ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρεμβάσεις για οξυμένα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών

Το ΚΚΕ στηρίζει με κάθε τρόπο τις δίκαιες διεκδικήσεις Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών

INTIME NEWS

Το ΚΚΕ στηρίζει με κάθε τρόπο τις δίκαιες διεκδικήσεις Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών
Με παρεμβάσεις στη Βουλή, το ΚΚΕ αναδεικνύει τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και απαιτεί λύσεις.

Μέτρα για τους καρπουζοπαραγωγούς της Ηλείας

Με Ερώτησή τους βουλευτές του Κόμματος καταγγέλλουν ότι οι αγρότες του νομού αναγκάζονται να πουλάνε την παραγωγή καρπουζιού σε εξευτελιστικές τιμές στους μεγαλεμπόρους - μεγαλοεξαγωγείς. Ζητάνε από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να σταματήσει η κερδοσκοπία, να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος και να εξασφαλιστούν τιμές που να εγγυώνται την κάλυψη του κόστους παραγωγής, για ένα εισόδημα επιβίωσης στον παραγωγό και για προϊόντα προσιτά στη λαϊκή κατανάλωση. Συγκεκριμένα, σημειώνουν πως ενώ το κόστος παραγωγής είναι κατά μέσο όρο 800 με 900 ευρώ το στρέμμα, με απόδοση 6 με 7 τόνους, η τιμή που πούλησαν τα καρπούζια οι παραγωγοί στους μεγαλεμπόρους είναι κατά μέσο όρο 6 λεπτά του ευρώ ανά κιλό. Δεν παίρνουν δηλαδή ούτε τα μισά απ' αυτά που ξόδεψαν. Ταυτόχρονα αναδεικνύουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των μεσαζόντων και των μεγαλοεξαγωγέων, καθώς ενώ το καρπούζι πουλιέται 6 λεπτά στο χωράφι, στο ράφι του σούπερ μάρκετ πουλιέται 25 έως 30 λεπτά!

Για τους σταφιδοπαραγωγούς της Ζακύνθου

Σε άλλη Ερώτηση αναφέρεται πως το 80% των παραγωγών σταφίδας της Ζακύνθου δεν έχουν πάρει φέτος την ενίσχυση των 35 ευρώ ανά στρέμμα σταφίδας που δικαιούνται. Οπως επισημαίνεται, «η ενίσχυση αφορά όσους έχουν παραδώσει σε έμπορο ή στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζακύνθου κορινθιακή σταφίδα. Με τα στοιχεία της τηλεπισκόπησης (αεροφωτογραφίες), ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ έχει τα στοιχεία ότι έχει παραδοθεί η σταφίδα από το συγκεκριμένο τεμάχιο που έχει στην ιδιοκτησία του ο παραγωγός και έχει δηλωθεί μέσω της διαδικασίας της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης και των διαδικασιών και δικαιολογητικών που προβλέπονται, δεν βλέπει να υπάρχει στο χάρτη το κομμάτι που αντιστοιχεί. Ο επιτόπιος έλεγχος, όπως διενεργήθηκε με τηλεπισκόπηση, είναι αποτυχημένος στο μεγαλύτερο μέρος, καθώς στο χάρτη τα μέρη που αντιστοιχούν στον παραγωγό πολλές φορές είναι άλλα αντί άλλων και το τελικό αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν υπάρχει σταφίδα, αλλά ότι είναι αμπέλι, ελιές, σκέτο χωράφι, ή δείχνει άλλο μέρος, που δεν ανήκει στον ιδιοκτήτη, ή δείχνει μεγαλύτερη ή μικρότερη έκταση από την πραγματική ιδιοκτησία. Το συγκεκριμένο ζήτημα με τα λάθη από τις αεροφωτογραφίες δεν είναι καινούργιο, είναι από την εφαρμογή του ελέγχου με αυτόν τον τρόπο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Δεν είναι δυνατόν κατ' επανάληψη οι παραγωγοί να καλούνται να κάνουν ενστάσεις και να μην παίρνουν την ενίσχυση μέχρι να επιλυθεί το θέμα, και φυσικά η ευθύνη για το όλο ζήτημα δεν είναι δική τους». Το ΚΚΕ ζητάει να αποκατασταθεί άμεσα το ζήτημα της ορθής αποτύπωσης των αγροτεμαχίων κάθε παραγωγού και να αποδοθεί άμεσα στους σταφιδοπαραγωγούς της Ζακύνθου η ενίσχυση που δικαιούνται.

Για την άρδευση σε Ηλιδα και Πηνειό

Μία ακόμα Ερώτηση αφορά την έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών στα αντλιοστάσια του ΓΟΕΒ, στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Ηλιδας και Πηνειού του νομού Ηλείας. Συγκεκριμένα, τα αντλιοστάσια Α1 και Α2 υπολειτουργούν λόγω της συνεχούς λειτουργίας τους και της ελλιπούς συντήρησής τους, σαν αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην οποία έχει περάσει τα τελευταία χρόνια η ευθύνη λειτουργίας των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ. Αν το πρόβλημα δεν λυθεί άμεσα, θα καταστραφούν οι καλλιέργειες και θα υποστούν μεγάλη απώλεια εισοδήματος οι παραγωγοί. Παράλληλα με την απαίτηση να δοθούν λύσεις, το ΚΚΕ διεκδικεί επίσης για τις υπηρεσίες άρδευσης να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και να μη λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς - όπως επισημαίνει - το νερό αποτελεί αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Για τις αδικίες σε βάρος αγροτών στη Φθιώτιδα

Με Ερώτησή τους, βουλευτές του ΚΚΕ ζητάνε να διορθωθεί η αδικία σε βάρος αγροτών της ευρύτερης περιοχής Λοκρίδας Φθιώτιδας, που έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματός τους, και να αποδοθούν άμεσα και στο ακέραιο τα χρήματα που δικαιούνται και τους έχουν παρακρατηθεί. Οπως αναφέρουν, 88 αγρότες υπέβαλαν τις δηλώσεις τους μέσω της ΕΑΣ Αταλάντης και ενώ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα λάμβαναν διαβεβαιώσεις ότι έχει δοθεί παράταση στην υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ, τελικά αυτή δεν δόθηκε ποτέ. Παρά το γεγονός ότι η ΕΑΣ Αταλάντης έχει αναλάβει την ευθύνη του λάθους που έγινε, οι συγκεκριμένοι αγρότες δεν έχουν δικαιωθεί, αντιμετωπίζοντας τον εμπαιγμό, την αδιαφορία και την αλαζονεία των υπεύθυνων. Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν πως αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει τους αγρότες που βγήκαν εκτός ενισχύσεων στο να μην μπορούν όχι μόνο να καλύψουν τα βασικά καλλιεργητικά έξοδα της τρέχουσας χρονιάς, αλλά και να μην μπορούν να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειών τους, αφού αν συνυπολογιστούν και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, αυτές οι ενισχύσεις είναι βασικό κομμάτι του ετήσιου εισοδήματός τους και χωρίς αυτές δεν μπορούν να επιβιώσουν.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Μια αποκαλυπτική επιστολή - μαρτυρία

Αναδημοσιεύουμε από το portal του «902.gr» την παρακάτω επιστολή Ελληνα μεταπτυχιακού φοιτητή στην Αγγλία, ο οποίος επαναπατρίστηκε πρόσφατα και αναδεικνύει ιδιαίτερα περιγραφικά και ζωντανά, όχι μόνο την ταλαιπωρία των φοιτητών και εργαζομένων σε άλλες χώρες που επιθυμούν να επαναπατριστούν, αλλά κυρίως τα κενά που υπάρχουν στη διαδικασία εισόδου τουριστών κ.ά. στη χώρα, σχετικά με τα μέτρα προστασίας της υγείας ταξιδιωτών και εργαζομένων από τη διάδοση του κορονοϊού.

* * *

Αγαπητό 902.gr,

Είμαι μεταπτυχιακός φοιτητής σε πανεπιστήμιο της Β. Αγγλίας και επέστρεψα στην Ελλάδα την Κυριακή 5 Ιούλη 2020 με ενδιάμεση πτήση από το Αμστερνταμ.

Η συγκεκριμένη επιστολή συντάσσεται για να αναδειχθεί η ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται οι Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενοι από διάφορες χώρες για τον επαναπατρισμό τους. Σαν φοιτητής προτίμησα να παραμείνω στην Αγγλία με το ξέσπασμα της πανδημίας για οικονομικούς λόγους και για την προστασία τη δική μου και της οικογένειάς μου από μια απρόσκοπτη μετακίνηση. Με το πέρας της ακαδημαϊκής χρονιάς και ενώ τα σύνορα της Ελλάδας άνοιγαν για τους τουρίστες, αποφάσισα να επιστρέψω στον μόνιμο τόπο κατοικίας μου. Επειτα από συνεχόμενες ακυρώσεις πτήσεων, οι οποίες δεν προέβλεπαν την επιστροφή των χρημάτων παρά μόνο την εξαργύρωση voucher, κατάφερα να επιστρέψω στην Ελλάδα με ενδιάμεση πτήση.

Το πρώτο ζήτημα που θα ήθελα να θίξω στην επιστολή είναι η αδράνεια της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο να προβεί σε επαναπατρισμούς Ελλήνων και η παρότρυνσή τους να χρησιμοποιήσουν πτήση με ενδιάμεση στάση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί τους, όταν τους ρώτησα για το αν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί πτήση επαναπατρισμού, μού απάντησαν ότι θα πρέπει να συμπληρώσω τη σχετική φόρμα και ότι η πτήση μπορεί να μη γίνει, παροτρύνοντάς με να επιστρέψω στην Ελλάδα με ενδιάμεση στάση, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της πρεσβείας.1

* * *

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στην προστασία της υγείας των ταξιδιωτών, των εργαζομένων στις αεροπορικές εταιρείες, τα αεροδρόμια και των οικογενειών τους. Η πτήση από Αγγλία για Αμστερνταμ έλαβε χώρα με τήρηση των αποστάσεων και χρήση προστατευτικής μάσκας. Η αναμονή στο Αμστερνταμ για τους Ελληνες που επιστρέφαμε ποικίλλει από 20 έως και 26 ώρες ανάλογα με τον τελικό προορισμό. Και ενώ περιμέναμε ότι η τελευταία πτήση θα ήταν όπως η πρώτη, διαπιστώσαμε ότι το αεροπλάνο ήταν γεμάτο και όλοι οι επιβάτες κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλον. Στη συγκεκριμένη πτήση ήμασταν ταξιδιώτες από διάφορες χώρες ανά τον κόσμο και στην πλειοψηφία με μεγάλους χρόνους αναμονής σε αεροδρόμια. Η άφιξή μας στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έγινε μέσω ενός διαδρόμου, ο οποίος πέρναγε δίπλα από χώρο αναμονής ταξιδιωτών χωρίς να υπάρχει διαχωριστικό. Οταν φτάσαμε στον έλεγχο για Covid-19 έχοντας στα χέρια μας το σχετικό Barcode από την αίτηση εισόδου στη χώρα, κάποιους από εμάς, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, μας έδιωξαν χωρίς έλεγχο παρότι τονίσαμε τον αρχικό μας προορισμό και τον είχαμε αναγράψει και στη σχετική φόρμα. Τελικά, με ατομική μου ευθύνη μένω σε 7ήμερη καραντίνα σε ξεχωριστό σπίτι από την οικογένειά μου, καθώς το κόστος για το τεστ κορονοϊού και αντισωμάτων σε ιδιωτικό κέντρο αγγίζει τα 170 ευρώ, τα οποία δεν καλύπτονται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο.

* * *

Αναδεικνύονται τα κενά στη διαδικασία εισόδου στη χώρα τουριστών αλλά και πολιτών, διότι η πλατφόρμα παρότι γνωρίζει τον αρχικό προορισμό δεν στέλνει όλους τους ταξιδιώτες από υψηλού ρίσκου χώρες στον έλεγχο. Φαίνεται ότι η «ανάπτυξη για όλους» και η «δίκαιη ανάπτυξη» που επικαλούνται οι δυο τελευταίες κυβερνήσεις αποσκοπεί αποκλειστικά στη στήριξη των μεγάλων εταιρειών και ομίλων. Αυτό αποδεικνύεται και από τη χρηματοδότηση των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της λόγω της πανδημίας,2 με τις εταιρείες την ίδια στιγμή να μην τηρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων και των ταξιδιωτών.

Θα ήθελα να θέσω και έναν προβληματισμό για το πού τελικά βρίσκεται η συλλογική και κρατική ευθύνη για τη στήριξη και την προστασία της υγείας των πολιτών από την κυβέρνηση και θα ήθελα να τονίσω ότι η πλειοψηφία των φοιτητών και εργαζομένων στο εξωτερικό είναι παιδιά από λαϊκά στρώματα που με βασικές στερήσεις και από το ήδη πετσοκομμένο κομπόδεμα των οικογενειών τους προσπαθούν να προχωρήσουν στη ζωή τους.

Τέλος, σου στέλνω αυτήν την επιστολή διότι πάντα αναδεικνύεις και στηρίζεις τα αιτήματα και τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Πηγές:

1. https://www.mfa.gr/uk/en/the-embassy/news/announcement-2.html

2. https://www.bbc.com/news/business-51874029


Ε.Κ.
Επιβάτης της πτήσης KL1577, Μεταπτυχιακός φοιτητής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ