ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
«Φιτίλια» ανάβει το διάγγελμα Τάντιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Εντονες αντιδράσεις και διχασμό της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο προκάλεσε το διάγγελμα που της απηύθυνε χτες ο φιλοδυτικός Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπόρις Τάντιτς, σε μια προσπάθεια να την πείσει να συμμετάσχει στις αμφιλεγόμενες «γενικές εκλογές» της 23ης Οκτώβρη...

Ο διχασμός επήλθε γιατί η κίνηση Τάντιτς (που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη και με τις πρόσφατες «οδηγίες» που έδωσαν οι αξιωματούχοι της ΕΕ Κρις Πάτεν και Χαβιέ Σολάνα) έρχεται σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη απόφαση της σερβικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα για μποϊκοτάρισμα των «εκλογών» στο Κοσσυφοπέδιο...

Ο Τάντιτς επιχείρησε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του να πείσει τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να ψηφίσουν, παίζοντας τάχα τον ακροβάτη μεταξύ των ασφυκτικότατων πιέσεων Βρυξελλών -Ουάσιγκτον και των κατηγορηματικών αντιρρήσεων της κυβέρνησης Κοστούνιτσα. Ετσι, είπε πως αποφάσισε να υποστηρίξει τη συμμετοχή της σερβικής κοινότητας στις εκλογές της 23ης του μήνα «μετά απ' τις διαβεβαιώσεις» που πήρε από διεθνείς αξιωματούχους «περί ορισμένων ελάχιστων προϋποθέσεων»... που εάν δεν ικανοποιηθούν, τότε... θα καλέσει «σε παραίτηση τους Σέρβους που θα εκλεγούν στη Βουλή του Κοσσυφοπεδίου». Μεταξύ των «προϋποθέσεων» ο Τάντιτς ανέφερε πως «τρεις μήνες μετά τις εκλογές, η αστυνομία, τα δικαστήρια, η υγεία θα είναι στα χέρια των Σέρβων στις περιοχές που κατοικούν».... Επιπλέον, επέκρινε την κυβέρνηση Κοστούνιτσα, λέγοντας πως «δεν αντιμετώπισε σοβαρά» την υπόθεση των εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο.

Η δριμεία αντίδραση της κυβέρνησης Κοστούνιτσα δεν άργησε να εκδηλωθεί. Κυβερνητική ανακοίνωση εξέφρασε «λύπη για την απόφαση του Προέδρου Τάντιτς να αντιταχθεί στην πολιτική θέση της κυβέρνησης», απηύθυνε έκκληση στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να μποϊκοτάρουν τις εκλογές και διέψευσε τη λοιδορία Τάντιτς περί «μη σοβαρής αντιμετώπισης του ζητήματος», λέγοντας πως η υπόθεση έχει συζητηθεί αρκούντως σε υπουργικό συμβούλιο, σερβική Βουλή και δημοσίως. Η ανακοίνωση έκλεινε υπενθυμίζοντας πως «εκλογές που δεν είναι ελεύθερες, δεν είναι εκλογές»...

Διχασμένοι εμφανίστηκαν και οι επικεφαλής των σερβικών κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Σέρβος Κοσσοβάρος βουλευτής Ολιβερ Ιβάνοβιτς υποστήριξε ως «λογική και ισορροπημένη» την προτροπή Τάντιτς για συμμετοχή στις εκλογές της 23ης Οκτώβρη, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου, Μάρκο Γιάκσιτς, χαρακτήρισε το διάγγελμα Τάντιτς «πισώπλατη μαχαιριά στην πλάτη των Σέρβων», που δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και που θα προκαλέσει περαιτέρω ανασφάλεια και ενδεχομένως νέο κύμα προσφύγων...

Την ίδια ώρα, το διάγγελμα Τάντιτς άναψε τις αντιπαραθέσεις στη Σερβική Βουλή. Βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας υποστήριξαν πως το προεδρικό διάγγελμα «δεν εξυπηρετεί καθόλου τα εθνικά συμφέροντα...». Παράλληλα, ο γγ του κόμματος Ζόραν Αντζέλκοβιτς είπε πως το διάγγελμα «θα προκαλέσει διχασμό του εκλογικού σώματος στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ η συμμετοχή Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στις κάλπες θα κάνει δυσκολότερη τη διαπραγματευτική θέση της Σερβίας» όταν θα αρχίσουν οι συζητήσεις για το στάτους κβο της περιοχής.

Επιπλέον, βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος ζήτησαν απ' τη Σερβική Βουλή να αρχίσει διαδικασία για πρόταση μομφής κατά του Προέδρου Τάντιτς, επειδή, πιέζοντας το εκλογικό σώμα να ψηφίσει, παραβίασε το Σύνταγμα. Για να κινηθεί η συζήτηση μιας τέτοιας διαδικασίας χρειάζεται η συλλογή 84 βουλευτικών ψήφων. Οχι ανέφικτο, εάν συλλογιστεί κανείς πως τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα και Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, διαθέτουν από κοινού 104 βουλευτές στην 250μελή Σερβική Βουλή.


ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
(Κι άλλες) προεκλογικές βόμβες

Ο γαϊδαράκος επιστρατεύτηκε να κουβαλήσει κάλπες σε δύσβατα μέρη...

Associated Press

Ο γαϊδαράκος επιστρατεύτηκε να κουβαλήσει κάλπες σε δύσβατα μέρη...
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τουλάχιστον ένα νεκρό και τρεις τραυματίες, ανάμεσά τους και έναν πρώην κυβερνήτη, τον Σαγιέντ Ικραμουντίν, κόστισε η αποτυχημένη επίθεση που σημειώθηκε χτες στην επαρχία Μπανταχσάν εναντίον του Αχμέντ Ζία Μασούντ, υποψήφιου αντιπροέδρου του ευνοουμένου των Αμερικανών απερχόμενου «μεταβατικού Προέδρου» του Αφγανιστάν, Χάμιντ Καρζάι. Η επίθεση - την ευθύνη για την οποία διεκδίκησαν στελέχη των Ταλιμπάν - σημειώθηκε ενώ ο ίδιος ο Καρζάι έκανε την τελευταία συγκέντρωση της εκστρατείας του για τις «εκλογές» για την ανάδειξη «Προέδρου», το Σάββατο, στο στάδιο της Καμπούλ, όπου συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC, 6.000 άνθρωποι. Αξιοσημείωτο, στον ίδιο χώρο έγινε αργότερα χτες προεκλογική συγκέντρωση από τον Ουζμπέκο στρατηγό Αμπντούν Ρασίντ Ντόστουμ. Αλλος ένας από τους πλέον προβεβλημένους υποψήφιους, ο Τατζίκος Γιουνίς Κανούνι, τον οποίο στηρίζει ο επίσης Τατζίκος υπουργός Αμυνας, Μοχάμαντ Φάχιμ, πραγματοποιούσε εκστρατεία στην Κανταχάρ, από όπου κατάγεται ο Καρζάι - ο οποίος όμως έχει ελάχιστη στήριξη εκεί, καθώς η επαρχία εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο καθημερινών μαχών και ελέγχεται από πρώην μουτζαχεντίν.

Η κατάσταση στην υπό μερική κατοχή χώρα φυσικά κάθε άλλο παρά κατάλληλη για πολιτικό διάλογο είναι. Οι «εκλογές» ουσιαστικά γίνονται για την ανάδειξη του επόμενου εντολοδόχου των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων. Οσο για τους υποψηφίους, οι περισσότεροι είναι οπλαρχηγοί και ναρκοέμποροι. Ωστόσο, η υποκρισία των «αρωγών» του Αφγανιστάν συνεχίζεται. Χτες ο Βρετανός υπουργός Τζεφ Χουν, από το Ραουαλπίντι του γειτονικού Πακιστάν, όπου στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του παρακολούθησε το κάψιμο αφγανικής ηρωίνης αξίας 57 εκατ. δολαρίων, το παραδέχτηκε χωρίς πολλά πολλά: «Γνωρίζουμε ότι πολλά μέρη του Αφγανιστάν ελέγχονται από εκείνους που εμπλέκονται στο εμπόριο ναρκωτικών», είπε. «Είναι μια δύσκολη πρόκληση στο Αφγανιστάν. Δεν υποστηρίζω με κανέναν τρόπο ότι έχουμε επιτύχει, αλλά εργαζόμαστε σκληρά για να ξεριζώσουμε το πρόβλημα». Αναμφίβολα...


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δίχως τέλος οι αποστολές στρατού στο εξωτερικό

Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει πότε θα τελειώσει η χρησιμοποίηση του γερμανικού στρατού - της Μπούντεσβερ - ούτε στο Αφγανιστάν ούτε στα Βαλκάνια, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Πέτερ Στρουκ (SPD) την Τρίτη στο Πρώτο Γερμανικό Κανάλι (PRP). Θεωρητικά, είπε, μπορεί να διαρκέσει και δέκα χρόνια ακόμα. Αυτό εξαρτάται από τις πολιτικές συνθήκες. Η πολιτική κατάσταση (σήμερα) «δεν επιτρέπει γενικά» αποχώρηση του διεθνούς στρατού προστασίας.

Είναι κυρίως καθήκον των υπουργών Εξωτερικών και του ΟΗΕ να ξεκαθαρίσουν κάτω από ποιους όρους στις χώρες είναι δυνατή μια απόσυρση των στρατών. Ειδικά για το Αφγανιστάν ελπίζει ότι από τις εκλογές και τη νέα κυβέρνηση θα προκύψουν σταθερότερες συνθήκες που θα μπορούσαν να καταστήσουν δυνατή την αποχώρηση.

Σχετικά με το Σουδάν, είπε ότι δεν επίκειται χρησιμοποίηση της Μπούντεσβερ εκεί, αλλά μια τέτοια περίπτωση «δε θα την απέκλειε ποτέ». Αν υπάρξει παράκληση του ΟΗΕ προς το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ, δήλωσε, τότε η Γερμανία θα εξετάσει πώς μπορεί να δώσει τη συνεισφορά της.

Τα 20 άρματα για το Ιράκ

Στο μεταξύ η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε την προμήθεια του Ιράκ με 20 άρματα τύπου «Fuchs», με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για άρματα μεταφορών και όχι για άρματα μάχης.

Την Κυριακή (3/10) το συνέδριο των, συγκυβερνώντων στην κυβέρνηση Σρέντερ, Πρασίνων στο Κίελο είχε αποφασίσει με 167 ψήφους, να απαγορευτεί η αποστολή αυτών των αρμάτων. Οι υπέρ της αποστολής σύνεδροι μειοψήφησαν με 130 ψήφους. Μια μέρα αργότερα (τη Δευτέρα) η νεοεκλεγείσα ηγεσία των Πρασίνων αγνόησε την απόφαση της πλειοψηφίας και συντάχθηκε υπέρ της αποστολής. Σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο, η προμήθεια των αρμάτων αποτελεί μέρος της κυβερνητικής πολιτικής, να δώσει στα χέρια των ίδιων των Ιρακινών την πολιτική ευθύνη για την ασφάλεια στη χώρα. Απαιτείται, είπε, να προστατευτούν οι αστυνομικές και οι στρατιωτικές δυνάμεις.


Θ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ