ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Ο αγώνας για το νερό αφορά κάθε συνδικαλιστική οργάνωση

Ανακοίνωση - κάλεσμα για τις εξελίξεις στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Σε κλιμάκωση του αγώνα για την αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ και τις κινητοποιήσεις που εξαγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το ΠΑΜΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και συνολικά της εργατικής τάξης για αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού. Να μην ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ), που περιλαμβάνει τα φράγματα Μόρνου, Ευήνου, το κανάλι που τροφοδοτεί την Αθήνα, τη λίμνη Υλίκη και εξωτερικά αντλιοστάσια.

Η εξέλιξη αυτή θα φέρει ως συνέπεια την περαιτέρω αύξηση της τιμής του νερού, την απώλεια του ελέγχου του 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας, τη στέρηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας έμπειρου τεχνικού προσωπικού της ΕΥΔΑΠ.

Ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα είναι η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και λόγω των παλαιωμένων δικτύων, που δεν συντηρούνται, επειδή για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι κόστος που μειώνει την κερδοφορία τους.

Θα εκτινάξει το κόστος της αγροτικής παραγωγής, κάνοντας τα αγροτικά προϊόντα είδος πολυτελείας για τα λαϊκά νοικοκυριά, και κατά συνέπεια θα βγάλει εκτός παραγωγής τη μικρομεσαία αγροτιά.

Καλεί όλα τα συνδικάτα της Αττικής μαζί με τα σωματεία της ΕΥΔΑΠ να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού, για να μην πούμε το νερό νεράκι (...) Τόσο στην ΕΥΔΑΠ όσο και στην ΕΥΑΘ (...) οι εργαζόμενοι του κλάδου δέχονται επίθεση, ενώ οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης υποβαθμίζονται και γίνονται πιο ακριβές για το λαό.

Ορισμένες μόνο από τις συνέπειες ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ είναι:

  • Αυξάνονται οι εντολές διακοπής νερού και αφαίρεσης μετρητών στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες που δυσκολεύονται να ζήσουν.
  • Το κόστος του νερού για τα λαϊκά στρώματα έχει αυξηθεί κατά 150% σε σχέση με το 1999. Ενώ σε κάποιες άλλες υπηρεσίες, όπως η αποχέτευση κ.λπ., περισσότερο από 100%.
  • (...) Υπάρχουν 9 διαφορετικές σχέσεις εργασίας μέσα στην ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι που κάνουν την ίδια δουλειά να αμείβονται με διαφορετικό μισθό. Το 2012 και το 2015 έγιναν περικοπές στους μόνιμους εργαζόμενους κατά 35% μεσοσταθμικά.
  • Εγινε δραματική μείωση του μόνιμου προσωπικού (50% σε σχέση με το 2003 και 70% σε σχέση με το 1995). Τα ποσοστά είναι κατά πολύ μεγαλύτερα αν πάρουμε υπόψη πως το αντικείμενο της ΕΥΔΑΠ σε δίκτυα - καταναλωτές - πελάτες έχει αυξηθεί από τότε κατά 40%.
  • Σε πολλούς χώρους δραστηριοποιούνται εργολάβοι και γίνονται απολύσεις, μειώσεις αποδοχών και παροχών, εντείνεται η εργοδοτική τρομοκρατία.

Αντίστοιχη είναι και η διεθνής πείρα (...) Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων και Οδηγιών της ΕΕ, στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των κοινωνικών αγαθών.

Ο αγώνας για νερό, ως κοινωνικό αγαθό που καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, είναι αγώνας που αφορά κάθε συνδικαλιστική οργάνωση. Το νερό και οι υποδομές του μόνο ως λαϊκή περιουσία μπορούν να αξιοποιηθούν σχεδιασμένα, για να διασφαλίσουν τη συνδυασμένη ικανοποίηση των διευρυμένων και σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

Απαιτούμε:

Να μην προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος. Να μην προχωρήσει η παραπέρα εμπορευματοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα να διεκδικήσουν:

  • Την εξασφάλιση επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης και ιδιαίτερα ύδρευσης με ελεγμένο, ποιοτικό νερό.
  • Την κατοχύρωση του νερού ως κοινωνικού αγαθού.
  • Την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων για τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής.
  • Την κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων, καθώς και την ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού.
  • Την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
  • Την ανάταξη των οικοσυστημάτων των ποταμών και των λιμνών, την προστασία των δασών.
  • Τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με αξιοποίηση του πλούσιου υδατικού δυναμικού της και την αξιοποίηση της κατασκευής υδροηλεκτρικών σταθμών και έργων υποδομής ύδρευσης, άρδευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, ως μοχλών ανάπτυξης εγχώριων βιομηχανικών κλάδων της μεταποίησης και των κατασκευών.
  • Τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες του λαού και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Τη μονιμοποίηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με ταυτόχρονη κατάργηση της δραστηριότητας των εργολάβων και των δουλεμπορικών γραφείων».
Κάλεσμα της ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ στην αυριανή απεργία

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυριανή απεργία των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων στις 12 μ. απευθύνει η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ «για να αποτρέψουμε τον σχεδιασμό του ξεπουλήματος των υποδομών, που κλιμακώνει τις εξελίξεις στην πλήρη παράδοση του νερού στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα». Την απόφαση για απεργία έχει πάρει η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ. Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΚ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «προχωράει στην ολοκλήρωση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης του νερού που ξεκίνησε το 1999 με τη "μετοχοποίηση" της ΕΥΔΑΠ από την κυβέρνηση Σημίτη και που προώθησαν από κοινού με την ΕΕ όλες οι επόμενες κυβερνήσεις (...)». Καταγγέλλει επίσης «την παραχώρηση στα πολυεθνικά κοράκια του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ (...) Κίνηση που θα διευκολύνει το μονοπώλιο που θα αναλάβει την εργολαβία να βάλει στο χέρι και την εισηγμένη ΕΥΔΑΠ ΑΕ και φαίνεται προβάδισμα σ' αυτό να έχει η πολυεθνική ύδατος "Suez" που, στο πλαίσιο της "ελληνογαλλικής φιλίας", επιδιώκει διαχρονικά την εξαγορά των υπό ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Ηδη η "Suez" κατέχει το 5,5% των μετοχών της ΕΥΑΘ».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ξανά «πιο έτοιμοι από ποτέ»...

Οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται τις τελευταίες μέρες (Ασπρόπυργος, Μαρτίνο, Βόρεια Εύβοια, Ζάκυνθος και αλλού) δικαιολογημένα προκαλούν ανησυχία στα λαϊκά στρώματα, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή ακούν απ' όλες τις κυβερνήσεις ότι «είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ» για την αντιπυρική περίοδο. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι γνωστό και επαναλαμβανόμενο: Χιλιάδες στρέμματα δάσους γίνονται κάρβουνο, περιουσίες καταστρέφονται, ανθρώπινες ζωές χάνονται, με αποκορύφωμα το Μάτι, που η τραγωδία του συγκλόνισε πριν από δύο χρόνια. Οσο λοιπόν κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση της ΝΔ να πείσει για την «ετοιμότητα» του κρατικού μηχανισμού, η πραγματικότητα τη διαψεύδει: Το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ), που αποτελεί τον κεντρικό επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, ασφυκτιά από τις τεράστιες ελλείψεις σε όλους τους τομείς λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης. Παρ' όλα αυτά, οι πιστώσεις που ενέκρινε η κυβέρνηση για το ΠΣ είναι μόλις κατά 272.000 ευρώ (!!!) αυξημένες σε σχέση με το 2019 για όλες τις λειτουργικές του ανάγκες. Παράλληλα, όμως, οι δαπάνες που αφορούν τη συντήρηση, τις επισκευές και τα καύσιμα ενός στόλου περίπου 3.250 οχημάτων παντός τύπου, που στο 55% αγγίζει ήδη την 20ετία, είναι μειωμένες κατά 1.839.851 ευρώ!

* * *

Οι μόνες αυξημένες πιστώσεις (αν εξαιρέσουμε τη μισθοδοτική και ασφαλιστική δαπάνη του προσωπικού), και μάλιστα κατά 34%, δηλαδή κατά 5.800.000 ευρώ, είναι αυτές που προορίζονται για επιχειρηματικούς ομίλους και αφορούν την ενοικίαση των εναέριων μέσων. Το στοιχείο αυτό δεν φανερώνει μόνο την απαξίωση των επίγειων μέσων, που θεωρούνται τα πιο κρίσιμα για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς, αλλά και την ολοένα και μεγαλύτερη «απόσυρση» του κράτους από τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση, την εμπλοκή ολοένα και περισσότερο του ιδιωτικού τομέα, που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις και την αποθέωση της «ατομικής ευθύνης» είναι το προσάναμμα για τις επόμενες μεγάλες καταστροφές. Με το νόμο μάλιστα για την Πολιτική Προστασία, που ψηφίστηκε πρόσφατα, προωθείται ακόμα περισσότερο η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση σε όλο το φάσμα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας: Από την οργάνωση, την εκπαίδευση, την έρευνα, την παροχή υπηρεσιών μέχρι την εκμετάλλευση δασικών οικοσυστημάτων. Παράλληλα, μεταφέρονται αρμοδιότητες σε δήμους, Περιφέρειες, ιδιώτες, εθελοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ, με στόχο την παραπέρα μείωση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη μεταφορά του κόστους στο λαό, μέσω της γνωστής ανταποδοτικότητας. Χώρια που ο νόμος αυτός εμπλέκει ακόμα πιο ενεργά τις δομές της Πολιτικής Προστασίας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ, όπως η Europol, που θα τροφοδοτείται και από μυστικά κονδύλια.

* * *

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Εν μέσω πανδημίας και με fast track διαδικασίες, η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε τον νέο περιβαλλοντικό νόμο, που ανάμεσα σε άλλα δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν τουριστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον πυρήνα των Εθνικών Δρυμών της Πάρνηθας και του Σουνίου, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω επέκταση επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), επαναφέρει το ζήτημα των «οικιστικών πυκνώσεων», λίγους μήνες μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της ρύθμισης που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον τότε δασικό νόμο. Πρόκειται για παρεμβάσεις από την πλευρά του κράτους που ενισχύουν το κίνητρο για την εκτεταμένη επιχειρηματική εκμετάλλευση δασών, δασικών περιοχών, ακόμα και περιοχών NATURA. Ειδικά με τις διατάξεις για τις «οικιστικές πυκνώσεις», νομιμοποιείται με έμμεσο τρόπο η κατασκευή αυθαιρέτων ακόμα και σε δασικές περιοχές, με την «ελπίδα» μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που τις καταπατούν ή τις έχουν καταπατήσει οργανωμένα, να νομιμοποιηθούν οι ιδιοκτησίες τους κάποια στιγμή. Συνολικά ο νόμος της κυβέρνησης αποτελεί «εύφλεκτη ύλη» για τα εναπομείναντα δάση, στο όνομα των επενδύσεων, κυρίως στον τομέα της «πράσινης» οικονομίας, για τον οποίο προορίζεται κι ένα μεγάλο μέρος από τα «αναπτυξιακά» κονδύλια της Κομισιόν.

* * *

Να γιατί δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός μπροστά στους επόμενους μήνες, κατά τους οποίους κάθε χρόνο καταγράφονται οι περισσότερες και μεγαλύτερες πυρκαγιές. Η πείρα απ' όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει δείξει ότι το κράτος γίνεται «επιτελικό» και ξεδιπλώνει τις ικανότητές του μόνο όταν πρόκειται να ανταποκριθεί στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, να στηρίξει τα κέρδη τους. Αντίθετα, όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, ακόμα και για τη στοιχειώδη προστασία της περιουσίας και της ζωής του λαού από φυσικά φαινόμενα, η «ατομική ευθύνη» και το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» έρχονται ως προκάλυμμα των μεγάλων ελλείψεων, της απουσίας οργανωμένου σχεδίου πρόληψης και διαχείρισης των καταστροφών, της λογικής του «κόστους - οφέλους» για τους επιχειρηματικούς ομίλους στην οργάνωση της πυροπροστασίας, ή της αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας. Τα συμπεράσματα αυτά δοκιμάστηκαν και την περίοδο της πανδημίας, με το ξεχαρβαλωμένο σύστημα Υγείας και τη συγκάλυψη της κρατικής ευθύνης πίσω από την ατομική, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη να ενταθούν η εγρήγορση, η κινητοποίηση και διεκδίκηση για άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, της περιουσίας, της ίδιας της ζωής του λαού.


Κ. Πασ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ