ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η θάλασσα και η Μακεδονία

«Ακόμα και τ' όνομα που της έδωσε ο Ελληνας με τη ζωγραφιστή τη γλώσσα του, λέγοντας "Θάλασσα", θαρρείς πως σε κάνει ν' ακούς το δροσερό το σφύριγμά της, και τ' αχολόγημά της, που μέσα λες και μυριάδες φωνές από τα αμέτρητα ζωντανά που χαίρονται τη ζωή στα νερά της, και τον αφρό που χοχλακά σαν ασπρολούλουδο απάνω στα παλικαρίσια κύματα του πελάγου, και που μαζεύεται σαν γιασεμί στους κάβους και στις αμμουδιές».

Αυτές τις υπέροχα «ζωγραφιστές» λέξεις του Φώτη Κόντογλου, απαγαύζουν οι 133 έγχρωμες, ολοσέλιδες, λουσμένες στο φως και στις θαλασσινές σκιές, στο βαθύ μπλε και στο αφρώδες λευκό, φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη στο (δίγλωσσο, ελληνικά - αγγλικά) λεύκωμα «Θάλασσα», που παρουσίασαν χτες οι εκδόσεις «Τοπίο». Το όμορφο -εικονογραφικά και εκδοτικά- λεύκωμα (168 σελ.), προλογίζει με τη δική του ποιητική αισθαντικότητα ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, του οποίου πολλά τραγούδια είναι εμπνευσμένα από την ελληνική θάλασσα. Τις άκρως καλλιτεχνικές φωτογραφίες του Ταλιάνη, συνοδεύουν -«σχολιάζουν» τριάντα τέσσερα εξαιρετικά κείμενα σπουδαίων λογοτεχνών: Κ. Παλαμάς, Α. Καρκαβίτσας, Κ. Βάρναλης, Στ. Μυριβήλης, Φ. Κόντογλου, Ο. Ελύτης, Γ. Σεφέρης, Λ. Ντάρελ, Ν. Γκάτσος, Κ. Δημουλά, Κ. Καρυωτάκης, Κ. Χατζόπουλος, Α. Αλεξάνδρου, Α. Προβελέγγιος, κ.ά.

Το «Τοπίο», λόγω της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσε, πριν δέκα χρόνια, το (δίγλωσσο) φωτογραφικό λεύκωμα «Γη της Μακεδονίας», παρουσίασε χτες μια επανασχεδιασμένη, πιστή ανατύπωσή του, αλλά σε μικρότερο σχήμα και πιο προσιτή τιμή. Πρόκειται, επίσης, για συγκερασμό της καλλιτεχνικής φωτογραφικής δημιουργίας του Δημήτρη Ταλιάνη, με έναν ποιητικό, αλλά και ερευνητικό - επιστημονικό λόγο, ο οποίος ανήκει στον Πάνο Θεοδωρίδη. Οι 142 ολοσέλιδες φωτογραφίες και τα κείμενα (εισαγωγικό, πεζά και ποιητικά) του Π. Θεοδωρίδη «οδοιπόρησαν» στις Αιγές, στο Λόγγο της Εδεσσας, κάτω από τις ροδακινιές της Μίεζας, στην Αιανή και στην Καισαρεία. Στο Σπηλιό, στην Αρνισσα, στα παζάρια των Σερρών και στης Ζίχνης τα λοφάκια. Στη Χαλκιδική, και στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς και στη Γουμένισσα.

Μουσικοκινηματογραφικές «Γέφυρες»

Από την ταινία «Ο θησαυρός» του Παμπστ
Από την ταινία «Ο θησαυρός» του Παμπστ
Ο Μπόμπι Μακ Φέριν, ο τζαζίστας που άνοιξε νέους ορίζοντες στη φωνητική μουσική, προσφέροντας αξέχαστες εμπειρίες στους μουσικόφιλους, θα είναι ένας από τους φιλοξενούμενους της σειράς «Γέφυρες» του Μεγάρου Μουσικής (22/5). Στο πλαίσιο της ίδιας σειράς εντάσσεται η ενότητα «Κινηματογράφος και Μουσική», που ξεκινά σήμερα (8.30μ.μ.) με την προβολή της κλασικής ταινίας του γερμανικού βωβού κινηματογράφου «Ο θησαυρός» του Γκ. Παμπστ (σε αποκαταστημένη κόπια). Τη μουσική της ταινίας ερμηνεύει ζωντανά η «Καμεράτα».

Θ' ακολουθήσουν οι προβολές (πάντα με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής) της ταινίας «Η λευκή σπηλιά του Πιτς - Παλού» (Pabst-Fanch, 30/11) και δέκα μικρών ταινιών χορού της Anna Teresa Keersmaeker και της ομάδας «Rosas» (Counter-Phrases, 27/3). Επίσης, θα πραγματοποιηθούν: αφιέρωμα στις μουσικές της Κρήτης (10,11/12), συναυλίες του Μιχάλη Γρηγορίου (με τους Μ. Φαραντούρη, Σ. Γιαννάτου, Τ. Χριστογιαννόπουλο, 15/12), του Νίκου Κυπουργού (με τους Δ. Σαββόπουλο, Μ. Φαραντούρη, Χρ. Αηδονίδη, Σ. Γιαννάτου, Αλκ. Ιωαννίδη - Φεβρουάριο), του Ζουλφί Λιβανελί (4,5/3). Ακόμη: η βασισμένη στον «Μικρό Πρίγκιπα» του Εξιπερί μουσική παράσταση «Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας μικρός Πρίγκιπας» (22,23,27,28,30/12), συναυλία της «Britten Sinfonia» (27/1), των Λίζας Ζώη-Ευάγγελου Ασημακόπουλου (8/2), το Φεστιβάλ Κιθάρας (Μάρτιο) κ.ά.

Με Βιζυηνό στη Θεσσαλονίκη

Οι «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού», η φημισμένη παράσταση της Αννας Κοκκίνου, η πρώτη μεγάλη επιτυχία, με την οποία εγκαινίασε το 1993 το Θέατρο «Σφενδόνη», παρουσιάζεται από αύριο και μέχρι τις 24/11, στο θέατρο «Αυλαία» (Τσιμισκή 131), στη Θεσσαλονίκη. Η εξαιρετική παράσταση παίχτηκε δύο χρόνια, περιόδευσε στην Ελλάδα, ταξίδεψε στο Βερολίνο και σε πολλές άλλες γερμανικές πόλεις, στο Λονδίνο και την Κύπρο. Συνολικά μετρά 600 παραστάσεις.

Η Αννα Κοκκίνου ζωντανεύει κείμενα του Ελληνα λογοτέχνη, μετατρέπει τη γλώσσα του σε θεατρικό λόγο, ενώ οι ήρωες των διηγημάτων «δρουν» επί σκηνής. Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, με συνεργασία της Μίρκας Γεμεντζάκη, μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, φωτισμούς Φίλιππου Κουτσαφτή και φιλολογικό σύμβουλο τον Βασίλη Διοσκουρίδη.

«Γλυκό» τριήμερο

«Κάτι γλυκό» θα προσφέρει ο Λάκης Παπαδόπουλος, στις ζωντανές εμφανίσεις του, από αύριο μέχρι την Κυριακή, στη Μουσική Σκηνή «Αθηνά» (Λ. Ποσειδώνος 3, 4813.605). Με πυρήνα τα τραγούδια του τελευταίου, «γλυκού» άλμπουμ του («Κάτι γλυκό»), ο καλλιτέχνης καταθέτει στο μελωδικό τριήμερο και τραγούδια - επιτυχίες της μακρόχρονης δημιουργικής πορείας του. Με τη γνώριμη χιουμοριστική, συναισθηματική και διεισδυτική ματιά του, ο Λ. Παπαδόπουλος πειραματίζεται μουσικά, χωρίς να χάνει τη σφραγίδα του. Τραγούδια του καινούρια και παλιά θα ακουστούν στην «Αθηνά». Εναρξη: Παρασκευή, Σάββατο (10.30μμ), Κυριακή (9.30μμ).

Επέτειος της Μυτιλήνης

Με αφορμή τα 90 χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου, αύριο (7 μ.μ.) στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, το υπουργείο Αιγαίου και το Ελληνικό Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο, διοργανώνουν μια πολύπτυχη εκδήλωση: Εγκαίνια των εκθέσεων «Το Αιγαίο των Βαλκανικών Πολέμων, 1912-1913)» (εκθέματα του ΕΛΙΑ) και «Λεσβιακός Τύπος, 1912-1913» (αρχείο Δημήτρη Δεμερτζή). Χαιρετισμοί του υπουργού Αιγαίου, Ν. Σηφουνάκη και τοπικών αρχών. Ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Β. Σφυρόερα, με θέμα «Λέσβος, 9 Νοεμβρίου 1912 - 9 Νοεμβρίου 2002: Πορεία 90 χρόνων». Χορωδιακό πρόγραμμα, σε διεύθυνση του Α. Κοντογεωργίου, με τη Χορωδία της ΕΡΤ, της «Musica Nova» της Πάτρας, το ΨΑΠΦΑ του δήμου Μυτιλήνης, με συμμετοχή της ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του δήμου Πάτρας και το Μικρό Σύνολο της ΕΡΤ.

Οι δύο εκθέσεις, θα παρουσιαστούν στις 10-17/11 και στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου, όπου θα λειτουργούν 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 7-9 μ.μ.

«Αφιέρωμα στην ελληνική μουσική του 20ού αιώνα» τιτλοφορείται η συναυλία, που έδωσαν την περασμένη Παρασκευή, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας η Μαρία Φαραντούρη και η Μαριώ. Παρουσίασαν μελοποιημένη ποίηση μεγάλων Ελλήνων συνθετών και παλιά τραγούδια μικρασιατικά και ρεμπέτικα.

Παρατείνεται έως τις 17/11, λόγω της μεγάλης προσέλευσης κοινού, η έκθεση «1884 - 1930: Από τη Χριστιανική συλλογή στο Βυζαντινό Μουσείο». Εκτίθενται πάνω από 700 αντικείμενα (τα περισσότερα παρουσιάζονται για πρώτη φορά). Περιλαμβάνονται σπάνιες εικόνες, γλυπτά, έργα μικροτεχνίας, τοιχογραφίες, χειρόγραφα, υφάσματα, κεραμική, φωτογραφίες και ντοκουμέντα που καλύπτουν ιστορία δεκαπέντε αιώνων. Τηλ. 010.7294.926.

Εκθεση και δημοπρασία με θέμα τη νεότερη ελληνική τέχνη οργανώνει από 11-14/11 στο ξενοδοχείο «Αθενς Πλάζα» (Σύνταγμα) ο οίκος δημοπρασιών «Π. Βέργος». Θα παρουσιαστούν 125 συνολικά έργα των: Κ. Μαλέα, Γ. Μπουζιάνη, Σπ. Βασιλείου, Γ. Τσαρούχη, Χρ. Καρρά κ.ά.

«Μειονότητες στην Ελλάδα» είναι το θέμα του τριήμερου επιστημονικού συμποσίου, που διοργανώνει η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη, από σήμερα μέχρι το Σάββατο, στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα). Είσοδος ελεύθερη.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης είναι το έργο του Νίκου Μανούδη «Ιστορία για ελέφαντες». Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 22/11, στο «Βενιζέλειο» Ωδείο Χανίων. Η σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια είναι του Γιάννη Καραχισαρίδη, τα σκηνικά - κοστούμια του Αντώνη Στεφανόπουλου. Τους ρόλους του έργου παίζουν: Σταμούλης Ισίδωρος, Μπαλαούρα Γιολάντα, Παπακωνσταντίνου Κώστας, Ρωμανού Μαρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ