ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Μπαλάκι ευθυνών στις πλάτες χιλιάδων λαϊκών οικογενειών

Περίπου 46.000 παιδιά, των οποίων οι γονείς έχουν κάνει αίτηση μέσω ΕΣΠΑ, μένουν εκτός σταθμών

Ενα άθλιο μπαλάκι ευθυνών, ανάμεσα σε Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος και πρώην και νυν κυβέρνησης, παίζεται στην πλάτη των χιλιάδων λαϊκών οικογενειών που βλέπουν τα παιδιά τους να μη γίνονται δεκτά στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.

Η μεν ΚΕΔΕ κάνει λόγο για «τραγικά λάθη στο χειρισμό του θέματος από τους συναρμόδιους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη» αλλά και την αδιαφορία τους. Η δε πρώην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκλητικά έλεγε πως καλό θα ήταν κάποια στιγμή να φτάσουμε στις 125.000 παιδιά, ενώ η διάδοχός της υπηρεσιακή κυβέρνηση «πανηγυρίζει» για τα 184 εκατομμύρια ευρώ, «ποσό το οποίο αποτελεί ένα από τα υψηλότερα των τελευταίων δέκα χρόνων στη διάρκεια λειτουργίας του προγράμματος».

Ολα αυτά, βέβαια, στην πλάτη 46.000 παιδιών που φέτος δε θα περάσουν το κατώφλι παιδικού σταθμού μέσω του προγράμματος, αλλά και στην πλάτη χιλιάδων γονέων που ή θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα δυσβάσταχτα τροφεία ή θα τα κρατούν στο σπίτι με τη βοήθεια συγγενών. Και φυσικά, στα παραπάνω νούμερα δεν υπολογίζονται τα παιδιά που πριν καν ξεκινήσουν οι αιτήσεις έμειναν εκτός, λόγω των απαράδεκτων όρων και προϋποθέσεων που τίθενται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 98.000 (αυξημένες κατά 8.000 περίπου από πέρσι) και αφορούν συνολικά πάνω από 121.000 παιδιά. Σημειώνεται πως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των αιτήσεων, ώστε να βγουν εκείνες που θα γίνουν δεκτές. Θυμίζουμε πως το 2014 οι αιτήσεις ήταν 91.921 και αφορούσαν 112.282 παιδιά. Από αυτές ως έγκυρες θεωρήθηκαν οι 79.899 για 97.629 παιδιά.

Σοβαρό θέμα, όμως, προκύπτει και για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα, καθώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, Σίμο Δανιηλίδη, «η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο με τον τρόπο καταβολής των ποσών στους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται η πρώτη δόση να καταβληθεί αφού εκτελεστεί το 30% του έργου, δηλαδή 3-4 μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας των δομών. Αυτό σημαίνει ότι οι χιλιάδες εργαζόμενοι θα παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, ενώ οι φορείς θα κινδυνεύουν με στέρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν τα ποσά όταν αυτά διατεθούν το Δεκέμβρη ή το Γενάρη».

Κλειστοί παιδικοί σταθμοί εξαιτίας απαγόρευσης προσλήψεων

Επιπλέον, πρόσθετα προβλήματα δημιουργεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πρόσληψη συμβασιούχων εργαζομένων για να λειτουργήσουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. Συγκεκριμένα, πολλοί δήμοι δεν έχουν προσωπικό για να ανοίξουν τους παιδικούς σταθμούς και χιλιάδες γονείς περιμένουν από μέρα σε μέρα για να δουν τι θα γίνει. Πρόκειται για γονείς που τα παιδιά τους έχουν γίνει δεκτά είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω των προγραμμάτων των δήμων. Οπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, συνήθως εάν το «άνοιγμα» των παιδικών σταθμών συνέπιπτε με εκλογικές αναμετρήσεις, τότε εξαιρούνταν από την απαγόρευση προσλήψεων οι εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς. Ομως, κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα.

Χτες, το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το «πράσινο φως» για την κατ' εξαίρεση πρόσληψη προσωπικού για την επάνδρωση των βρεφονηπιακών σταθμών των δήμων, κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά αναμένεται η επίσημη απόφαση. Είχε προηγηθεί αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών για την πρόσληψη 7.030 υπαλλήλων.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οι πρόσφυγες είναι θύματα του ιμπεριαλισμού

Η εικόνα του 3χρονου αγοριού Αϊλάν Κούρντι, το άψυχο σώμα του οποίου βγήκε στις ακτές της Τουρκίας προχτές, μετά από ναυάγιο με άλλους Σύρους σε βάρκα προς την Κω (όπου πνίγηκαν η μητέρα, το αδελφάκι του, άλλα παιδιά και συνολικά 12 πρόσφυγες), κάνει το γύρο του κόσμου στα αστικά ΜΜΕ. Μιλάνε για σοκ και τραγωδία. Χαρακτηριστικοί και οι τίτλοι στις δικές μας χτεσινές αστικές εφημερίδες που συνοδεύουν τη συγκλονιστική εικόνα: «Φτάνει πια η ανεπάρκεια της Ευρώπης μπροστά στο δράμα της μετανάστευσης» (ΝΕΑ), «Σοκάρει το δράμα στο Αιγαίο» («Εθνος»), «Σε θάλασσες και ακτές δοκιμάζονται οι αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Τι δεν καταλαβαίνετε;» («Εφημερίδα των Συντακτών»), «Οχι άλλα πνιγμένα παιδιά στο Αιγαίο» («Αυγή») αλλά και ο προκλητικός «Ασφυξία από λαθρομετανάστες. Παγκόσμια ανατριχίλα» («Δημοκρατία»).

Πίσω από τα δακρύβρεχτα ρεπορτάζ και την οδύνη που βέβαιο είναι ότι αισθάνεται κάθε φυσιολογικός άνθρωπος, υπάρχει ένα «τείχος καπνού» και συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών αυτής της βαρβαρότητας. Και αυτή δεν αφορά μόνο τα τελευταία τραγικά θύματα και τον μικρό Αϊλάν, που επιχείρησαν να ξεφύγουν γενικά και αόριστα από έναν πόλεμο ή τις «αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού». Αραγε, ποιες αξίες μπορεί να έχουν οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, δηλαδή οι αστικές τάξεις και οι εκπρόσωποί τους;

***

Οι ...αξίες τους, είτε συνεργάζονται είτε αντιπαρατίθενται με άλλους ιμπεριαλιστές, είναι η εξασφάλιση στους μονοπωλιακούς τους ομίλους του ελέγχου ενεργειακών πόρων, δρόμων μεταφοράς τους, σφαιρών επιρροής και αγορών. Γι' αυτούς τους λόγους κάνουν επεμβάσεις, διαλύουν κράτη με διάφορα προσχήματα, όπως της ...υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της ειρήνης. Σφάζουν λαούς, αξιοποιώντας και δικά τους κατασκευάσματα όπως οι Ταλιμπάν ή σήμερα οι τζιχαντιστές στη Συρία και το Ιράκ. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η επιθετικότητα κλιμακώθηκε μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στα σοσιαλιστικά κράτη, στην ΕΣΣΔ και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Αυτό δεν έγινε με τις ευρωΝΑΤΟικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία και στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Συρία που συνεχίζονται και διογκώνουν τους ξεριζωμένους; Αυτό δε συνεχίζεται στην Παλαιστίνη, όπου οι εικόνες των σκοτωμένων, των τραυματισμένων παιδιών είναι καθημερινή ρουτίνα; Στην Ουκρανία γιατί αιματοκυλίστηκε ο λαός; Στην Αφρική, την πλούσια «μαύρη ήπειρο» όπου οι αστικές κυβερνήσεις προσφέρουν φτώχεια στους λαούς της, το ίδιο δεν έγινε και γίνεται; Τελευταία παραδείγματα η Λιβύη, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μάλι. Αλλά και όπου δεν υπάρχουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ένοπλες συγκρούσεις, αυτό που κυριαρχεί είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα, η ανέχεια και η εξαθλίωση για τους εργαζόμενους που διαβιούν με ελάχιστα δολάρια τη μέρα, που βλέπουν τα παιδιά τους να λιώνουν από την ασιτία, τις επιδημίες και τις αρρώστιες, την αμορφωσιά και την ανεργία.

***

Αυτή είναι η πραγματική αιτία που διάφοροι όψιμοι ...ευαίσθητοι θέλουν να θάψουν. Η καπιταλιστική βαρβαρότητα που υπηρετούν, που θέλουν να θωρακίσουν, που την εξωραΐζουν όταν οι λαοί αρχίζουν να τους παίρνουν χαμπάρι και θέλουν να τους πείσουν ότι είναι τάχα μονόδρομος. Αρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα, οι κεφαλαιοκράτες, οι ιμπεριαλιστές και η εξουσία τους, δεν μπορούν να το λύσουν πραγματικά. Φυσικά, τώρα που οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές διογκώνονται, οι αστικές κυβερνήσεις της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της ελληνικής, που πάντα συμμετείχε στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με ό,τι παραλλαγή και αν εμφανιζόταν (αυτοδύναμες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή συνεργασίας ή της δήθεν «Αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ), εμφανίζονται να παίρνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού δράματος. Φυσικά, αυτά εντάσσονται και σε άλλες σκοπιμότητες, με το θολό διαχωρισμό των προσφύγων (λες και οι άλλοι ξεριζωμένοι εγκαταλείπουν τις χώρες τους για ...πλάκα), τη «λεγόμενη δίκαιη κατανομή των προσφύγων», όπου εξελίσσεται ένας σφοδρός ανταγωνισμός, ιδιαίτερα από χώρες που έχουν χτυπηθεί λιγότερο από την κρίση (βλέπε Γερμανία), που βλέπουν στους πρόσφυγες και μια ευκαιρία αξιοποίησης φτηνής εργατικής δύναμης.

Να γιατί σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει η ταξική εργατική αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, κάτι που κάνει ήδη το ταξικό κίνημα στη χώρα μας, επίσης να απομονωθούν οι ρατσιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, πρέπει να δυναμώσει η διεκδίκηση από την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις - και την ελληνική - λήψης άμεσων μέτρων. Να παρθεί πίσω η αντιμεταναστευτική πολιτική των Κανονισμών του Δουβλίνου, να εξασφαλιστούν γρήγορες διαδικασίες καταγραφής των προσφύγων και μεταναστών, δυνατότητα να κατευθυνθούν στις χώρες που επιθυμούν και έχουν συγγενείς ή φίλους, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και περίθαλψης στους σταθμούς υποδοχής. Αυτές τις θέσεις, τις μόνες που μπορούν να αντιμετωπίσουν πραγματικά το πρόβλημα, τις διατυπώνει στη χώρα μας μόνο το ΚΚΕ, που δε μένει στην επιφάνεια του προσφυγικού δράματος, αλλά προβάλλει τις αιτίες και την ανάγκη της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της πάλης ενάντια στον καπιταλισμό και τα μονοπώλια.


Δ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ