ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Πιο ενεργά η Βρετανία στην ιμπεριαλιστική επέμβαση

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Πατώντας» στα άψυχα κορμιά των 38 Βρετανών και άλλων Ευρωπαίων τουριστών που σκοτώθηκαν από τα πυρά τζιχαντιστή στις 26 Ιούνη στην Τυνησία, η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, επιχειρεί να διευρύνει το πεδίο δράσης της σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στο έδαφος της Συρίας, πέραν από αυτό του Ιράκ. Οχι έναντι στόχων του συριακού στρατού και κυβέρνησης, όπως είχε επιδιώξει ματαίως να κάνει το 2013, αλλά σε βάρος τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Το ζήτημα έφερε χτες στο διεθνές προσκήνιο με δηλώσεις του στο BBC ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον, τονίζοντας ότι είναι παράλογο η βρετανική πολεμική αεροπορία να καταδιώκει και να βομβαρδίζει τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ αλλά όχι στη Συρία. Τα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ «τα σεβόμαστε μόνον εμείς όχι οι τζιχαντιστές» είπε ο υπουργός, ο οποίος αργότερα χτες βράδυ επρόκειτο να ενημερώσει σχετικώς και τη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο Φάλον πρόσθεσε, τέλος, ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο που να περιορίζει τους βομβαρδισμούς της Βρετανίας μόνον στο Ιράκ, τονίζοντας εντούτοις ότι η κυβέρνηση δε διαθέτει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων.

Το ίδιο 24ωρο και ενώ έως και την Τετάρτη ο τουρκικός Τύπος βοούσε από το μπαράζ πληροφοριών και ενδείξεων που έφεραν τον τουρκικό στρατό να ετοιμάζεται για στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της Συρίας, με πρόσχημα τη δημιουργία «ουδέτερης ζώνης» μήκους 110 χλμ. και βάθους 33 χλμ. τάχα για την προστασία αμάχων, στις κουρδικές περιοχές, εκπρόσωπος του κουρδικού συριακού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), Ρεντούρ Κχαλίλ, απευθυνόμενος στην Τουρκία την κάλεσε να μην υλοποιήσει τα σχέδιά της στην περιοχή σημειώνοντας: «Οποια στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Ροτζάβα (σ.σ. κουρδικές περιοχές στη Συρία) θα έχουν τοπικές, περιφερειακές και διεθνείς επιπτώσεις και θα περιπλέξουν την πολιτική κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή». Ο εκπρόσωπος του κόμματος PYD των Κούρδων της Συρίας κάλεσε μάλιστα το... ΝΑΤΟ (!) «να εμποδίσει τα σχέδια επέμβασης της Τουρκίας στη Συρία, διαβεβαιώνοντας ότι οι Κούρδοι της περιοχής θέλουν καλές σχέσεις με τους γείτονές τους και όχι ανεξάρτητο κουρδικό κράτος...».

Ο ίδιος σημείωσε, τέλος, ότι οι μαχητές του YPG «είναι έτοιμοι να απωθήσουν οποιαδήποτε επίθεση από οποιαδήποτε πλευρά».

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, Τζον Κίρμπι, ο οποίος στην ουσία καλούσε την Τουρκία να μην πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση στα σύνορα με τη Συρία, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο «επί του παρόντος» τουλάχιστον δεν χρειάζεται... Ως γνωστόν, τη Δευτέρα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ζητήσει, μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, είχε δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει δημιουργία κουρδικού κράτους στα σύνορα της Τουρκίας.

Δραματική η κατάσταση για τα προσφυγόπουλα της Συρίας

Ο αριθμός των παιδιών από τη Συρία, ηλικίας ακόμη και έξι ετών, που υποχρεώνονται να εργαστούν σε χώρες όπου έχουν καταφύγει ως πρόσφυγες όπως ο Λίβανος και η Τουρκία, εξακολουθεί να αυξάνεται καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη χώρα, ανακοίνωσαν χτες δύο διεθνείς οργανώσεις αρωγής, ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ και «Σώστε τα Παιδιά».

Σε κοινή έκθεση των δύο οργανώσεων σημειώνεται ότι η παιδική εργασία έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στη Συρία. Διαπιστώνεται ακόμη ότι χιλιάδες από τα εκατομμύρια προσφυγόπουλα δεν δουλεύουν μόνον στα εργοτάξια για ένα πιάτο φαΐ, αλλά στρατολογούνται και από τις αντικαθεστωτικές ομάδες (δηλαδή αυτούς που ενίσχυσαν οι ιμπεριαλιστές) ή πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και διακίνησης ανθρώπων.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο παράγοντας «διευθέτηση του χρέους»

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε τις προάλλες μια δήλωση για να εξηγήσει τους λόγους που η κυβέρνηση είπε «όχι» σε συμφωνία με τους δανειστές και τώρα λέει «όχι» στο ερώτημα του ερχόμενου δημοψηφίσματος. Διαβάζοντας τα «έξι σύντομα σημεία», που περιλαμβάνει η δήλωση Βαρουφάκη, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση αποχώρησε προσωρινά από τις διαπραγματεύσεις επειδή καμιά από τις προτάσεις των δανειστών δεν περιελάμβανε κάτι συγκεκριμένο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους. Μάλιστα, σε επόμενη δήλωση, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ψάχνουν λύση για «βιώσιμο πρόγραμμα», παραπέμποντας ευθέως ξανά στο ζήτημα του χρέους, ενώ και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης, σε ερώτηση γιατί δεν έκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές, απάντησε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι δεν υπήρξε από την πλευρά τους καμιά πρόταση για τη διευθέτηση του χρέους.

***

Τι δείχνουν όλα αυτά; Πρώτα απ' όλα, αυτό που από την πρώτη ώρα έλεγε το ΚΚΕ. Οτι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς» δεν βρίσκονται ούτε στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπου η μεταξύ τους απόκλιση ήταν της τάξης μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων, ούτε βέβαια στο συνταξιοδοτικό, όπου οι δύο προτάσεις για συμφωνία ταυτίστηκαν στο τέλος σχεδόν απόλυτα. Αλλα πράγματα ήταν αυτά που εμπόδισαν τη συμφωνία στην παρούσα φάση και ένα από αυτά ήταν το χρέος. Η ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, «καίγεται» να δοθεί μια λύση που θα της επιτρέπει να διοχετεύει μικρότερα ποσά από τους κρατικούς προϋπολογισμούς για την αποπληρωμή των δανείων. Οχι βέβαια για να δίνει το «περίσσευμα» στην αύξηση μισθών και συντάξεων, αλλά για να το μετατρέψει σε άμεση και έμμεση επιδότηση προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.

***

Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός λόγος για τον οποίο μεγάλες επιχειρηματικές ομάδες στοιχήθηκαν πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσίαζε τη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους σαν το «βαρύ χαρτί» των προεκλογικών του εξαγγελιών. Αλλωστε, και η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να αποσπάσει ανάλογες δεσμεύσεις από τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς», συνάντησε όμως «τοίχο» από την άρνηση κυρίως της Γερμανίας, παρά την πίεση που ασκούσε από τότε και το ΔΝΤ. Η διευθέτηση του ελληνικού κρατικού χρέους ήταν και είναι από τα βασικά ζητήματα τριβής ανάμεσα στην Ευρωζώνη (κυρίως τη Γερμανία) και το ΔΝΤ. Το Ταμείο επιζητούσε το χρέος να γίνει βιώσιμο για να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας, όμως κάτι τέτοιο προϋποθέτει να υποστούν ζημιά τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, που είναι πλέον οι βασικοί «μέτοχοι» του ελληνικού χρέους μετά το PSI και τη διάχυση της ζημιάς στους ιδιώτες δανειστές.

***

Είναι φανερό απ' όλα αυτά ότι το ζήτημα «διευθέτηση του χρέους» έχει πολλούς παράγοντες, καθένας από τους οποίους αποτελεί εστία τριβής και όξυνσης των αντιθέσεων ανάμεσα σε όλους όσοι εμπλέκονται στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας, και ιδιαίτερα ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ. Αυτό που δεν χωράει αμφισβήτηση, είναι ότι με όποιον τρόπο κι αν γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους, προκειμένου αυτό να γίνει βιώσιμο, ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει. Γι' αυτόν η λιτότητα και οι αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την ανταγωνιστικότητά του είναι δεδομένες και αδιαπραγμάτευτες. Αλλωστε, την όποια αναδιάρθρωση θα την πληρώσει ο λαός με τα λεγόμενα «πρωτογενή πλεονάσματα», που είναι αναγκαία για να μην υπάρξει νέα αύξηση του χρέους, και με τα νέα δάνεια που θα ζητήσει η Ελλάδα, αφού χωρίς αυτά δεν μπορεί να επιτευχθεί η ανάκαμψη. Αυτοί που προσδοκούν οφέλη από την αναδιάρθρωση του χρέους είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γι' αυτούς πασχίζει η κυβέρνηση να φέρει λάφυρο από τις διαπραγματεύσεις μια δήλωση έστω των εταίρων για το χρέος. Κατά τ' άλλα, όπως αποδείχτηκε, καρφάκι δεν της καίγεται για το αν ο συνταξιούχος θα ψωμολυσσάει με 300 ή με 400 ευρώ, αν θα πεθαίνει χωρίς σύνταξη πάνω στο μεροκάματο...


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ