ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΟΙΖΗΝΑ
«Γκρίζος» ο ορίζοντας για τους νέους

Ο «Ρ» συνεχίζει την έρευνα στους δήμους του Πειραιά. Σήμερα παρουσιάζει τα οξυμένα προβλήματα των κατοίκων της Τροιζήνας

Το κόστος της συντήρησης των ελάχιστων αθλητικών χώρων, αναλαμβάνει ο Δήμος Τροιζήνας, χωρίς καμιά ενίσχυση από την πολιτεία
Το κόστος της συντήρησης των ελάχιστων αθλητικών χώρων, αναλαμβάνει ο Δήμος Τροιζήνας, χωρίς καμιά ενίσχυση από την πολιτεία
Μια περιοχή με μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Με τα παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως η γεωργία, να φθίνουν. Με τον αθλητισμό να μαραζώνει. Το μέλλον της νεολαίας, διαγράφεται «γκρίζο». Αυτή είναι η κατάσταση που αντίκρισε ο «Ρ», όταν επισκέφτηκε το Δήμο Τροιζήνας, στα πλαίσια της έρευνας που πραγματοποιεί με θέμα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι του Πειραιά.

Η Τροιζήνα είναι μια όμορφη γραφική περιοχή, πατρίδα του μυθικού ήρωα Θησέα, με έδρα το Γαλατά και πλήθος αρχαιοτήτων. Ο Δήμος Τροιζήνας έχει έκταση 191 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Γεωγραφικά βρίσκεται στην Πελοπόννησο και συνορεύει με το Νομό Αργολίδας. Εχει 6.500 κατοίκους, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία, οι 3.500, είναι αγρότες. Μιλήσαμε με τον δήμαρχο Γιάννη Σαμπάνη ο οποίος υπήρξε αθλητής στους δρόμους ταχύτητας.

- Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που απασχολούν το δήμο;

- Ο Δήμος μας, είναι το αποτέλεσμα συνένωσης 6 πρώην κοινοτήτων. Εχουμε 12 οικισμούς, μια πόλη, τον Γαλατά, και 12 χωριά με εγκεκριμένα όρια οικισμού. Σήμερα, υπάρχει μια αγροτική παραγωγή, με πολλά προβλήματα. Επίσης, πρέπει να πω ότι υπήρξε μια μικρή εφαρμογή της νέας τεχνολογίας σε θερμοκήπια. Αναμφισβήτητα η γεωργική παραγωγή πλήττεται. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της περιοχής, ασχολούνται με την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, την ελαιοκομία και την ανθοκομία. Σήμερα μόνο ένα μέρος της ανθοκομίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως βιώσιμη. Ολες οι άλλες καλλιέργειες σχεδόν έχουν τελειώσει.

Η προσπάθεια όλων μας, έχει στραφεί προς τον Τουρισμό, θέλουμε, επειδή στον τομέα αυτόν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, να προσανατολίσουμε τους κατοίκους μας, ώστε να παράγουμε ένα ιδιαίτερο τουριστικό προϊόν ή με τον οικοτουρισμό ή με τον αθλητικό τουρισμό ή με τον αγροτουρισμό. Δηλαδή δύο είναι οι λύσεις για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας: Η εφαρμογή νέας τεχνολογίας στην καλλιέργεια και η τουριστική ανάπτυξη σε όλες τις μορφές της.

- Κάτω από ποιες συνθήκες, μπορούν οι αγρότες να παραμείνουν στα χωράφια τους;

- Εδώ χρειάζεται να γίνει αγώνας για την ανάπτυξη της μικρής γεωργικής επιχείρησης, με ταυτόχρονη ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος, μόνο έτσι μπορεί να διαμορφωθεί μια αγωνιστική συνείδηση.

- Οι πόροι της ΕΕ, βοήθησαν;

- Οχι. Υπήρξε μάλιστα μια περίοδος που συνέθλιψε τους αγρότες. Ηταν η εποχή των υψηλών επιτοκίων. Οσοι έκαναν επενδύσεις, με δανεισμό ως μέρος της επένδυσης, ναυάγησαν. Για παράδειγμα όταν στη χώρα μας το επιτόκιο ήταν 25% στην Ισπανία ήταν 3%. Πρόκειται περί ληστείας.

- Σε ποια επίπεδα βρίσκεται η ανεργία στην περιφέρειά σας;

- Η πραγματική ανεργία είναι μεγάλη. Η καταγεγραμμένη είναι μικρή γιατί η γυναίκα της επαρχίας δε δηλώνει ότι είναι άνεργη. Και οι νέοι άνδρες για τους οποίους θα μπορούσαμε να πούμε ότι, έχουν ένα πεδίο απασχόλησης στη γεωργία. Δυστυχώς, όμως, αυτό το πεδίο έχει... γκρίζο ορίζοντα.

- Υπάρχουν προτάσεις;

- Επιμένω ότι ο Τουρισμός είναι μια διέξοδος. Παραθεριστική κατοικία, Αθλητικός Τουρισμός. Ο Γαλατάς σε συνεργασία με τον Πόρο μπορούν να πετύχουν πολλά. Π.χ. δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη της Κωπηλασίας και την προσέλκυση ξένων ομάδων (Ξενώνες, Κωπηλατήρια κλπ.)

Ανύπαρκτη χρηματοδότηση για τις αθλητικές εγκαταστάσεις

- Με τον Μαζικό Λαϊκό Αθλητισμό,τι γίνεται;

- Προσπαθήσαμε να εξοπλίσουμε μια αίθουσα 150 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης δημιουργήσαμε δυο μικρά γυμναστήρια στις έδρες δύο πρώην κοινοτήτων, στέλνουμε τους γυμναστές 45 χιλ. μακριά, όμως η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή, οι άνθρωποι δεν μπορούν, είναι διαλυμένοι από τα καθημερινά τους κοινωνικά προβλήματα.

- Ποιες είναι οι εγκαταστάσεις σας;

- Εγιναν κάποια έργα. Το στάδιο του Πόρου με ταρτάν και πλαστικό χόρτο, το Ποδοσφαιρικό γήπεδο του Γαλατά με πλαστικό χόρτο και ένα κλειστό γυμναστήριο που θα ξεκινήσει με χρήματα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Η συντήρηση όλων αυτών των εγκαταστάσεων που στην ουσία είναι λίγες, θα πέσει στους ώμους της ΤΑ. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα;».

- Η αλήθεια είναι ότι δε γυμνάζονται πολλοί νέοι. Θα ήθελα τη γνώμη σας μιας και έχετε κάνει αθλητισμό.

- Είναι βαθιά κοινωνικό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα παιδείας. Το σύστημα δεν ωθεί τα παιδιά στα γυμναστήρια, τα σπρώχνει σ' αυτό το φοβερό ανταγωνισμό εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Υπάρχει έλλειψη αθλητικής παιδείας, αποτροπή ενασχόλησης με τον αθλητισμό, λόγω των διαφόρων υποχρεώσεών τους. Υπάρχει βέβαια, και έλλειψη σωστών υποδομών.

- Ποια η γνώμη σας για την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού;

- Θα μπορούσε να πει κανείς και γιατί να μην υπάρχει μια βοήθεια από κάποιους ιδιωτικούς οικονομικούς οργανισμούς; Αυτό όμως είναι ένα μικρόβιο που μπαίνει στην αρχή και σιγά σιγά διαλύει τα πάντα, όπως έχει γίνει σήμερα.

- Ποια η γνώμη σας για το «Ντόπινγκ», καθώς και για το «Στοίχημα» που έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα απέραντο Καζίνο;

- Θίγετε ένα μεγάλο ζήτημα, θίγετε ένα ζήτημα ανθρώπινης αξίας. Οποιαδήποτε ξένη, χημική κυρίως, παρέμβαση με σκοπό την αλλοίωση του αποτελέσματος, είναι ό,τι χειρότερο για τον αθλητισμό και βέβαια για τη ζωή του ίδιου του αθλητή. Η προσπάθεια που γίνεται μέσα από το «Στοίχημα» να μετατρέψουν τους αθλητές σε «Κτήνη» με σκοπό το κέρδος, είναι τουλάχιστον απάνθρωπη. Ομως, ο καπιταλισμός ποιο πεδίο της ανθρώπινης ύπαρξης έχει σεβαστεί; Σέβεται π.χ. την Ειρήνη; Οχι. Γιατί λοιπόν να σεβαστεί το ανθρώπινο σώμα; Εμείς, εδώ τοπικά, συμβουλεύουμε τα παιδιά να μείνουν μακριά από τις θανατικές ουσίες.


Ν. Γ.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ: Το Β' μέρος για την Τροιζήνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ