ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Εν μέσω ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Η νέα «κυβέρνηση» δηλώνει ότι δε θα αλλάξει τίποτα στις σχέσεις με ΗΠΑ και Ρωσία

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν καταλάβει την έδρα της κυβέρνησης
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν καταλάβει την έδρα της κυβέρνησης
ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Μέρα εθνικού πένθους έχει κηρυχθεί η αυριανή για τα θύματα των αιματηρών αντικυβερνητικών διαμαρτυριών που σημειώθηκαν στο Κιργιστάν τα τελευταία 24ωρα. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 75, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 1.000. Οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις έχουν καταλάβει την εξουσία και έχουν συγκροτήσει προσωρινή κυβέρνηση με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών, αλλά και πρέσβειρα της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο (1998-2001), Ρόζα Οτουνμπάγεβα. Η τελευταία, μάλιστα, δήλωσε πως η συγκεκριμένη μορφή εξουσίας θα παραμείνει για έξι μήνες ώστε να καταρτίσει νέο Σύνταγμα και να οργανώσει τη διεξαγωγή εκλογών. Ανακοίνωσε, επίσης, πως θα αναλάβει να επιστρέψει στο κράτος ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που είχαν «παράνομα ιδιωτικοποιηθεί» αναφερόμενη στις δύο ηλεκτρικές εταιρείες «Severelectro» και «Vostokelectro». Πρόσθεσε, επίσης, πως η αμερικανική βάση στο «Μανάς» θα παραμείνει σε λειτουργία και πως τίποτα δε θα αλλάξει στην υπάρχουσα συμφωνία με τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών, Μπολότ Σερνιγιάζοφ, έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ σε όσους προβαίνουν σε ληστείες και πλιάτσικο.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο εκδιωχθείς Πρόεδρος της χώρας Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταφύγει στα νότια της χώρας, δήλωσε σε ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι αρνείται να παραιτηθεί παρόλο που δε διαθέτει τους «μοχλούς της εξουσίας», ενώ, υποστηρίζοντας πως η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, παραδέχθηκε ότι η αντιπολίτευση έχει τον έλεγχο του στρατού και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφάξ» μετέδωσε ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με την Ρ. Οτουνμπάγεβα, στην οποία υποσχέθηκε «ανθρωπιστική υποστήριξη», για να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την κρίση. Αργότερα, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τεμίρ Σαρίγεφ, δήλωσε ότι η αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση του Κιργιστάν βλέπει τη Ρωσία σαν τον «πλέον σημαντικό στρατηγικό της εταίρο» και ζήτησε από τη Μόσχα στρατηγική και οικονομική βοήθεια.

Πάντως, και οι δύο στρατιωτικές βάσεις - το ρωσικό «Καντ» και το αμερικανικό «Μανάς» - συνέχισαν κανονικά χτες τη λειτουργία τους. Το Κρεμλίνο απέστειλε περίπου 150 αλεξιπτωτιστές στη στρατιωτική του βάση για την προστασία των οικογενειών των Ρώσων στρατιωτών, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Νικολάι Μακάροφ.

Αντιδράσεις

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί πως μετά τις συγκεκριμένες εξελίξεις το Κιργιστάν «εισέρχεται σε μια νέα φάση», όπως υποστήριξε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Αστον, ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια, αν χρειαστεί. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, μιλώντας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), υποστήριξε πως θα πρέπει «να εργαστούμε επειγόντως για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», σημειώνοντας πως πίσω από τις ταραχές υπάρχουν δύσκολα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.

ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου αλλά καλές σχέσεις με ΗΠΑ - ΕΕ

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

«To Bελιγράδι δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου» δήλωσε αργά προχτές βράδυ στον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, αφού προηγουμένως τον διαβεβαίωσε για την καλή θέληση περαιτέρω συνεργασίας της χώρας του με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Σε επόμενο σημείο, ο Σέρβος Πρόεδρος υπενθύμισε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι το Βελιγράδι επιθυμεί την πραγματοποίηση νέων συνομιλιών για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου «ώστε να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση που δε θα δημιουργεί ούτε νικητές ούτε ηττημένους». Κατά δήλωσή του, φέρεται πως συμφώνησαν ότι η Βοσνία «δεν απειλείται από πόλεμο» και ότι οι συναφείς πληροφορίες είναι «αναληθείς».

Αργότερα, χτες, ο Στάινμπεργκ που πραγματοποιεί απ' την αρχή της βδομάδας περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια, συναντήθηκε με τον πρώτο αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς. Αμφότεροι συζήτησαν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των υπηρεσιών ασφαλείας των χωρών τους «στους τομείς καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας». Ο Ντάσιτς είπε πως το Βελιγράδι επιδιώκει «καλή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα στο Κοσσυφοπέδιο, την UNMIK, EULEX και την KFOR», λέγοντας πως η Σερβία επιδιώκει στην περιοχή τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας. Συζήτησαν ακόμη το περιθώριο συμμετοχής Σέρβων αστυνομικών σε «ειρηνευτικές» αποστολές της ΕΕ(!) και την αύξηση της αποστολής των Σέρβων αστυνομικών που έχουν σταλεί στην Αϊτή. Ο Στάινμπεργκ απ' τη μεριά του χαρακτήρισε τη Σερβία «κρίσιμο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή», χαρακτήρισε «άριστες» τις διμερείς σχέσεις, ενώ καλοσώρισε το πρόσφατο ψήφισμα της σερβικής Βουλής για τη σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων το 1995 στη Σρεμπένιτσα της Βοσνίας.

Ο Στάινμπεργκ αναμένεται σήμερα να ολοκληρώσει την περιοδεία του στην περιοχή επισκεπτόμενος το Κοσσυφοπέδιο, όπου θα έχει μεταξύ άλλων συναντήσεις με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών.

Στο μεταξύ, αβάσιμες χαρακτήρισε χτες τις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο αγωγός φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ» (South Stream) θα παρακάμψει τη Σερβία, ο ειδικός για παγκόσμια θέματα ενέργειας της εταιρείας Deloitte, Μπράνκο Τέρζιτς, σε δηλώσεις του στη «Φωνή της Αμερικής». Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας δήλωσε πως η Αυστρία θα ενταχθεί στο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» (που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα περνώντας από Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σερβία, Σλοβενία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία και Αυστρία).

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Συνάντηση με επίκεντρο την οικονομία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Περιοδεία στην Ασία πραγματοποίησε μέσα στη βδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιντνερ, με διαδοχικές επισκέψεις στην Ινδία και την Κίνα, με στόχο την προώθηση των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων στην περιοχή. Η επίσκεψη Γκάιντνερ στην Κίνα έγινε όπως ήταν φυσικό στη σκιά των απαιτήσεων των ΗΠΑ προς το Πεκίνο, να προχωρήσει σε ρεαλιστική ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος το οποίο θεωρείται σκόπιμα υποτιμημένο, με αποτέλεσμα προστριβές μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Παρά το γεγονός ότι δε δημοσιοποιήθηκε η ατζέντα των συνομιλιών που είχε ο Αμερικανός υπουργός με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας, Γουάνγκ Κισάν, ούτε ακολούθησαν δηλώσεις, πληροφορίες θέλουν το κύριο θέμα να ήταν μία «ανταλλαγή απόψεων» σχετικά με το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού της πραγματικής αξίας του γουάν, προκειμένου να του αποδοθεί, εξασφαλίζοντας - σύμφωνα με τις ΗΠΑ - δικαιοσύνη στο εμπόριο και στις συναλλαγές με την Κίνα...

Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα ο Κινέζος Πρόεδρος, Χου Τζιντάο, αρνείτο κατηγορηματικά ότι υπάρχει σκόπιμη υποτίμηση του γουάν, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι η ισοτιμία του νομίσματος θα παραμείνει αμετάβλητη. Η χτεσινή συνάντηση του Τ. Γκάιντνερ με τον Γ. Κισάν εμφανίστηκε ως η προετοιμασία της συνάντησης του Κινέζου Προέδρου και του Αμερικανού ομόλογου του Μπάρακ Ομπάμα στη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Απρίλη στις ΗΠΑ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πόλεμος με «καρότο» και «μαστίγιο»

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ._

Προσπάθειες να εγκαθιδρύσει νέα διοίκηση φίλα προσκείμενη προς την κατοχή, εμφανίζεται να κάνει η αφγανική κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, στην Μαρτζάχ, επιχειρώντας να πείσει για τα θετικά της κατοχής, τους κατοίκους της περιοχής που μέχρι πρότινος ελεγχόταν από τους Ταλιμπάν, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Στην Μαρτζάχ χρησιμοποιούνται τα μέσα της «εθνικής συμφιλίωσης», που περιλαμβάνουν δωροδοκίες, απειλές και βία, καθώς το στοίχημα για τον Αφγανό «πρόεδρο», ιδιαίτερα μετά τις «αντικατοχικές» δηλώσεις του είναι κρίσιμο, προκειμένου να μην αποδυναμωθεί ακόμα περισσότερο.

Στο πλαίσιο των απαιτήσεων του ΝΑΤΟ για αύξηση των κατοχικών στρατευμάτων από τις «σύμμαχες χώρες», ενόψει και της κλιμάκωσης του πολέμου, με αιχμή του δόρατος την Κανταχάρ, η Ρουμανία ανακοίνωσε την αποστολή 727 επιπλέον στρατιωτών της στο Αφγανιστάν, με τις δυνάμεις της να φτάνουν τους 1.800 στρατιώτες.

Την ίδια στιγμή στο Πακιστάν, στο περιθώριο του πολέμου, οξύνεται η πολιτική διαμάχη, με το Κοινοβούλιο της χώρας να εγκρίνει ομόφωνα χτες τον περιορισμό των εξουσιών του Προέδρου, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ο οποίος κατηγορείται για σειρά σκανδάλων διαφθοράς και χρηματισμού, ενισχύοντας τη θέση του πρωθυπουργού, με το επιχείρημα της ενδυνάμωσης του θεσμού της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Την απόφαση του Κοινοβουλίου πρέπει να εγκρίνει και η Γερουσία, προκειμένου να ισχύσει.

  • Απελευθερώθηκε χτες ο Ελληνας Αθανάσιος Λερούνης, που είχε απαχθεί και κρατούνταν από μαχητές των Ταλιμπάν, πριν από οκτώ μήνες στο Πακιστάν, με την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ να χαρακτηρίζει το γεγονός επιτυχία, καθώς δεν έδωσε κρατούμενους μαχητές για αντάλλαγμα, όπως της είχε ζητηθεί.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ