ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Γεια σας αδέλφια"

Παρουσιάστηκε χτες το βιβλίο που εξέδωσε το Σωματείο Συγγενών και Φίλων Εκτελεσμένων Πολιτικών Κρατουμένων Φυλακών Κέρκυρας περιόδου 1946 - '49 "Λαζαρέτο"

Αποτέλεσε έναν από τους τόπους θυσίας των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού. Στο νησάκι Λαζαρέτο, δύο ναυτικά μίλια μακριά από την πόλη της Κέρκυρας, 112 πολιτικοί κρατούμενοι - δεν αποτελεί τον τελικό αριθμό - των φυλακών Κέρκυρας εκτελέστηκαν την περίοδο 1947 - '49, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, από τα όργανα της τότε κυβέρνησης και των επικυρίαρχων Αγγλοαμερικανών. Στήθηκαν στον τοίχο γιατί δεν αποκήρυξαν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και την αγωνιστική τους ιστορία. Και η άρνησή τους αυτή αποτελούσε - για τα έκτακτα στρατοδικεία - τεκμήριο ενοχής και οδηγούσε στο εκτελεστικό απόσπασμα...

Την τραγική εκείνη περίοδο ξανάφεραν χτες στη μνήμη τους αρκετοί από κείνους που γλίτωσαν από το εκτελεστικό απόσπασμα. Αφορμή αποτέλεσε η παρουσίαση του βιβλίου για τις φυλακές της Κέρκυρας και του Λαζαρέτου την περίοδο 1947 - '49, με τίτλο: "Γεια σας αδέλφια". Ουσιαστικά, αυτός ο τίτλος είναι τα τελευταία λόγια των πολιτικών κρατουμένων προς τους συγκρατούμενούς τους, λίγο πριν μπουν στην απομόνωση κι από κει μεταφερθούν μπροστά στις κάννες των όπλων του εκτελεστικού αποσπάσματος. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αποφάσισε να εκδώσει το Σωματείο Συγγενών και Φίλων Εκτελεσμένων Πολιτικών Κρατουμένων Φυλακών Κέρκυρας περιόδου 1946 - '49 "Λαζαρέτο" και θα αποτελέσει χρήσιμο "εργαλείο" για τον ιστορικό του μέλλοντος. Στη χτεσινή εκδήλωση για το βιβλίο μίλησαν οι ιστορικοί Φ. Ηλιού και Τ. Βερβενιώτη,καθώς και ο λέκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου Δ. Μοσχόπουλος.

Στο βιβλίο είναι συγκεντρωμένα ντοκουμέντα της δύσκολης εκείνης εποχής. Συγκεκριμένα, υπάρχουν καταστάσεις με τα ονόματα των εκτελεσμένων που είναι θαμμένοι στο νησάκι Λαζαρέτο της Κέρκυρας. Πολλά γράμματα και φωτογραφίες των εκτελεσμένων, ζωγραφικοί πίνακες από τη ζωή των φυλακισμένων της Κέρκυρας του Α. Μπαχαριάν κλπ. Επίσης, υπάρχει ένα επιστημονικό σύντομο κείμενο του Δ. Μοσχόπουλου, το οποίο καθορίζει το νομικό πλαίσιο καταδίκης των αριστερών πολιτών την εποχή μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας και περιγράφει τις διαδικασίες εκτέλεσης των καταδικαστικών αποφάσεων και το καθεστώς διαβίωσης των φυλακισμένων.

Ενα όμως από τα πιο συγκλονιστικά σημεία του βιβλίου είναι οι σελίδες που "φιλοξενούν" τα τελευταία γράμματα που έστειλαν οι μελλοθάνατοι στους συγγενείς τους. Μέσα από την ανάγνωση αυτών των σημειωμάτων μπορεί να καταλάβει εύκολα κανείς το γεμάτο ηρωισμό φρόνημα των αγωνιστών και την υπεράσπιση των πανανθρώπινων ιδανικών, λίγες ώρες μόνο πριν αφήσουν την τελευταία τους πνοή μπροστά από το εκτελεστικό απόσπασμα.

Διχάζει η "επιθεώρηση" τους δικαστές

Με οριακή πλειοψηφία η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τάχθηκε χτες υπέρ του σημερινού τρόπου που διορίζονται οι επιθεωρητές και τοποθετείται ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης των δικαστηρίων. Επίσης, η Ολομέλεια έκρινε ότι για τις υπηρεσιακές μεταβολές των δικαστικών λειτουργών δεν προϋποτίθεται ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ αντίθετα τάχθηκε υπέρ του όγδοου αντιπροέδρου στον Αρειο Πάγο.

Αφορμή για τη σύγκληση της Ολομέλειας ήταν το νέο νομοσχέδιο του Ε. Γιαννόπουλου,σύμφωνα με το οποίο καταργείται η θέση του προϊστάμενου της Επιθεώρησης των δικαστηρίων και τη θέση του θα πάρει τριμελές όργανο από τους τρεις αρχαιότερους επιθεωρητές.

Ουσιαστικά, το θέμα αυτό διχάζει τους δικαστικούς λειτουργούς. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με χτεσινή ανακοίνωσή της τάχθηκε υπέρ των ρυθμίσεων Γιαννόπουλου. Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας τάχθηκε κατά του περιεχομένου του νομοσχεδίου, ενώ ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Π. Δημόπουλος υποστήριξε τις αλλαγές που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο.

Ωστόσο, το βασικό ζήτημα της όλης υπόθεσης είναι οι παρεμβάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων στη Δικαιοσύνη και η πρόθεσή τους να τη χρησιμοποιούν κάθε φορά όπως τους συμφέρει.

Εκδηλώσεις για τα σπήλαια και τα κάστρα της Ηπείρου

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στα σπήλαια και στα Κάστρα της Ηπείρου διοργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ) στην Παλιά Βουλή. Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει σήμερα στις 7 μ.μ., με θέμα τα σπήλαια, τα οποία θα παρουσιάσει η σπηλαιολόγος Αννα Πετροχείλου.

Η δεύτερη εκδήλωση με θέμα τα Κάστρα θα γίνει την Κυριακή 6 Απρίλη στις 7 μ.μ. με εισηγήτρια την αρχαιολόγο Βαρβάρα Παπαδοπούλου. Η είσοδος στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανηπειρωτική, τα δεκάδες σπήλαια, βάραθρα και κάστρα της Ηπείρου, είναι μεγάλης ιστορικής, αρχαιολογικής και πολιτισμικής σημασίας, αλλά τα περισσότερα από αυτά, παρότι κουβαλάνε μαζί τους ένα κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου, είναι άγνωστα και αναξιοποίητα.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Την Κυριακή 30 Μαρτίου 1997 και ώρα 9.45 π.μ. τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας αδελφού και θείου

ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΟΥ

Απόστρατου αξιωματικού - αντιστασιακού

Τα αδέλφια:

Ανδριανή Κατσόγιαννου - Κρικέλη

Σοφοκλής και Νίτσα Κατσόγιαννου

Ελένη Κατσόγιαννου

Βιργινία Κατσόγιαννου

Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

Την Κυριακή 30 Μαρτίου και ώρα 13.00 θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του αγαπημένου μας

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΙΣΚΥΡΑ

Δρος γεωλόγου

Δρος γεωφυσικού

Οικογένεια Κισκύρα

Ελλείψεις καθαριστριών στο Νοσοκομείο Βόλου

Το πρόβλημα με την καθαριότητα των χώρων, που αντιμετωπίζει το Αχιλλοπούλειο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου, έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Απ. Τασούλας.

Οι λίγες καθαρίστριες του νοσοκομείου - τονίζεται στην Ερώτηση - χρειάζεται να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να καθαρίσουν επαρκώς τους χώρους του νοσοκομείου. Οπως καταγγέλλουν και οι ίδιες, οι κυριότεροι λόγοι γι' αυτή την κατάσταση είναι ότι το προσωπικό έχει μειωθεί κατά πολύ λόγω συνταξιοδότησης και το γεγονός ότι πολλές καθαρίστριες, που προσελήφθησαν για να καλύψουν τις οργανικές θέσεις καθαριστριών, κατέληξαν να δουλεύουν ως υπάλληλοι γραφείου. Ετσι, ενώ στα χαρτιά φαίνεται ότι το νοσοκομείο έχει 25 καθαρίστριες, στην πραγματικότητα ούτε οι μισές δε δουλεύουν στον τομέα αυτό. Ενδεικτικό των συνθηκών εργασίας είναι ότι ο χώρος που έχει παραχωρηθεί στις καθαρίστριες για να αφήνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, να αλλάζουν, είναι ένα δωμάτιο λίγων τετραγωνικών μέσα στις τουαλέτες. Επίσης, δεν υπάρχει μέριμνα για την προστασία της υγείας τους, όπως έδειξε το κρούσμα μηνιγγίτιδας που εμφανίστηκε πρόσφατα.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας εάν προτίθεται και πότε να προχωρήσει στην πραγματική κάλυψη των οργανικών θέσεων καθαριστριών στο νοσοκομείο, καθώς και στη λύση των άλλων προβλημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ