ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμπληρώνονται σήμερα 15 χρόνια ζωής και δράσης του ΠΑΜΕ

Σαν σήμερα, πριν από 15 χρόνια, στις 3 Απρίλη του 1999, έγινε η ιδρυτική σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ το γέννησε η ανάγκη της ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος. Για ένα κίνημα ικανό να απαντήσει στην ολομέτωπη και γενικευμένη επίθεση. Αλλά και ικανό να παλεύει με γραμμή πάλης και συμμαχιών, κίνημα που δεν θα περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση των συνεπειών, αλλά θα παλεύει στην προοπτική για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης, ζήτημα που προϋποθέτει γραμμή ρήξης και ανατροπής με τα μονοπώλια, τα κόμματα και τους μηχανισμούς που τα υπηρετούν, πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Το ΠΑΜΕ γεννήθηκε από την αναγκαιότητα να συντονιστεί η πάλη των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Για την κοινή πάλη ανάμεσα στους Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Για να δυναμώσει η ταξική ενότητα της εργατικής τάξης. Γιατί η «ενότητα», για την οποία μιλάει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, παλιός και νέος, είναι «ενότητα» στην αποδοχή της στρατηγικής των αντιπάλων της.

Στα χρόνια αυτά, το ΠΑΜΕ δέχτηκε σφοδρή επίθεση, προβοκάτσιες, συκοφαντίες, χτυπήματα, όμως δεν υπέκυψε, άντεξε. Εδωσε πνοή και ζωντάνια στο εργατικό κίνημα, έβαλε στη μάχη περισσότερους εργάτες και εργάτριες, απέδειξε ότι υπάρχει προοπτική, υπάρχει διέξοδος. Δεκαπέντε χρόνια μετά, η αποτίμηση της προσφοράς του ΠΑΜΕ είναι θετική. Εγιναν σοβαρά βήματα, που σήμερα είναι όλο και πιο φανερά. Συγκροτήθηκαν τοπικές Γραμματείες και κλαδικές επιτροπές σε όλη τη χώρα. Δημιουργήθηκαν δεκάδες νέα κλαδικά σωματεία και επιτροπές αγώνα στους τόπους δουλειάς.

Το ΠΑΜΕ, ως ταξικός πόλος, έδωσε πολλές μικρές και μεγάλες μάχες για τα δικαιώματα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης. Ετσι καταξιώθηκε στις συνειδήσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων, Ελλήνων και μεταναστών, νέων και γυναικών. Ανθρώπων που γνώρισαν τη δράση του ΠΑΜΕ μέσα από το ταξικό τους συνδικάτο, την Επιτροπή Αγώνα στη δουλειά τους, το συνάδελφο συνδικαλιστή στο εργοστάσιο, τον εργάτη στο διπλανό πόστο που έκανε το βήμα και βγήκε μπροστά.

Μέτωπο στον κυβερνητικό συνδικαλισμό

Η αντιπαράθεση με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, με τις υποταγμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, έχει φέρει αποτελέσματα. Νέες δυνάμεις που βρίσκονταν στις γραμμές του απεγκλωβίστηκαν και, χωρίς να συμφωνούν σε όλα με τις θέσεις του ταξικού κινήματος, δίνουν πλέον τη μάχη με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Εκατοντάδες εργαζόμενοι συμμετέχουν στους αγωνιστικούς συνδυασμούς, χιλιάδες εργαζόμενοι τους στηρίζουν. Εκατοντάδες νέοι εργαζόμενοι, γυναίκες, μετανάστες παλεύουν με το ΠΑΜΕ.

Η γραμμή αντιπαράθεσης με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό παρεμπόδισε εργατικές δυνάμεις να ενσωματώνονται στη λογική του, να χειραγωγούνται από το δικομματισμό. Η βασική κατεύθυνση στην οποία το ΠΑΜΕ αναπτύσσει την ιδεολογικοπολιτική διαπάλη είναι οι δύο δρόμοι ανάπτυξης. Ετσι, αποκαλύπτονται η εκμεταλλευτική φύση του καπιταλιστικού συστήματος, ο αντεργατικός και ταξικός χαρακτήρας της πολιτικής των δυνάμεων της πλουτοκρατίας, η στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που συνδιαλέγεται με τον ΣΕΒ και εκπροσωπεί τη στρατηγική του κεφαλαίου στο εργατικό κίνημα.

Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ αναπτύχθηκαν αγώνες και αντιστάσεις στους κλάδους, στις γειτονιές, στα εργοστάσια, πανεργατικοί, που παρεμπόδισαν προσωρινά ή καθυστέρησαν αντιλαϊκά μέτρα.

Στα δεκαπέντε χρόνια δράσης και παρουσίας του, το ΠΑΜΕ αξιοποίησε και αξιοποιεί όλες τις μορφές πάλης που βοηθούν στην οργάνωση, στη μαζική κινητοποίηση. Συνέβαλε αποφασιστικά στην κοινή δράση των εργαζομένων με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων, μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, που συγκροτούν την κοινωνική συμμαχία.

Για την ανασύνταξη του κινήματος

Σήμερα, παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ η αναγκαιότητα της αλλαγής των συσχετισμών και της απαλλαγής του συνδικαλιστικού κινήματος από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, από τις δυνάμεις της υποταγής του συνδικαλιστικού κινήματος στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Συνδικάτα, τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είναι αποφασισμένοι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να απαλλαγεί το συνδικαλιστικό κίνημα από τη σαπίλα και τον εκφυλισμό. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το ΠΑΜΕ παλεύει για την ανασύνταξη του κινήματος, με συναίσθηση της ευθύνης που έχει απέναντι στην εργατική τάξη, αλλά και με επίγνωση των αδυναμιών και των ελλείψεων που πρέπει να αντιμετωπίσει στη δράση του.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Θέλουν κίνημα στα μέτρα της κυβέρνησής τους

«Η αντίληψη που επικρατεί στην πλειοψηφία της κοινωνίας είναι ότι (...) η κυβέρνηση της Αριστεράς, καθώς θα έχει αναλάβει την κρατική εξουσία θα σταματήσει τον κατήφορο και θα ψηφίσει νόμους υπέρ των συμφερόντων των πολλών. Γνωρίζουμε όμως ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι (...)

Η ανάληψη της κυβέρνησης δεν ισοδυναμεί με τον άμεσο έλεγχο όλων των μηχανισμών του κράτους. Για να εφαρμοστεί, για παράδειγμα, ένας νόμος, που καταπολεμά την ανασφάλιστη εργασία, χρειάζεται η ενεργή δραστηριοποίηση των εργαζομένων, οι οποίοι όμως στην παρούσα κατάσταση είναι τρομοκρατημένοι, καθώς ανά πάσα στιγμή, μπορεί να απολυθούν και είναι πολύ δύσκολο να ξαναβρούν δουλειά. Για να έχουν τη δύναμη να αντισταθούν σε εκβιασμούς που σίγουρα θα υπάρχουν η κυβέρνηση πρέπει να πάρει και άλλα μέτρα, για παράδειγμα θωράκισης του συνδικαλισμού στο πρωτοβάθμιο επίπεδο» (Γ. Μηλιός, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» 31/3/2014).

Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του Γ. Μηλιού, η οποία πασχίζει να εμφανιστεί ως μια ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης που θα έχει να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση της «αριστεράς» για να εφαρμόσει πολιτική που θα ωφελήσει το λαό.

Τι λέει ο Γ. Μηλιός; Οτι το να σχηματίσεις κυβέρνηση δε σημαίνει ότι ελέγχεις και τους μηχανισμούς του κράτους, ότι μπορείς να ψηφίζεις νόμους υπέρ του λαού. Σωστά, αυτό που δεν λέει ο Γ. Μηλιός είναι το «γιατί». Δηλαδή, δεν λέει ότι το κύριο πρόβλημα είναι το ποια τάξη έχει την πολιτική εξουσία, της οποίας η κυβέρνηση αποτελεί ένα όργανο. Αυτό το κρύβει. Κάθε φορά που αλλάζει κόμμα στην κυβέρνηση, δεν αλλάζει το γεγονός ότι το κράτος, την πολιτική εξουσία έχουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές. Αυτήν την αλήθεια συγκαλύπτει ο Γ. Μηλιός, αναμασώντας την παλιά χρεοκοπημένη θεωρία ότι πρώτα θα πάρουμε την κυβέρνηση για το λαό και μετά, σιγά σιγά, θα κάνουμε το σημερινό κράτος φιλολαϊκό...

***

Εκτός, όμως, από όλα τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να συγκαλύψει την πραγματική ουσία της γραμμής του.

Η προβολή από τον ΣΥΡΙΖΑ των δυσκολιών από το κεφάλαιο και το αστικό κράτος είναι το άλλοθι για την προσαρμογή των διακηρύξεων και της συνθηματολογίας του στο όνομα του ρεαλισμού. Ετσι, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που στην πραγματικότητα είναι ένα άλλο μείγμα ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της διαχείρισης του αστικού κράτους και των θεσμών του, εμφανίζεται λίγο - πολύ ως ένα «τακτικό κόλπο», ως «συμβιβασμοί για καλό σκοπό», μια προσπάθεια να «ξεγελαστεί» το σύστημα παίρνοντας υπόψη τον αρνητικό συσχετισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, προετοιμάζει τους εργαζόμενους να είναι υπομονετικοί... Επομένως, η επίκληση αυτών των δυσκολιών σε τίποτα δεν αλλάζει την ταξική ουσία της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τυρί στη φάκα για το λαό με στόχο την υποταγή του στο σύστημα. Και βεβαίως, δεν πρόκειται ούτε για παρερμηνεία ούτε για μονταζιέρα!

Ο Γ. Μηλιός κρύβει τις πραγματικές σχέσεις ανάμεσα στους κεφαλαιοκράτες και τους εργαζόμενους, κρύβει το γεγονός ότι η επιβίωση των εργαζομένων καθορίζεται από την επιδίωξη των αφεντικών τους για ολοένα και μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους. Αυτό είναι το όριο για τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα. Ας υποθέσουμε ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί για αύξηση μισθών, απαγόρευση των απολύσεων κ.λπ. Πράγμα, βεβαίως, αμφίβολο όταν έχει ως στόχο τη γρήγορη καπιταλιστική ανάκαμψη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, που προϋποθέτουν τα αντίθετα. Ομως, ακόμα και αν δεχτούμε «αγαθές προθέσεις», πώς θα «πείσει» τα μονοπώλια - που, σημειωτέον, εκτός από την οικονομική δύναμη έχουν και το κράτος στα χέρια τους - για την εφαρμογή αυτών των μέτρων όταν έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντά τους; Μήπως με τα γελοία ηθικοπλαστικά επιχειρήματα ότι ανάπτυξη δεν γίνεται με χαμηλούς μισθούς και χτυπημένα δικαιώματα; Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τυφλός και δεν βλέπει ότι έτσι ακριβώς γίνεται ανάπτυξη, ειδικά στον πιο ανεπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο και μάλιστα σε συνθήκες ανταγωνισμού με ανερχόμενες καπιταλιστικές οικονομίες όπου η εργασία είναι πάμφθηνη; Αλλωστε, από τώρα μιλά για αύξηση του κατώτατου μισθού, όταν και εφόσον υπάρξει ανάπτυξη.

***

Ομως, υπάρχει ακόμα μια παγίδα για την εργατική τάξη και μάλλον η σοβαρότερη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ένα συνδικαλιστικό κίνημα αρωγό της κυβερνητικής πολιτικής του. Για να προωθήσει αυτό το στόχο επικαλείται ότι η κυβέρνησή του θα χρειαστεί το κίνημα ως στήριγμα για να αντιπαλέψει - δήθεν - όσους την εμποδίσουν να εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική! Η τακτική γνωστή και χιλιοπαιγμένη από το ΠΑΣΟΚ. Το «κίνημα θα πρέπει να στηρίζει την κυβέρνηση», να την «ελέγχει», να την «σπρώχνει προς τα αριστερά» κ.λπ. και άλλα τέτοια επιχειρήματα, με τα οποία πολιτεύτηκε η ΠΑΣΚΕ τη δεκαετία του 1980 ευνουχίζοντας το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ανδρώνοντας τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, μετατρέποντας τα συνδικάτα σε εκλογικούς μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ και εξασφαλίζοντας την «εργασιακή ειρήνη» που επιθυμούσαν οι καπιταλιστές. Πρόκειται για λογική επικίνδυνη, παγίδα που οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απορρίψουν, να μην την ξαναπατήσουν...


X.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ
Μέχρι αύριο η προθεσμία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

Την Παρασκευή 4 Απρίλη λήγει - μετά από παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών - η προθεσμία για να εγγραφούν οι Ελληνες κάτοικοι χωρών - μελών της ΕΕ στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στα ειδικά εκλογικά τμήματα του εξωτερικού (η ημερομηνία της ψηφοφορίας σε αυτές τις κάλπες θα είναι Σάββατο 24 Μάη).

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής: Αίτηση από την ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) τυπωμένη τρεις φορές, φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου και εφόσον η αίτηση κατατεθεί από τρίτο πρόσωπο πρέπει να έχει εξουσιοδότηση. Οι αιτήσεις κατατίθενται στην πλησιέστερη προξενική αρχή του τόπου κατοικίας και ισχύουν μόνο για τις ευρωεκλογές του 2014.

Υπενθυμίζουμε ότι για όποιον εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού δεν αποτελεί εμπόδιο αν το αποφασίσει να ψηφίσει τελικά στην Ελλάδα, κανονικά στον εκλογικό κατάλογο που ανήκει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ