώς την αντίδραση στη μέχρι τώρα στάση του σε εργατικά ζητήματα της πόλης.

Νωρίτερα στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Α. Γαλάνης, εκ μέρους των εργαζομένων στον Κρητικό, ο οποίος σημείωσε, ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους έχοντας συμπαραστάτες τις ταξικές δυνάμεις της περιοχής και το ΠΑΜΕ.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση είχε η Ζ. Παπαγιαννούλη μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και του Σωματείου Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Τσαγκαράδων Αχαΐας.

«Τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι δεχόμαστε ολομέτωπη επίθεση από εργοδοσία, ΕΕ, μεγάλο κεφάλαιο και κυβέρνηση. Η επίθεση αυτή έχει να κάνει με το σύνολο κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική ασφάλιση, στην υγεία, την παιδεία, το εισόδημα, τα δημοκρατικά δικαιώματα. Η Πάτρα δεν αντέχει άλλη ανεργία, κλειστά εργοστάσια, σβηστά φουγάρα. Ο δρόμος, που σίγουρα θα φέρει αποτελέσματα είναι αυτός του αγώνα, της σύγκρουσης με την πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου και της κυβέρνησης» σημείωσε η συνδικαλίστρια.

Τέλος, δήλωσε την απαίτηση των εργαζομένων της Πάτρας για άνοιγμα και λειτουργία του εργοστασίου του Κρητικού με ευθύνη της κυβέρνησης και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ακόμη διεκδίκηση κλαδικής πολιτικής με ευθύνη του κράτους σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ενισχύθηκε η ΔΕΣΚ

Αύξησε το ποσοστό της και έβγαλε έναν επιπλέον αντιπρόσωπο για το συνέδριο της ΓΣΕΕ

Ενισχυμένες βγήκαν οι ταξικές δυνάμεις από το 29ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (ΕΚΠ). Η παράταξη της «Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) αύξησε τα ποσοστά της και εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο παραπάνω από τις προηγούμενες εκλογές για το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Αντίθετα, τόσο η ΠΑΣΚΕ όσο και η ΔΑΚΕ είχαν μείωση στις δυνάμεις τους και σε ποσοστά και σε ψήφους. Η ΔΑΚΕ έχασε μια έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο, την οποία πήρε η «Αυτόνομη Παρέμβαση» και η ΠΑΣΚΕ έχασε έναν αντιπρόσωπο στη ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης ψήφισαν 333 αντιπρόσωποι, 26 λιγότεροι από το προηγούμενο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο, που είχε γίνει το 1998 και στο οποίο είχαν ψηφίσει 359 αντιπρόσωποι. Η ΔΕΣΚ πήρε 5 έδρες στο ΔΣ, εξέλεξε έξι αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ (είχε 5 το 1998) και ποσοστό 27,92% (26,25% το 1998). Η ΠΑΣΚΕ πήρε 8 έδρες στο ΔΣ, εξέλεξε 3 αντιπροσώπους για το συνέδριο (είχε 4) και ποσοστό 39,03% (είχε 41,62%). Η ΔΑΚΕ πήρε 3 έδρες στο ΔΣ (είχε 4), εξέλεξε 2 αντιπροσώπους για το συνέδριο και ποσοστό 17,71% (είχε 18,15%). Η ΑΠ πήρε 3 έδρες στο ΔΣ και εξέλεξε 3 αντιπροσώπους για το συνέδριο.

Ηταν φανερό ότι οι ταξικές δυνάμεις θα βγουν ενισχυμένες από το συνέδριο του ΕΚΠ, γι' αυτό το λόγο η επιχείρηση «ΠΙΤΣΟΣ» προχώρησε σε τρομοκρατική απόλυση του υποψήφιου με το ψηφοδέλτιο της ΔΕΣΚ Θ. Κοσμέλη. Η εργοδοτική παρέμβαση με την απόλυση του Θ. Κοσμέλη έγινε στη διάρκεια του συνεδρίου, και συγκεκριμένα μια μέρα μετά την ανακήρυξη των υποψηφίων για την εκλογή διοίκησης. Ο εργαζόμενος εκλέχτηκε μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ. Η ΔΕΣΚ καταγγέλλει την τρομοκρατική απόλυση και απαιτεί την άμεση ανάκλησή της.

ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Συγκέντρωση ενάντια στο ξεπούλημα

Με την απαίτηση να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στο ξεπούλημα της Διώρυγας της Κορίνθου, εργαζόμενοι ναυτεργάτες σ' αυτή πραγματοποιούν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Λογιστήριο στην Αθήνα, όπου ανοίγουν και οι προσφορές για την εξαγορά της.

Λίγες μέρες πριν, στο πλευρό των εργαζομένων, στάθηκε ο λαός της Κορίνθου, συνδικάτα και άλλοι φορείς της περιοχής, με τη συμμετοχή στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη. Κεντρικό σύνθημα εκείνης της συγκέντρωσης ήταν το: «Δικαίωμα στη ζωή και την εργασία. ΟΧΙ στο ξεπούλημα της Διώρυγας», αλλά και «η Διώρυγα να μείνει λαϊκή, ΟΧΙ στο κεφάλαιο χάρισμα και αυτή».

Αυτή η απαίτηση θα κυριαρχήσει και σήμερα, στην κινητοποίηση των εργαζόμενων. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της Διώρυγας και κυρίως το σωματείο ναυτικών «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ», έχουν κάνει πολλές κινητοποιήσεις απαιτώντας να παραμείνει στο δημόσιο το κανάλι, το οποίο ταυτόχρονα είναι και ένα ιστορικό μνημείο της χώρας. Η κυβέρνηση από την πλευρά της φαίνεται ότι το είχε ξεγράψει από καιρό, με αποτέλεσμα την εγκληματική εγκατάλειψη της Διώρυγας, που πρόσφατα οδήγησε σε εκτεταμένες καταρρεύσεις πρανών, οι οποίες έθεσαν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους και τα διερχόμενα πλοία.

ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΑΣΕΩΝ
Ζητούν ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση, εκφράζει η «Συντονιστική Επιτροπή Αποκατάστασης Διωχθέντων από τις Αμερικάνικες βάσεις» του Συλλόγου Εργαζομένων για τις Δυνάμεις ΗΠΑ, (μετά από ομόφωνη απόφαση Συνέλευσης), σε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καταγγέλλοντάς τη για την αδιαφορία που έχει δείξει όλο αυτό τον καιρό στην αποκατάσταση των εργαζομένων στον κλάδο.

Στην επιστολή, η Συντονιστική ζητάει από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να πληρώσει τα δεδουλευμένα εκατομμυρίων δραχμών, που προέρχονται και από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και την αποκατάσταση των διωχθέντων συνδικαλιστών της Συντονιστικής και των απολυμένων από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Από το υπουργείο Προεδρίας, να παρέμβει για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους μετά και την ενημέρωση του «Συνήγορο του Πολίτη». Από το υπουργείο Οικονομικών να αποδεχτεί την έγκριση πιστώσεων για οφειλές στους δικαιούχους εργαζόμενους. Από το υπουργείο Δικαιοσύνης να παρέμβει, ώστε να εκτελεστούν οι δικαστικές και διαιτητικές αποφάσεις. Από το υπουργείο Εξωτερικών να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να δοθούν τα περίπου 40 δισ. δραχμές που οφείλουν στο Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων. Από το υπουργείο Εργασίας να επιβάλλει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τις θέσεις που ικανοποιούν και δικαιώνουν τους εργαζόμενους. Τέλος, ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΙΩΝΗΣ
Να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας

Σε δήλωση - καταγγελία του βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη, για δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων σχετικά με τον «ΚΡΗΤΙΚΟ», που τον εμφανίζουν να συνυπογράφει επιστολή για επαναλειτουργία με μείωση των θέσεων εργασίας, αναφέρεται:

«Διάβασα στις τοπικές εφημερίδες ότι συνυπέγραψα επιστολή με τους υπόλοιπους βουλευτές του Νομού, το ΕΚΠ και φορείς της πόλης, που αφορά προτάσεις για τη "βιωσιμότητα" και "ανταγωνιστικότητα" της επιχείρησης Κρητικός.

Το Κόμμα μου και εγώ προσωπικά από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε τον αγώνα των εργαζομένων για επαναλειτουργία του εργοστασίου χωρίς να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Απορρίψαμε τα λεγόμενα επιχειρησιακά σχέδια που στόχο έχουν να εξασφαλίσουν και νέα σκανδαλώδη προνόμια στην επιχείρηση "Κρητικός" χτυπώντας παράλληλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σε καμιά περίπτωση, λοιπόν, δε θα υπέγραφα οποιοδήποτε κείμενο που ζητάει νέα θαλασσοδάνεια και απολύσεις εργαζομένων.

Καταγγέλλω αυτή την ενέργεια και όσους κρύβονται πίσω από αυτά τα ψευδή δημοσιεύματα.

Καλώ τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να αναγκάσουν την κυβέρνηση που έχει την πολιτική ευθύνη να ανοίξει τώρα το εργοστάσιο χωρίς να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ