ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Φουντώνουν τα σενάρια για καύση

Μελέτη με θέμα "Επιλογή κατάλληλης μεθόδου διαχείρισης και διάθεσης απορριμμάτων" ανέθεσε η Νομαρχία Βοιωτίας και μάλιστα με χρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, χρηματοδοτεί μελέτη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας που"φωτογραφίζει" την κατασκευή εργοστασίου καύσης στο νομό!

Η μελέτη αυτή, που έχει ως θέμα την "Επιλογή κατάλληλης μεθόδου διαχείρισης και διάθεσης απορριμμάτων", ξαναφέρνει στην επιφάνεια τα σενάρια περί καύσης των απορριμμάτων της Αττικής στη Βοιωτία. Αλλωστε ο νομάρχης Γ. Σταμούλης έχει δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν ένθερμος υποστηρικτής αυτής της μεθόδου. Και οι πληροφορίες λένε ότι αυτή τη μελέτη έχει χρηματοδοτήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ με το ποσό των 10 εκατομμυρίων δρχ.

Την εκπόνηση της μελέτης ανέλαβε στις 7 Ιούλη το γραφείο "Δ. Γουλιάμος - Σ. Παπαβασιλείου". Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι είχε προηγηθεί από τον περασμένο Μάρτη πρόσκληση ενδιαφέροντος από τη νομαρχία, η οποία, σχεδόν αμέσως, ακυρώθηκε. Κι αυτό γιατί το νομαρχιακό συμβούλιο χαρακτήρισε τη μελέτη ως "ιδιαζούσης σημασίας απαιτούσα από τους μελετητές εξειδικευμένη εμπειρία"... Ετσι, στη νέα προκήρυξη αυξήθηκαν τα απαιτούμενα πτυχία από Α' σε Γ' τάξης και αποφασίστηκε η ακύρωση της πρώτης πρόσκλησης ενδιαφέροντος και η δημοσίευση νέας προκήρυξη, με βάση τη νέα απόφαση. Ως διά μαγείας όμως, από τη νέα προκήρυξη έλειπαν οι ειδικότητες του γεωλόγου, του υγιειονολόγου, του χημικού και του συγκοινωνιολόγου! Ειδικότητες που είναι αναγκαίες - αν εξαιρεθεί η τελευταία - προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της καύσης στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Είναι λοιπόν φανερό ότι άλλη ήταν η αφορμή και άλλη η αιτία... Γι' αυτό το λόγο και η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Βοιωτίας καταψήφισε τις προτάσεις του νομάρχη και για το διαγωνισμό, αλλά και για την ανάθεση της μελέτης.

Με την τακτική αυτή ο νομάρχης ελπίζει να κάμψει την εκφρασμένη αντίθεση της πλειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου κατά της καύσης και να την παρουσιάσει ως την καταλληλότερη μέθοδο για τη Βοιωτία. Είναι όμως γνωστό ότι οι σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων έχουν κατατάξει τη συγκεκριμένη μέθοδο τελευταία, μετά τη μηχανική ανακύκλωση και την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων. Κι αυτό γιατί η καύση αποτελεί σημαντικό αντικίνητρο για την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον, αφού ένα εργοστάσιο καύσης εκπέμπει επικίνδυνες ουσίες και αέρια (διοξίνες κ.ά.).

Πέρα όμως από τις βλαβερές συνέπειες για το περιβάλλον, μία μονάδα καύσης για να λειτουργεί πρέπει να δέχεται κατά μέσο όρο 400 - 500 τόνους απορριμμάτων. Ομως ο Νομός Βοιωτίας παράγει καθημερινά περίπου 140 τόνους και έτσι θα πρέπει να μεταφέρονται σκουπίδια από περιοχές που έχουν "περίσσευμα". Οπως λόγου χάριν η Ανατολική Αττική...

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι, σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε η ΝΑΣ Βοιωτίας, εκφράστηκε η αντίθεση των παρευρισκομένων δημάρχων, κοινοταρχών, της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Βοιωτίας, καθώς και συμβούλων της πλειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου. Ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Βοιωτίας Γ. Χρόνης χαρακτήρισε με δηλώσεις του στο "Ρ" "σκανδαλώδεις" τις μεθοδεύσεις αυτές. "Διαβλέπουμε, τόνισε, τις προθέσεις του νομάρχη, ο οποίος θέλει να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί μονάδα καύσης στη Βοιωτία, αν και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία θα είναι μεγάλες".

Κ. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ