Την απάθεια μελών του πληρώματος μετά το σπρώξιμο του Αντώνη Καργιώτη από τον καταπέλτη επιβατηγού πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά, τον Σεπτέμβριο του 2023, περιέγραψε η μάρτυρας που κάλεσε την Αμεση Δράση, στη δίκη για τη δολοφονία του 36χρονου. Οπως επισήμανε στο δικαστήριο, είδε δύο φορές ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου να σπρώχνει τον Αντώνη και μετά το άψυχο σώμα του να βγαίνει στην επιφάνεια... Υπενθυμίζεται ότι το έγκλημα έγινε στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, όταν μέλη του πληρώματος του πλοίου «Blue Horizon» της «Attica Group», με προορισμό το Ηράκλειο, έσπρωξαν τον 36χρονο που ήθελε να επιβιβαστεί. Ηταν άλλο ένα θύμα στον βωμό του κέρδους, γιατί ο ...χρόνος είναι χρήμα. Προφυλακιστέοι βρίσκονται οι κατηγορούμενοι πλοίαρχος και ύπαρχος, ενώ ο υποπλοίαρχος και ο ναύκληρος έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Στην ερώτηση του προέδρου για τη στάση του πληρώματος: «Είδατε κάτι ιδιαίτερο στη συμπεριφορά του; Επεσε ένας άνθρωπος στη θάλασσα... μια χειρονομία, ένα παράγγελμα;» η μάρτυρας απάντησε: «Δεν έπεσε κάτι τέτοιο στην υπόληψή μου. Ημουν ψηλά... δεν άκουσα κάτι. Τώρα τι γινόταν μέσα δεν το γνωρίζω... Ο κύριος που έσπρωξε τον Αντώνη ήταν ατάραχος. Καθόταν και κοίταζε... δεν έκανε κάτι άλλο». Ηταν η μάρτυρας μαζί με άλλους συνεπιβάτες που έσπευσε να ενημερώσει τον καπετάνιο ενώ το πλοίο έφευγε, και μόνο μετά από κάποια ώρα επέστρεψε. «Η αίσθησή μας, συμπλήρωσε, ήταν πως δεν ήθελαν να αναλάβουν την ευθύνη. Ενιωσα πως απαξιώνεται μια ζωή και επενέβηκα...».
Αλλος αυτόπτης μάρτυρας επιβάτης είπε στο δικαστήριο πως αφού τα μέλη του πληρώματος έσπρωξαν τον Αντώνη στη θάλασσα, «τον άφησαν και έφυγαν».
Στις διαδικασίες που οφείλουν να τηρήσουν ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος κατά τον απόπλου, αναφέρθηκε η έτερη υποπλοίαρχος του επιβατηγού. «Αν έχει ξεκινήσει το πλοίο, τον βάζουμε μέσα», κατέθεσε. «Θα ελέγξουμε αν έχει εισιτήριο, αν όχι θα κόψουμε εισιτήριο και αν δημιουργεί θέματα, θα ενημερώσουμε το λιμεναρχείο». Υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται θέμα συγκάλυψης», καθώς όπως είπε ήταν η τελευταία που ενημερώθηκε. Οταν ρωτήθηκε γιατί ακούγεται στον ασύρματο να αναφέρει «δεν λέμε τίποτα σε κανέναν εντός και εκτός πλοίου», η ίδια εξήγησε ότι το είπε για να αποφύγει τη «διαστρέβλωση της αλήθειας την οποία ούτε εμείς γνωρίζαμε» και ότι απευθυνόταν «και σε άτομα που ήταν πρώτη φορά στο πλοίο».
Η μάρτυρας ανέφερε ότι εκείνη την ώρα βρισκόταν στην καμπίνα της και κοιμόταν. «Δέχθηκα τηλεφώνημα να ανέβω στη γέφυρα. Ρώτησα πάνω στη γέφυρα τι έγινε και μου είπε ο υποπλοίαρχος (είναι κατηγορούμενος) ότι έπεσε ένας άνθρωπος στη θάλασσα. Εγώ έπιασα το κεφάλι μου και μου είπε "μην ταράζεσαι"», κατέθεσε, εξηγώντας ότι ενημερώθηκε από δημοσιεύματα για το τι είχε συμβεί. Μάλιστα, απαντώντας σχετικά για τη διαδικασία που ακολουθείται όταν ένας άνθρωπος πέφτει στη θάλασσα, είπε ότι «πρώτα πετάμε σωστικό μέσο, ένα κυκλικό σωσίβιο ή κάτι να επιπλέει, κοιτάμε να μην τον χάσουμε από τα μάτια μας και ενημερώσουμε τη γέφυρα. Από εκεί και πέρα ξεκινάει ο ρόλος του πλοιάρχου. Σε ανοιχτή θάλασσα κάνουμε κύκλο στροφής, στο λιμάνι σταματάει (...) Στη συγκεκριμένη περίπτωση είπε, ενημερώνεις τις αρχές, κάνεις κράτει τις μηχανές και ξεκινάς διαδικασίες έρευνας και διάσωσης. Κανονικά υπάρχει και λιμενικός και παρακολουθεί την ασφάλεια, η διάσωση μπορεί να πραγματοποιηθεί και από αυτόν. Τα μέλη του πληρώματος σίγουρα είναι υποχρεωμένα να προχωρήσουν στη διάσωση...».
Στη μνήμη του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΖΑΤΣΑ προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αγίου Νικολάου.
Β. Κ.
***
ΦΩΤΟ
Στη μνήμη της ΚΑΙΤΗΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αγίου Νικολάου.
Β. Κ. - Μ. Κ.
***
ΦΩΤΟ
Στη μνήμη της γιαγιάς μας ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ ΛΑΠΠΑ καταθέτουμε 150 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».
Δ. - Μ. - Μ.