ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Κουβάρι οι ανταγωνισμοί για την Ενέργεια

Οπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, το Κατάρ επέλεξε τον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για να υλοποιήσει το πρώτο επενδυτικό του σχέδιο στην Ελλάδα. Η εταιρεία «Qatar Petroleum International» (QPI) συμφώνησε σε πρώτη φάση να αποκτήσει από τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ το 25% της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο «Ηρων ΙΙ» αντί 58 εκατ. δολαρίων. «Η στρατηγική συμμαχία των δύο πλευρών αφορά την από κοινού υλοποίηση επενδύσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι «η απόκτηση του 25% της "Ηρων ΙΙ" αποτελεί την πρώτη διεθνή συμμετοχή της QPI στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας». Η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου. Μια με ισχύ 145MW («Ηρων Ι») και μια με 435MW («Ηρων ΙΙ»), η οποία έχει τεθεί εδώ και δύο χρόνια σε εμπορική λειτουργία. Η εισηγμένη εταιρεία κατείχε το 100% των δύο μονάδων, αλλά πριν από τέσσερα χρόνια μεταβίβασε το 50% στη γαλλική «Gaz De France». Τώρα, από το 50% που ελέγχει, μεταβιβάζει το 25% στους Καταριανούς. Το Κατάρ είχε επιχειρήσει και παλιότερα να επενδύσει στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, δείχνοντας ενδιαφέρον για την κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού. Ωστόσο, τα σχέδια δεν προχώρησαν τότε. Η τωρινή συμφωνία με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ υπογράφτηκε στην Ντόχα, με τον υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας του εμιράτου να δηλώνει ότι «η συνεργασία θα αποδώσει στο μέλλον πολύ περισσότερα». Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η καταριανή QPI φέρεται να δείχνει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ, όταν προκηρυχθεί ο επόμενος διαγωνισμός για την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της. Οι Καταριανοί ενδιαφέρονται ακόμα για επενδύσεις στο real estate και στις κατασκευές.

***

Η QPI ιδρύθηκε το 2006 και αποτελεί θυγατρική του ομίλου «Qatar Petroleum», που είναι ο κρατικός όμιλος πετρελαίου του Κατάρ και ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Η QPI δραστηριοποιείται ήδη στην Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία), στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς), στην Ασία (Σιγκαπούρη, Βιετνάμ) και στην Αφρική. Η συνεργασία με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ σηματοδοτεί το γενικότερο ενδιαφέρον των Καταριανών να μπουν στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα και από εκεί στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη. Το ενδιαφέρον τους αυτό δεν είναι καινούριο. Οταν τον Γενάρη του 2013 ο Αντ. Σαμαράς επισκέφτηκε το Κατάρ, η κυβέρνηση του εμιράτου είχε προτείνει να επενδύσει συσσωρευμένα κρατικά κεφάλαια στη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. Δηλαδή, το Κατάρ αναζητά δρόμους για να διοχετεύσει στην ευρωπαϊκή αγορά το φυσικό αέριο που παράγει (μέχρι τώρα εξάγει μόνο σε ασιατικές αγορές) και στην περίπτωση της Ελλάδας βλέπει μια πιθανή πύλη εισόδου. Τώρα το ενδιαφέρον του επεκτείνεται και στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, που το Κατάρ διαθέτει άφθονο. Θυμίζουμε ότι ενδιαφέρον για ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα με φυσικό αέριο και στη συνέχεια εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρωπαϊκές αγορές, όπως αυτή της Ιταλίας, έχει εκδηλώσει και η ρώσικη «Gazprom», η οποία όμως αποσύρθηκε από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, για την οποία τώρα λένε ότι ενδιαφέρεται το Κατάρ.

***

Επίσης, το εμιράτο συζητάει και με την Τουρκία για την κατασκευή τερματικού σταθμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο, ανταγωνιστικά προς τα σχέδιά τους για την Ελλάδα. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με τον αρμόδιο Τούρκο υπουργό, είναι να καλύψει η Τουρκία την ογκούμενη εσωτερική ζήτηση φυσικού αερίου, αλλά και να αναδειχτεί μελλοντικά σε ισχυρό παίχτη στη διακίνηση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Γι' αυτό, κάλεσε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να γίνουν «πελάτες» της Τουρκίας στην κατανάλωση αερίου από αυτόν τον τερματικό σταθμό. Μόλις προχτές, εξάλλου, έγινε συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας για την παραπέρα ενεργειακή συνεργασία με επίκεντρο τον αγωγό ΤΑΡ, που αποτελεί συνέχεια του τούρκικου TANAP. Tην Τρίτη, τέλος, υπογράφτηκε στη Μόσχα η συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» και την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΠΓΔΜ. Ο «South Stream» είναι ο νότιος αγωγός μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου, ανταγωνιστικός προς τον ΤΑΡ. Είναι φανερό ότι οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί δεν καταλάγιασαν ούτε με την επιλογή του ΤΑΡ από την κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν, ούτε με την (προσωρινή;) αποχώρηση της «Gazprom» από την εξαγορά της ΔΕΠΑ. Αντίθετα, τα μεγάλα ενεργειακά μονοπώλια συνεχίζουν να αναζητούν τις πιο πρόσφορες για αυτά επενδύσεις, αξιοποιώντας και τις αντιθέσεις μεταξύ κρατών της περιοχής (π.χ. Ελλάδα - ΠΓΔΜ, Ελλάδα - Τουρκία, Τουρκία - Κύπρος), που εντάσσονται στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πυροδοτούν εντάσεις. Ο λαός πρέπει να επαγρυπνά. Φτηνή ενέργεια για τον ίδιο, δεν πρόκειται να εξασφαλίσει κανένα από τα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη ή τα άλλα που συζητούν τα ενεργειακά μεγαθήρια. Η μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο», όπως λένε η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μεγαλώσει τους κινδύνους για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής αφού οι ανταγωνισμοί για την ενέργεια και τη μεταφορά της, ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και κέντρα (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, δηλαδή BRICS, ΕΕ, ιδιαίτερα Βρετανία, Γαλλία, αλλά και Γερμανία), οξύνονται στο έπακρο και δε λύνονται πάντα με συμβιβασμούς (η πραγματικότητα στη Συρία και στην Αίγυπτο και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αυτό δείχνουν), γι' αυτό λέμε ότι οι δρόμοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι ματωμένοι. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι τα μονοπώλια.


Π.


Απολύσεις στο Δημόσιο και κατάργηση υπηρεσιών

Την άγρια επίθεση στους εργαζόμενους στο Δημόσιο η κυβέρνηση την ονομάζει πότε «διαθεσιμότητα», πότε «αργία» και πότε «κινητικότητα». Οπως και να το πουν η ουσία είναι ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν χάσει ή θα χάσουν τη δουλειά τους, θα μείνουν άνεργοι, μέσω της περιβόητης αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα και της αξιολόγησης δομών και προσωπικού. Αυτό είναι η μία πλευρά ενός ζητήματος και είναι αυτονόητο για το ΚΚΕ ότι κανένας από τους εργαζόμενους δεν πρέπει να απολυθεί. Είναι γεγονός ότι η αστική προπαγάνδα πασχίζει να συκοφαντήσει στο έπακρο τους εργαζόμενους στο Δημόσιο προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις λαϊκές αντιδράσεις σ' αυτήν την πολιτική που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Σε τέτοιο βαθμό που να καλλιεργεί αντιθέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, παρά το γεγονός ότι η ίδια πολιτική τσακίζει και τους μεν και τους δε. Είναι η τακτική τού «διαίρει και βασίλευε». Αλλωστε εδώ και καιρό προετοιμάζουν τις λαϊκές συνειδήσεις, πότε με τους, «επίορκους», πότε με τους «τεμπέληδες», συκοφαντώντας συλλήβδην τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αυτό το σάπιο Δημόσιο που είναι δημιούργημα των αστικών κυβερνήσεων, γι' αυτό είναι αντιλαϊκό, γι' αυτό οι υπηρεσίες που παρέχει στους εργαζόμενους δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, γι' αυτό και η ταλαιπωρία όλων όσων χρειάζεται να συναλλάσσονται με το Δημόσιο. Μόνο που για όλ' αυτά δε φταίνε οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αλλά το ίδιο το σύστημα, των αστών είναι το Δημόσιο, όχι του λαού. Οπως επίσης δε φταίνε οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αν κάποιοι ελάχιστοι συνάδελφοί τους δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους ως εργαζόμενοι ή είναι «λαμόγια» όπως λέει η αστική προπαγάνδα. Ούτε επίσης φταίει το γεγονός πως έγιναν όμηροι εκλογικής πελατείας των αστικών κομμάτων για να βρουν δουλειά και τώρα πρέπει να τιμωρηθούν... Αλλωστε αυτή η υπόθεση με το Δημόσιο το πρώτο που κάνει είναι να καταργεί τη μόνιμη και σταθερή δουλειά παντού, και στο δημόσιο τομέα. Και Βεβαίως όσοι συκοφαντούν το ΚΚΕ επειδή ακριβώς αντιτάσσεται στις απολύσεις, είναι όσοι συμφωνούν στο να μην έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά όλοι.

Το ΚΚΕ παλεύει ώστε να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Λιγότερες και υποβαθμισμένες υπηρεσίες στο λαό

Μία άλλη πλευρά όμως εξίσου σοβαρή, η οποία μπορεί και πρέπει να γίνει κρίκος στην ενιαία πάλη ενάντια στις απολύσεις στο Δημόσιο, είναι ότι οι χιλιάδες απολύσεις συνεπάγονται αμέσως την κατάργηση ή την τραγική υποβάθμιση υπηρεσιών που παρέχονται στο λαό μέσω των δήμων ή άλλων τομέων του Δημοσίου. Για παράδειγμα: η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις σημαίνουν το κλείσιμο παιδικών σταθμών, κατάργηση προγραμμάτων όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» ή τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (το καλοκαίρι εξυπηρετούσαν πολλά νέα ζευγάρια αφού με το κλείσιμο σχολείων πήγαιναν εκεί τα παιδιά τους για να μπορούν να δουλέψουν), υποβάθμιση στις υπηρεσίες καθαριότητας και πυροπροστασίας των δήμων κ.ά. Κατάσταση που από το Σεπτέμβρη θα επιδεινωθεί.

Ακριβώς επειδή οι απολύσεις εργαζομένων στους δήμους συνδυάζεται με το πάγωμα υπηρεσιών που αν και υποτυπώδεις είναι απαραίτητες σε μεγάλο μέρος εργατικών λαϊκών νοικοκυριών της χώρας, με συγκεκριμένη κατεύθυνση, οι Επίτροποι του κράτους που ελέγχουν τις δαπάνες και τις αποφάσεις των δήμων, μπροστά σε ερωτήματα που δέχονται για το τι μπορούν να κάνουν ώστε να έχουν προσωπικό για να λειτουργήσουν Υπηρεσίες, παίρνουν την απάντηση: «φτιάξτε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» (ΚΟΙΝΣΕΠ). Τι είναι αυτές οι επιχειρήσεις; Στις ΚΟΙΝΣΕΠ ωθούνται να συμμετέχουν ως «μέτοχοι» - είλωτες οι χιλιάδες άνεργοι, απολυμένοι, πρώην συμβασιούχοι των δήμων μα και άλλοι, προκειμένου οι δημοτικές αρχές να συνεχίσουν με λιγότερα χρήματα την παροχή μιας σειράς υποβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών, από αυτές που έχει τεράστια ανάγκη η λαϊκή οικογένεια, π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθαριότητα, φροντίδα ηλικιωμένων κ.ά. Οσμιζόμενοι κέρδη, στις ΚΟΙΝΣΕΠ λέγεται ότι «μπαίνουν» και διάφοροι μεγαλοσχήμονες επιχειρηματικών ομίλων και πρώην μεγαλοστελέχη δημοτικών αρχών. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ εμφανίστηκαν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το Ν. 4019/2011 («Νόμος Κατσέλη» για «Κοινωνική Οικονομία»). Ο ΣΥΡΙΖΑ τις εντάσσει στη λεγόμενη «αλληλέγγυα οικονομία», που τη χαρακτηρίζει βασικό πυλώνα ανάπτυξης στην «παραγωγική ανασυγκρότηση», την οποία προτείνει με το πρόγραμμά του. Η νέα φάμπρικα που έχει στηθεί στους δήμους λειτουργεί και ως εξής: διάφορες ΜΚΟ σε συνεργασία με δημοτικές αρχές πιάνουν τους συμβασιούχους που απολύονται, ακόμα και τη μέρα της απόλυσής τους και τους πιπιλίζουν το μυαλό για να στήσουν μαζί με άλλους τέτοιες επιχειρήσεις. Και μάλιστα τους παραμυθιάζουν ότι θα έχουν και κέρδη μετά από μερικά χρόνια...

Αυτό δεν είναι νέο «φρούτο». Εδώ και χρόνια προωθούνται συστηματικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και σε συνθήκες υψηλών ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης, και τώρα που με πρόσχημα την κρίση οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές επιταχύνονται. Οπου δοκιμάστηκαν μειώθηκε παραπέρα η κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους και απολύθηκε προσωπικό τους, εμπορευματοποιήθηκαν έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες, μεθοδεύτηκε η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική ο λαός πρέπει να αντιτάξει το δικό του κοινό μέτωπο εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φτωχών αυτοαπασχολουμένων, νέων και ανέργων, για να μην προχωρήσει καμία απόλυση ή διαθεσιμότητα.


Κ. Ι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ