ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Αυγούστου 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας

Η φωτογραφία ντοκουμέντο από το ITV που αποκαλύπτει πως ο νεαρός Βραζιλιάνος δε φορούσε κανένα παλτό...

Associated Press

Η φωτογραφία ντοκουμέντο από το ITV που αποκαλύπτει πως ο νεαρός Βραζιλιάνος δε φορούσε κανένα παλτό...
Στις παμπ του Λονδίνου, αλλά και στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου, το αίσθημα τρόμου κοινό, μετά την 7η Ιουλίου: «Οι βομβιστές ζουν ανάμεσά μας»!

Στο κλίμα του τεχνηέντως καλλιεργημένου τρόμου και της καταθλιπτικής τάσης που συνήθως το συνοδεύει, η εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου Βραζιλιάνου Ζαν Τσαρλς δε Μενέσες από αστυνομικούς με πολιτικά έγινε αποδεκτή μάλλον «ψυχρά»... η πλειοψηφία σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τις ημέρες που ακολούθησαν της δολοφονίας θεώρησε «σωστή την ενέργεια της ειδικής ένοπλης μονάδας», αν και ως «καλοί Βρετανοί» εξέφρασαν συνάμα τη θλίψη τους, καθώς ο δε Μενέσες αποδείχτηκε ότι ήταν παντελώς ...αθώος.

Εξάλλου είχαν και τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ, σερ Ιαν Μπλερ, ο οποίος την ημέρα που γνωστοποιήθηκε η εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου Βραζιλιάνου στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε, τόνισε ότι είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις «βομβιστικές επιθέσεις», τις τζούφιες επιθέσεις της 21ης Ιουλίου και μάλιστα ήταν ένας εκ των υπόπτων! Δύο ημέρες αργότερα και μόλις γνωστοποιήθηκε η ταυτότητα του δε Μενέσες, ο σερ Ιαν Μπλερ παραδέχτηκε ότι η βρετανική αστυνομία απλά είχε δολοφονήσει έναν αθώο, αλλά ότι η συμπεριφορά του δε Μενέσες συνέβαλε τα μάλα στη διάπραξη του «μοιραίου λάθους».

Είκοσι έξι μέρες μετά, ολόκληρη η βρετανική κοινωνία «έπεσε από τα σύννεφα», εκτός μάλλον της βρετανικής αστυνομίας, της κυβέρνησης και ορισμένων «υποψιασμένων», οι οποίοι μάλιστα εξ αρχής είχαν θεωρήσει τη δολοφονία του δε Μενέσες ως πράξη «κρατικής τρομοκρατίας». Διαδήλωσαν δε και στις αρχές Αυγούστου σε πάρκο της βρετανικής πρωτεύουσας απαιτώντας απαντήσεις.

Εκρηκτικές αποκαλύψεις

Γιατί «έπεσαν από τα σύννεφα»;

Αιτία οι αποκαλύψεις του τηλεοπτικού καναλιού ITV, που έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με το άψυχο σώμα του να κείτεται στο δάπεδο ενός συρμού του μετρό στο σταθμό του Στόκγουελ. Είναι συγκλονιστικές. Ο Ζαν Τσαρλς δε θύμιζε σε τίποτα «τρομοκράτη»: Ηταν ντυμένος «δυτικά» και προχωρούσε ήρεμα και αργά προς το βαγόνι του.

Οι εικόνες ανατρέπουν συλλήβδην τη μέχρι πρότινος επίσημη εκδοχή της Σκότλαντ Γιαρντ ότι ο Ζαν Τσαρλς δε Μενέσες εξήλθε από συγκρότημα κατοικιών στο νότιο Λονδίνο, όπου διέμενε ένας εκ των υπόπτων - για την ακρίβεια ο Οσμάν Χουσεΐν - και κινούνταν ύποπτα στο σταθμό του Στόκγουελ. Μάλιστα, δημοσιεύματα είχαν αναφέρει, βάσει διαρροών της αστυνομίας, ότι φορούσε φαρδιά ρούχα και χειμωνιάτικο μπουφάν, ενώ υπήρξε και καταδίωξη κατά την οποία ο άτυχος Βραζιλιάνος πήδηξε πάνω από την ηλεκτρονική θυρίδα εισόδου και έτρεξε να μπει στο βαγόνι.

Τελικά, τι αποκαλύπτεται; Βάσει του οπτικού υλικού και μόνο:

  • Ο δε Μενέσες ήταν ντυμένος με τζιν παντελόνι, λεπτό μπλουζάκι και τζιν μπουφάν.
  • Εισέρχεται ήρεμα στο μετρό και μάλιστα παίρνει μία δωρεάν εφημερίδα προτού προχωρήσει, χωρίς να βιάζεται, προς το βαγόνι του. Τη μοναδική φορά που έτρεξε ήταν για να προλάβει το βαγόνι, όπου και κάθισε παντελώς ήρεμος και άρχισε να διαβάζει την εφημερίδα του.
  • Δεν πήδηξε τις ηλεκτρονικές θύρες καν, αλλά χρησιμοποίησε την ειδική ηλεκτρονική κάρτα-εισιτήριο για να εισέλθει στο τρένο.
  • Σε κανένα σημείο δεν τον σταμάτησαν αστυνομικοί και σε όλη τη διάρκεια ήταν παντελώς ανυποψίαστος ότι παρακολουθούνταν.
  • Το κυριότερο, όταν πυροβολήθηκε 7 φορές στο κεφάλι και μία στον ώμο από τους αστυνομικούς με πολιτικά, είχε πρώτα ακινητοποιηθεί στη θέση του καθίσματός του.

Επίσης εκτός του οπτικού υλικού, αλλά και απόρρητων εγγράφων που εξασφάλισε η βρετανική εφημερίδα «Guardian» από την έρευνα της ανεξάρτητης επιτροπής IPCC, τη στιγμή που ο 27χρονος έβγαινε από το διαμέρισμά του, ο αξιωματικός που ήταν υπεύθυνος για την παρακολούθηση απουσίαζε.

Αστυνομικοί, πάντα με πολιτικά, που είχαν αναλάβει την παρακολούθησή του, δεν ήταν σίγουροι και απλώς έκριναν ότι ενδέχεται να είναι ο ύποπτος, καθώς, αν και το χρώμα δεν ταίριαζε ιδιαιτέρως, είχε «σχιστά μάτια», «μάτια Μογγόλου» για την ακρίβεια, όπως καταθέτει ένας αστυνομικός.

Στη συνέχεια, ο Βραζιλιάνος μπήκε σε λεωφορείο Νο. 2 προκειμένου να φτάσει στο σταθμό του μετρό. Και αφού όπως έχει καταγραφεί πολλάκις στο βρετανικό Τύπο, αστυνομικοί με πολιτικά εντός του λεωφορείου, αλλά και με μηχανές που ακολουθούσαν το λεωφορείο τον παρακολουθούσαν, γιατί δεν τον συνέλαβαν ειδικά όταν μπήκε σε λεωφορείο; Και γιατί όχι όταν αντιλήφθηκαν ότι κατέβηκε στη στάση και κατευθύνθηκε στο σταθμό του Στόκγουελ;

Συνωμοσία συγκάλυψης

Και οι αντιφάσεις συνεχίζονται... προφανώς, κατά το ITV - που ενώ κάνει τις αποκαλύψεις επιχειρεί να δικαιολογήσει τις αρχές - λόγω της απουσίας... του αξιωματικού που παρακολουθούσε το σπίτι, οι επόμενοι αστυνομικοί δεν ενημερώθηκαν ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν ήταν ο ύποπτος που αναζητούσαν. Αντ' αυτού ειδοποιήθηκε η ειδική ένοπλη μονάδα CO19, που είναι επιφορτισμένη με την εντολή «πυροβολήστε για να σκοτώσετε». Και για παραδειγματισμό το έπραξε! Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις καταθέσεις αστυνομικών και αυτοπτών μαρτύρων προς την IPCC.

Αυτόπτης μάρτυρας που καθόταν ακριβώς απέναντί του κατέθεσε: «Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, είδα έναν άντρα να εισέρχεται από τις διπλές πόρτες στα αριστερά μου. Είχε στρέψει ένα μικρό μαύρο όπλο προς το πρόσωπο που καθόταν απέναντί μου. Το όπλο εκπυρσοκρότησε για πρώτη φορά όταν ήταν σε απόσταση 25-30 εκατοστά από το κεφάλι του άντρα»...

Ενώ αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση δηλώνει: «Τον άρπαξα από το μπουφάν και με τα δύο μου χέρια γύρω από το κορμί του ακινητοποίησα τα δύο του χέρια. Κατόπιν τον έσπρωξα δυνατά πίσω στο κάθισμα όπου καθόταν... Τότε άκουσα έναν πυροβολισμό κοντά στο αριστερό αυτί μου και σύρθηκα με βία στο πάτωμα».

Πέραν όμως των λεπτομερειών των συνθηκών της εν ψυχρώ δολοφονίας, που πιθανώς είτε γίνει προσπάθεια συγκάλυψης είτε προστεθούν και άλλες, οι κινήσεις τόσο της Σκότλαντ Γιαρντ όσο και της βρετανικής κυβέρνησης ήταν απλώς για να καλυφθεί η δολοφονία. Σύμφωνα με τους «Times», αυθημερόν της δολοφονίας και ενώ διατάσσεται αμέσως έρευνα, ο σερ Ιαν Μπλερ ζητά επισταμένως τη μη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, αλλά από το γραφείο «εσωτερικών υποθέσεων». Οταν ζητήθηκε υλικό, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι κάμερες CCTV απλώς δε λειτουργούσαν. Οπως αποδείχτηκε υπήρχε.

Επίσης μερικές ημέρες αργότερα, ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ δίνει τιμητική άδεια και πακέτο διακοπών στον άνθρωπο που δολοφόνησε τον δε Μενέσες, για τον ίδιο και την οικογένειά του!

Ακόμα, σύμφωνα με καταγγελίες της οικογένειάς δε Μενέσες στη Βραζιλία, όπως δημοσιεύτηκαν στον «Observer», οι βρετανικές αρχές έδωσαν λανθασμένα στοιχεία για τις συνθήκες θανάτου του Ζαν Τσαρλς στον ανεξάρτητο ιατροδικαστή που η οικογένειά όρισε για τη νεκροψία. Παράλληλα, κατήγγειλαν άπειρες προσπάθειες τρομοκράτησης και αποπροσανατολισμού της οικογένειας με κορυφαία όταν η Σκότλαντ Γιαρντ κάλεσε εκπρόσωπο της διπλωματικής αποστολής της Βραζιλίας προκειμένου να ασκηθούν οι «αναγκαίες» πιέσεις ώστε η οικογένεια να μη συνεχίσει την έρευνα.

Τέλος, η κυβέρνηση Μπλερ αφού έδωσε το «πράσινο φως» η αστυνομία να εκτελεί κατά το δοκούν στο όνομα της «ασφάλειας» φυσικά, με τη σειρά της προσπάθησε να συγκαλύψει και να αποπροσανατολίσει, με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο, να δηλώνει ότι «υπήρχε πρόβλημα με τη βίζα του δε Μενέσες γι' αυτό και εκείνος έτρεξε και προκάλεσε»... τη δολοφονία του!

Ουσιαστικά πρόκειται για μια προαναγγελθείσα δολοφονία. Και μπορεί όπως πολλοί υποστηρίζουν η καρέκλα του επικεφαλής της αστυνομίας να τρίζει, εντούτοις είναι μία δολοφονία «παραδειγματισμού» και κρατικής τρομοκρατίας. Ενώ η προσπάθεια συγκάλυψης τίποτα περισσότερο από προσπάθεια αποσύνδεσης των όρων «κράτος» και «τρόμος».


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ