ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΣΙΔΗΡΟΥΡΓΙΑ «ARCELOR MITTAL»
Προεκλογικοί διαξιφισμοί - «εξετάσεις» στο κεφάλαιο

Από παλιότερη κινητοποίηση των μεταλλεργατών της πολυεθνικής
Από παλιότερη κινητοποίηση των μεταλλεργατών της πολυεθνικής
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε ζήτημα προεκλογικής αντιπαράθεσης και εκμετάλλευσης ανάμεσα στο κυβερνών UMP και το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξελίσσεται η κινητοποίηση των εργαζομένων στη μεγαλύτερη, παγκοσμίως, σιδηρουργία «Arcelor Mittal». Οι εργαζόμενοι, που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, από την περασμένη εβδομάδα έχουν αποκλείσει τη μία εγκατάσταση της εταιρείας στην πόλη Φλοράνζ στην επαρχία της Λορένης, ζητώντας την επαναλειτουργία της έτερης εγκατάστασής της, αυτής με την υψικάμινο, στην ίδια πόλη.

Ο Σαρκοζί συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Λακεχμί Μιτάλ, την Τετάρτη το βράδυ, και στη συνέχεια ανακοίνωσε στο δίκτυο της «France Intel» ότι η εταιρεία δεσμεύτηκε να επαναλειτουργήσει την υψικάμινο το δεύτερο εξάμηνο του έτους «χωρίς όρους».

Λίγη ώρα αργότερα, η εταιρεία ανακοίνωνε ότι «εξέφρασε τη δέσμευσή της να διατηρήσει την εργοστασιακή της παρουσία στη Γαλλία», αλλά και την πρόθεσή της να επαναλειτουργήσει το «δεύτερο εξάμηνο του έτους τη δεύτερη υψικάμινο της Λορένης εφόσον παρουσιάσει οικονομική ανάκαμψη». Δηλαδή η εταιρεία έθεσε και όρους. Και μάλιστα είναι πολύ συγκεκριμένοι, αφού, όπως προέκυψε δημοσιογραφικά και επιβεβαιώθηκε από την εταιρεία, υπήρξε δέσμευση για διασφάλιση 17 εκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις (δηλαδή ζεστό κρατικό χρήμα), εκ των οποίων τα δύο προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την επαναλειτουργία της δεύτερης εγκατάστασης στη Φλορένζ.

Το ζήτημα έσπευσε ν' αξιοποιήσει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, διά των ντόπιων βουλευτών του, οι οποίοι «υπενθύμιζαν» στον Σαρκοζί ότι οι «επενδύσεις», για τις οποίες δεσμεύτηκε, έχουν ήδη εξαγγελθεί και τις έχει, σε μεγάλο βαθμό, καρπωθεί η εταιρεία, διά μέσου μιας μεγάλης σειράς προγραμμάτων.

Οι δε εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους δεν έδειξαν να ικανοποιούνται από την εξέλιξη, εκτιμώντας ότι πρόκειται για προεκλογικό «τρικ» και γι' αυτό ουσιαστικά και η επαναλειτουργία της υψικαμίνου, όπου απασχολούνται 5.000 άνθρωποι, μετατίθεται για μετά τις προεδρικές εκλογές. Φυσικά, όσο η εργατική διεκδίκηση μένει στα «παρακαλετά» προς τον εργοδότη να διατηρήσει την παραγωγή και δεν βάζει το ζήτημα οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν και τα μέσα παραγωγής από τους καπιταλιστές, ο αγώνας θα μένει στα μισά.

Να θυμίσουμε ότι η γνωστή σιδηρουργία είναι ένας κολοσσός με τεράστια υπερκέρδη και αποτελεί σχεδόν αποκλειστικό προμηθευτή των αυτοκινητοβιομηχανιών «Toyota», «Peugeot», «Audi», «Mercedes», «Volkswagen». Ηδη, τους περασμένους μήνες έκλεισε τις εγκαταστάσεις της σε Βέλγιο και Μαδρίτη, ενώ διαθέτει ακόμη εγκαταστάσεις με υψικάμινους, εκτός από την περιοχή της Λορένης όπου βρίσκεται το αποκλεισμένο εργοστάσιο, σε Γερμανία, Τσεχία, Πολωνία (2) και Ρουμανία (2) και φέρεται να τα έχει θέσει όλα σε «προσωρινή αργία» διατεινόμενη ότι «δε θα κλείσουν, απλώς περιμένουν τις παραγγελίες».

ΚΙΝΑ
Κοινωνικές αντιθέσεις από τη… γέννα

Είναι γνωστό πως στην Κίνα από το 1979 έχουν επιβληθεί μια σειρά μέτρα με στόχο τον έλεγχο της αύξησης του πληθυσμού σε μια χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων.

Ετσι στους πολίτες της Κίνας επιτρέπεται να έχουν 1 παιδί ή 2 στα χωριά, με την προϋπόθεση πως το πρώτο παιδί είναι κορίτσι. Η πολιτική αυτή πλέον έχει διαφοροποιηθεί ανά περιοχές. Για παράδειγμα στο Πεκίνο επιτρέπονται τα 2 παιδιά σε περίπτωση που και οι δύο γονείς ήταν μοναχοπαίδια. Επιπλέον, στις εθνικές μειονότητες επιτρέπονται τα 2 παιδιά και στην ύπαιθρο τα 3. Για πολύ μικρές εθνικές μειονότητες (έως 100 χιλιάδες ανθρώπους) δεν υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των παιδιών.

Αυτή η πολιτική έχει φέρει αποτελέσματα στη μείωση του αριθμού των γεννήσεων. Ετσι, σε σχέση με το 1970 όταν σε κάθε μάνα αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 5,8 παιδιά, σήμερα αντιστοιχούν 1,8 παιδιά. Ωστόσο δεν έλειψαν και τα κοινωνικά προβλήματα. Σύμφωνα με την ΟΥΝΕΣΚΟ στη χώρα υπάρχουν 3 εκατομμύρια «αδήλωτα» παιδιά, που μεγαλώνουν χωρίς πιστοποιητικά και, συμπερασματικά, χωρίς δικαιώματα.

Την ίδια ώρα εμφανίζεται ένα νέο πρόβλημα, που έχει να κάνει με την τεράστια κοινωνική διαστρωμάτωση και τις ταξικές αντιθέσεις, που δημιουργούνται στην Κίνα, ως απόρροια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που ακολουθεί.

Ετσι, τα τελευταία πέντε χρόνια όλο και πιο πολλές έγκυες Κινέζες πηγαίνουν στο Χονγκ Κονγκ με σκοπό να γεννήσουν, παρακάμπτοντας έτσι τις απαγορεύσεις, που ισχύουν στην Κίνα. Εάν το 2001 ήταν περίπου 600 τέτοιες γυναίκες, το 2010 ο αριθμός των γυναικών ξεπέρασε τις 30 χιλιάδες. Από τα 88 χιλιάδες παιδιά, που γεννήθηκαν στην πόλη το 2010, το 45% (39,6 χιλιάδες) ήταν από τον «γενετικό τουρισμό». Εννοείται πως το τοπικό δίκαιο δεν επιβάλλει έλεγχο στις γέννες, ενώ κάθε παιδί που γεννιέται στο Χονγκ Κονγκ παίρνει άδεια παραμονής και έχει το δικαίωμα των σπουδών στα τοπικά ΑΕΙ.

Βέβαια, τη γέννα στο Χονγκ Κονγκ δεν μπορεί να την προγραμματίσει η κάθε κινεζική οικογένεια, αφού αυτή στοιχίζει 100 χιλιάδες γιουάν, όταν ο κατώτερος μισθός στην Κίνα κυμαίνεται από 2 έως 20 χιλιάδες γιουάν, αναλόγως την περιοχή.

Να σημειωθεί πως η πόλη του Χονγκ Κονγκ υπήρξε βρετανική αποικία από το 1842 ως το 1997, οπότε μεταβιβάστηκε στην Κίνα κάτω από ειδικό καθεστώς αυτονομίας. Σήμερα είναι ειδική διοικητική περιοχή, με αυτόνομο νομικό σύστημα, νόμισμα, τελωνειακή πολιτική, πολιτιστικές αντιπροσωπείες και διεθνείς αθλητικές αποστολές.

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ είχαν θεσπίσει ποσόστωση στον αριθμό των γυναικών από την Κίνα, που επιτρέπεται να γεννήσουν στα νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ. Ομως τα μέτρα αυτά δεν έφεραν αποτελέσματα. Ολες οι θέσεις στα μαιευτήρια του Χονγκ Κόνγκ είναι κλεισμένες έως το Σεπτέμβρη του 2012.

Οι αρχές της Κίνας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, ανακοίνωσαν πως στις γυναίκες που θα γεννήσουν στο Χονγκ Κονγκ θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα που θα ισούνται με μισθούς 6 μηνών, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρίσκονται και υπό την απειλή της απόλυσης.

Ωστόσο, γίνεται φανερό πως αυτά τα μέτρα δεν είναι ικανά να αποτρέψουν τους πιο ευκατάστατους Κινέζους να παρακάμπτουν την απαγόρευση, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε την Πέμπτη με 51 έναντι 48 ψήφων πρόταση των Ρεπουμπλικανών που προέβλεπε την εξαίρεση των εργοδοτών από τη δωρεάν προληπτική φροντίδα που περιλαμβάνει υπηρεσίες αντισύλληψης για τις γυναίκες, την κάλυψη εμβολιασμών, τις παροχές για μονογονεϊκές οικογένειες και άλλες σχετικές παροχές επικαλούμενοι θρησκευτικούς ή ηθικούς λόγους.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Νέα αύξηση της ανεργίας σημειώθηκε στην Ισπανία, όπου επίσημα πάνω από 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι (22,9%) είναι άνεργοι. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της χώρας ο συνολικός αριθμός που έχει προσφύγει στο ταμείο ανεργίας είναι κατά 400.000 μεγαλύτερος απ' ό,τι ήταν το Φλεβάρη του 2011. Μάλιστα το υπουργείο υποστηρίζει πως ο αριθμός αυτός «δικαιολογεί» τη μεταρρύθμιση στον τομέα της εργασίας, που δεν είναι τίποτα άλλο από την εφαρμογή ελαστικών μορφών απασχόλησης, εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Μεγάλη βάση ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» κατέλαβαν χτες κυβερνητικά σομαλικά στρατεύματα με την υποστήριξη στρατιωτών της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου.

ΤΟΚΙΟ.-- Την πιθανότητα πυρηνικής καταστροφής και εκκένωσης ακόμη και της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας, Τόκιο, εξαιτίας πιθανών αλυσιδωτών εκρήξεων που θα σημειώνονταν μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα αποκάλυψε η ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή που μελετά την ανταπόκριση των ιαπωνικών αρχών στην κρίση που προκάλεσε ο σεισμός των 9 Ρίχτερ και το επακόλουθο τσουνάμι στις 11 Μάρτη 2011.

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Εμπρηστές, που πιθανώς είναι μέλη της ισλαμικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» έκαψαν μέσα στο τελευταίο διήμερο τουλάχιστον επτά δημοτικά σχολεία και γυμνάσια σε περιοχές της βορειοανατολικής Νιγηρίας, αφήνοντας εκατοντάδες παιδιά δίχως σχολεία στη μέση της σχολικής χρονιάς.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Ο Μπομπ Καρ, ο 65χρονος πρώην πρωθυπουργός της αυστραλιανής πολιτείας Νέα Νότια Ουαλία, είναι από χτες ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Διορίστηκε από την πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ στη θέση του προκατόχου του Κέβιν Ραντ, που έχασε την περασμένη Δευτέρα την ηγεσία των κυβερνώντων Εργατικών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δίκη για την υπόθεση «Εργκένεκον»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Με μεγάλα ονόματα του στρατού να καταθέτουν συνεχίστηκε χτες η δίκη για την υπόθεση «Εργκένεκον» στην Τουρκία, που σύμφωνα με τις αρχές σχεδίαζε να προκαλέσει χάος στη χώρα και να οδηγήσει σε πραξικοπηματική ανατροπή της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο δικαστήριο χτες κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες για τη δίκη 200 στρατιωτικών, δυο πρώην διοικητές του τουρκικού στρατού, οι στρατηγοί Γιασάρ Μπουγιουκανίτ και Ιλκέρ Μπασμπούγ, καθώς και ο σημερινός διοικητής της Χωροφυλακής, στρατηγός Μπεκίρ Καλιοντζού.

Οι στρατιωτικοί κατηγορούνται ότι επιδίωκαν να προκαλέσουν επιθέσεις σε τζαμιά και να δημιουργήσουν περιστατικά έντασης με την Ελλάδα, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη δημιουργία πραξικοπήματος, το οποίο τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Σημειώνεται ότι ο Ι. Μπασμπούγ, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός του στρατού από το 2008 ως το 2010, έχει ήδη συλληφθεί κατηγορούμενος για αντικυβερνητική προπαγάνδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ