ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μπουλουκιού εγκώμιον»

Στιγμιότυπο από τη βράβευση των ηθοποιών το 2003
Στιγμιότυπο από τη βράβευση των ηθοποιών το 2003
Στα «Μπουλούκια», είναι αφιερωμένη φέτος η «Ημέρα του Ηθοποιού», που οργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (3/10, 8 μ.μ.), στο Ηρώδειο, με οικονομική στήριξη από το ΥΠΠΟ, το Δήμο Αθηναίων και το Φεστιβάλ Αθηνών, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Να σημειώσουμε ότι, μετά τις πετυχημένες εκδηλώσεις των προηγούμενων ετών, το Φεστιβάλ ενέταξε τη γιορτή του ΣΕΗ στο πρόγραμμά του.

Μετά από σχεδόν 35 χρόνια, από την κατάργηση του θεσμού εξαιτίας της χούντας, το ΔΣ του ΣΕΗ, από το 2002, κατάφερε, με τη συνεργασία οργανωτικής επιτροπής αποτελούμενης από προσωπικότητες του θεάτρου, να αναβιώσει τις εκδηλώσεις αυτές, που τιμούν τον Ελληνα Ηθοποιό για την πνευματική και κοινωνική του συνεισφορά, εκπληρώνοντας, αφ' ενός, την ανάγκη του να αντιπαλέψει το εφήμερο του επαγγέλματός του και, αφ' ετέρου, να υπογραμμιστεί και να εξαρθεί ο αναβαθμισμένος λόγος του στον τομέα της πνευματικής και καλλιτεχνικής καλλιέργειας του κοινού. Δηλαδή, να προβληθεί η συμβολή του στους απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες του λαού μας, η δραστήρια συμμετοχή του στα χαρακώματα της καθημερινής πάλης και ο σημαντικός ρόλος του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Το 2002, η «Ημέρα του Ηθοποιού» ήταν αφιερωμένη σε 10 ηθοποιούς που «έφυγαν» στη διάρκεια της 7χρονης δικτατορίας, στους: Βασίλη Αυλωνίτη, Αντώνη Γιαννίδη, Χρήστο Ευθυμίου, Χριστίνα Καλογερίκου, Τζ. Καρούσο, Βάσω Μεταξά, Αθανασία Μουστάκα, Χριστόφορο Νέζερ, Ελλη Ξανθάκη, Κατίνα Παξινού.

Το 2003 τιμήθηκαν 7 ηθοποιοί, που, ακμαίοι ακόμα, εξακολουθούν να δίνουν με το έργο τους ηχηρό «παρών» στο θεατρικό χώρο: Αλέκος Αλεξανδράκης, Λυκούργος Καλλέργης, Αννα Καλουτά, Γιώργος Λαζάνης, Βάσω Μανωλίδου, Αλέκα Παΐζη, Αννα Συνοδινού.

Το 2004 η «Ημέρα του Ηθοποιού» ήταν αφιερωμένη στα 50 χρόνια του θεσμού των Επιδαυρίων και του Φεστιβάλ Αθηνών και τιμήθηκαν οι ηθοποιοί, ζώντες και μη, που με σκληρό μόχθο θεμελίωσαν και καθιέρωσαν τον τόσο σημαντικό, για τα πολιτιστικά πράγματα, θεσμό, αλλά και άλλοι σημαντικοί καλλιτέχνες - πρωτομάστορες των δύο φεστιβάλ, καθώς και οι απλοί και αθόρυβοι συνεργάτες τους, που επίσης συνεισέφεραν στο «χτίσιμο» του πνευματικού και καλλιτεχνικού οικοδομήματος.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
Με δανεικά «πορεύονται» οι «μικρομηκάδες»...

Με την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου - κριτικού κινηματογράφου Παύλου Κάγιου «Δεν υπάρχει ελευθερία μακριά σου», ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για τη λογοτεχνία, που πραγματοποιήθηκαν, για άλλη μια χρονιά, παράλληλα με το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Συνεχίζονται, όμως, οι πολύ αναγκαίες για τους δημιουργούς παρουσιάσεις σκηνοθετών, Ελλήνων και ξένων. Για τους Ελληνες, τουλάχιστον, αυτές οι παρουσιάσεις είναι μια ευκαιρία για να τους γνωρίσει ένα ευρύτερο κοινό από αυτό των κινηματογραφιστών, αλλά και να εκφράσουν τις αγωνίες και τα όνειρά τους. Χαρακτηριστικές για τις τρομερές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι δημιουργοί, για να κάνουν ταινίες ήταν οι παρουσιάσεις του Νικόλα Πανουτσόπουλου (διαγωνίζεται στο τμήμα «Ελληνες του κόσμου» με την ταινία «Blackberries») και της Λελούδας Πέτρου (διαγωνίζεται με την ταινία «Manhattan»). Ο Ν. Πανουτσόπουλος ανέφερε πως η ταινία του ξεκίνησε αρχικά ως ένα φοιτητικό σχέδιο το 2002 στο Λος Αντζελες, παρέμεινε σε βίντεο και ολοκληρώθηκε το 2004, όταν μπόρεσε να πάρει χορηγίες (!) για να το μεταφέρει στο 35mm.

Η Λ. Πέτρου είπε πως αν και τα γυρίσματα της ταινίας της κράτησαν περίπου τέσσερις ημέρες, χρειάστηκε τρία ολόκληρα χρόνια για να την ολοκληρώσει (!), αφού αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα με την ανεύρεση χρηματοδότησης. Ετσι, αναγκάστηκε να τη χρηματοδοτήσει η ίδια, παίρνοντας δάνεια.

Στη «μάχη» του διαγωνιστικού προγράμματος μπαίνουν σήμερα οι ταινίες: «Τα Σαλιγκάρια της Λουλούς», Παναγιώτης Φαφούτης, «Στεγνό Καθάρισμα», Μάρσα Μακρή, «Η Μέρα Μετά», Χάρης Σταθόπουλος, «The Mirror Stage», Σπύρος Σιάκας, «Ημίφως», Ανδρέας Σαββίδης, «Της Ελένης Οι Ελιές», Γιάννα Αμερικάνου.

40ήμερη απουσία

ICON

Υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, διαγράφοντας μια καλλιτεχνική πορεία τεσσάρων δεκαετιών, που χαρακτηρίστηκε από την ποιότητα των τραγουδιών της και τις ανεπανάληπτες ερμηνείες της. Η Βίκυ Μοσχολιού, με το λιτό δωρικό τρόπο έκφρασής της, φώτισε την αρχοντιά του λαϊκού αισθήματος, την ευγένεια του πόνου, της αγάπης, την ομορφιά του έρωτα, την τρυφερότητα για τους κατατρεγμένους της ζωής. Σαράντα μέρες συμπληρώνονται από το θάνατο της λαϊκής τραγουδίστριας. Η οικογένειά της θα τελέσει το 40ήμερο μνημόσυνο, αύριο Σάββατο (24/9), στις 10 π.μ., στο ναό Αγ. Θεοδώρων του Α΄ Νεκροταφείου.

Αφορμή... ένας αγώνας

Η ομάδα ΝΑΜΑ επαναλαμβάνει (από 1/10) για δεύτερη χρονιά, στην κεντρική σκηνή του θεάτρου «Επί Κολωνώ» το έργο του Γιώργου Παλούμπη «Πέναλτυ». Το έργο φωτογραφίζει σχολιαστικά τη σημερινή Αθήνα, με αφορμή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Μια σκληρή κωμωδία ηθών που, ενώ φαινομενικά πραγματεύεται τη ζωή των νέων, ουσιαστικά αποτελεί κριτική της γενικότερης νεοελληνικής πραγματικότητας. Μια χιουμοριστική παράσταση σε ρυθμό video clip. Το έργο διακρίθηκε (2000) στο διαγωνισμό συγγραφής νέου ελληνικού έργου που διοργάνωσαν η ΓΓ Νέας Γενιάς και το «Θέατρο του Νότου».

Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Παλούμπη, τα σκηνικά του Γιώργου Χατζηνικολάου, οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου. Παίζουν: Αγγελόπουλος Θέμης, Αλεξίου Θάνος, Λάλος Δημήτρης, Λεάκος Γιάννης, Παπάζογλου Θωμάς, Σταμουλακάτος Στάθης. Παραστάσεις: Τετάρτη -Κυριακή στις 9.15μ.μ. Διάρκεια παράστασης: 70'.

Μουσείο Χαρτονομισμάτων

Με νέο «πρόσωπο» ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Χαρτονομισμάτων της πρώην Ιονικής Τράπεζας στην Κέρκυρα. Μετά την εικοσιπεντάχρονη, περίπου, λειτουργία του, το κτίριο όπου φιλοξενούνταν - έργο του κορυφαίου Κερκυραίου αρχιτέκτονα Ιωάννη Χρόνη - ανακαινίστηκε και από τις 30/9 θα είναι ανοικτό για το κοινό. Η παρουσίαση των εκθεμάτων γίνεται κατά χρονολογική σειρά στις τρεις πρώτες αίθουσες, αρχίζοντας από τα «Επαναστατικά Ομόλογα» του 1822 και τις πρώτες εκδόσεις της Εθνικής Τράπεζας του 1862, για να καταλήξει στις τελευταίες εκδόσεις των δραχμών, πριν την αντικατάστασή τους από τα ευρώ. Η τέταρτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στην Ιονική Τράπεζα, με πληρέστατη παρουσίαση όλων σχεδόν των εκδόσεων των χαρτονομισμάτων της, από το 1840 μέχρι το 1920. Ακόμη, φιλοξενεί μία ενότητα από πολύ σημαντικά έγγραφα και ντοκουμέντα που αφορούν στην ιστορία της. Ο δεύτερος όροφος του κτιρίου θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος περιοδικών εκθέσεων των υπολοίπων συλλογών της Τράπεζας, αλλά και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Βραβείο στη μνήμη της

Ηταν μόνο 29 χρόνων! Η ταλαντούχα Ελευθερία Σαπουντζή (ηθοποιός, σκηνοθέτρια, μεταφράστρια) πέθανε ξαφνικά στις 26/9/ 2000, στη διάρκεια πρόβας στο έργο «Ο Θεός είναι d.J.», που θα ανέβαινε στο θέατρο «Αμόρε».

Η τρίτη απονομή του βραβείου «Ελευθερία Σαπουντζή» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στο «Αμόρε» (Πριγκιποννήσων 10), στις 7μμ. Το βραβείο απονέμεται σε νέα δημιουργό κάτω των 30 ετών, η οποία διακρίθηκε στο θέατρο (σκηνοθεσία, υποκριτική,ή στη μετάφραση). Παρουσιαστής της εκδήλωσης ο Δημήτρης Καταλειφός. Για την Ελευθερία Σαπουντζή θα μιλήσουν η Παυλίνα Παμπούδη και η Αγγελική Παπαθεμελή. Την απονομή του βραβείου θα κάνει η Μπέτυ Αρβανίτη. Θα διαβάσουν ποιήματά τους οι νέοι ποιητές Μαριγώ Αλεξοπούλου, Βασίλειος Αμανατίδης, Αριστέα Παπαλεξάνδρου και Βασίλης Ρούβαλης. Μουσικός σχολιασμός από τον μουσικό Θοδωρή Αμπατζή.

Μια γεύση από τη δισκογραφική συνεργασία τους, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του Νοέμβρη έδωσαν, στην αρχή της εβδομάδας, ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Στέφανος Κορκολής. Τα τραγούδια, που επί μήνες βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας με πρόβες κατ' οίκον, αλλαγές και προσθήκες, θα πάρουν σύντομα το δρόμο της ηχογράφησης. Η προχτεσινή πρόβα στο στούντιο είχε γιορτινό χαρακτήρα, ενώ ο Δ. Μητροπάνος τραγούδησε ζωντανά το ζεϊμπέκικο «Σβήσε το φεγγάρι» με τη συνοδεία του Στ. Κορκολή στο πιάνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ