ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγωνία για τον Ελληνικό Κινηματογράφο

Την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζουν οι συνδικαλιστικοί φορείς του οπτικοακουστικού χώρου («Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών», «Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδας», «Ενωση Διανομέων Κινηματογραφικών Ταινιών Ελλάδας», «Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου», «Πανελλήνια Ομοσπονδία Αιθουσαρχών Κινηματογράφου», «Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος», «Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικού Εργου», «Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου - Τηλεόρασης - Βίντεο», «Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Κινηματογράφου», «Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών»). Στο ψήφισμα που εξέδωσαν, με ομόφωνη απόφαση της Διασωματειακής Επιτροπής Κινηματογράφου, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου, απευθύνονται στον υπουργό Πολιτισμού, τονίζοντας: «Μετά την πρόωρη αποχώρηση του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου παραμένουν εκκρεμότητες, με κυριότερη τη δυσχέρεια εκταμίευσης των εγκεκριμένων πόρων προς τους δημιουργούς, με αποτέλεσμα πολλές παραγωγές να μην μπορούν να ξεκινήσουν και άλλες στο στάδιο διανομής να βρίσκονται στον αέρα. Οι εκκρεμότητες αυτές αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα για μια ολοκληρωμένη πολιτική για τον κινηματογράφο, που δεν υφίσταται σήμερα, από τον τομέα της Παιδείας μέχρι και τη χρηματοδότηση και την προώθηση του κινηματογραφικού έργου».

«Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα της σταθεροποίησης και αύξησης των πόρων για τον Κινηματογράφο και ειδικότερα για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, οι πόροι του οποίου παραμένουν στα ίδια επίπεδα για μια πενταετία και δεν ανταποκρίνονται στις διευρυμένες δραστηριότητές του, αλλά και στην άνθηση του Ελληνικού Κινηματογράφου».

Βραδιές με θέατρο

«Η Νύφη της Κούλουρης» από το ΚΘΒΕ
«Η Νύφη της Κούλουρης» από το ΚΘΒΕ
Μετά τη Θεσσαλονίκη και τη Νάουσα, «Η Νύφη της Κούλουρης», η μία από τις δύο καλοκαιρινές παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, ταξιδεύει (25/7) στο θέατρο Βουνού της Καστοριάς. Το κωμειδύλλιο του Ευάγγελου Παντόπουλου παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Στέλιου Γούτη, σκηνικά - κοστούμια Αννας Μαχαιριανάκη, μουσική Ηρακλή Πασχαλίδη και χορογραφία Αναστασίας Θεοφανίδου. Παίζουν οι: Διονύσης Καλός, Σοφία Λάππου, Δομινίκη Ράμναλη, Λίλιαν Παλάντζα, Λευτέρης Τεκτονίδης, Κώστας Γακίδης κ.ά. Η παράσταση θα παρουσιαστεί ακόμη: Στο δημοτικό πάρκο Λιτοχώρου (1η Αυγούστου), στο θέατρο Παπάγου (22/8), στο Ευριπίδειο Θέατρο του Δήμου Σαλαμίνας (24/8), στο υπαίθριο θέατρο Φερρών (29/8), στο θέατρο Πάρκου Εγνατία της Αλεξανδρούπολης (31/8). Η περιοδεία θα συνεχιστεί και το Σεπτέμβρη.

  • Στις 25 Ιουλίου (9.30μμ) στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ στα Γιάννενα, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων θα παρουσιάσει την τραγωδία του Σοφοκλή «Φιλοκτήτης». Μετάφραση: Τάσος Ρούσος, σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος, σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Ασημακόπουλος, μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης. Παίζουν οι: Στέφανος Κυριακίδης, Νίκος Αρβανίτης, Θόδωρος Γράμψας, Μιχάλης Μπίζιος.
  • Στο Πνευματικό Κέντρο της Πάτμου, η θεατρική ομάδα της Πάτμου θα παρουσιάσει (σήμερα, αύριο, 22, 28, 29/8) το έργο «Ο Επιθεωρητής έρχεται». Σκηνοθεσία Θ. Μανιώτης, σκηνικά - κοστούμια Ειρ. Νικολάου.
  • Στο πλαίσιο του «2ου Φεστιβάλ Τρίπολης», τη Δευτέρα (9.30μμ), το «Σχολείον της Νυκτός» θα παρουσιάσει στο θέατρο Αλσους, το έργο του Μολιέρου: «Ζορζ Νταντέν, η κωμωδία του κερατά», σε σκηνοθεσία Ηλία Φραγκάκη. Στις 24/7 (9.30μμ) στο Μαλλιαροπούλειο θέατρο, η Θεατρική Ομάδα Τρίπολης θα παρουσιάσει «Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας» του Γ. Θεοτοκά.
«Ρόδα» χορού και ποίησης

Η ποίηση της Σαπφούς σε μετάφραση - απόδοση Οδυσσέα Ελύτη, η μουσική του Νίκου Ξυδάκη και ο χορός των «Ροών» της Σοφίας Σπυράτου, συναντώνται στην πρωτότυπη παράσταση (συμπαραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ και των «Ροών»), «Σαπφώ - Τα ρόδα της Πιερίας», που θα παρουσιαστεί στις 30 και 31 Ιούλη στο Λυκαβηττό.

«Πρόκειται για ένα θέαμα - ακρόαμα αποσπασματικό», σημειώνει η Σ. Σπυράτου «όπως και η ποίηση της αποκαλούμενης ως δέκατης μούσας, της οποίας η γλώσσα και οι εικόνες μάς μεταφέρουν στα νησιά, τη θάλασσα, τη σελήνη, τον έρωτα και τα κορίτσια». Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γεωργίου και τα κοστούμια της Αγγελικής Σαμαρά. Χορεύουν οι: Ελενα Κουρκούλη, Δημήτρης Φαίρρας, Ντανίλο Ζέκκα κ.ά. Τραγουδούν οι: Ευθύμης Παπαγαβριήλ και Κλαούντια Ντελμέρ. Η παράσταση, που έχει ήδη παρουσιαστεί στη Σόφια, δέχεται επίσημες προτάσεις για την Κωνσταντινούπολη και τη Διεθνή Εκθεση της Φρανγκφούρτης.

«Μυστικοί Διάλογοι» στη Σύμη

Αφιερωμένη στους ανθρώπους που έχουν βοηθήσει στον τομέα της υγείας και περίθαλψης των κατοίκων στα μικρά νησιά του Αιγαίου είναι η επίσημη πρεμιέρα του «7ου Φεστιβάλ Σύμης», που θα πραγματοποιηθεί στο ακριτικό νησί στις 28 Ιουλίου. Σε εκδήλωση, που γίνει στην πλατεία με τα νεοκλασικά κτίρια, θα βραβευτούν άνθρωποι που πρόσφεραν στην υγεία και περίθαλψη στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά του Αιγαίου, ενώ για το ίδιο θέμα θα διοργανωθεί συμπόσιο στη Σύμη το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη. Ξεχωριστό είναι και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θ' ακολουθήσει την ημέρα της πρεμιέρας, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Οι Τζούλια Σουγλάκου, Βασίλης Λέκκας, Δώρος Δημοσθένους και Μελίνα Μποτέλλη αποκαλύπτουν τους «Μυστικούς Διαλόγους» των Βέρντι - Θεοδωράκη και Τσιτσάνη - Χατζιδάκι, μέσα από ένα γοητευτικό πρόγραμμα. Το «7ο Φεστιβάλ Σύμης» περιλαμβάνει εκατό εκδηλώσεις, στις οποίες οι καλλιτέχνες προσφέρουν αφιλοκερδώς την τέχνη τους. Φέτος, επεκτείνεται και στα νησιά Καστελόριζο, Χάλκη, Κάσο, Νίσυρο και Κάρπαθο, ενώ εκδηλώσεις του θα γίνουν στο Βερολίνο και στη Ρώμη. Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ έχουν αρχίσει από τα τέλη Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στα τέλη του Σεπτέμβρη.

Περιοδικές «Γεωγραφίες»

«Γεωγραφίες» τιτλοφορείται το εξαμηνιαίο επιστημονικό περιοδικό που έθεσαν σε κυκλοφορία οι εκδόσεις «Εξάντας». Η επταμελής συντακτική επιτροπή του περιοδικού αποτελείται από καθηγητές του ΕΜΠ, του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και υποστηρίζεται από 30 ειδικούς συνεργάτες. Το περιοδικό φιλοδοξεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας κριτικής επιστημονικής συζήτησης γύρω από θέματα γεωγραφικού χώρου που αφορούν στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Θέματα που άπτονται όχι μόνο της γεωγραφίας, αλλά και της ιστορίας, της πολεοδομίας, του περιβάλλοντος, της τοπογραφίας, της χαρτογραφίας, της αρχιτεκτονικής κλπ.

Στο 1ο τεύχος του περιοδικού, στην ενότητα «Γεωεπικαιρότητες», γίνεται κριτική αποτίμηση των εξελίξεων σχετικά με το δασοκτόνο άρθρο 24 του νέου Συντάγματος. Η ενότητα των επιστημονικών άρθρων περιλαμβάνει κείμενα για τη σχέση γεωγραφίας - πολιτισμού, για τη χαρτογραφία, την παράκτια γεωμορφολογία και το κλίμα. Το τεύχος περιλαμβάνει ακόμα αναφορές σε συνέδρια, «βήμα» των φοιτητών και βιβλιοκρισίες.

Στο Μπελλώνιο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά της Σαντορίνης, σήμερα (7.30μμ) θα παρουσιαστούν τα βιβλία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Τζελίνας Χαρλαύτη «Ιστορία της Ελληνόκτητης Ναυτιλίας (19ος-20ος αιώνας)» (εκδόσεις «Νεφέλη») και «Ιστορία και Ναυτιλία (19ος -20ός αιώνας)» (εκδόσεις «Στάχυ»). Θα μιλήσουν οι Ανδρέας Συρίγος, Μαρία - Χριστίνα Χατζηιωάννου, Ευάγγελος Μπελλώνας.

Η Δραματική Σχολή «Ιασμος», σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι του αξέχαστου Βασίλη Διαμαντόπουλου, με διευθύντρια Σπουδών την Πέμη Ζούνη, ανακοινώνει ότι για όσους θέλουν να εισαχθούν σε δραματικές σχολές φέτος θα λειτουργήσουν και ολιγομελή καλοκαιρινά τμήματα (πρωινά και απογευματινά) για την προετοιμασία τους αναφορικά με τις εισαγωγικές εξετάσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Διδάσκουν οι: Μαρίνα Γεωργίου, Πέμη Ζούνη, Δάνης Κατρανίδης, Νίκος Καραγεώργος, Ελπίδα Μπραουδάκη, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Πιατάς, Κατερίνα Ραζέλου, Δήμητρα Χατούπη. Οι εγγραφές ξεκίνησαν. Πληροφορίες στα τηλ. 5222.762, 5200.096.

Η «Νέα Σκηνή Τέχνης Θεσσαλονίκης - Θέατρο Σοφούλη» στις 25 και 26 Ιουλίου θα πραγματοποιήσει ακρόαση ανδρών και γυναικών ηθοποιών για τις ανάγκες της μεγάλης χειμερινής παράστασής της. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες και για να κανονίσουν την ημέρα και ώρα της ακρόασής τους μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 031-423925,423976, όλες τις ημέρες και ώρες.

Η Σχολή Κινηματογράφου - Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου συμμετείχε και φέτος στο Σπουδαστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ του Κάρλοβυ Βάρυ (9-15/7) με τέσσερις ταινίες σπουδαστών της, μαζί με άλλες 22 σχολές από 20 χώρες. Η ταινία (πτυχιακή εργασία) του τελειόφοιτου σπουδαστή της Σύλλα Τζουμέρκα «Τα μάτια που τρώνε» απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (το ένα από τα τρία ισάξια βραβεία του φεστιβάλ). Τα άλλα δύο βραβεία απέσπασαν φοιτητές των ανώτατων κρατικών σχολών της Ρουμανίας και Τσεχίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ