ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδηλώσεις σε Φολέγανδρο και Αστυπάλαια

Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Φωτογραφία, μουσική και μαγειρική περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Φολέγανδρο (έως 26 Ιουλίου). Συγκεκριμένα, «Τρεις φωτογραφικές εκθέσεις σε μία», είναι ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης στο νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου στην πλατεία της Πούντας. Την έκθεση συμπληρώνουν παλιές φωτογραφίες από το νησί. Ενδιαφέρον υλικό προσφέρει ο ζωγράφος Μάρκος Βενιός, το οποίο εκτίθεται μαζί με φωτογραφίες που συγκέντρωσαν οι κάτοικοι από τα συρτάρια και τους τοίχους των σπιτιών τους (σήμερα). Ακολουθεί (αύριο) «Συναυλία Μουσικής Δωματίου» με το βερολινέζικο κουαρτέτο εγχόρδων Opitz και τον Ρώσο πιανίστα Ulugbek Palvanov. Στις 22/7 «Το νησί μαγειρεύει». Μια βραδιά αφιερωμένη στην τοπική μαγειρική και τα φολεγανδρίτικα προϊόντα. Στις 24/7 στο Κάστρο θα πραγματοποιηθεί «Βραδιά ελληνικής μουσικής» με τους Ν. Παναγιωτίδη (τραγούδι - κιθάρα) και την Γ. Θεοδωροπούλου (τραγούδι). Ακολουθεί (26/7) παραδοσιακό πανηγύρι στον Αγιο Παντελεήμονα. Ο Νίκος Γράψας (λαούτο - τραγούδι) και ο Γιάννης Ζευγώλης (βιολί), που παίζουν στο πανηγύρι, είναι μέλη του συγκροτήματος «Δυνάμεις του Αιγαίου». Στα κρουστά, η Ειρήνη Βυθούλκα. Συμμετέχουν τοπικοί τραγουδιστές και οργανοπαίχτες.

  • Με μεγάλη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο λιμάνι (28/7), συνεχίζεται το «Φεστιβάλ Αστυπάλαιας 2003». Ακολουθεί (18/8), στον ίδιο χώρο, συναυλία με τους Ελένη Τσαλιγοπούλου και Μανώλη Λιδάκη. Την 1η Σεπτεμβρίου φιλοξενείται (Πορταΐτισσα - Ροδιά), ο Λουδοβίκος των Ανωγείων. Ακολουθεί (13/9) αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου. Συμμετέχουν οι: Γιώργος Ανδρέου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 4 Οκτωβρίου με συναυλία της Μαριώς (δημοτικό σχολείο).
Μουσική από τον κινηματογράφο

Μορίς Ζαρ
Μορίς Ζαρ
«Μουσική από τον Κινηματογράφο», είναι ο τίτλος του προγράμματος - σύνθεση μουσικών θεμάτων από ταινίες που παρουσιάζει, στο Ηρώδειο, την Κυριακή, η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας - Kaiserslautern υπό τη διεύθυνση του Βρετανού Nic Raine και με τη συμμετοχή της Αμερικανίδας τραγουδίστριας του Broadway, Kim Criswell. Ερμηνεύουν γνωστές κινηματογραφικές μελωδίες, που ερέθισαν τη φαντασία εκατομμυρίων ακροατών σε ολόκληρο τον κόσμο... Ανάμεσά τους, κυρίαρχη θέση έχουν ο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Nino Rota, η Καβατίνα «He was oh so beautiful. Beautiful to my eyes» του Stanley Myers για τον «Ελαφοκυνηγό», ο «Ταχυδρόμος» του Luis Enrique Bacalov, το αέρινο «Ενας άντρας και μια γυναίκα» του Francis Lai, το πολύ αγαπημένο του Marvin Hamlisch για «Τα καλύτερά μας χρόνια», που είχε ηχογραφήσει η Barbra Streisand. Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς, η ερμηνεία των βραβευμένων με Οσκαρ «Ποτέ την Κυριακή» του Μάνου Χατζιδάκι και «Δρόμοι της Φωτιάς» του Βαγγέλη Παπαθανασίου, το επίσης βραβευμένο «Πέρα από την Αφρική» του John Barry, κ.ά.

  • Μία από τις σπουδαιότερες μορφές της μουσικής για την Εβδομη Τέχνη, ο συνθέτης Maurice Jarre, παρουσιάζει, τη Δευτέρα, στο Ηρώδειο μια ενδιαφέρουσα αναδρομή στα διάφορα μουσικά στιλ που αξιοποίησε για ταινίες. Στη συναυλία, ο Maurice Jarre διευθύνει την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR) σε ένα πρόγραμμα αποκλειστικά με μουσική του από τις ταινίες: «Ολέθρια Σχέση», «Αόρατος Εραστής», «Το Παρίσι καίγεται», «Δόκτωρ Ζιβάγκο», «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών», «Ο Λόρενς της Αραβίας», «Μαντ Μαξ», «Γκραν Πρι», «Το Πέρασμα στην Ινδία», «Σιωπηλός μάρτυρας», «Πάντσο Βίλα», «Το τενεκεδένιο ταμπούρλο» και «Sunshine».
Πρεμιέρα για «Αλκηστη» και «Νταντέν»
«Ζορζ Νταντέν» από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας
«Ζορζ Νταντέν» από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ανεβάζει και φέτος αρχαίο δράμα. Μετά το «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή, σειρά έχει η «Αλκηστη» του Ευριπίδη, ένα έργο ελάχιστα γνωστό στο κοινό, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, καθώς ξεκινά με το ύφος της τραγωδίας και τελειώνει ως κωμωδία. Με την «Αλκηστη», λοιπόν, θα περιοδεύσει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ξεκινώντας, τη Δευτέρα, με πρώτο σταθμό την πόλη των Ιωαννίνων. Η σκηνοθεσία είναι του Παντελή Παπαδόπουλου, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Ασημακόπουλου, η μουσική του Νίκου Τάτση, οι στίχοι των χορικών του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Παίζουν: Διονύσης Ακτύπης, Θανάσης Τσιδίμης, Ντίνα Αβαγιανού, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, Νίκος Αρβανίτης, Γιάννης Παπανικολάου, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Χρήστος Νίνης, Μιχάλης Μπίζιος. Στο Χορό συμμετέχουν: Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Νίκος Γκεσούλης, Δανάη Τζήμα, Διονύσης Ακτύπης, Τάσος Παπαδόπουλος, Θανάσης Τσιδίμης, Ματίνα Νικολάου, Νίκος Σφαιρόπουλος, Ελευθερία Γεροφωκά, Ντίνα Αβαγιανού και Μιχάλης Μπίζιος.
  • Ενα από τα πιο ώριμα έργα του Μολιέρου, τον «Ζορζ Νταντέν», παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, τη Δευτέρα, στο Ανοιχτό Θέατρο Λόφου του Κιλκίς, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Στο Φως του Φεγγαριού». Η μετάφραση είναι των Γιάννη Βαρβέρη και Αννίτας Δεκαβάλλα, η σκηνοθεσία της Ερσης Βασιλικιώτη, τα σκηνικά - κοστούμια της Λαλούλας Χρυσικοπούλου, η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Παίζουν: Τάσος Περζικιανίδης, Γεράσιμος Γεννατάς, Ηρώ Κωστή, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Τζένη Σκαρλάτου, Λευτέρης Λουκαδής, Θοδωρής Προκοπίου, Βιβή Νικοπούλου. Πρόκειται για μια κωμωδία, που μέσα από τη δραματολογική δύναμη της γραφής του μεγάλου συγγραφέα και εργάτη του γέλιου, εξελίσσεται σε ένα έργο χαρακτήρων και ηθών, με έντονες δραματικές και σατιρικές εναλλαγές. Το έργο δεν είναι παρά μια προσπάθεια που κάνει ο Μολιέρος να σχολιάσει το ηθικό κατεστημένο της εποχής του, το 17ο αιώνα στη Γαλλία. Αναφέρεται σε ζητήματα, όπως η κοινωνική θέση και ο γάμος.
«Εφυγε» ένας δάσκαλος

Εναν από τους σημαντικότερους ερευνητές και δασκάλους της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τον καθηγητή της Eθνομουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργο Αμαργιανάκη, αποχαιρέτησαν, χθες το απόγευμα, φίλοι, συγγενείς και συνεργάτες, στο Νεκροταφείο Αμαρουσίου.

Γεννημένος το 1938 στην Ιεράπετρα της Κρήτης, ο Γιώργος Αμαργιανάκης σπούδασε Θεολογία και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Πειραιώς. Μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία του ΙΚΥ στον κλάδο της Mουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, απ' όπου πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1977. Εργάστηκε ως συντάκτης - μουσικός στο Κέντρο Ερευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1984 εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το 1990 μετακλήθηκε από το νεοσύστατο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, όπου υπηρέτησε ως καθηγητής Εθνομουσικολογίας, ενώ εκλέχτηκε και πρόεδρος του τμήματος. Από το 1987 ήταν μέλος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων για την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Από το 1994 ήταν πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ