ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Ηξεραν» τους βομβιστές οι αρχές;

Συλλήψεις και προσαγωγές υπόπτων...

Associated Press

Συλλήψεις και προσαγωγές υπόπτων...
ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Μέσα σ' ένα άρθρο του για το τετραπλό μακελειό στην Τουρκία, το αμερικανικό περιοδικό TIME, αφού αναμάσησε τις πληροφορίες που θέλουν την τουρκική Χεζμπολάχ να εμπλέκεται σ' αυτό ως «δεξαμενή» από όπου αντλήθηκαν «άνδρες της "αλ Κάιντα"» έκανε ένα σχόλιο με ενδιαφέρον. Ο Εμίν Σιρίν, πρώην υπουργός και βουλευτής, δήλωσε ότι «οι άνθρωποι αυτοί» (δηλ. οι δράστες των επιθέσεων) «ήταν όλοι γνωστοί (στην αστυνομία), δεν ήταν ξένοι». Το TIME διερωτήθηκε κατά πόσον η «ταχύτητα», με την οποία οι αρχές ασφαλείας «έχουν προχωρήσει» στις έρευνες για το μακελειό, που κόστισε 61 ζωές, οφείλεται στις «σχέσεις» που είχαν διαθρέψει στον 15ετή κουρδικό πόλεμο με την Χεζμπολάχ και τις άλλες «ισλαμιστικές οργανώσεις» και μίλησε για πιθανή «ταπείνωση» του τουρκικού κράτους από την αποκάλυψη των λεπτομερειών αυτών των σχέσεων. Τα πολλαπλά ερωτήματα, σχετικά με την ιστορία πάντως, καλύπτονται από τον ορυμαγδό των δημοσιευμάτων, που εξαντλούνται στην αναζήτηση συσχετίσεων με την «αλ Κάιντα» - τη θρυλούμενη «καθοδήγηση» του Ζαουάχρι - και όχι στο λεγόμενο «βαθύ κράτος». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλά Γκιουλ δήλωνε χθες ότι «οι ύποπτοι» για το σχεδιασμό των επιθέσεων «έχουν διαφύγει στο εξωτερικό όπου και καταζητούνται». Και είναι ακόμη πιο χαρακτηριστικό του καλλιεργούμενου κλίματος το ότι χθες η ΜΙΤ προειδοποίησε για «νέες επιθέσεις» και τα μέτρα ασφαλείας «σκλήρυναν περαιτέρω».

Την ίδια ώρα, ο «θησαυρός» που πρόσφερε η Συρία στην Τουρκία, απελαύνοντας 22 «υπόπτους», μάλλον αποδείχτηκε ...άνθρακες, καθώς χθες απελευθερώθηκαν οι 20 και κρατήθηκαν 2 για περαιτέρω ανακρίσεις. Η «αντιτρομοκρατική» αυτή πρωτοβουλία, πάντως, είχε «διπλωματική επιτυχία», τα οφέλη της οποίας θα επιχειρήσει να δρέψει ο Μπασάρ αλ Ασαντ στις αρχές του 2004, όταν θα κάνει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από κουρδικές πηγές ανέφεραν ότι τις τελευταίες μέρες στην Ανατολία έχουν χάσει τη ζωή τους 17 Τούρκοι στρατιωτικοί, οι πέντε από την έκρηξη νάρκης στην οποία έπεσε το όχημα που τους μετέφερε κοντά στο Νουσαουμπίν της επαρχίας Μαρντίν και άλλοι 12 σε «μάχες» με αυτονομιστές. Η είδηση μεταδόθηκε και από τουρκικά ΜΜΕ, ωστόσο επισήμως ο στρατός τήρησε σιγήν ιχθύος.


ΙΝΔΙΑ
Η καλλιέργεια του μίσους

Οι αιτίες του πρόσφατου κύματος βίας στο Μπιχάρ μάλλον θα πρέπει να αναζητηθούν σε κοινωνικές και όχι φυλετικές αιτίες. Για την ινδική πολιτική ηγεσία, το ερώτημα είναι πώς να διαχειριστεί τα ανθρώπινα ποτάμια των φτωχών δίχως να υπάρχουν δουλιές.

Οι άνθρωποι από το Μπιχάρ βρίσκονται στο επίκεντρο του κύματος ξενοφοβίας και άγριας βίας που σημειώνεται στο Ασαμ και στη Μαχαράστρα. Οταν οι κάτοικοι της περιοχής που μιλούν Χίντι έμαθαν ότι οι Σιδηρόδρομοι επρόκειτο να προσλάβουν εργαζόμενους από το Μπιχάρ, το ποτήρι του μίσους ξεχείλισε. Η γενική πεποίθηση ήταν ότι οι πρόσφυγες «αρπάζουν τις δουλιές» που δικαιωματικά ανήκουν στους κατοίκους του Ασαμ. Η ακολουθία των διαδοχικών επεισοδίων βίας και αντιποίνων άφησε πίσω της τις τελευταίες βδομάδες 56 νεκρούς και οδήγησε τον Τάρουν Γκογκόι, τον κρατιδιακό πρωθυπουργό του Ασαμ, να ζητήσει την έναρξη έρευνας από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ινδίας.

Δεν πέρασαν παρά μερικές μέρες πριν οι δυνάμεις που αξιοποιούν τις κοινωνικοφυλετικές εντάσεις για ίδιον πολιτικό όφελος πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Στα μέσα Νοέμβρη, ένας όχλος 800 οπαδών ομάδας που σχετίζεται με τον αστερισμό των οργανώσεων «βάσης» του κυβερνώντος κόμματος όρμησε στα γραφεία των Σιδηροδρόμων στο Μουμπάι (πιο γνωστό ως Βομβάη) και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές, αντιδρώντας στην είδηση ότι πρόσφυγες από το Μπιχάρ διεκδικούν 2.000 θέσεις εργασίας που προκηρύχτηκαν. «Πετάξτε έξω τους ανθρώπους από το Μπιχάρ», ούρλιαζε εν εξάλλω τοπικός ηγέτης της οργάνωσης. Ακόμη και ο κυβερνήτης του Ασαμ - υποκύπτοντας στο οπορτουνιστικό λαϊκιστικό ξέσπασμα - κάλεσε να «μην αγνοούνται» οι ανάγκες των ντόπιων προς όφελος των προσφύγων από άλλα κρατίδια.

Ολοι ξέρουν πολύ καλά στο Νέο Δελχί ότι «οι ταραχές στη Βορειοανατολική Ινδία οφείλονται στην ανεργία», γράφει στο ινδικό περιοδικό «Outlook» ο δημοσιογράφος Ασις Κ. Μπίσουας. Και, στη δίνη της άμετρης βίας, παρασύρονται αναρίθμητες ζωές: 17.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Ασαμ τους τελευταίους δύο μήνες.

Ο 60χρονος Σουνεσουάρ Πράσαντ ζει στο κρατίδιο Ασαμ για πάνω από 40 χρόνια. Εχει καταγωγή από το Μπιχάρ, αλλά η οικογένειά του δεν το έχει δει ποτέ. Στις 19 του Νοέμβρη, δύο οπλισμένοι νεαροί πήγαν στο σπίτι του. Εβγαλαν την οικογένειά του και τον ίδιο στο δρόμο και το έκαψαν ως τα θεμέλια, αφού το πλιατσικολόγησαν. 40 χρόνια σκληρής δουλιάς έγιναν στάχτη. Ο Πράσαντ, που ζει μαζί με 450 άλλους στο στρατόπεδο Χιντουστάνι Βίνταλαϊ, παρακαλεί τους δημοσιογράφους να ασχοληθούν με το πρόβλημα των κατατρεγμένων «που έχασαν τα πάντα».

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών αποδίδουν την περιδίνηση ολόκληρων τμημάτων της Ινδίας στην άβυσσο της βίας «στην κατάρρευση της διακυβέρνησης στο κεντρικό και στο κρατιδιακό επίπεδο». Και η απάντηση που έδωσαν οι αρχές όσον αφορά στην τήρηση της τάξης και της ειρήνης, διαμαρτύρονται, δε θα μπορούσε να είναι πιο ασθενική και απρόθυμη.

Ο κύκλος της βίας αφήνει τους νέους ανέργους του κρατιδίου να αποτελούν την πρώτη ύλη της καμπάνιας του μίσους στο Ασαμ. Με αυτές τις μεθόδους, όπως και με την πολιτική της πρόκλησης μίσους κατά των μουσουλμάνων και των ανθρώπων των κατώτερων καστών, οι δυνάμεις περί τον κυβερνητικό συνασπισμό του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ ετοιμάζονται να καταγάγουν μια ακόμα μεγάλη εκλογική νίκη του χρόνου...


ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συναγερμό προκαλεί η έξαρση ιώσεων

ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Το αδιαχώρητο επικρατεί σε νοσοκομεία του Παρισιού και άλλων πόλεων της Γαλλίας, καθώς εδώ και μέρες εκδηλώνεται πληθώρα κρουσμάτων ιώσεων (ενδεχομένως και γρίπη τύπου Fujian). Σύμφωνα δε με το πρακτορείο «Ρόιτερς», απ' το περασμένο Σαββατοκύριακο πάνω από 500.000 Γάλλοι έχουν καθηλωθεί ή καθηλώθηκαν στο κρεβάτι, εξαιτίας ιών γρίπης και γαστρεντερίτιδας! Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως ορισμένες απ' τις ιώσεις είναι πιο επικίνδυνες για τα νεογνά και τα παιδιά, καθώς έχουν - μέσα στις τελευταίες βδομάδες - ήδη χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 13 παιδιά σε ΗΠΑ και Βρετανία...

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της Γαλλίας επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για πανικοβλημένους ασθενείς και γονείς που μεταφέρουν στα νοσοκομεία τα παιδιά τους με τα πρώτα συμπτώματα, αντί να ζητήσουν τη συμβουλή παιδιάτρων. Εντούτοις, οι νοσοκομειακές αρχές προχωρούν σε μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης, ανακαλώντας άδειες και θέτοντας σε κατάσταση επαγρύπνησης το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό...

Πάντως, η ανησυχία των Γάλλων - και ιδιαίτερα των γονέων... - δε στερείται βάσης, καθώς εξαιτίας ισχυρών ιών γρίπης έχουν, απ' τις αρχές Νοέμβρη, χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερα έως εννιά παιδιά στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Στη Βρετανία έχει αναφερθεί ο θάνατος τουλάχιστον τεσσάρων παιδιών, εκ των οποίων το τελευταίο, ένα κοριτσάκι τριών ετών απ' το Γόρτσεσερ, εξέπνευσε την περασμένη Παρασκευή.

Ειδικοί επί των λοιμώξεων στις ΗΠΑ, αλλά και αλλού δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ισχυρό ενδεχόμενο μιας επιδημίας γρίπης διεθνών διαστάσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο επιστημονικό περιοδικό «Science», αρκετοί απ' τους επαΐοντες εξέφρασαν την πεποίθηση πως δεκάδες χώρες του κόσμου είναι απροετοίμαστες μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προτείνοντας την αποθήκευση επαρκών ποσοτήτων αντιικών φαρμάκων και εμβολίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ