ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή

Η αφίσα του φεστιβάλ
Η αφίσα του φεστιβάλ

Αφιερώματα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ, μια σπάνια προβολή του πρώτου σωζόμενου ελληνικού ντοκιμαντέρ, το πρόγραμμα «Μονοπλάνο» για την «πιο μικρή ταινία του κόσμου», συζητήσεις, έκθεση βιβλίων για τον κινηματογράφο, συναυλία και γιορτή περιλαμβάνει το παράλληλο πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (10-14/10).

Με γενικό τίτλο «Ελλήνων πάθη: η μαρτυρία της Κάμερας» θα προβληθούν οι ταινίες (θέατρο Παπαδημητρίου): «Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος» του Ροβήρου Μανθούλη (12/10, 11.45 μμ), «Η Ελλάς χωρίς κολώνες» του Βασίλη Μάρου (13/10, 6 μμ), «Μαρτυρίες» του Νίκου Καβουκίδη (12/10, 6 μμ), «Αττίλας '74» του Μιχάλη Κακογιάννη (11/10, 6 μμ), «Ελληνιστί Κύπρος» του Νίκου Κούνδουρου (13/10, 11.30 μμ), «Στην Αθήνα...» του Μαθιού Γιαμαλάκη (11/10, 10.40 μμ).

Το δεύτερο αφιέρωμα τιτλοφορείται «Γνωριμία με Ελληνες Ντοκιμαντερίστες» και θα προβληθούν οι ταινίες (θέατρο «Πράξεις Ευρίπου»): «Εστιν ουν τραγωδία» του Σταύρου Ιωάννου (ταινία έναρξης), «Σκυριανός γάμος» της Μαρίας Μαυρίκου (11/10, 11 πμ), «Το σπίτι του Κάιν» του Χρήστου Καρακέπελη (11/10, 12 μεσημέρι), «Το πήδημα του Κατσαντώνη κι ο μπαρμπα-Λάμπρος» του Γιώργου Κολόζη (11/10, 2 μμ), «Ηλίας Πετρόπουλος-ένας υπόγειος κόσμος» της Καλλιόπης Λεγάκη (11/10, 4 μμ), «Black Μπεεε» του Θόδωρου Μαραγκού (11/10, 6 μμ).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η προβολή της ταινίας «Μετέωρα» (ταινία λήξης), που είναι το πρώτο σωζόμενο ελληνικό ντοκιμαντέρ. Ισως γυρίστηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Φιλαδέλφειας, Μιχάλη Δόριζα, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε. Κατ' άλλη εκδοχή, αποδίδεται στον Ούγγρο Ζόζεφ Χεπ (1887-1968) και γυρίστηκε μεταξύ των χρόνων 1915-1925. Η ταινία βρέθηκε και αποκαταστάθηκε το 1990 από το Τμήμα Συντήρησης και Αποκατάστασης Ταινιών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, την οποία δώρισε η χήρα του Μ. Δόριζα.

Το πρόγραμμα «Μονοπλάνο» είναι ανοιχτό για όποιον θέλει να παρουσιάσει ό,τι περιλαμβάνει μια συνεχής εγγραφή κινούμενης εικόνας (μονοπλάνο) από κάμερα, κινητό τηλέφωνο κλπ. Το Δίκτυο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ οργανώνει μια δημόσια, ανοιχτή συζήτηση με θέμα τη σχέση του ντοκιμαντέρ με την τηλεόραση (θέατρο Παπαδημητρίου, 14/10 1 μμ).

Περσινές επιτυχίες

«Καυτός πάγος» στο «Θέατρο Εξαρχείων»
«Καυτός πάγος» στο «Θέατρο Εξαρχείων»
Το «Θέατρο Εξαρχείων» ξεκινάει τη νέα σεζόν, στις 10/10 με την επανάληψη του έργου της Μπράιονι Λέιβερι «Καυτός πάγος», που θα παίζεται για δύο μήνες. Πρόκειται για ψυχολογικό θρίλερ για τον πόνο, τον πόθο για ζωή, την εκδίκηση, την ελπίδα και τη δύναμη της συγχώρεσης, γραμμένο από μία σημαντική φωνή της αγγλικής δραματουργίας, με ευαισθησία, πάθος και χιούμορ. Η μετάφραση είναι της Αννίτας Δεκαβάλλα, η σκηνοθεσία του Τάκη Βουτέρη, τα σκηνικά - κοστούμια της Εύας Μανιδάκη, η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη, οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου. Παίζουν: Ανθή Ανδρεοπούλου, Αννίτα Δεκαβάλλα, Τάκης Βουτέρης.

  • Επίσης, από τις 10/10, επαναλαμβάνεται στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, το έργο του Ρόμουαλντ Κάρμακαρ «Η τέχνη του κ. Χάαρμαν» σε σκηνοθεσία Μπέττυς Αρβανίτη, με τους Χρήστο Στέργιογλου, Γιάννη Ροζάκη, Ακη Λυρή. Το έργο αφορά σε έναν κατά συρροή παιδεραστή - δολοφόνο, στο Αννόβερο το 1924, που συγκλόνισε ολόκληρη τη γερμανική κοινωνία. Το κείμενο βασίζεται σε αληθινά πρακτικά των συνεδριών που έγιναν μεταξύ του δολοφόνου και έναν γνωστό καθηγητή Ψυχιατρικής της εποχής, παρουσία ενός νεαρού στενογράφου. Μετάφραση Βασίλης Πουλαντζάς, σκηνοθεσία Μπέττυ Αρβανίτη, σκηνικά - κοστούμια Θάλεια Ιστικοπούλου, σύνθεση ήχων Δημήτρης Ιατρόπουλος.
  • Το θέατρο «Αργώ» παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά, από τις 10/10, το έργο της Charlotte Keatley «Σκοτώνουμε τη Μαμά;» σε απόδοση - σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. Σκηνογραφία Μαρία Βασιλάκη, κοστούμια Ιωάννα Τσιάμη, μουσική επιμέλεια Νέστωρ Κοψιδάς. Παίζουν: Αιμιλία Υψηλάντη, Ευγενία Αποστόλου, Ιφιγένεια Αστεριάδη, κ.ά.
  • Για δεύτερη χρονιά και το «ΕσωΘέατρο» επαναλαμβάνει το πασίγνωστο κλασικό μυθιστόρημα «Εγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι. Η διασκευή είναι του Τάσου Προύσαλη. Σκηνοθεσία - φωτισμοί Γιάννη Καλατζόπουλο, σκηνικό - κοστούμια Κοσμά Πανωρίδη. Μουσική επιμέλεια Ναταλίας Τζήμα. Παίζουν: Τάσος Προύσαλης, Μανώλης Δραγάτσης, Σταυρούλα Ντέμκα, Μαρία Κωνσταντινίδου.
  • Το «Ημερολόγιο ενός τρελού» του Ν. Γκόγκολ θα επαναλάβει (από 10/10) στην «Αλκυονίδα», το «Μοντέρνο Θέατρο» του Γιώργου Μεσσάλα, με τον ίδιο στο μοναδικό ρόλο του έργου και σε δική του σκηνοθεσία. Το έργο θα παίζεται έως τις 25/10, από Τετάρτη έως Κυριακή (8μ.μ.). Από τις 26/10 θα επαναληφθεί η μολιερική κωμωδία «Φιλάργυρος», σε απόδοση Ντένης Θέμελη, σκηνοθεσία Γ. Μεσσάλα, σκηνικά Β. Τσιντζικώφ, φωτισμούς Σ. Τομτσίνι. Παίζουν: Γ. Μεσσάλας, Ντ. Θέμελη, Μ. Διακουμάκου, Π. Σπηλιόπουλος, Π. Μοσχολιδάκης, κ.ά.
Σύγχρονη ελληνική χαρακτική

Εργο της Ειρήνης Ποδηματά
Εργο της Ειρήνης Ποδηματά
Πενήντα δύο χαράκτες - μέλη της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών συμμετέχουν στην έκθεση «Η ελληνική χαρακτική σήμερα», που οργάνωσε (6/10- 10/12/2007) η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο, σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα χαραγμένα και τυπωμένα και εστιάζει στο «σήμερα» της ελληνικής χαρακτικής.

Συγκεκριμένα, εκθέτουν έργα τους οι: Οδυσσέας Αννιτσάκης, Ρένα Ανούση-Ηλία, Μιχάλης Αρφαράς, Μάγδα Βαμβατήρα, Εύα Βασδέκη, Γιώργος Βλασσόπουλος, Χριστόδουλος Γκαλντέμης, Γιάννης Γουρζής, Ράνια Γριμάλδη-Κορομηλά, Νίκος Δεσεκόπουλος, Μαρία Ζιάκα, Γιάννης Καψιδάκης, Γιάννης Κολιός, Αρια Κομιανού, Ντίνα Κώτσιου, Μαρίνα Μαραβελάκη, Τζένη Μαρκάκη, Γιώργος Μήλιος, Δημήτρης Μηλιώτης, Βούλα Μουλού-Δούλη, Τόνια Νικολαΐδη, Ιρις Ξυλά-Ξαναλάτου, Πίνο Παντολφίνι, Βαρθολομαίος Παπαδαντωνάκης, Ειρήνη Ποδηματά-Στεφανάκη, Χρήστος Σανταμούρης, Ρουμπίνα Σαρελάκου, Δήμητρα Σιατερλή, Αμαρυλλίς Σινιόσογλου, Νίκος Σταυρακαντωνάκης, Γιάννης Στεφανάκις, Μαίρη Σχοινά, Βανέσσα Τουζλούκωφ, Βίκυ Τσαλαματά κ.ά.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος-λεύκωμα, με εισαγωγή της Ειρήνης Οράτη και επεξηγηματικά κείμενα και βιογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων. Επίσης, θα λειτουργήσουν εργαστήρια χαρακτικής για παιδιά, νέους και ενήλικες τα Σαββατοκύριακα 13-14, 20-21, 27-28/10, ενώ εκδόθηκαν τα Πρακτικά του συμποσίου «Ο φόβος στην Τέχνη και στη ζωή» που πραγματοποιήθηκε στο Μέτσοβο στο πλαίσιο της διεθνούς εικαστικής έκθεσης «Το σκιάχτρο».

Σε ποιητικό κλίμα

Το γνωστό ποίημα του Πορτογάλου συγγραφέα Φερνάντο Πεσόα «Θαλασσινή ωδή», υπογραμμένο από τον ετερώνυμο του συγγραφέα, Alvaro de Campos, ανεβαίνει στο θέατρο «Σφενδόνη», περιορισμένο αριθμό παραστάσεων (μέχρι 29/10), μετά την επιτυχία των παραστάσεων τον περασμένο Μάη, από την ομάδα «Φιλιατρό». Η μετάφραση είναι της Μαρίας Παπαδήμα, η οποία έχει μεταφράσει και το μεγαλύτερο μέρος του έργου του ποιητή. Σκηνοθεσία - διασκευή Βίκου Ναχμία. Πρωταγωνιστεί η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

Πρόκειται για ποιητικό παραλήρημα του Πεσόα, με θέμα την περιπετειώδη πειρατική ζωή, μακριά από τους πολιτισμικούς αυτοπεριορισμούς, τα αόρατα δεσμά του σύγχρονου ανθρώπου. Ενας οικείος, σημερινός, βασανιστικός προβληματισμός.

Η Δράμα... στην Αθήνα

Την καθιερωμένη, ετήσια «κάθοδό» του στην Αθήνα προγραμματίζει και φέτος το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, από 18-24/10, στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21, 210.8215.469).

Θα προβληθούν όλες οι ελληνικές ταινίες που συμμετείχαν στο φετινό φεστιβάλ και όλες οι ελληνικές ψηφιακές ταινίες που διαγωνίστηκαν για πρώτη φορά φέτος στο νέο τμήμα «digi2007». Επίσης θα παρουσιαστούν: Κινηματογραφικά αριστουργήματα από το αρχείο της ΕΡΤ (19-23/10). Αφιέρωμα στα 30 χρόνια του Φεστιβάλ, με επιλογή βραβευμένων ταινιών των περασμένων ετών (18 και 24/10). Αφιέρωμα στο σύγχρονο ισπανικό κινηματογράφο, με επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων χρόνων (20 και 23/10). Συναυλία με το έργο «Πέραμα», σε ποίηση Ανδρέα Παγουλάτου και μουσική Ηλία Βαμβακούση, με το μουσικό σχήμα «Πλάνητες εν πλω» (19/10, 9.15 μμ). Η πρώτη και η τελευταία ημέρα (18 και 24/10) είναι αφιερωμένη στα βραβεία και διακρίσεις του φετινού Ελληνικού Φεστιβάλ.

Είκοσι πέντε χρόνια από το θάνατο του Μάνου Λοΐζου έκλεισαν φέτος. Με αφορμή την επέτειο, στο Σπίτι της Κύπρου (Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι, τηλ. 210 3641217), διοργανώνεται η έκθεση «Φωτογραφίες και ενθυμήματα του Μάνου Λοΐζου». Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 25/10 (8μμ) και θα διαρκέσει μέχρι τις 2/11. Δευτέρα - Παρασκευή (10πμ-2μμ και 5-8μμ).

Εκθεση - παρουσίαση του βιβλίου «Η Χρυσή εποχή» (εκδόσεις «Κορμοράνος»), με επιλογή αυθεντικών σχεδίων από την έκδοση, αλλά και καινούρια έργα, φιλοξενείται (έως 19/10) στην αίθουσα τέχνης «Ερμούπολη» στη Σύρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ