Οι συνέπειες από την εμπορευματοποίηση της Υγείας, την απουσία σύγχρονων δημόσιων και δωρεάν συστημάτων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, αποτυπώνονται με τον πιο εμφατικό τρόπο στην επανεμφάνιση και αναζωπύρωση ασθενειών από τις οποίες η ανθρωπότητα είχε απαλλαγεί εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι προειδοποιήσεις διεθνών οργανισμών στον τομέα της Υγείας, όπως ο ΠΟΥ, η UNICEF και η GAVI, οι οποίοι με αφορμή την Παγκόσμια Βδομάδα Ανοσοποίησης αναδεικνύουν τους κινδύνους από τη μείωση των εμβολιασμών.
Ενδεικτικά, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε πρόσφατα ότι «οι περικοπές χρηματοδότησης στην Υγεία παγκοσμίως έθεσαν σε κίνδυνο τα οφέλη του εμβολιασμού. Τα κρούσματα ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, θέτοντας ζωές σε κίνδυνο».
Ποιες ασθένειες αυξάνονται παγκοσμίως; Ιλαρά, μηνιγγίτιδα και κίτρινος πυρετός! Ακόμα και για τη διφθερίτιδα, που έχει σχεδόν εξαφανιστεί σε πολλές χώρες, σημειώνεται ότι υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης. Συγκεκριμένα, τα κρούσματα ιλαράς εκτιμάται ότι έφτασαν τα 10,3 εκατομμύρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σύγκριση με το 2022. Η ανοδική τάση συνεχίστηκε το 2024 και το 2025, καθώς τα κρούσματα έχουν ενταθεί σε όλο τον κόσμο. Τους τελευταίους 12 μήνες 138 χώρες ανέφεραν κρούσματα ιλαράς.
Τα κρούσματα μηνιγγίτιδας στην Αφρική επίσης αυξήθηκαν το 2024, και η ανοδική τάση συνεχίστηκε μέχρι το 2025. Μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους περισσότερα από 5.500 ύποπτα κρούσματα και σχεδόν 300 θάνατοι αναφέρθηκαν σε 22 χώρες. Τα κρούσματα κίτρινου πυρετού στην Αφρική αυξάνονται κι αυτά, με 124 επιβεβαιωμένα να έχουν αναφερθεί σε 12 χώρες το 2024. Στην αμερικανική ήπειρο επιβεβαιώθηκαν 131 κρούσματα κίτρινου πυρετού από τις αρχές του έτους σε 4 χώρες. Στη χώρα μας πρόσφατα καταγράφηκαν απανωτά κρούσματα μηνιγγίτιδας στην Πάτρα, με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να απορρίπτουν το αίτημα για εμβολιασμό του μαθητικού και φοιτητικού πληθυσμού.
Ο ΠΟΥ συνδέει ευθέως τα αυξημένα κρούσματα με τις περικοπές στη χρηματοδότηση της Υγείας και ειδικότερα των εμβολιαστικών προγραμμάτων από το κράτος σε μια σειρά χώρες. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, στις μισές χώρες από αυτές που αντιμετωπίζουν μέτριες έως σοβαρές διακοπές στις εκστρατείες εμβολιασμού αυτό γίνεται λόγω μειωμένης χρηματοδότησης. Μάλιστα, από τις περικοπές επηρεάζεται και η επιτήρηση ασθενειών που θα μπορούσαν να προληφθούν, κάτι που μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.
Η ίδια έκθεση εκτιμά ότι 14,5 εκατομμύρια παιδιά έχασαν όλες τις συνήθεις δόσεις εμβολίου το 2023, από 13,9 εκατομμύρια το 2022 και 12,9 εκατομμύρια το 2019. Πάνω από τα μισά από αυτά τα παιδιά ζουν σε χώρες που αντιμετωπίζουν συγκρούσεις, ευθραυστότητα ή αστάθεια και όπου η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες Υγείας συχνά διακόπτεται.
Ολα τα παραπάνω σκιαγραφούν τις δραματικές επιπτώσεις της πολιτικής που αντιμετωπίζει την Υγεία και το Φάρμακο ως εμπόρευμα και ενισχύει τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αφού η ολοκληρωμένη πρόληψη θεωρείται «κόστος» για το κράτος και τις κυβερνήσεις του. Το «άγιο δισκοπότηρο» του καπιταλιστικού κέρδους είναι που μετατρέπει μια κατάκτηση της επιστήμης και ένα πολύτιμο αγαθό, όπως είναι ο εμβολιασμός για την αντιμετώπιση ασθενειών, σε «πολυτέλεια». Και ενώ σήμερα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την προστασία της υγείας, πόσο μάλλον σε σύγκριση με το παρελθόν, η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας των ομίλων γυρνάει συνολικά την ανθρωπότητα δεκαετίες πίσω, μεγαλώνοντας διαρκώς το χάσμα ανάμεσα στις σύγχρονες ανάγκες και στον βαθμό ικανοποίησής τους.
Αυτή η τραγική πραγματικότητα φωτίζει και τη διέξοδο για τους λαούς: Την πάλη για Φάρμακο - κοινωνικό αγαθό, σε σύγκρουση με το σύστημα του κέρδους και τους επιχειρηματικούς ομίλους, που το μετατρέπουν σε εμπόρευμα. Φωτίζει ότι ο μεγαλύτερος «ιός» είναι ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Αυτόν πρέπει να ξηλώσουν η εργατική τάξη και ο λαός, για να μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαθά που παράγουν με τα χέρια και το μυαλό τους.