ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Αύριο ψηφίζουν για τις ... Μερσεντές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μετά τη χτεσινή αποτυχημένη «απόπειρα» του Α. Τσοχατζόπουλου να «διαφοροποιηθεί» έστω και επιμέρους έναντι της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, μια αποτυχία που πιστοποιήθηκε πανηγυρικά, τόσο με τους όρκους πίστης του υπουργού στο κυβερνητικό έργο, όσο και στην εξάντληση των «φιλολαϊκών» του προσεγγίσεων με αναφορές στον ...Κέυνς, το 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ οδεύει ολοταχώς προς το σημείο για το οποίο και συγκλήθηκε: Στις αυριανές ψηφοφορίες, όπου και θα καταμετρηθούν τα «κουκιά», τόσο του Κ. Σημίτη για τη θέση του προέδρου, όσο και των συσχετισμών που θα καταγραφούν στη νέα ΚΕ.

Χαρακτηριστικό, δε, του κλίματος που επικρατούσε χτες στο Ολυμπιακό Στάδιο, είναι πως από τις περισσότερες πλευρές εκείνο που τονιζόταν ήταν ότι τώρα πλέον τη μεγαλύτερη σημασία για το ΠΑΣΟΚ έχει ο επερχόμενος ...ανασχηματισμός.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο ανασχηματισμός τοποθετείται για το τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, καθώς και την εκτίμηση ότι, μετά τη χτεσινή ομιλία Τσοχατζόπουλου, ο τελευταίος έδειξε να αποστασιοποιείται από τη λογική της καταψήφισης του Κ. Σημίτη, μέσω της «λευκής» ψήφου, οι άνθρωποι του πρωθυπουργού έλεγαν ότι το ζητούμενο πλέον είναι η σύνθεση της κυβέρνησης και όχι το ποσοστό που θα λάβει την Κυριακή.

Αυτή, πάντως, η προσπάθεια να εμφανιστούν από θέση υπεροχής, δε σημαίνει ότι στους διαδρόμους του Ολυμπιακού Σταδίου έπαψε να κυριαρχεί το κλίμα της «λιστομαχίας». Η πλευρά των «εκσυγχρονιστών» θεωρεί ότι οι «δικοί της» στη νέα 180μελή ΚΕ θα κινηθούν μεταξύ 110-120, η πλευρά Τσοχατζόπουλου υποστηρίζει ότι θα κινηθεί σε έναν αριθμό γύρω στους 70. Οσο για το ποσοστό που θα λάβει ο Κ. Σημίτης, συνεργάτες του υποστήριζαν ότι θα κινηθεί στο 80%...

Ολα τα παραπάνω ...«διακυβεύματα» δηλώνουν ξεκάθαρα την τεράστια απόσταση που χωρίζει τις στρατιές των ...Μερσεντές, που παρελαύνουν από την Πέμπτη στο χώρο του συνεδρίου, από τις ανάγκες του λαού. Οι τελευταίες μόνον ως πρόσχημα και ως άλλοθι αναφέρονται από τους διάφορους ομιλητές, για να λειτουργήσουν ως στολή παραλλαγής που θα καλύψει τις ουσιαστικές προθέσεις τους κι αυτές δεν είναι άλλες από τις φιλοδοξίες τους για κατάληψη πιο προωθημένων θώκων στο σύστημα κατανομής της κρατικής και κομματικής εξουσίας.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος

Σε ό,τι αφορά ειδικά την ομιλία του Α. Τσοχατζόπουλου, αφού ξεκαθάρισε ότι βασικός στόχος του συνεδρίου είναι η στήριξη του κυβερνητικού έργου και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με στόχο την επόμενη εκλογική νίκη (σ.σ.: πρόκειται για «ιστορικό καθήκον», ανέφερε χαρακτηριστικά), προσπάθησε να δώσει την εικόνα ότι υπερασπίζεται την άποψη για μια «νέα πολιτική σύνθεση» και ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» στη βάση μιας πιο «κοινωνικής πολιτικής», που δε θα παρέχει στους αδύναμους μόνον το «περίσσευμα». Η πολιτική της ΟΝΕ «έφτασε στο όριά της», είπε. Στο «διά ταύτα», όμως, απογοήτευσε ακόμα και τους πιο ένθερμους οπαδούς του, αφού το μόνο συγκεκριμένο που είπε, ήταν ότι χρειάζεται μια πιο ...κεϋνσιανική πολιτική. Κατά τα λοιπά, δε φείσθηκε ύμνων υπέρ της πολιτικής της «σταθεροποίησης» και του Μάαστριχτ, αλλά με ολίγον περισσότερη «δικαιοσύνη», αφού, όπως είπε, «οι οικονομικές επιδόσεις δε συνοδεύονται από κοινωνικές επιδόσεις». Πάντως, δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι «μας αξίζουν συγχαρητήρια» γι' αυτές τις επιδόσεις... Εκεί κάπου, θεωρώντας προφανώς ότι εκπληρώνει το χρέος του, να εμφανιστεί ως «διαφοροποιημένος», υποστήριξε με στόμφο ότι «θα συνεχίσει να κάνει κριτική»...

Στην ανάγκη, βέβαια, να διατηρήσει την «ομάδα» του, δεν έλειψαν από τον Α. Τσοχατζόπουλο κορόνες, με στόχο τον Κ. Σημίτη (σ.σ.: «ουδείς παραχωρεί λευκές επιταγές», ήταν η φράση του). Ουδείς, όμως, αμφέβαλλε ότι η συνολική παρουσία του υπουργού Αμυνας και οι προβλέψεις ότι «αν παγιοποιηθεί η κοινωνική διαμαρτυρία» έναντι του ΠΑΣΟΚ, «τότε ο λαός θα μας απορρίψει», ένα στόχο είχαν: Αφ' ενός να δηλώσει ότι αναγνωρίζει πως τώρα δεν μπορεί να συγκρουστεί με τον Κ. Σημίτη, όμως, και αφ' ετέρου να υπονοήσει ότι μετά από μια εκλογική ήττα θα είναι «παρών». Και θα είναι «παρών», όπως άφησε να διαφανεί, είτε ο ίδιος ως εγγυητής της «ενότητας», είτε μέσω εκείνων (σ.σ.: των νέων και ώριμων, όπως είπε), που ενδεχομένως θα στηρίξει τότε σε περίπτωση διαδοχής...

Θα πρέπει επιπλέον, όμως, να σημειωθεί και το εξής: Ακρως απογοητευτικός για τους φίλους του ήταν ο υπουργός Αμυνας και στην προσπάθειά του να συντηρήσει το «αριστερό» του προφίλ: «Η πέρα του ΠΑΣΟΚ αριστερά (κατά τον κ. Τσοχατζόπουλο το ΠΑΣΟΚ είναι «αριστερά»!) βρίσκεται σε στασιμότητα», όπως είπε, εντούτοις ζήτησε «αριστερές συγκλίσεις». Προφανώς, οι συγκλίσεις θα αφορούν εκείνου του τύπου την «αριστερά», που θα πρωτοστατήσει στην υπεράσπιση του πολέμου των ΗΠΑ, και με την οποία συμφωνεί ο κ. Τσοχατζόπουλος, που ξεκαθάρισε και χτες ότι θεωρεί το ΝΑΤΟ «παγκόσμιο οργανισμό ασφάλειας» και τις ΗΠΑ ηγήτορα μιας «διεθνούς ασύμμετρης σύγκρουσης με την τρομοκρατία»...

Δυο στους τρεις «κερδίζουν»

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι, όπως ανακοινώθηκε χτες, η συνεδρίαση της νέας ΚΕ, όπου θα εκλεγεί ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και το νέο ΕΓ, θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτώβρη. Η νέα ΚΕ θα εκλεγεί μεταξύ 299 υποψηφιοτήτων, που κατατέθηκαν χτες το βράδυ για 180 θέσεις. Η λίστα του Ακη Τσοχατζόπουλου που μοιράστηκε χτες περιέχει 104 ονόματα.

Ας σημειωθεί ότι μεταξύ εκείνων που απέφυγαν να εμπλακούν με λίστες, ο καθένας για δικούς του λόγους, ήταν οι Γ. Παπανδρέου και Κ. Λαλιώτης. Ο πρώτος, διότι θέλει, υπερψηφιζόμενος από όλες τις πτέρυγες, να δώσει πόντους στην εικόνα του «διαδόχου» που φιλοτεχνεί για τον εαυτό του, ο δεύτερος, γιατί θέλει να περιορίσει την αποδοκιμασία, που (αναμένει ότι) θα υπάρξει στην ΚΕ προς το πρόσωπό του, όταν θέσει την υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα.

Πολιτικοί... διάλογοι

«Η ενότητα δεν έρχεται με αφηρημένες διακηρύξεις και ευχολόγια», είπε ο Θ. Πάγκαλος στη χτεσινή του ομιλία στο Συνέδριο για να... ξεκαθαρίσει αμέσως μετά τι εννοούσε: «Δεν άκουσα τον πρόεδρο να ζητάει λευκή επιταγή. Τον άκουσα να ζητά συγκεκριμένη εντολή και στο περιεχόμενο αυτής πρέπει να συζητήσουμε», είπε ο Θ. Πάγκαλος δίνοντας έτσι και απάντηση στον Α. Τσοχατζόπουλο... Επίσης ο Θ. Πάγκαλος έκανε σαφές προς τους συνέδρους ότι η εκλογή στην ΚΕ είναι μια «συντροφική προεκλογική διαδικασία».

Σ' άλλο σημείο της ομιλίας του ο Θ. Πάγκαλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να απευθύνεται με γενικότητες στο λαό, αφού -όπως είπε- στην εποχή μας «δεν υπάρχουν μεγάλοι δημαγωγοί πια»... Στη συνέχεια της ομιλίας του, έκανε λόγο για το έργο που έχει να επιτελέσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα και κλείνοντας υποστήριξε ότι «οι κυβερνήσεις δεν αλλάζουν στην τύχη». Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε «εξυγίανση», στη «θέση της Δεξιάς» που δεν τα κατάφερε και ότι σήμερα ήρθε η ώρα «της αναδιανομής». «Αυτή είναι δική μας δουλιά, εμείς ξέρουμε να την κάνουμε, στο δικό μας οπλοστάσιο ανήκει, είναι η ώρα του ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Πάγκαλος ξεχνώντας προφανώς όσα είχε αναφέρει παραπάνω περί δημαγωγίας....

Οι λευκές επιταγές... και οι καθαρές σχέσεις

Οι ορκισμένοι υποστηρικτές του Κ. Σημίτη, κυρίως μέλη της κυβέρνησης, έδωσαν χτες τα διαπιστευτήριά τους στον πρωθυπουργό μέσα από τις ομιλίες τους. «Το συνέδριό μας έχει χρέος να χαράξει γραμμές και να δώσει ξεκάθαρη και αυστηρή εντολή στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη», είπε το μέλος του ΕΓ και υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ν. Χριστοδουλάκης που είπε: «Η κοινωνία δε θα διευκολυνθεί με ακάλυπτες επιταγές»... Ο Χρ. Πρωτόπαππας, έστειλε το μήνυμα προς τους συνέδρους με σαφήνεια: «Δεν υπάρχουν λευκές επιλογές και λευκές επιταγές, υπάρχουν μόνο καθαρές σχέσεις». Και πρόσθεσε, ανεβάζοντας και τον τόνο της φωνής: «Οταν λες ότι πας με τον Σημίτη για πρωθυπουργό πρέπει να τον στηρίξεις και να του δώσεις μια ισχυρή πλειοψηφία».

Για «κοινωνική χάρτα δεκαετίας» και για δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό, έκανε λόγο ο Χρ. Πολυζογώπουλος, ίσως επηρεασμένος και από το κλίμα των ημερών και τις δηλώσεις Μπους για «10ετή πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»... Παράλληλα, πρόσθεσε: «ΟΧΙ στο λευκό εφόσον ο Σημίτης έχει λαϊκή εντολή, αλλά όχι λευκή εξουσιοδότηση στην ηγεσία».

Ο Γ. Δασκαλάκης στην ομιλία του είπε: «Δυστυχώς χτες υπήρξε προσπάθεια να παρεκκλίνουμε από συμφέροντα και να μιλήσουμε πολιτικά. Γιατί παρασύρθηκε ο πρόεδρος χτες σε ένα συνέδριο υπό κηδεμονία. Ποιος είπε ότι πρέπει να γκρεμίσουμε κεκτημένα; Να μη γυρίσουμε στις διαχωριστικές γραμμές του '96».

«Σε ποιους πέταξε το γάντι ο Σημίτης; Στους συνέδρους ενός κόμματος που είναι πρόεδρος», είπε ο Κοτσακάς και συνέχισε: «Την καθαρή εντολή την είχε. Το ερώτημα είναι πώς τη χειρίστηκε, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ή μιας πλειψηφίας;». Σ' άλλο σημείο της ομιλίας του και αφήνοντας αιχμές ανέφερε: «Κανείς δεν έθεσε θέμα λευκού. Το έθεσαν αυτοί που μιλούν στο όνομα του πρωθυπουργού».

«Εξι χρόνια μας αγνοείτε και τώρα μας θυμηθήκατε»!

Επιστολή - απάντηση της ΠΕΑΕΑ που απέρριψε πρόσκληση για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

«Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ αποφάσισε να μη δεχτούμε την πρόσκληση αυτή και να μη στείλουμε αντιπρόσωπό μας στο Συνέδριό σας (σ.σ. το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που επί 6 χρόνια, τόσο εσείς (σ.σ. ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης) όσο και οι υπουργοί σας, έχετε αντιμετωπίσει την Ενωσή μας, αλλά και το σύνολο των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό που απέστειλε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) - υπογράφεται από τους Ν. Τερζόγλου και Φ. Τσέκερη, πρόεδρο και γενικό γραμματέα της Ενωσης - με την οποία εξηγούν γιατί αρνήθηκαν την πρόσκληση για να παραβρεθεί αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ στην έναρξη του 6ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, και επισημαίνουν, παρακάτω, στην επιστολή:

«Ολα αυτά τα χρόνια που ασκείτε το αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής κυβέρνησης, με κάθε τρόπο ζητούσαμε μια συνάντηση μαζί σας, για να σας εκθέσουμε τα σοβαρά και επείγοντα προβλήματά μας και κυρίως το θέμα της υλικής και ηθικής αποκατάστασης των αγωνιστών. Ποτέ δεν πήραμε μια απάντηση, έστω και αρνητική από εσάς. Μας αγνοήσατε τελείως. Κανείς από τους υπουργούς σας δε δέχτηκε να κουβεντιάσει μαζί μας.

Ακόμη, παρά τις προσκλήσεις που σας στέλνουμε, ποτέ κάποιο μέλος της κυβέρνησής σας, δε μας ετίμησε, στις δεκάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η ΠΕΑΕΑ και τα Παραρτήματά της σε όλη τη χώρα. Αντίθετα, ορισμένοι από τους υπουργούς σας έχουν εκφραστεί με τρόπο απαράδεκτο εναντίον της ΠΕΑΕΑ ή έχουν δηλώσει έμπρακτα την αντιπάθειά τους.

Υστερα απ' αυτά, δεν έχουμε άλλο τρόπο να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας, παρά μόνο με το να απορρίψουμε την πρόσκλησή σας», καταλήγει η επιστολή - απάντηση της ΠΕΑΕΑ.

Ο Ακης... μίλησε

Κατά καιρούς η πολιτική επικαιρότητα κατακλύζεται από περισπούδαστες αναλύσεις περί των «διαφορών» που υπάρχουν μεταξύ των τάσεων και των ομάδων εντός του ΠΑΣΟΚ. Επειδή, αντί για μας, είναι καλύτερα να μιλούν οι ίδιοι, εκείνοι δηλαδή που δήθεν... διαφωνούν με την πολιτική του Κ. Σημίτη, ας τους δώσουμε το λόγο.

Σταχυολογούμε, λοιπόν, από τη χτεσινή ομιλία του Α. Τσοχατζόπουλου:

***

1) «Αυτό το συνέδριο έχει σκοπό να στηρίξει το κυβερνητικό έργο του ΠΑΣΟΚ... Αυτό είναι πολιτική επιλογή... Πρέπει καθαρά να το πούμε αυτό».

2) «Εξι χρόνια παλεύουμε στη βάση της ίδιας κοινής πολιτικής πρότασης... Είναι αυτή η πρόταση που μας την οριοθέτησε το Μάαστριχτ από το 1994... Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι πρέπει να καταλάβουμε πόσο σωστή ήταν αυτή η πολιτική».

3) «Ουδέποτε και σε καμία περίπτωση, ούτε εμποδίσαμε το κυβερνητικό έργο, ούτε αμφισβητήσαμε την ορθότητα και τη σκοπιμότητα της σταθεροποιητικής πολιτικής. Απεναντίας είπαμε ότι η σταθεροποιητική πολιτική ήταν υποχρέωσή μας, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας στο Μάαστριχτ. Επρεπε να την υλοποιήσουμε».

4) «Η Ελλάδα στην προώθηση της παγκόσμιας πολιτικής ασφάλειας και άμυνας πρωτοστάτησε και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

5) (Για τις εξελίξεις μετά τις 11 Σεπτέμβρη και τον πόλεμο): «Το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας είναι να είμαστε παρόντες αξιοποιώντας τις πολιτικές, τις οικονομικές και στρατιωτικές μας δυνατότητες σε όλους τους ευαίσθητους χώρους, όπου κρίνεται η ασφάλεια μιας περιοχής».

6) (Για την «ουσία» της... «διαφορετικής» του αντίληψης περί οικονομικής πολιτικής): «Να στηρίξουμε τη ζήτηση (με) κεϊνσιανού τύπου επενδύσεις».

7) «Θα είμαστε όλοι μαζί για να στηρίξουμε το ΠΑΣΟΚ, την ηγεσία του, τη νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές».

***

Νομίζουμε ότι κατόπιν αυτών, θα συμφωνήσουμε απολύτως με τον κ. Τσοχατζόπουλο: Είναι «όλοι μαζί» και είναι όλοι τους ΠΑΣΟΚ. «Πράγματι», που έλεγε και ο Α. Παπανδρέου.


Ν. ΜΠ.

Ο σύντροφος Κουκ

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι πολύ... περήφανη. Δεν είναι λίγο πράγμα να απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριό της ολόκληρος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ναι! Ολόκληρος Ρόμπιν Κουκ εμφανίστηκε χτες στο Ολυμπιακό Στάδιο (την προηγούμενη είχε παρευρεθεί στα... μπουζούκια όπου και... συνεδρίαζαν οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ).

Τι; Δε σας θυμίζει τίποτα το όνομα «Κουκ»; Ε, τότε να σας τον περιγράψουμε: Είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, είναι εκείνη η «νυφίτσα» που το 1999 πανηγύριζε έξαλλα κάθε «λάθος» του ΝΑΤΟ εναντίον των αμάχων στους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Είμαστε βέβαιοι ότι τώρα τον θυμηθήκατε τον κύριο...

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

«Ε-ε-έρχεται»! Με αυτό το σύνθημα υποδέχτηκαν οι... οπαδοί του τον κ. Τσοχατζόπουλο μόλις ανήλθε στο βήμα.

***

Πρόκειται, πράγματι, για ένα βαθύτατα... πολιτικό συνέδριο.

***

«Σεισμός - σεισμός σοσιαλισμός» (!!), ήταν ένα ακόμα από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους συνέδρους κατά τη διάρκεια τις ομιλίας του υπουργού Αμυνας.

***

Πότε το εκτόξευσαν; Αμέσως μόλις ο Α. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στο όνομα Ευάγγελος Γιαννόπουλος...

***

Οταν στο άκουσμα «Γιαννόπουλος» εκείνο που τους έρχεται στο μυαλό είναι ο «σοσιαλισμός» (!!) αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε να κάνουμε με... βαθύτατα «σοσιαλιστές»...

***

«Γιατί βρισκόμαστε εδώ;» (!!!) αναρωτήθηκε σε μια αποστροφή του λόγου ο κ. Τσοχατζόπουλος...

***

Ελα ντε!

***

Πάντως με δεδομένη την παρουσία του κ. Κοντογιαννόπουλου στην πρώτη σειρά των επισήμων, μάλλον για το... «σοσιαλισμό» θα βρίσκονται...

***

Σίγουρα όμως το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι μια ευκαιρία για «ωραίες» συναντήσεις. Οπως η χτεσινή μεταξύ μουσικοσυνθέτη Νικολόπουλου και εκδότη - δημοσιογράφου Κακαουνάκη, που λόγω των φωνών τους (ένεκα δημοσιευμάτων του δεύτερου) έγινε ιδιαιτέρως αντιληπτή.

***

Αντιληπτή έγινε, δε, και η δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε το προεδρείο του συνεδρίου μόλις ο Ισραηλινός εκπρόσωπος επιχείρησε από το βήμα να αντικρούσει όσα είπε προχτές ο Αραφάτ.

***

Είναι προφανές ότι δεν μπορείς να πατάς σε πολλές βάρκες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ