ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Δικό μας έργο οι αντεργατικές προτάσεις...

Ο υπουργός Οικονομίας παρουσίασε με ...περηφάνια τον απολογισμό των αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών στον οικονομικό τομέα που προωθήθηκαν στο εξάμηνο άσκησης της Προεδρίας της ΕΕ

Τη μεγάλη συμβολή της Ελληνικής Προεδρίας στη διαμόρφωση όλου του αντεργατικού πλαισίου προτάσεων, που αφορά στην προώθηση των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών (νέες ανατροπές στις αγορές εργασίας και στα κοινωνικο- ασφαλιστικά συστήματα), που και θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, επισήμανε σε χτεσινή ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης. Η ομιλία είχε τον χαρακτήρα του απολογισμού της Ελληνικής Προεδρίας στα θέματα της οικονομίας που χειρίστηκε ο ίδιος, ως προεδρεύων του ΕΚΟΦΙΝ. Εκτός από το μεγάλο θέμα της προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η παρέμβαση Χριστοδουλάκη είχε και άλλες ειδήσεις...

Από την ομιλία του υπουργού προκύπτει ότι:

  • Οι Ελληνες εργαζόμενοι θα πρέπει να αναμένουν αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, στα πλαίσια της εναρμόνισης της φορολογίας των πηγών ενέργειας
  • Προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία για την εναρμόνιση της φορολογίας των αποταμιεύσεων - μια συμφωνία αρκετά θολή και περίπλοκη στην εφαρμογή της - η Ελλάδα παραιτείται από τη φορολογία των τόκων, από καταθέσεις σε ευρώ, ξένων πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν τοποθετηθεί σε ελληνικές τράπεζες
  • Η Ελληνική Προεδρία προώθησε οδηγία με την οποία ευνοούνται πολυεθνικές εταιρίες, με υποκαταστήματα σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Η οδηγία προβλέπει την κατάργηση της παρακράτησης του φόρου στην πηγή (όπου πηγή, η χώρα που είναι εγκαταστημένο το υποκατάστημα της πολυεθνικής) εισοδημάτων από τόκους και δικαιώματα των συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλάκη, τα οφέλη από την εφαρμογή της οδηγίας αυτής θα είναι πολλαπλά για τις εταιρίες, γιατί εξασφαλίζεται η άπαξ φορολόγηση στο κράτος-μέλος όπου έχει την έδρα της η πολυεθνική.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, οι προτάσεις οικονομικής πολιτικής που επεξεργάστηκε η Ελληνική Προεδρία - προτάσεις οι οποίες αποτυπώθηκαν στο κείμενο των Γενικών Κατευθύνσεων της Οικονομικής Πολιτικής μέχρι το 2006 και οι οποίες θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της θεσσαλονίκης - στόχο έχουν να βγάλουν τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό από την οικονομική ύφεση. Λόγος, βέβαια, γίνεται για τις ανατροπές στις αγορές εργασίας και στα κοινωνικο-ασφαλιστικά συστήματα.

Για την αγορά εργασίας, η Ελληνική Προεδρία, μεταξύ άλλων, προτείνει «την καλύτερη σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα, την προώθηση της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας και της κινητικότητας στις αγορές εργασίας». Προτάσεις δηλαδή οι οποίες οδηγούν στην πλήρη απορύθμιση της αγοράς εργασίας από το σταθερό ωράριο εργασίας και υπονομεύουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως το καθεστώς των υπερωριών κλπ.

Οι ανατροπές στα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα εμφανίζονται σαν «αναθεώρηση του συστήματος κοινωνικών παροχών, για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικών παροχών».

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ
Αύξηση κερδών και μείωση της απασχόλησης

Πολλαπλάσια του πληθωρισμού κέρδη εκτιμούν ότι θα έχουν οι επιχειρηματίες στη μεταποίηση το 2003, ενώ η μείωση του εργατικού κόστους περνά από απολύσεις

Στην παραπέρα μείωση των θέσεων εργασίας στον τομέα της μεταποίησης προσανατολίζονται το 2003 οι επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ η κερδοφορία τους αναμένεται να σημειώσει σημαντική αύξηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία δειγματοληπτικής έρευνας που παρουσίασαν χτες ο ΣΕΒ μαζί με την εταιρία ICAP ΑΕ που την υλοποίησε. Η έρευνα αφορά στις εκτιμήσεις των διοικήσεων 254 επιχειρήσεων (από τις 302 που ρωτήθηκαν) για την πορεία τους το 2002 και τις προσδοκίες για το 2003.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το 2002 «ήταν μια καλή χρονιά. Είχαμε και καλύτερες, αλλά κρατηθήκαμε, πήγαμε αρκετά καλά».

Κατά την άποψη των ερευνητών, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για το 2003 είναι πιο περιορισμένες από τις αντίστοιχες του 2002, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης έρευνάς τους. Συγκεκριμένα: Οι επιχειρήσεις του κλάδου προσδοκούσαν το 2002 αύξηση των πωλήσεων κατά 11,9%. Το 2003 προσδοκούν αύξηση 9,6%. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόκειται για αύξηση. Επίσης, το 2002 προσδοκούσαν αύξηση των μεικτών κερδών κατά 12%, ενώ το 2003 κατά 9,4%. Αντίθετη είναι η κατάσταση στον τομέα των προ φόρου κερδών. Το 2002 εκτιμούσαν ότι θα είχαν αύξηση 16,1%, το 2003 εκτιμούν ότι θα έχουν αύξηση 20,3%. Οι προσδοκίες τους για τις εξαγωγές το 2002 ήταν να αυξηθούν κατά 16%, ενώ το 2003 αναμένουν αύξηση κατά 14%.

Το 2002, οι επιχειρήσεις εκτιμούσαν ότι το εργατικό κόστος θα αυξηθεί κατά 3%, το 2003 η αντίστοιχη πρόβλεψή τους είναι για αύξηση 3,6%. Καθώς η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2003 ορίζει αύξηση 3,9%, κατά την παρουσίαση της έρευνας διατυπώθηκε απορία για τη διαφορά. Η εκτίμηση του προέδρου του ΣΕΒ ήταν ξεκάθαρη: «Θα έχουμε μείωση θέσεων εργασίας»!

Η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την εκτίμηση των επιχειρήσεων του δείγματος ότι το 2003 θα υπάρξει αύξηση της απασχόλησης κατά 3,1%. Ωστόσο, και για το 2002 εκτιμούσαν αύξηση της απασχόλησης κατά 2,4%, αλλά υπήρξε σαφής και σοβαρή μείωση σύμφωνα με επίσημα στοιχεία!

Οι δείκτες των προσδοκιών τόσο για το 2002, όσο και για το 2003, δείχνουν ότι σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις αυτές, προβλέπουν την κερδοφορία τους πολλαπλάσια του πληθωρισμού, σε αντίθεση με τις εκάστοτε πραγματικές απολαβές και τις προσδοκίες των εργαζομένων. Κι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο μείωσης των επενδύσεων. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το 2003 είναι ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 4,6%. Το 2002 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους οι δείκτες ήταν αρνητικοί.

Κόβουν επιδοτήσεις

Με αυθαίρετες ερμηνείες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Φθιώτιδας χαρακτήρισαν ως μη επιλέξιμες εκτάσεις σκληρού σταριού σε διάφορες περιοχές, με αποτέλεσμα αρκετές οικογένειες να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας και ο αρμόδιος υφυπουργός Ε. Αργύρης είπε ότι στις συγκεκριμένες περιοχές υπήρξαν καταγγελίες από τους ίδιους τους παραγωγούς. Ετσι, οι υπηρεσίες έκαναν διοικητικούς ελέγχους στο 100% των περιπτώσεων και επιτόπιοι έλεγχοι στο 10% των εκτάσεων, με αποτέλεσμα ορισμένες οικογένειες να αποκλειστούν.

Ο Δ. Τσιόγκας τόνισε ότι οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται επιτόπου στα χωράφια και όχι από το καφενείο του χωριού και ανέφερε ότι όλες αυτές οι μεθοδεύσεις γίνονται για να κόβονται επιδοτήσεις και να αποθαρρύνονται οι αγρότες από την καλλιέργεια της παραγωγής τους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διευκολύνσεις για οφσόρ εταιρίες

Σε μια ακόμη «διευκόλυνση» για τις λεγόμενες εξωχώριες (οφσόρ) εταιρίες προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Κατ' απαίτηση των διαφόρων επιτήδειων φοροφυγάδων και με υπουργική απόφαση, τους δίνουν και παράταση 3 μηνών προκειμένου να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους σε άλλη εταιρία.

Σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, όσες από τις εταιρίες αυτές προχωρήσουν στη μεταβίβαση, δε θα καταβάλλουν φόρο 3% ετησίως πάνω στην αντικειμενική αξία των ακινήτων τους. Γεγονός είναι πάντως ότι ο ίδιος φορολογικός νόμος εξαιρεί ρητά από αυτή την υποχρέωση το σύνολο σχεδόν των οφσόρ, όπως για παράδειγμα τις ναυτιλιακές, όσες είναι συνδεδεμένες με εισηγμένες σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο της υφηλίου κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ