ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η πολεμική βιομηχανία στα ... καλύτερά της

Με καταιγιστικούς ρυθμούς η παγκόσμια οικονομία εξελίσσεται σε πολεμική, στο έδαφος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται αλλά και της διαφαινόμενης αποτυχίας του «πράσινου new deal» να δώσει διέξοδο στα συσσωρευμένα κεφάλαια. Τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι «Financial Times» είναι αποκαλυπτικά: Οι 15 κορυφαίες πολεμικές βιομηχανίες στον κόσμο θα καταγράψουν κύκλο εργασιών 52 δισ. δολαρίων το 2026, σχεδόν διπλάσιο από το 2021! Οι 5 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες παίρνουν τη μερίδα του λέοντος, με 26 δισ. δολάρια έως το τέλος του 2026, υπερδιπλάσιο από το 2021. Στην Ευρώπη, οι «πρωταθλήτριες» στη βιομηχανία του πολέμου «BAE Systems», «Rheinmetall» και «Saab», που έχουν πάρει τα περισσότερα και μεγαλύτερα συμβόλαια για πυρομαχικά και πυραύλους, αναμένεται να δουν αύξηση των εσόδων τους πάνω από 40%.

* * *

Στο φόντο της πολεμικής προπαρασκευής, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τις πολεμικές δαπάνες και φορτώνουν με νέα, τεράστια βάρη τον λαό. Μόνο οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει το τελευταίο διάστημα πάνω από 13 δισ. δολάρια για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, στην Ταϊβάν και στο Ισραήλ, που εμπλέκονται σε πολεμικές συρράξεις ή εντάσεις, απέναντι σε στρατηγικούς ανταγωνιστές των αμερικανικών συμφερόντων σε Ανατολική Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Τα συμβόλαια για τα νέα όπλα πήγαν κατά κύριο λόγο στους πέντε μεγαλύτερους ομίλους των ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε «Lockheed Martin», RTX, «Northrop Grumman», «Boeing» και «General Dynamics». Αντίστοιχα, η Βρετανία έχει δεσμεύσει 7,6 δισ. λίρες για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία τα τελευταία τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αναπλήρωσης των αποθεμάτων της σε πολεμικό υλικό.

* * *

Τη στροφή στην «πολεμική οικονομία» επιβεβαιώνει και η αναβάθμιση των μεγαλύτερων βιομηχανιών όπλων στους πίνακες των χρηματιστηρίων, καθώς συγκεντρώνουν συσσωρευμένα κεφάλαια από επενδυτές που «μυρίζονται» τεράστια κέρδη από την έκρηξη των πολέμων παγκοσμίως. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με έκθεση που είχε παρουσιάσει ο «Ριζοσπάστης», σήμερα μαίνονται στον κόσμο 56 συγκρούσεις, οι περισσότερες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με εμπλοκή 92 κρατών! Αυτό το ζοφερό σκηνικό φρίκης, καταστροφής και θανάτου δημιουργεί «ευκαιρίες» για τα κοράκια του πολέμου. Γι' αυτό τη χρονιά που μας πέρασε καταγράφηκε ρεκόρ πενταετίας σε εξαγορές εταιρειών αεροδιαστημικής και «αμυντικής» βιομηχανίας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.

* * *

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γερμανία, όπου ο πολεμικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης αγγίζει τα 100 δισ. για τα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων «Carlyle» και η γερμανική τράπεζα ανάπτυξης KfW βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να εξαγοράσουν από κοινού το πλειοψηφικό πακέτο της μονάδας κατασκευής υποβρυχίων της «Thyssenkrupp». Αντίστοιχα η «Lufthansa Technik», θυγατρική της «Lufthansa», κάνει στροφή στην πολεμική βιομηχανία δημιουργώντας την «LHT Defense» με στόχο να διεκδικήσει μερίδιο στη συντήρηση πολεμικών αεροσκαφών. Αλλες εταιρείες, όπως η «Rolls-Royce», η «Babcock International» και η «Thales UK», φτιάχνουν δικές τους «ακαδημίες» για την εκπαίδευση εργατικού δυναμικού, ενώ βαθαίνει και η συνεργασία τους με πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, τόσο για τη στρατολόγηση επιστημόνων όσο και για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας για πολεμικούς σκοπούς. Η στενή συνεργασία της αμερικανικής «Lockheed Martin» με το ΕΚΠΑ στη χώρα μας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα (βλ. και σχόλιο στη σελ. 2).

* * *

«Η τεράστια ανάπτυξη στην αγορά θα δημιουργήσει δραστηριότητα», προβλέπουν αναλυτές και κατατάσσουν την πολεμική βιομηχανία στους πιο «δυναμικούς» κλάδους, από τη σκοπιά της απορρόφηση κεφαλαίων. Σύμφωνα με έρευνα των «Financial Times» σε 20 μεγάλες και «μεσαίες» πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, οι προσλήψεις νέου προσωπικού γίνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς μετά το τέλος του λεγόμενου Ψυχρού Πολέμου. Λόγω του ρεκόρ παραγγελιών, τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ, οι «Lockheed Martin», «Northrop Grumman» και «General Dynamics», τρέχουν να καλύψουν σχεδόν 6.000 θέσεις εργασίας, ενώ 10 ακόμα εταιρείες που συμμετείχαν θα προσλάβουν το επόμενο διάστημα 37.000 επιπλέον εργαζόμενους, που αντιστοιχούν στο 10% του σημερινού εργατικού δυναμικού τους. Η λίστα περιλαμβάνει από μηχανικούς και προγραμματιστές λογισμικού μέχρι συγκολλητές και αναλυτές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

* * *

Η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία στρατιωτικοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς. Επιβεβαιώνεται ότι στο κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους, δεν υπάρχει επένδυση που να μην την κάνει το κεφάλαιο. Οι κρατικοί προϋπολογισμοί προσαρμόζονται στις ανάγκες της πολεμικής προετοιμασίας και αυξάνονται κατακόρυφα οι πολεμικές δαπάνες με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, σοσιαλδημοκρατικών, νεοφιλελεύθερων, «αριστερών», κεντρώων κ.λπ. Συσσωρευμένα κεφάλαια βρίσκουν κερδοφόρα διέξοδο στην πολεμική βιομηχανία, και ταυτόχρονα η καταστροφή που προκαλεί ο πόλεμος δημιουργεί νέες ευκαιρίες - αλλά και νέους ανταγωνισμούς - για επενδύσεις στην «ανοικοδόμηση». Απ' όπου κι αν τον πιάσεις ο καπιταλισμός μυρίζει πόλεμο, θάνατο, καταστροφή, η άλλη όψη της «ειρήνης» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, που βρίσκονται ξανά μπροστά στο βάραθρο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και επιβάλλεται η μέγιστη εγρήγορση και κινητοποίηση, για να νικήσουν τελικά οι λαοί και όχι η πολεμοκάπηλη αστική τάξη, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της.


Κ. Μ.





Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ