ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βήμα σοβαρής κλιμάκωσης το μπαράζ επιδρομών των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ

ΗΠΑ, Βρετανία και σύμμαχοί τους προχώρησαν και σε νέες επιθέσεις εναντίον της Υεμένης

Συντρίμμια στο Ιράκ, το οποίο μαζί με τη Συρία έπληξαν οι ΗΠΑ, σκοτώνοντας δεκάδες
Συντρίμμια στο Ιράκ, το οποίο μαζί με τη Συρία έπληξαν οι ΗΠΑ, σκοτώνοντας δεκάδες
Μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων σε Συρία και Ιράκ πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ αργά το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο εναντίον περίπου 85 στόχων που κατά την Ουάσιγκτον χρησιμοποιούνταν από το Ιράν και «συνδεδεμένες πολιτοφυλακές», προχωρώντας έτσι σε νέο βήμα κλιμάκωσης των επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή και ρίχνοντας νέο «λάδι στη φωτιά» του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έσπευσε μάλιστα να ανακοινώσει ότι τα χτυπήματα θα συνεχιστούν, ενώ το Σάββατο επίσης οι ΗΠΑ και η Βρετανία, με τη βοήθεια συμμάχων τους, προχώρησαν σε νέες επιθέσεις εναντίον της Υεμένης, πλήττοντας δεκάδες στόχους των Χούθι.

Οι δεκάδες αμερικανικές επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ «δικαιολογήθηκαν» ως αντίποινα για τον θάνατο 3 Αμερικανών στρατιωτών μετά από επίθεση με drone σε βάση των ΗΠΑ, στα σύνορα Ιορδανίας και Συρίας, στις 28 Γενάρη.

Από τις αμερικανικές επιδρομές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι σε Συρία και Ιράκ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν στόχους σε εγκαταστάσεις στο Ιράκ και στη Συρία τις οποίες χρησιμοποιούν οι IRGC (σ.σ. οι Ιρανοί "Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης") και οι συνδεδεμένες πολιτοφυλακές για να επιτεθούν στις αμερικανικές δυνάμεις».

Βρετανικό «Typhoon» ετοιμάζεται να απογειωθεί από το Ακρωτήρι της Κύπρου

UK MOD © Crown copyright 2024

Βρετανικό «Typhoon» ετοιμάζεται να απογειωθεί από το Ακρωτήρι της Κύπρου
Εσπευσε δε να προσθέσει ότι «η απάντησή μας ξεκίνησε σήμερα. Θα συνεχιστεί σε ώρες και μέρη της επιλογής μας», προμηνύοντας και νέες επιδρομές.

Χθες το πρωί ήρθαν τα πρώτα αντίποινα από σιιτικές πολιτοφυλακές στη Συρία. Μη επανδρωμένο βομβαρδιστικό αεροσκάφος χτύπησε στρατόπεδο του αμερικανικού στρατού κοντά στην πετρελαιοπηγή Αλ Ομάρ της συριακής επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 6 Κούρδων μαχητών δυνάμεων που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», που είχε αναλάβει επίσης την ευθύνη για την επίθεση της 28ης Γενάρη στα σύνορα Ιορδανίας - Συρίας με τους 3 νεκρούς Αμερικανούς.

Αντιδράσεις σε Βαγδάτη, Τεχεράνη, Μόσχα και Πεκίνο

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις από Ιράν και Ιράκ, αλλά και από Ρωσία και Κίνα, στις αμερικανικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία.

Στο Ιράκ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπασέμ Αλ Αουάντι τόνισε πως τα αμερικανικά πλήγματα στη χώρα εναντίον ένοπλων «φιλοϊρανικών ομάδων» προκάλεσαν τουλάχιστον «23 νεκρούς, μεταξύ τους και αμάχους». Με τα πλήγματα αυτά «η ασφάλεια του Ιράκ και της περιοχής βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στην οποία χαρακτηρίζονται «ψευδείς ισχυρισμοί» τα περί «προηγούμενου συντονισμού» με την Ουάσιγκτον για τα πλήγματα αυτά.

Στο Ιράν, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Ν. Καναανί, καταδίκασε τις αμερικανικές επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ, κάνοντας λόγο για παραβίαση «της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και των δύο χωρών». Πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν «μια παρακινδυνευμένη ενέργεια και άλλο ένα στρατηγικό λάθος εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα το να αυξηθούν η ένταση και η αστάθεια στην περιοχή».

Στη Ρωσία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολίασε ότι οι αμερικανικές επιθέσεις σχεδιάστηκαν «ώστε να πυροδοτήσουν περαιτέρω τη σύγκρουση», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί σκόπιμα να οδηγήσει τις μεγαλύτερες χώρες της περιοχής σε σύγκρουση.

Από την Κίνα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε ότι οι επιθέσεις των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ είναι ενέργειες σε βάρος κυρίαρχων χωρών. «Η Κίνα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ενέργεια παραβιάζει τη Χάρτα του ΟΗΕ και τα δικαιώματα της εδαφικής κυριαρχίας και ασφάλειας», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι πολύ σύνθετη και ευαίσθητη. Η Κίνα καλεί όλα τα μέρη να τηρήσουν με ειλικρίνεια το Διεθνές Δίκαιο, να διατηρήσουν την ηρεμία και να αποτρέψουν εντάσεις στην περιοχή, που κλιμακώνουν ή τείνουν να θέσουν το σπιράλ της βίας εκτός ελέγχου».

ΗΠΑ: «Ανοιχτό» το ενδεχόμενο για επιθέσεις και στο Ιράν

Την Κυριακή, ένα 24ωρο μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν κι άλλες επιθέσεις.

«Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε επιπρόσθετα πλήγματα και επιπρόσθετη δράση, να συνεχίσουμε να στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απαντούν όταν οι δυνάμεις μας δέχονται επίθεση», δήλωσε σε εκπομπή του δικτύου «CBS News». Πρόσθεσε ότι «αυτό που συνέβη την Παρασκευή ήταν η αρχή - όχι το τέλος - της απάντησής μας και θα υπάρξουν περισσότερα βήματα, μερικά ορατά, μερικά πιθανώς αθέατα».

Παράλληλα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αμερικανικές επιθέσεις και στο Ιράν, ο Σάλιβαν επεσήμανε: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο... Σε ό,τι αφορά την Τεχεράνη, θα έλεγα ότι αν επιλέξει να ανταποδώσει άμεσα εναντίον των ΗΠΑ, θα υπάρξει (...) σθεναρή αντίδραση από εμάς».

Σε άλλη παρέμβασή του, απαντώντας ξανά σε ερώτηση σε σχέση με το Ιράν, ο Σάλιβαν είπε πως «δεν πρόκειται να υπεισέλθω στο τι έχουμε αποκλείσει και τι όχι από τη σκοπιά των στρατιωτικών επιχειρήσεων», για να προσθέσει πως «ο Πρόεδρος είναι αποφασισμένος να απαντήσουμε σθεναρά στις επιθέσεις εναντίον δικών μας ανθρώπων», μολονότι «δεν επιδιώκει ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή».

Σε ό,τι αφορά τις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς για μια νέα συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων και μια αντίστοιχη εκεχειρία κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής με τη μεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου, ο Σάλιβαν είπε πως δεν αναμένεται άμεσα αποτέλεσμα και συμφωνία: «Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι επίκειται συμφωνία. Ο τύπος αυτών των διαπραγματεύσεων πότε γίνεται αργά και πότε επιταχύνει... Είναι δύσκολο να ορίσεις χρονοδιάγραμμα».

Σε αυτό το φόντο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν ξεκίνησε χθες νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή (σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Αίγυπτο και Ισραήλ), κάνοντας την αρχή από τη Σαουδική Αραβία, όπου συνάντησε τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα - διάδοχο στον θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, Μπλίνκεν και Μπιν Σαλμάν συζήτησαν τις διεργασίες και διαβουλεύσεις για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, την «επόμενη μέρα» στα παλαιστινιακά εδάφη και την πιθανή συμβολή της Σαουδικής Αραβίας στην «ανοικοδόμηση» της περιοχής που ισοπεδώνει ο ισραηλινός στρατός.

Υεμένη: Νέες επιθέσεις από ΗΠΑ, Βρετανία και συμμάχους τους

Το Σάββατο, οι στρατοί των ΗΠΑ και της Βρετανίας, με τη βοήθεια συμμάχων τους, προχώρησαν σε νέες επιθέσεις εναντίον της Υεμένης, πλήττοντας 36 στόχους των Χούθι σε «13 τοποθεσίες (...) σε ανταπόδοση για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι εναντίον της διεθνούς εμπορικής ναυσιπλοΐας και πολεμικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα».

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ, Βρετανίας και των 6 χωρών που παρείχαν υποστήριξη στις επιθέσεις (Αυστραλία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Δανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία), στο στόχαστρο μπήκαν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών, πυραυλικά συστήματα, εκτοξευτήρες, ραντάρ και άλλες εγκαταστάσεις.

Ο δε Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν δήλωσε πως τα πλήγματα σκοπό είχαν να μειώσουν «τις δυνατότητες των υποστηριζόμενων από το Ιράν παραστρατιωτικών Χούθι να διεξάγουν τις αποσταθεροποιητικές επιθέσεις τους».

Από την πλευρά των Χούθι, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Γιαχία Σαρί διεμήνυσε πως τα νέα πλήγματα «δεν θα κλονίσουν την υποστήριξη των Χούθι στον παλαιστινιακό λαό που αντιστέκεται στη Γάζα και δεν θα περάσουν χωρίς απάντηση και τιμωρία». Χωρίς να αναφερθεί σε θύματα, έκανε λόγο για 48 πλήγματα «στη διάρκεια των τελευταίων ωρών» σε έξι επαρχίες, μεταξύ των οποίων 13 στην πρωτεύουσα Σαναά και στα περίχωρά της και 9 στην περιοχή της Χοντέιντα.

«Είτε θα υπάρξει ειρήνη για εμάς, την Παλαιστίνη και τη Γάζα, ή δεν θα υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια για εσάς στην περιοχή μας», είχε προειδοποιήσει το Σάββατο ένας άλλος εκπρόσωπος των Χούθι, ο Νασρ αντ Ντιν Αμίρ, προσθέτοντας: «Θα απαντήσουμε με κλιμάκωση στην κλιμάκωση».

Ο ηγέτης των Χούθι, Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, χαρακτήρισε με συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ως «αδικαιολόγητη τρομοκρατία» τις αμερικανο-βρετανικές επιθέσεις. «Η Ιταλία θα γίνει στόχος εάν συμμετάσχει στην επίθεση κατά της Υεμένης. Η εμπλοκή της θα θεωρηθεί κλιμάκωση και στρατιωτικοποίηση της θάλασσας και δεν θα είναι αποτελεσματική», προειδοποίησε, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγεται η εμπλοκή και της ελληνικής κυβέρνησης στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Πάνω στο ίδιο θέμα, ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Aντ. Ταγιάνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Corriere della Sera» αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides» για την «προστασία» των εμπορικών πλοίων από επιθέσεις των Χούθι, αναφέροντας: «Τα ευρωπαϊκά όργανα εργάζονται για τη συγκεκριμένη επιχείρηση βήμα βήμα. Η χώρα μου θα έχει την ευθύνη για το επιχειρησιακό κομμάτι της αποστολής, "εν πλω", αλλά η κεντρική διοίκηση από ξηράς επιχείρησης θα έχει ως έδρα την Ελλάδα».

Χτες βράδυ, το τηλεοπτικό δίκτυο «Al Masirah TV», που είναι της επιρροής των Χούθι, μετέδωσε πως έγιναν νέες αεροπορικές επιδρομές στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, αποδίδοντας τα πλήγματα σε νέες επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Σύμφωνα με το «Al Masirah TV», τραυματίστηκαν άμαχοι και αρκετοί εξ αυτών διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

Ισραήλ - Λίβανος: Εχθροπραξίες, παζάρια και απειλές

Στο κάδρο των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου και των εντεινόμενων απειλών του Ισραήλ για γενικευμένη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, οι ΗΠΑ έστειλαν ξανά σε Τελ Αβίβ και Βηρυτό τον ειδικό απεσταλμένο για θέματα Ενέργειας, Εϊμος Χοκστάιν.

Ο Χοκστάιν συνάντησε την Κυριακή τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Γ. Γκάλαντ. Ο Γκάλαντ τον ενημέρωσε πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να επιλύσει τη σύγκρουση στον νότιο Λίβανο «με διπλωματικά μέσα», κρατώντας ανοιχτά και τα άλλα (στρατιωτικά σενάρια).

«Είμαστε δεσμευμένοι στους πολίτες μας. Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε την κρίση αυτή μέσω διπλωματικής κατανόησης. Εντούτοις, είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε άλλο σενάριο», ανέφερε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να βελτιώσει την κατάσταση ασφαλείας στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο, αφαιρώντας τη δυνατότητα σε μαχητές της Χαμάς να διεισδύσουν σε ισραηλινό έδαφος ή να βάλλουν κατά θέσεων του στρατού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, οι Χοκστάιν και Γκάλαντ συζήτησαν την ανάγκη αλλαγής της κατάστασης ασφαλείας στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και τρόπους επιστροφής δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών πολιτών στις εστίες τους.

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφερόμενα στις επαφές που είχε ο Χοκστάιν στο Ισραήλ ανέφεραν πως η πρόταση των ΗΠΑ μεταξύ Τελ Αβίβ και Βηρυτού αναφέρει μία προσωρινή συμφωνία, που θα συμπεριλαμβάνει μία ζώνη 8 - 10 χλμ. αποχώρησης των μαχητών της Χεζμπολάχ από τα σύνορα με το Ισραήλ, δεύτερον μία αύξηση στον αριθμό των κυανόκρανων του ΟΗΕ στη μεθόριο των δύο χωρών αλλά και του στρατού του Λιβάνου, τρίτον επιστροφή των αμάχων Ισραήλ - Λιβάνου που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω εχθροπραξιών.

Το ισραηλινό Κανάλι 12 μετέδωσε το Σάββατο πως το Ισραήλ έχει αποδεχθεί αυτό το πλαίσιο συμφωνίας σε βασικά σημεία.

Ρωσο-ισραηλινές εντάσεις και περιοδεία του Γάλλου ΥΠΕΞ

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εντείνουν την παρέμβαση και την κινητικότητα πολλών δυνάμεων.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Στεφάν Σεζουρνέ, βρίσκεται από χτες στο Ισραήλ, συναντώντας τον ομόλογό του, Ισραέλ Κατς. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει πως ο Κατς ζήτησε από τον Σεζουρνέ να «πιέσει» το Κατάρ να εξασφαλίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν πως έφθασαν στους ομήρους τα φάρμακα που έστειλε τον περασμένο μήνα το Ισραήλ στο πλαίσιο συμφωνίας Γαλλίας - Κατάρ. Ο Σεζουρνέ, που ήταν την Κυριακή σε Αίγυπτο και Ιορδανία, θα επισκεφθεί σήμερα τη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και μετά τη Βηρυτό.

Εντάσεις στις σχέσεις Ισραήλ - Ρωσίας προκάλεσαν οι δηλώσεις της πρέσβειρας του Ισραήλ στη Ρωσία, Σιμόν Χάλπεριν.

Η Χάλπεριν, μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα «Kommersant», επέκρινε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ για υποβάθμιση της σημασίας του Ολοκαυτώματος. Επίσης, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πολύ φιλική με τη Χαμάς.

Χτες, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών η πρέσβειρα του Ισραήλ Σιμόνα Χάλπεριν, μετά τα «απαράδεκτα σχόλια» που έκανε στη συνέντευξή της.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του πολέμου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις νέες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία, που αποτελούν βήμα της κλιμάκωσης και ρίχνουν νέο "λάδι στη φωτιά" του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Κανένα "δικαίωμα στην αυτοάμυνα" δεν μπορούν να επικαλούνται αυτοί που έχουν σπείρει τον όλεθρο και έχουν κάνει άνω - κάτω την περιοχή, εδώ και πάνω από 20 χρόνια, με τους πολέμους και τις επεμβάσεις τους, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς, για την αλλαγή μη αρεστών σε αυτούς κυβερνήσεων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί άλλη μια απόδειξη για το πόσο επικίνδυνη είναι η ελληνική εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, με αποστολή φρεγατών, αλλά και με την ανάληψη της διοίκησης πολεμικών αποστολών. Αυτά τα σχέδια πρέπει αμέσως να εγκαταλειφθούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ