ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προβολές - αφιέρωμα στον Σοκούροφ

«Πατέρας και γιος»
«Πατέρας και γιος»
Μετά τις αφιερωμένες στον Γούντι Αλεν προβολές, το Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» διοργανώνει τέσσερις προβολές αφιερωμένες στον πολυβραβευμένο (με εθνικά και διεθνή βραβεία, καθώς και της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου) Ρώσο σκηνοθέτη Αλεξάντερ Σοκούροφ, ο οποίος ως γνωστό βραβεύθηκε με το «Χρυσό Λιοντάρι» στο Φεστιβάλ Βενετίας (2011), για την ταινία του «Φάουστ». Η εικαστική δύναμη και το ηθικό βάθος των ταινιών του Αλεξάντερ Νικολάγιεβιτς Σοκούροφ, τον έχουν φέρει στην πρώτη γραμμή της πνευματικής πρωτοπορίας του ρωσικού κινηματογράφου, ενώ τον έχουν χαρακτηρίσει και «συνεχιστή» της κληρονομιάς του Ταρκόφσκι.

Οι προβολές στο ΙΜΜ γίνονται με τη συνεργασία της «New Star», κάθε Τετάρτη (9.30μμ), με ελεύθερη είσοδο (αναγκαία η κράτηση θέσεων, τηλ. 210-3418579, 10π.μ. -2 μ.μ.). Η πρώτη προβολή έγινε χτες, με την ελεγειακή ταινία «Μητέρα και γιος» (η πρώτη ταινία της τριλογίας του Σοκούροφ για δράματα των ανθρώπων). Η ταινία τιμήθηκε με το Οικουμενικό Βραβείο του Φεστιβάλ Βερολίνου, το 1966.

Την επόμενη Τετάρτη (11/1), θα προβληθεί η δεύτερη ταινία της τριλογίας «Πατέρας και γιος» (2003). Την επί οθόνης «σκυτάλη» θα πάρει στις 18/1 η ταινία (μέρος μιας τετραλογίας με θέμα την εξουσία) «Ηλιος», που αφορά στον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Χιροχίτο. Πρόκειται για μια προσωπική «ματιά» του σκηνοθέτη, όχι τόσο για το ηγετικό πρόσωπο του Χιροχίτο, όσο για τον «εσωτερικό κόσμο» του. Το αφιέρωμα θα κλείσει με προβολή την Τετάρτη, 25 Γενάρη, με την αντιπολεμική ταινία «Αλεξάνδρα».

Να σημειώσουμε ότι ο Αλεξάντερ Σοκούροφ γεννήθηκε στη Ρωσία το 1951. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο «Γκόρκι». Στα 19 του χρόνια έκανε την πρώτη του δουλειά ως παραγωγός στην τηλεόραση. Σπούδασε, επίσης, σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Το 1980 προσλήφθηκε στο Στούντιο «Λένινφιλμ», ενώ παράλληλα άρχισε να δουλεύει στο Στούντιο «Λένινγκραντ», όπου γύρισε τα ντοκιμαντέρ του.

Προσεγγίζοντας τον Γιάννη Χρήστου

Ενας από τους σημαντικούς συνθέτες της σύγχρονης μουσικής του 20ού αιώνα υπήρξε ο συνθέτης και στοχαστής της τέχνης Γιάννης Χρήστου (1926-1970). Ο πρόωρος θάνατός του, σε τραγικό δυστύχημα (8/1/1970), ανήμερα των γενεθλίων του, στέρησε τη σύγχρονη μουσική από ένα από τα μεγάλα ταλέντα που έφερε σημαντικές καινοτομίες με τις συνθέσεις του.

Πρώτη μεγάλη σειρά συνθέσεων ήταν η «Μουσική του Φοίνικα», σε σειριακή γραφή, και ακολούθησαν πολλές άλλες καινοτόμες συνθέσεις. Κορυφαία ήταν και η προσφορά του με την μουσική του στις παραστάσεις αρχαίου δράματος Εθνικού Θεάτρου: «Προμηθεύς Δεσμώτης» και «Αγαμέμνων», καθώς και του Θεάτρου Τέχνης «Βάτραχοι», «Οιδίπους Τύραννος» και «Πέρσες».

Την Κυριακή (8/1), ανήμερα της διπλής επετείου γέννησης και θανάτου του, πραγματοποιείται στο «Baumstrasse/ Δρόμος με Δέντρα» (Σερβίων 8, 2ος Οροφος, Βοτανικός) βραδιά αφιερωμένη στον δημιουργό με την ανεκτίμητη παρακαταθήκη. Με τη φροντίδα και επιμέλεια του Κωστή Ζουλιάτη - μουσικού, ερευνητή, σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)», που ολοκληρώνεται σύντομα- θα γίνει συζήτηση για τη ζωή και τη δημιουργία του, ακροάσεις έργων του και προβολές σπάνιων κινηματογραφημένων ντοκουμέντων από παραστάσεις, ενώ θα παρουσιαστεί, σε πρώτη προβολή, μικρό απόσπασμα του ντοκιμαντέρ. Το ντοκιμαντέρ αποπειράται να σκιαγραφήσει την προσωπικότητά του και να ακολουθήσει τη διαδρομή της σύντομης ζωής του, μέσα από την παρουσίαση της εργογραφίας του συνθέτη, με σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα αλλά και συνεντεύξεις.

Λατινοαμερικανικοί μύθοι

Ο θίασος «OKYPUS» παρουσιάζει από 8/1 και κάθε Κυριακή (3 μμ), το έργο για παιδιά: «Η απίστευτη και αληθινή ιστορία της χαμένης βαλίτσας και η μαγική της περιπέτεια» (έξι μύθοι από τη Λατινική Αμερική), στο «Φούρνο».

Μια χαμένη βαλίτσα φτάνει στον προορισμό της έπειτα από πολλά χρόνια. Την παραλαμβάνει ένα κοριτσάκι και την ανοίγει. Τι κρύβει η βαλίτσα;... Αγνωστα αντικείμενα ταξιδεύουν το κορίτσι στη μακρινή Λατινική Αμερική και τους μύθους της: Μύθος του μάτε (Ουρουγουάη): Το μάτε είναι βότανο που ξυπνά τους κοιμισμένους και αδελφοποιεί τους ανθρώπους. Μύθος του άνθους σέιμπο (Αργεντινή): Το άνθος σέιμπο είναι από τα ωραιότερα άνθη στη Λατινική Αμερική. Μύθος του Τράουκο (Χιλή): Το Τράουκο, ένα μυθικό ον, κατοικεί στα δάση του νησιού Τσιλοέ. Μύθος της πατάτας (Περού): Η πατάτα, ο καρπός των Ινκας, έδωσε λύση στο πρόβλημα της πείνας. Μύθος των καλικάντζαρων της Κουάπα (Νικαράγουα): Η αγάπη νικά τα πάντα ...ακόμα και την ασχήμια. Μύθος του κακάο (Μεξικό): Μια γλυκιά, αρχαία ιστορία για την ανακάλυψη ...της σοκολάτας.

Τα μέλη του θιάσου, Ελληνες και Λατινοαμερικανοί, παρουσιάζουν κάθε μύθο με διαφορετικό τρόπο αφήγησης, με χορό, κουκλοθέατρο, τραγούδι, μουσική και τη βοήθεια παραδόσεων και τεχνών των λαών της κάθε χώρας.

Το έργο έχει παρουσιαστεί στην Αργεντινή (Μπουένος Αϊρες και Σάλτα), στο Ναύπλιο, στη Λήμνο, στον Αϊ-Στράτη και στο Κροκύλειο Φωκίδας.

Θεατρική απόδοση: Ιλιάνα Παζαρζή. Δραματουργική επεξεργασία: Δέσποινα Νικηφοράκη. Σκηνοθεσία: Θίασος Ωκύπους. Σκηνικά - κοστούμια: Αθηνά Στούρνα. Κούκλες: Mariana Kutulas Vrsalovic. Σχεδιασμός φωτισμών: Αγγελος Γουναράς. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ. Ομαδικά από 5 άτομα και πάνω: 8 ευρώ. Κρατήσεις θέσεων: Τηλ. 210.6460.748.

«Φωταψίες» παράδοσης

«Ποδαρικό» στη νέα χρονιά με κινηματογραφικές «φωταψίες», στην «Αλλη Οχθη» (Αρτεμώνος 9, Ν. Κόσμος, 2109270628). Κάθε Πέμπτη (9.30μμ) θα παρουσιάζονται ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, επιτόπιες καταγραφές, αρχεία, συζήτηση με τους δημιουργούς και μουσική. Σήμερα (χωρίς εισιτήριο) θα προβληθούν αποσπάσματα από το Αρχείο Πολυφωνικού Τραγουδιού, δύο ταινίες εις μνήμιν δύο εμβληματικών μορφών της ηπειρώτικης πολυφωνίας, της κυρα-Φρόσως και του Γιώργου Ντότη.

Αύριο, «Περάσματα στο Αιγαίο» με τον κορυφαίο παραδοσιακό δεξιοτέχνη του βιολιού Νίκο Οικονομίδη, από τη Σχοινούσα. Μαζί του τραγουδά η Παριανή Κυριακή Σπανού. Σαντούρι ο Παναγιώτης Βέργος. Λαούτο ο Αργύρης Ψαθάς. Είσοδος 15 ευρώ (με ποτό). Το Σάββατο, στην «Αλλη Οχθη», η «Ηπειρώτικη Ζυγιά» του Θωμά Λώλη προσκαλεί σε ένα ατόφιο ηπειρώτικο γλέντι.

Η Ευσταθία συνεχίζει και το Γενάρη τις εμφανίσεις της στο «ELIART» με τη μουσική παράσταση «Το υγιές βλάπτει σοβαρά την υγεία» (Ευσταθία και Ανδρομάχη Μαρκοπούλου). Παραστάσεις: 7, 14, 21/1 (23.30).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ