ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρεμβάσεις για τις απολύσεις στο «Μαρινόπουλο»

Από παλιότερη παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στα γραφεία της εταιρείας στον Αλιμο
Από παλιότερη παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στα γραφεία της εταιρείας στον Αλιμο
Σε αγωνιστικές παρεμβάσεις έξω από τα καταστήματα της «Μαρινόπουλος ΑΕ» σε όλη τη χώρα προχωρούν το Σάββατο 31 Οκτώβρη σωματεία του κλάδου του εμπορίου και των υπηρεσιών, και οι δυνάμεις τους στην επιχείρηση. Απευθύνουν κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους στο «Μαρινόπουλο» να μη μείνουν απαθείς απέναντι στην επίθεση της εταιρείας, που κλείνει καταστήματα, απολύει εργαζόμενους, πιέζει παλιότερους εργαζόμενους να υπογράψουν την «οικειοθελή παραίτηση» με το «καρότο» του «μπόνους» των 1.500 ευρώ πέρα από την αποζημίωση που δικαιούνται, αλλά και φυσικά με το «μαστίγιο» της ανεργίας και της ανασφάλειας. Να μαζικοποιήσουν το σωματείο της επιχείρησης και τα κλαδικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου, η οποία έχει επιλέξει πλευρά, δεν είναι με τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους. Να οργανώσουν μαζί με τα κλαδικά σωματεία και τις δυνάμεις τους στη «Μαρινόπουλος ΑΕ», την πάλη κατά των αποφάσεων της εργοδοσίας.

Βολικούς συνομιλητές επιλέγει το υπουργείο

Την τακτική του υπουργείου Εργασίας να συναντάται επιλεκτικά με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και να αποφεύγει όπως «ο διάολος το λιβάνι» τα σωματεία που την αντιπαλεύουν, σχολιάζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Το Συνδικάτο, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, προχώρησε στις 20 Οκτώβρη σε διαμαρτυρία, με αιχμή την καθυστέρηση μηνών στην καταβολή των επιδομάτων ασθένειας και του εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο ΤΑΠΙΤ και στο υπουργείο Εργασίας. Στην παρέμβαση των σωματείων, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Α. Πετρόπουλος, «επικαλέστηκε οικογενειακό πρόβλημα», ώστε να μη συναντήσει αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών, αναφέρει το Συνδικάτο, ενώ προσθέτει πως «έκτοτε, μας έχει όλους στην αναμονή για ορισμό νέας συνάντησης».

Οι πόρτες του υπουργείου άνοιξαν, όμως, για τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Επισιτισμού, που συναντήθηκε με τον υφυπουργό, όπως προκύπτει από ανακοίνωσή της. «Βέβαια, τον δικαιολογούμε απόλυτα», υπογραμμίζει το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του, «μιας και είναι βολικότερος συνομιλητής το προεδρείο της Ομοσπονδίας, που εξάλλου ...κατανοεί τις καλές του προθέσεις. Προθέσεις που μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη χειροτέρευση της ζωής μας, στην οριστική κατάργηση του εφάπαξ, στον αποκλεισμό μας από υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας. Γι' αυτό, άλλωστε, από την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για τα όσα συζήτησαν με τον υφυπουργό, δε γίνεται ούτε μια απλή αναφορά στην κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, που ολοκληρώνεται με τους ερχόμενους εφαρμοστικούς νόμους του τρίτου μνημονίου και που αποτελούν πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία με τόσο πάθος στήριξε και στηρίζει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να επιλυθεί το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης

Το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης επαναφέρει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος, προς τους υπουργούς Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών:

«Με προηγούμενη Ερώτηση που είχαμε κάνει το Μάρτη του 2015 είχαμε αναδείξει το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης το οποίο ήταν και συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα οξυμένο. Οι αιτήσεις στέγασης φέτος ξεπέρασαν τις 300 (πέρυσι ήταν περίπου 200) και με τα ισχύοντα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια δικαιούχοι στέγασης θεωρούνται μόνο οι 245. Από αυτούς μόλις 78 εξασφαλίζουν μια θέση στη Φοιτητική Εστία, η οποία διαθέτει αυτό τον αριθμό κλινών. Δηλαδή μένουν εκτός 167 δικαιούχοι. Από τους 78 εισαχθέντες, οι 36 έχουν ήδη δωμάτιο, ενώ 42 είναι νέοι. Δηλαδή 42 φοιτητές που διέμεναν μέχρι τώρα στην Εστία μένουν χωρίς σπίτι, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι πλέον δικαιούχοι. Ενα ακόμα στοιχείο είναι ότι από τους κοντά 750 πρωτοετείς μπαίνουν μόνο 14.

Η παραπάνω κατάσταση, η οποία είναι κατά πολύ πιο οξυμένη από την προηγούμενη Ερώτησή μας, συντελεί με μαθηματική ακρίβεια στα παρακάτω:

1) Δεκάδες φοιτητών που οι οικογένειές τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους εξασφαλίσουν την απαιτούμενη στέγη να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

2) Πολλοί αδυνατούν εξ αρχής να έρθουν για τις σπουδές τους στα Χανιά λόγω του ότι γνωρίζουν πως δεν υπάρχει επαρκής μέριμνα για τους ίδιους ώστε να μπορούν να καλύψουν τα απαγορευτικά πλέον στοιχειώδη έξοδα ενοικίου, ρεύματος, νερού, μεταφορών κ.λπ.

3) Σε ακόμα περισσότερους δυσκολεύει εξαιρετικά η υπόθεση της επιτυχούς και απρόσκοπτης περάτωσης των σπουδών τους λόγω του ότι αναγκάζονται να δουλέψουν για να τα βγάλουν πέρα.

Μέχρι και την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-15 σε όσους δικαιούχους στέγασης δεν έμπαιναν στην Εστία δινόταν στεγαστικό επίδομα 180 ευρώ. Από τον Γενάρη του 2015 όμως το επίδομα αυτό δεν έχει δοθεί λόγω άρνησης του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές που νοικιάζανε σπίτι βασιζόμενοι στο στεγαστικό επίδομα να αναγκαστούν σε εξώσεις», σημειώνεται στην Ερώτηση.

Πάγιο αίτημα των φοιτητών είναι να μην πετάγεται κανένας από την Εστία μέσω της εξασφάλισης οριστικής λύσης που να καλύπτει όλες τις ανάγκες. Εως ότου δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, αίτημα είναι να δίνεται σε όλους τους δικαιούχους επίδομα στέγασης. Να αυξηθεί το ποσό αυτό από τα 180 στα 300 ευρώ. Ενα ακόμα πάγιο αίτημα, προκειμένου να μετριαστεί το πρόβλημα, είναι να παραχωρηθεί μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Χανίων που τώρα είναι κλειστές, για να λειτουργήσουν ως Φοιτητικές Εστίες. Η τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης έχει βεβαιώσει για την καταλληλότητα των κτιρίων σε περίπτωση λειτουργίας τους ως Εστιών. Ακόμα το αίτημα αυτό έχει γίνει στα λόγια δεκτό τόσο από τη διοίκηση της 7ης ΔΙΠΕ, όσο και από τις τοπικές και Περιφερειακές αρχές. Παρ' όλα αυτά, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση έχουν μείνει στις υποσχέσεις για την ικανοποίηση του προβλήματος που υπάρχει έντονα εδώ και 3 χρόνια».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν για να παραχωρηθούν άμεσα οι αναγκαίοι χώροι του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Χανίων, προκειμένου να μετριαστεί το σοβαρό πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

1. Να εξασφαλίσει άμεσα την αναγκαία χρηματοδότηση για να καλυφθούν κατ' αρχήν οι 167 φοιτητές με το επίδομα στέγασης, έως ότου ανεγερθούν νέες Εστίες;

2. Να δοθεί άμεσα το στεγαστικό επίδομα των 180 ευρώ στους δικαιούχους αναδρομικά από πέρσι;

3. Να αυξήσει το στεγαστικό επίδομα στο απαραίτητο ύψος, ώστε να καλύπτεται πλήρως το ενοίκιο των σπουδαστών, να εξασφαλίζεται ότι διαμένουν σε ανθρώπινες συνθήκες, με πληρωμένες τις παροχές ρεύματος, νερού, τηλεφώνου;

4. Η β' φάση Εστίας που έχει ανακοινωθεί να δεχτεί φοιτητές το αργότερο στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2016 - 2017;

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Με τη «φωνή» των μεγαλοαγροτών

Καθώς οι μικρομεσαίοι αγρότες «ζεσταίνουν» τις μηχανές των τρακτέρ και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις με πανελλαδικό συντονισμό, πληθαίνουν οι παρεμβάσεις ορισμένων «αγροτοσυνδικαλιστών» που πρωτοστατούν σε «σχήματα» αλλότρια προς τα πραγματικά συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που ξεκληρίζεται κυριολεκτικά από τα μέτρα του τρίτου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ.

Μια τέτοια περίπτωση είναι ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Χρήστος Γκόντιας, ο οποίος έδωσε συνέντευξη ...στους «New York Times» και πρότεινε «ισοδύναμα» για να μειωθούν οι συνέπειες του τρίτου μνημονίου στους αγρότες. Ποια ήταν αυτά; Να υπολογίζονται ως «αγρότες» όσοι έχουν το 70% του εισοδήματός τους από αγροτικές εργασίες. Σήμερα, το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 35% και η κυβέρνηση συζητάει να το ανεβάσει στο 50%. Ο αγροτοσυνδικαλιστής ισχυρίζεται ότι με την πρόταση που κάνει, «ο αριθμός των αγροτών στην Ελλάδα θα περιοριζόταν στις 150.000 από τις 900.000 που είναι σήμερα».

***

Επομένως, η «λύση» που προτείνει στα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς, είναι να επιταχυνθούν τα μέτρα που πετάνε εκτός παραγωγής τους μικρούς, οι οποίοι, επειδή δεν τα βγάζουν πέρα από την ενασχόληση με τη γη, αναγκάζονται να κάνουν και άλλες δουλειές. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνουν ακόμα δυνατότεροι οι λίγοι μεγαλοαγρότες, καθώς εκτός όλων των άλλων, θα νέμονται ακόμα μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων και των άλλων ενισχύσεων.

Θυμίζουμε ότι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 80% των επιδοτήσεων/ενισχύσεων της ΕΕ πάνε στο 20% των δικαιούχων στη χώρα μας, που είναι μεγαλοαγρότες και μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτικού τομέα, ενώ το υπόλοιπο 20% μοιράζεται το 80% των δικαιούχων που είναι μικρομεσαίοι αγρότες. Επίσης, το 75% των αγροτών παίρνουν επιδοτήσεις κάτω από 10.000 ευρώ. Τα μεγάλα ποσά πηγαίνουν στους μεγαλοαγρότες και αφορούν κατά βάση δράσεις για την ενίσχυση της καπιταλιστικοποίησης της αγροτικής παραγωγής.

***

Τώρα, μάλιστα, που σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ, ως το 2019 οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις αναμένεται να περικοπούν σε ποσοστό μέχρι και 50%, είναι φανερό ότι οι μεγαλοαγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν ούτε δεκάρα τσακιστή για τους μικρούς καλλιεργητές.

Να, λοιπόν, γιατί «σχήματα» όπως αυτά καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων αγροτών. Αυτό που επιδιώκουν είναι μια καλύτερη προσαρμογή της ΚΑΠ και των μνημονίων στις ανάγκες μιας χούφτας μεγαλοαγροτών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο διατροφικό τομέα, ανταγωνιστικά προς τα μονοπώλια άλλων κρατών - μελών, αλλά και προς τους μικρούς και μεσαίους αγρότες στη χώρα μας.

Αλλωστε, οι ίδιοι ομολογούν ότι καλούν σε αγώνα για τη βελτίωση και όχι την κατάργηση των μνημονίων. Οπως σημειώνει ο συγκεκριμένος αγροτοσυνδικαλιστής, διάβασε το μνημόνιο και αντιλήφθηκε ότι τα μισά απ' όσα περιέχονται είναι πράγματα που θα έπρεπε να είχαμε κάνει μόνοι μας εδώ και χρόνια, «όμως τα άλλα μισά είναι καταστροφικά και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη συμβούν»...


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ