ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αγωνιστική επιφυλακή και πάλη

Σε αγωνιστική επιφυλακή καλεί τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου της ΓΣΕΕ στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», υπογραμμίζοντας ότι τώρα, που όλα δείχνουν οτι η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση ξαναρχίζει, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα λαϊκά στρώμματα επιβάλλεται με ενότητα ταξική να οργανώσουν την πάλη τους διεκδικώντας τα πραγματικά αιτήματά τους. Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ εμφανίζεται να αγνοεί το μήνυμα των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων για την Κοινωνική Ασφάλιση και στρώνει το δρόμο για τον περιβόητο Κοινωνικό Διάλογο, στηρίζοντας έτσι τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές.

Οχι μόνο δε ζητά την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά εμφανίζεται να στηρίζει την ουσιαστική καθήλωση των συντάξεων και των μισθών και ταυτόχρονα αφήνει ανοιχτούς δρόμους για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Οπως επίσης και η προτεινόμενη ενοποίηση των Ταμείων, χωρίς ταυτόχρονα να μπαίνουν όροι και προϋποθέσεις, είναι βέβαιο ότι θα αποβεί σε βάρος της Εργατικής Τάξης.

Παράλληλα, αρνείται συνειδητά να αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις και τους στόχους Κυβέρνησης, Εργοδοτών και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιδιώκουν το ξεθεμελίωμα των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Συμπαίχτες του Προέδρου της ΓΣΕΕ τρέχουν να αυτοαναγορευτούν και οι ηγεσίες των παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΑΠ που και αυτοί λαλίστατοι κατά τα άλλα σιωπούν για την "ταμπακιέρα".

Τώρα που όλα δείχνουν ότι η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση ξαναρχίζει, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα σε αγωνιστική επιφυλακή. Ερχονται κρίσιμες στιγμές για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και επιβάλλεται, με ενότητα ταξική, τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την αποτελεσματική πάλη τους, διεκδικώντας τα πραγματικά αιτήματά τους».

ΛΑΡΙΣΑ
Επιβάλλεται ένταση του αγώνα

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την Κοινωνική Ασφάλιση, που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ). Η αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας, όπου πραγματοποιήθηκε, γέμισε από τους εκπροσώπους σωματείων και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων και από πολλούς εργαζόμενους και συνταξιούχους που έδωσαν το «παρών» τους.

Στην ημερίδα έγινε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος για την πορεία του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος. Επισημάνθηκε, ιδιαίτερα, η αναγκαιότητα έντασης της πάλης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και για τη διεκδίκηση δημόσιας, καθολικής, υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης. Επίσης, υπογραμμίστηκαν οι τεράστιες ευθύνες των συμβιβασμένων ηγεσιών των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που συναινούν στον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης και του αποπροσανατολισμού, δίνοντας «χείρα βοηθείας» στην κυβερνητική επιχείρηση διάλυσης του υπάρχοντος κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚΛ, τόνισε ότι τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι μια λανθασμένη κίνηση, αλλά μια συνειδητή επιλογή, αφού στόχος της είναι να διαλύσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Και υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να συνεχιστεί ο αγώνας για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στον αντιασφαλιστικό χαρακτήρα των κυβερνητικών μέτρων και στις επιπτώσεις που θα επιφέρουν στα λαϊκά στρώματα, αναφέρθηκαν, στις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους, ο Γ. Ρωμανιάς, επιστημονικός σύμβουλος του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ και ο Θ. Κακκαβάς, μέλος του ΔΣ του ΙΚΑ.

Ο Γ. Ρωμανιάς, αφού μίλησε για τις προοπτικές της Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τόνισε ότι το μέγιστο πρόβλημα του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος είναι η ελλειμματικότητά του, που αποτελεί συνέπεια της ανεπάρκειας στη χρηματοδότησή του. Και πρόσθεσε ότι υπαίτιος γι' αυτό είναι το ελληνικό κράτος, που χρησιμοποίησε τα εκάστοτε αποθεματικά του ασφαλιστικού συστήματος ως κομμάτι του κρατικού προϋπολογισμού. Σημείωσε, δε, ότι οποιεσδήποτε φήμες περί δήθεν κινδύνου κατάρρευσης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελούν είτε προϊόν άγνοιας, είτε προπαγανδιστικό πρόσχημα για να τρομοκρατηθεί η κοινή γνώμη και να δεχτεί αδιαμαρτύρητα οδυνηρές και προαποφασισμένες λύσεις.

Στην εισήγησή του με θέμα «Δημόσια - Καθολική - Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Κρατικό σύστημα με παροχή υπηρεσιών υψηλού κινδύνου», ο Θ. Κακκαβάς επισήμανε ότι τα κυβερνητικά αντιασφαλιστικά μέτρα στοχεύουν στη σημαντική μείωση της κρατικής και εργοδοτικής συμμετοχής, ώστε να υπάρχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες, που θα απευθύνονται στα πιο εξαθλιωμένα τμήματα εργαζομένων και συνταξιούχων, με ταυτόχρονη ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης και των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Υγεία και την Πρόνοια. Και υπογράμμισε ότι κύριο «όπλο» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να εφαρμόσει την αντιασφαλιστική της πολιτική είναι ο «κοινωνικός» διάλογος, επιχειρώντας να αποκοιμίσει τους εργαζόμενους για να περάσουν τα μέτρα, που πριν έξι μήνες έβαλε στο «ψυγείο». Και καταλήγοντας τόνισε: «Ο διάλογος από "μηδενική βάση" ή "χωρίς προαπαιτούμενα" είναι παραλλαγές του γνωστού "κοινωνικού διαλόγου", της απάτης και της παραπληροφόρησης, που ήδη μας έχει στοιχίσει ακριβά. Οι εργαζόμενοι έχουν "προαπαιτούμενα αιτήματα" και στόχους πάλης και θα τα διεκδικήσουμε αποφασιστικά».

ΕΦΑΠΑΞ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Στο «ντορβά» της λιτότητας

Να συντηρήσει μια ρύθμιση που λειτουργεί σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων επιχειρεί η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, ζητώντας με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να τροποποιηθεί ο νόμος 2512/97, σχετικά με το τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο νόμος αυτός προβλέπει - και σε αυτό είχε συμφωνήσει η ΑΔΕΔΥ - ότι το εφάπαξ θα υπολογίζεται ως εξής: Το ποσό που καταβάλλεται στις 31.12.1996 με τις προσαυξήσεις που προβλέπει η εισοδηματική πολιτική για κάθε έτος, μέχρι και το 2001. Στη συνέχεια ο νόμος προβλέπει ότι το εφάπαξ θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των αποδοχών των τελευταίων 5 ετών.

Ωστόσο πριν, το εφάπαξ υπολογιζόταν στη βάση του τελευταίου μισθού. Τώρα η ΑΔΕΔΥ ζητά το ποσό να υπολογίζεται στη βάση του εφάπαξ που θα καταβάλλεται στις 31.12.2001 με τις ανάλογες προσαυξήσεις από την εισοδηματική πολιτική κάθε έτους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι αυτοχρηματοδοτούμενο αποκλειστικά από τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων. Η ΕΣΑΚ Δημοσίου είχε καταγγείλει την πλειοψηφία για την αλλαγή του υπολογισμού και έχει πάγιο αίτημα την επαναφορά στο παλιό σύστημα, του υπολογισμού δηλαδή με τον τελευταίο μισθό.

Κάτι άλλο που δεν αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στην επιστολή της είναι ότι το Ταμείο Πρόνοιας παρουσίασε εξαιρετικά μεγάλη μείωση των αποθεματικών του, τα οποία από 160 δισ. δραχμές πριν ενάμιση χρόνο, είναι τώρα μόνο 60 δισ. δραχμές!

Απέναντι στις καταγγελίες ότι υπήρξε απώλεια των αποθεματικών στο χρηματιστήριο, χωρίς να ενημερωθούν για αυτό οι εργαζόμενοι, αντιτείνει ότι η μείωση οφείλεται στο μεγάλο αριθμό... αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων. Τα στοιχεία όμως δε δικαιολογούν μείωση 100 δισ. δραχμών!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ