ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Φορο-επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα

Διεκδικητικό πλαίσιο για αύξηση αφορολόγητου, μείωση και κατάργηση ειδικών φόρων κατανάλωσης, αύξηση φόρων για το μεγάλο κεφάλαιο

Σε αντίθεση τόσο με την εφαρμοζόμενη φορολογική πολιτική και τις νέες προωθούμενες ρυθμίσεις όσο και με τις «προτάσεις» που υποβάλλουν φορείς του κοινωνικού εταιρισμού, οι λογιστές της Αθήνας απαιτούν αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος στην κατεύθυνση ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων της χώρας.

Η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ) προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μια χωρίς προηγούμενο επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα με την αφαίρεση εργασιακών, μισθολογικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων που παίρνει τη μορφή καταιγίδας. Σε σχετική αναφορά που κατατέθηκε και στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνεται το παράδειγμα τετραμελούς οικογένειας με οικογενειακό εισόδημα στα 28.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο νοικοκυριό για έμμεσους και άμεσους φόρους αναγκάζεται να καταβάλλει το 20% του εισοδήματος, δηλαδή 5.500 ευρώ το χρόνο! Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση, το 80% από το συνολικό ποσό πηγαίνει για τους έμμεσους και το 20% για άμεσους φόρους.

Οι λογιστές επισημαίνουν ότι:

Το νέο μέτρο των αποδείξεων στην ουσία σημαίνει κατάργηση ή στην καλύτερη περίπτωση περιορισμό του αφορολόγητου ορίου.

Η παραφιλολογία για το ποιες αποδείξεις εκπίπτουν και ποιες όχι δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα, όπως στην επιλογή, διατήρηση, αναζήτηση αποδείξεων χωρίς ουσιαστικό όφελος.

Ιδιαίτερα σκανδαλώδης είναι η φορολογία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Οι τράπεζες πληρώνουν για φόρους μόλις το 7% των κερδών έναντι 24% για ένα «μέσο» εργαζόμενο.

Η ΕΕΛΠ διεκδικεί και αγωνίζεται για:

  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τον άγαμο στα 20.000 ευρώ και για την οικογένεια στα 40.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ετήσια αναπροσαρμογή σύμφωνα με την αύξηση του τιμάριθμου.
  • Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου. Αύξηση της φορολογίας τους στα κέρδη και στα περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 45% με προοπτική να φτάνει σε 60%.
  • Μείωση των έμμεσων φόρων, μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (διατροφή, εκπαίδευση, υγεία, οικιακή ηλεκτρική ενέργεια - τηλεπικοινωνίες - ύδρευση - αποχέτευση), τα σχολικά είδη και στο φάρμακο.
  • Μείωση δημοτικών τελών, αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ, κατάργηση διοδίων.
  • Κατάργηση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου, όπως και των χαριστικών «περαιώσεων».
  • Λογιστικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα βιβλία.
  • Κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης για ορισμένες κατηγορίες εισοδήματος με την ένταξη τους στην ενιαία κλίμακα εισοδήματος. Μετά το ύψος του αφορολόγητου (20.000 ευρώ) κλιμάκωση της φορολογίας με συντελεστές που ξεκινούν από 2% και φτάνουν στο 66% για ποσά πάνω από 55.000 ευρώ (20 κλιμάκια).
  • Διατήρηση των εκπτώσεων στο 100% της δαπάνης (ιατρικές, νοίκια, δίδακτρα, τόκοι α' κατοικίας) καθώς και για τα έξοδα που βαρύνουν άτομα με ειδικές ανάγκες κ.ά.
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Κορεσμός στην αγορά αλλά τα κέρδη... κέρδη!

Με μέσο ποσοστό μεικτού κέρδους 25,5% λειτουργούν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών

Μπορεί ακόμα και σε συνθήκες κρίσης οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών να εξακολουθούν να έχουν κέρδη, όμως η επιδίωξη παραπέρα αύξησης της κερδοφορίας απαιτεί εξευτελιστικά μεροκάματα, εντατικοποίηση της εργασίας και απολύσεις (στη φωτογραφία άποψη από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις στην «Hellas on Line)
Μπορεί ακόμα και σε συνθήκες κρίσης οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών να εξακολουθούν να έχουν κέρδη, όμως η επιδίωξη παραπέρα αύξησης της κερδοφορίας απαιτεί εξευτελιστικά μεροκάματα, εντατικοποίηση της εργασίας και απολύσεις (στη φωτογραφία άποψη από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις στην «Hellas on Line)
Ο κορεσμός στην κινητή τηλεφωνία, η συνεχής διείσδυση της ευρυζωνικότητας, η φθίνουσα πορεία της σταθερής τηλεφωνίας και η επέκταση του triple play είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και του ίντερνετ, όπως προκύπτουν από την κλαδική μελέτη της «Hellastat».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων του κλάδου είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα 28 εταιρειών, το μέσο μεικτό περιθώριο κέρδους εμφανίζει μεν μείωση το 2008 σε σύγκριση με το 2007 κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες, εξακολουθεί, ωστόσο να κινείται σε πολύ ψηλά επίπεδα, της τάξης του 25,5%.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία, η μεγάλη πληθυσμιακή και γεωγραφική κάλυψη φαίνεται να έχει οδηγήσει σε κορεσμό. Είναι ενδεικτικό ότι οι συνδέσεις ανέρχονται σε 20 εκατ. και η ονομαστική διείσδυση στον πληθυσμό φτάνει το 170% , ενώ η γεωγραφική κάλυψη είναι σχεδόν 100%. Θεωρείται, επομένως, από τις εταιρείες ότι στην ουσία δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους πελάτες, ενώ οι νέες συνδέσεις στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 εμφανίζονται μειωμένες κατά 10,4% . Ακόμη, η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης αναμένεται ότι θα έχει επιπτώσεις στο μέσο κόστος διατήρησης και χρήσης του κινητού, την ώρα που ήδη στην Ελλάδα είναι διαμορφωμένο στο 27,17% το μήνα, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα 19,49 ευρώ το 2008.

Στη σταθερή τηλεφωνία ο ΟΤΕ εξακολουθεί να κατέχει το συντριπτικά μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, ποσοστό 92,2% στα μέσα του 2008, ωστόσο σε όρους όγκου εξερχόμενης χρήσης το μερίδιο του ΟΤΕ περιορίζεται σε 66%, έναντι 34% των εναλλακτικών παρόχων.

Τέλος, όσον αφορά στην ευρυζωνικότητα φαίνεται να αυξάνεται, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2009 η διείσδυση στον κλάδο έφτασε το 15,6%, με τις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις να αριθμούν τα 1,75 εκατ., αυξημένες κατά 40,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Αλώβητα από την κρίση

Απτόητοι και κόντρα στην καπιταλιστική κρίση οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι συνέχισαν και στο 12μηνο του 2009 να συσσωρεύουν υπέρογκα ποσά κερδών και μάλιστα σε πληθώρα περιπτώσεων πετυχαίνουν ακόμη και να τα αυξάνουν. Τέτοιο παράδειγμα δίνει και ισολογισμός του Ομίλου της «Coca Cola» που εμφανίζει καθαρά κέρδη στα 436,9 εκατ. ευρώ (από 424 εκατ. ευρώ στο 12μηνο 2008) παίρνοντας και αύξηση 3%. Η συνεχιζόμενη τάση συγκέντρωσης κερδών για το 2009 απεικονίζεται και στους ισολογισμούς για το 9μηνο της ίδιας χρονιάς. Τα λειτουργικά κέρδη για τις 166 κερδοφόρες - εισηγμένες στο χρηματιστήριο έφτασαν σε 11,8 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το ποσοστό της μείωσης των συνολικών κερδών ήταν μόλις 2,5%, που όμως στάθηκε υπεραρκετό ώστε να ανοίξουν διάπλατα τους κρουνούς ενίσχυσης με κρατικό χρήμα και άλλες διευκολύνσεις.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Παρακλάδι της Γιούροστατ

Σε ...«ανεξάρτητη αρχή» βαφτίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη «νέα» Στατιστική Υπηρεσία, την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑ), όπως μετονομάζεται η ΕΣΥΕ.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με το οποίο παρέχονται στην ΕΕ και τη Γιούροστατ περισσότερες δυνατότητες πρόσβασης και ελέγχου στη συλλογή και στη διαμόρφωση του παραγόμενου στατιστικού υλικού. Το σχετικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας προβλέπει και τη σύσταση γνωμοδοτικού οργάνου στο ΔΣ του οποίου θα συμμετέχει και εκπρόσωπος από την κεντρική στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Η «ανεξάρτητη υπηρεσία» έχει τη δυνατότητα να παίρνει έναντι χρηματικής αμοιβής και παραγγελίες στατιστικού υλικού από ενδιαφερόμενους ιδιώτες. Η εποπτεία της ΕΛΣΤΑ περνάει στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ