Συναυλία με τον Χρήστο Λεοντή
Ηταν το «βάπτισμα» του συνθέτη Χρήστου Λεοντή. Φέτος κλείνουν 60 χρόνια σ' αυτό το ταξίδι. Αυτή η συγκυρία δίνει την ευκαιρία στον Χρήστο Λεοντή να ξαναβρεθεί και να συνταξιδέψει πάλι με το κοινό που αγάπησε τα τραγούδια του, σε μια μοναδική συναυλία με τίτλο «Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο...», στο Ηρώδειο, την Τρίτη 26 Σεπτέμβρη, μια παράσταση που θα ανατρέξει σε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές αυτής της εξηντάχρονης πορείας.
Ο Χρήστος Λεοντής γράφει ανάμεσα σε άλλα:
«Στην 60χρονη αυτή πορεία οι εμπειρίες ήταν πολλές. Μου έδωσαν στη μετουσίωσή τους τραγούδια λυρικά, ερωτικά, χορευτικά, στοχαστικά κ.λπ. Μ' αυτά, μαζί ονειρευτήκαμε, αγαπήσαμε, αγωνιστήκαμε... Μαζί πορευτήκαμε αναζητώντας την ομορφιά και την ελπίδα (...).
Τα τραγούδια που θα σας παρουσιάσω, με τους υπέροχους συνεργάτες μου, μουσικούς, τραγουδιστές και φίλους από το θέατρο, συμπεριλαμβάνονται είτε σε κύκλους τραγουδιών, είτε προέρχονται από το θέατρο. Μερικοί απ' αυτούς: "Καταχνιά", "Καπνισμένο Τσουκάλι", "Πρωινό Αστρο", "Αχ! Ερωτα", και από τις παραστάσεις "Χελιδών Ηδομένη", "Καντάτα Ελευθερίας", "Ερωτας Αρχάγγελος", "Φλόγα που καίει", αλλά και ακυκλοφόρητα...».
Ερμηνεύουν: Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ηρώ Σαΐα, Ιωάννα Φόρτη, Αγγελική Τουμπανάκη.
Εκτακτη συμμετοχή: Maria del Mar Bonet.
Φιλική συμμετοχή: Σταμάτης Κραουνάκης.
Συμμετέχουν οι χορωδίες «Ambitus» και των δήμων Κηφισιάς και Βύρωνα.
Την ορχήστρα διευθύνει ο Χρήστος Λεοντής .
Παρουσιάζει ο Σπύρος Παπαδόπουλος.
Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης.
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο «Σπίτι του Ηθοποιού» για την ενίσχυση των σκοπών του.
Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr, 2107234567.
«Μάνα μου Ελλάς», «Το Δίχτυ», «Καίγομαι», «Το Πρακτορείο» (το ερμήνευσε ο ίδιος) κ.ά. Τραγούδια που σε διαπερνούν σαν φλόγα. Μεγαλόψυχα, αναλλοίωτα. Οπως είναι σημαδεμένα από τον χρόνο, 6.000 άνθρωποι στο Ηρώδειο τα χάραξαν με τις φωνές τους πάνω στις πέτρες, τραγουδώντας τη μοίρα ενός λαού παρατημένου στους ανέμους και στις φλόγες των πυρκαγιών.
Η θεϊκή μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε κραυγή, ιδίως όταν τραγουδούσαμε «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα... τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς». Η ιστορία αυτής της ανθολογίας του ρεμπέτικου ξεκινάει από το 1983, τότε που ο Κώστας Φέρρης σκηνοθέτησε και παρουσίασε σε σενάριο του ίδιου και της Σωτηρίας Λεονάρδου την ταινία «Ρεμπέτικο». Ο Σταύρος Ξαρχάκος εμπνεύστηκε και, με το μουσικό κλειδί του ταλέντου του, ξεκλείδωσε τους καημούς, τις πληγές βασανισμένων και βιοπαλαιστών. Κατάφερε να καθρεφτίζεται μέσα από τις μελωδίες του η ανυπότακτη Ελλάδα.
Δεν νιώσαμε ότι βρισκόμασταν σε ένα αρχαίο θέατρο με εξέδρες και μεγαλοπρεπείς φωτισμούς, αλλά σε πάλκο. Μεταμόρφωσε τον χώρο σε μια μεγάλη αυλή με τους 15 μουσικούς του, όπου όλοι μας, μια παρέα, συμμετείχαμε και τραγουδούσαμε. Μας μετέφερε όλη την ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Αμπατιέλος, που καθόταν δίπλα μου, σιγοτραγουδούσε συγκινημένος από τις ιστορικές μνήμες που έσμιξαν σε αυτήν την ιστορική συνάντηση.
Η παρουσία του Σταύρου Ξαρχάκου ήταν ανεπανάληπτη. Χωρίς να κρατάει μπαγκέτα, όπως συμβαίνει με όλους τους μαέστρους. Ορμητικός, σβέλτος, με ψυχή και ενθουσιασμό έδινε τον ρυθμό άλλοτε με τη γροθιά ή με τα δάχτυλα, άλλοτε με όλο του το σώμα, κυκλοφορώντας ανάμεσα στους εξαιρετικούς μουσικούς, καθώς και στους τραγουδιστές Ηρώ Σαΐα και Ζαχαρία Καρούνη.
Στο τέλος, μετά από ένα δεκαπεντάλεπτο χειροκρότημα, ο Σταύρος Ξαρχάκος μάς αφηγήθηκε την ιστορία τού πώς ο Σταυράκης έγινε Σταύρος. Στα 19 του χρόνια, ο αξέχαστος βάρδος Γιάννης Παπαϊωάννου τον παρακίνησε να γράψει την πρώτη του μουσική. Αξιζε η βραδιά και μόνο για ν' ακούσει κάποιος αυτό το ανέκδοτο τραγούδι.
Στην παράσταση συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά:
Ανδρεάδης Θανάσης (ψάλτης), Βασίλας Γρηγόρης (μπουζούκι, τραγούδι), Βεργόπουλος Φώτης (μπουζούκι, τραγούδι), Δρογκάρης Βασίλης (ακορντεόν), Ζάκκας Ηρακλής (μπουζούκι, τραγούδι), Καρούνης Ζαχαρίας (τραγούδι), Καψοκαβάδης Αλέξανδρος (τζουράς, τραγούδι), Κολοβός Κωνσταντίνος (ψάλτης), Κουμεντάκης Λάζαρος (ψάλτης), Λίβανος Δημήτρης (μπουζούκι, τραγούδι), Μέρμηγκας Θοδωρής (κιθάρα, τραγούδι), Νεοφυτίδης Νεοκλής (πιάνο), Νικόπουλος Γιώργος (κιθάρα, τραγούδι), Ξαρχάκος Σταύρος (ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας), Παππάς Γιώργος (μπουζούκι, τραγούδι), Πάππος Μανώλης (μπουζούκι, τραγούδι), Πασχαλίδης Βαγγέλης (σαντούρι), Ρέππας Δημήτρης (μπουζούκι, τραγούδι), Σαΐα Ηρώ (τραγούδι), Τζίκας Αντώνης (κοντραμπάσο), Τρασάνης Χάρης (ψάλτης).
Οι υπαίθριες εκθέσεις περιλαμβάνουν έργα που έχουν αναπαραχθεί από τις μόνιμες συλλογές της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και της Δημοτικής Πινακοθήκης. Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται με την επιμέλεια της ιστορικού Τέχνης Ξένιας Γιαννούλη, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στις δύο δομές.
«Με αφορμή τη διοργάνωση του Συμποσίου Ζωγραφικής, παρουσιάζονται 16 ζωγραφικά έργα από τις μόνιμες συλλογές της Βιβλιοθήκης και της Πινακοθήκης του δήμου Πατρέων. Πρόκειται για μια εικαστική περιήγηση στην Πάτρα παλαιότερων εποχών, που στοχεύει να παρακινήσει τον θεατή να στοχαστεί σχετικά με τους μετασχηματισμούς του αστικού τοπίου, καθώς και με τη σύγχρονη εμπειρία της πόλης, όπως τη βιώνει ο ίδιος και όπως αποδίδεται στα έργα των εικαστικών δημιουργών που συμμετέχουν στο Συμπόσιο», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγώτη, υπογραμμίζοντας:
«Σε τελική ανάλυση, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον καθοριστικό ρόλο του ανθρώπου και όλων των εκφάνσεων της ζωής του, που αφήνει αναπόδραστα το δικό του στίγμα στη διαμόρφωση και στη φυσιογνωμία του αστικού τοπίου.
Υπό αυτό το πρίσμα βλέπουμε την πόλη μας. Οχι ως κάτι το στατικό, έξω από τη ζωή των κατοίκων της, αλλά ως έναν ζωντανό οργανισμό, που καθημερινά μάχεται, παλεύει κόντρα στις σκούρες τονικότητες των προβλημάτων που όλοι αντιμετωπίζουμε, αναζητώντας το φως, το χρώμα, εν τέλει την ίδια τη ζωή».
Στο άνοιγμα της έκθεσης στην Παραλία Προαστείου το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Παύλος Ζαβέρδας.
Οι σύλλογοι που επιθυμούν να φιλοξενηθεί στη γειτονιά τους η υπαίθρια έκθεση μπορούν να επικοινωνήσουν με την Γραμματεία του Πολιτιστικού Οργανισμού, στο τηλέφωνο 2610390937 (κ. Λαμπίρη) κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες.