ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Ακονίζει τα μαχαίρια» για τη σύνοδο του G20

Με Ευρωπαίους ηγέτες συναντήθηκε χτες η καγκελάριος αναζητώντας ρητή δέσμευση κατά του προστατευτισμού

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Βερολίνο

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Βερολίνο
Κοινό ευρωπαϊκό «μέτωπο» κατά των τάσεων του «προστατευτισμού» και του «απομονωτισμού» των ΗΠΑ επιδιώκει να σχηματιστεί η Γερμανία ενόψει της Συνόδου Κορυφής του G20 το επόμενο Σαββατοκύριακο, στο Αμβούργο, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θυελλώδης καθώς οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων εκφράζονται όλο και πιο έντονα.

Το γερμανικό κεφάλαιο προσβλέπει σε μια - προσωρινή - άμβλυνση των αντιθέσεων και των συγκρούσεων των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων, ώστε μέσω της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ να προωθηθούν τα δικά του παγκόσμια συμφέροντα. Ενδεικτικά, ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) «εκφράζει ικανοποίηση για τον ισχυρό ρόλο της ΕΕ στην εξωτερική οικονομική πολιτική». Οσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στο Αμβούργο οι βιομήχανοι ζητούν «πάλη και ρητή δέσμευση κατά του προστατευτισμού», «άρση των εμποδίων στο εμπόριο» και επίσης το G20 να «ευθυγραμμιστεί με συγκεκριμένα μέτρα και συνεπή εφαρμογή». Να τεθούν στον πυρήνα των αποφάσεων «η ψηφιοποίηση και οι παγκόσμιες λύσεις στην αγορά για την προστασία του κλίματος».

Χτες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συναντήθηκε στο Βερολίνο με Ευρωπαίους ηγέτες για να προετοιμάσουν τη στάση τους στο G20 και συγκεκριμένα με: Τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. - Κ. Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μ. Ραχόι, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Τ. Μέι, τους πρωθυπουργούς Ιταλίας, Π. Τζεντιλόνι, Ολλανδίας, Μ. Ρούτε, και την πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Ε. Σόλμπεργκ.

Οπως είπε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου, τα θέματα που απασχόλησαν τους ηγέτες ήταν το εμπόριο, η ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών για τη στήριξη στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Σχετικά με το εμπόριο η καγκελάριος τόνισε πως πρόκειται για ένα «δίκαιο, με κανόνες, πολυμερές και αμοιβαίο εμπόριο», μιλώντας για «την καταπολέμηση του προστατευτισμού και της απομόνωσης». Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε στην «καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας», αλλά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Αφρικής, όπου υπάρχει «πολύ ψωμί» για τα ευρωπαϊκά και άλλα μονοπώλια.

Οσον αφορά τις ΗΠΑ, η Μέρκελ τόνισε πως υπάρχουν διαφορές ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο «οι ΗΠΑ είναι σημαντικό μέρος του G20 γι' αυτό θα κάνουμε τα πάντα για να συνεργαζόμαστε και να μην οξύνουμε τις διαφορές».

Ο Εμ. Μακρόν σημείωσε: «Πολλά αναμένονται από την Ευρώπη και η Ευρώπη πρέπει να είναι συνεπής. Για μένα, αυτός είναι ο καρπός της συζήτησης που έχουμε τώρα πετύχει».

«Θα είναι δύσκολες συνομιλίες»

«Θα είναι δύσκολες συνομιλίες», δήλωσε σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας χτες στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Τόνισε δε στους Γερμανούς βουλευτές πως «χρειαζόμαστε το G20 περισσότερο από ποτέ». Στο Αμβούργο το G20 «θα ασχοληθεί με την τρομοκρατία, την κλιματική αλλαγή, τον προστατευτισμό» και η Μέρκελ περιμένει από τη σύνοδο «ένα σημάδι αποφασιστικότητας». «Οποιος πιστεύει ότι μπορούν να λυθούν τα παγκόσμια προβλήματα με απομονωτισμό και προστατευτισμό, κάνει ένα τεράστιο λάθος», πρόσθεσε. «Μόνο μαζί μπορούμε να πετύχουμε τις σωστές απαντήσεις στα βασικά ζητήματα των καιρών μας» και «αυτό ισχύει τόσο για την ΕΕ όσο και για το G20», τόνισε.

«Δεδομένης της απόφασης των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ να πετύχουμε», είπε η Μέρκελ, και πρόσθεσε: «Με άλλα λόγια: Η συμφωνία για το κλίμα είναι αναπόφευκτη και αδιαπραγμάτευτη».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Λαγός» η «Αυγή» για νέο χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας

Ως «έσχατο μέσο» χαρακτηρίζει την απεργία η κυβερνητική εφημερίδα «Αυγή» σε άρθρο (28/6) με το οποίο επιτίθεται αισχρά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Τοπικής Διοίκησης. Ο συντάκτης του κειμένου αναπαράγει και ενισχύει ό,τι πιο ελεεινό έχει γραφτεί και ακουστεί στις εφημερίδες και σε άλλα αστικά ΜΜΕ σε βάρος των εργατικών αγώνων, των διεκδικήσεων, και ιδιαίτερα ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας. Μέχρι τώρα είχαμε δει, όταν κινητοποιούνται οι αγρότες, τα φώτα να πέφτουν πάνω στους «αγανακτισμένους» μεταφορείς. Οταν απεργούν οι εργαζόμενοι των μεταφορών, στους «αγανακτισμένους» αγρότες. Κι όταν απεργούν οι ναυτεργάτες ή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, στους «αγανακτισμένους» τουρίστες κ.ο.κ. Κάπως έτσι ξεδιπλώνεται πάντα η προσπάθεια ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού». Ολα αυτά, όμως, είναι ερασιτεχνισμοί για την «Αυγή», η οποία είπε να ...ενώσει όλους τους «αγανακτισμένους» και να ξεμπερδεύει μια και καλή με τις απεργίες, που όπως λέει στηρίζονται «στην ομηρία των πολιτών»! Κάπως έτσι, καταλήγει να κατηγορεί για «ομηρία» της κοινωνίας, εκτός από τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, τους αγρότες που «καταλαμβάνουν τους δρόμους και παραλύουν εμπορικά τη χώρα», τους εργαζόμενους στα λιμάνια, που με τις απεργίες τους προκαλούν τεράστιες ζημιές κ.λπ.

***

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, ο αρθρογράφος μιλάει για «ασυγχώρητες ευθύνες» του ΚΚΕ, που όπως λέει «έχει ισχυρές συνδικαλιστικές προσβάσεις στους κλάδους των εργαζομένων στους ΟΤΑ και στους αγρότες»... Και αποφαίνεται για το ΚΚΕ: «Δεν μπορεί να είσαι και με τους αγρότες απεργούς και με τους εργαζόμενους στα λιμάνια απεργούς, όταν ο ένας κλάδος τιμωρεί ελαφρά τη καρδία έναν άλλο και όλοι μαζί τη χώρα που ματώνει και αγωνίζεται να βγει από την ασφυξία της χρεοκοπίας» (!) Εκτός λοιπόν από το δικαίωμα στην απεργία, το λιβελογράφημα της «Αυγής» θέλει να πετάξει στα σκουπίδια και την ταξική αλληλεγγύη, δηλαδή την έμπρακτη έκφραση της συμπαράστασης στους απεργούς ενός κλάδου από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, που συνθλίβονται από τον ίδιο αντίπαλο, τα μονοπώλια και το κράτος τους. Η «Αυγή» σκόπιμα παρουσιάζει όλους αυτούς να έχουν διαφορετικά και συγκρουόμενα συμφέροντα, για να υπονομεύσει την προοπτική κοινής πάλης και της συμμαχίας τους, να συκοφαντήσει την αλληλεγγύη και να παροτρύνει τον «κοινωνικό αυτοματισμό», κατατάσσοντας όποιον αγωνίζεται και διεκδικεί στους «εχθρούς» της οικονομίας και της ανάκαμψης. Ομολογεί εμμέσως εξάλλου ο αρθρογράφος ότι δεν γίνεται να είσαι και με την καπιταλιστική ανάπτυξη, και με τις δίκαιες εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις, αφού αυτές βλάπτουν τα «εθνικά συμφέροντα» όπως λέει το άρθρο, δηλαδή το συμφέρον της αστικής τάξης, με το οποίο ταυτίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας τη βρώμικη δουλειά για το κεφάλαιο.

***

Φτάνοντας στο διά ταύτα και για να κάνει τα πράγματα πιο σαφή, γράφει η «Αυγή»: «Ορισμένοι κρίσιμοι για τα κοινωνικά και εθνικά συμφέροντα κλάδοι δεν έχουν το δικαίωμα της απεργίας». Για όποιον δεν το κατάλαβε, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ τρέχει ως «λαγός» μπροστά, ανοίγοντας το δρόμο και καλώντας ουσιαστικά σε αποφασιστική περιστολή του απεργιακού δικαιώματος. Αποδεικνύεται «βασιλικότερη του βασιλέως», καθώς προπαγανδίζει μέτρα πιο προωθημένα από αυτά που συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη «αξιολόγηση» και αφορούν τη νομοθέτηση νέων εμποδίων στην προκήρυξη απεργιών από τα σωματεία. Είναι φανερό ότι όσοι έχουν πάρει εργολαβία την κατασυκοφάντηση των αγώνων και την προσπάθεια ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού», όπως η κυβέρνηση και οι εφημερίδες της, συμπληρωματικά σε «ναυαρχίδες» της αστικής προπαγάνδας, το πάνε πολύ πιο μακριά. Το πρόβλημά τους δεν είναι η ρύπανση, ούτε η δημόσια υγεία, για την οποία κόπτονται δήθεν, αφού η πολιτική που υπερασπίζονται και υλοποιούν είναι υπεύθυνη για την επιβάρυνση και σε αυτούς τους τομείς, για τη συνολική υποβάθμιση της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

***

Το πραγματικό τους πρόβλημα είναι το αίτημα των εργαζομένων για «μόνιμη και σταθερή δουλειά», την οποία η κυβέρνηση θεωρεί «εκτός τόπου και χρόνου», αφού το κεφάλαιο έχει ανάγκη από «μόνιμα» ευέλικτους και ανασφαλείς εργαζόμενους. Γι' αυτό η «Αυγή» γράφει: «... Στους δήμους, όπου το καλοκαίρι διπλασιάζεται ο πληθυσμός τους και χρειάζονται για τέσσερις μήνες περισσότερα χέρια, τι θα κάνουν οι έκτακτοι τους υπόλοιπους οκτώ μήνες;». Δεν λέει βέβαια η «Αυγή» ότι οι υπηρεσίες αυτές είναι μόνιμα υποστελεχωμένες, ακόμα κι αν πάρουμε σαν κριτήριο τη στοιχειώδη λειτουργία τους και όχι τις σύγχρονες ανάγκες. Οτι η εντατικοποίηση πάει σύννεφο για μόνιμους και συμβασιούχους και ότι ακόμα και η «λύση» των πεντάμηνων που βρήκαν για τις «έκτακτες» ανάγκες, με την εκμετάλλευση των συμβασιούχων και τα απανωτά «ατυχήματα», δείχνει τη συνολικότερη αντίληψη και αυτής της κυβέρνησης για τα εργασιακά δικαιώματα και τις ανάγκες. Φτάνει μάλιστα στο σημείο η «Αυγή» να «αναρωτιέται» αν οι «φορολογούμενοι» αντέχουν να πληρώνουν τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα, θεωρώντας δεδομένο ότι η ανταποδοτικότητα συνιστά «κανονικότητα», παρά τη σκληρή φορολογία που πληρώνει ούτως ή άλλως ο λαός. Και τα λέει αυτά η εφημερίδα μιας κυβέρνησης που φόρτωσε στο λαό δύο μνημόνια και δεκάδες αντιλαϊκούς εφαρμοστικούς νόμους, πρόσθετα σε όσα έκαναν οι προηγούμενοι.

***

Συμπερασματικά: Η επίθεση στους εργαζόμενους της Καθαριότητας είναι επίθεση που αφορά όλη την εργατική τάξη, τόσο για τις μορφές που επιλέγει για να προβάλει τις διεκδικήσεις της, όσο και για το ίδιο το περιεχόμενό τους. Γι' αυτό, αθλιότητες σαν αυτές της «Αυγής», που καλούν σε απομόνωση των εργαζομένων που δίνουν δίκαιους αγώνες, πρέπει να επιστραφούν ως απαράδεκτες. Επιβεβαιώνοντας ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος και ότι η κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστεράς» μπορεί να κάνει ακριβώς ό,τι και οι προηγούμενες. Σε μια περίοδο που εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων ετοιμάζονται για νέους απεργιακούς αγώνες, όπως στο Εμπόριο και στον Επισιτισμό - Τουρισμό, η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων είναι δύναμη και ασπίδα απέναντι σε κάθε υπονόμευση και επίθεση και θα αποτελέσει στοιχείο αναμέτρησης με την κυβερνητική πολιτική.


Δ. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ