ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προεκλογική αντιπαράθεση με φόντο τη «μεγάλη εικόνα» στη Μέση Ανατολή

Ο Ερντογάν πραγματοποιεί καθημερινά προεκλογικές συγκεντρώσεις
Ο Ερντογάν πραγματοποιεί καθημερινά προεκλογικές συγκεντρώσεις
ΑΓΚΥΡΑ.--

Μόνος δρόμος για την υλοποίηση των στόχων έως το 2023 είναι η εφαρμογή του προεδρικού συστήματος, υποστήριξε ο Τούρκος ηγέτης Ρ. Τ. Ερντογάν, εκ νέου υποψήφιος με τη στήριξη του ισλαμοσυντηρητικού ΑΚΡ και του αντιδραστικού ΜΗΡ. Μιλώντας σε οπαδούς του, ο Ερντογάν υπερασπίστηκε την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού ως μοχλό ανάδειξης της χώρας (δηλαδή του ντόπιου κεφαλαίου) στις 10 ισχυρότερες χώρες του κόσμου. «Η πολιτική μας αντίληψη», συνέχισε ο Ερντογάν, «βασίζεται στην αναβάθμιση και την (περαιτέρω) ανοικοδόμηση της Τουρκίας», ενώ, με φόντο τις εντεινόμενες διεργασίες στην αντιπολίτευση, πρόσθεσε με έμφαση πως «μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι σημαντική για τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη».

Αν και η επικράτηση Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές στις 24 Ιούνη θεωρείται το πιθανότερο ενδεχόμενο, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για τα περιθώρια που έχουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να διασφαλίσουν ποσοστά που θα στερήσουν από τη συμμαχία ΑΚΡ - ΜΗΡ την πλειοψηφία και στο Κοινοβούλιο.

Η συζήτηση αυτή επεκτείνεται στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν ειδικά για την εξωτερική και την οικονομική πολιτική της χώρας, με δεδομένο βέβαια ότι ζητούμενο είναι πώς το τουρκικό κεφάλαιο θα διασώσει αλλά και αναβαθμίσει τη θέση του, σε μια περιοχή γεμάτη ανακατατάξεις.

Ενδεικτικές είναι άλλωστε και οι συνεχιζόμενες τριβές στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, όπως επιβεβαιώνονται και στις ενστάσεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων για την παράδοση αμερικανικών «F-35» που έχει παραγγείλει η Τουρκία. Πάντως, το αναμενόμενο νομοσχέδιο, που τελικά υποβλήθηκε χτες σε αρμόδια Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου, προβλέπει (σε έναν τόνο ίσως πιο «κατευναστικό» από τον αναμενόμενο) ότι το Πεντάγωνο πρέπει να υποβάλει έκθεση αξιολόγησης «για τη σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας» στις Επιτροπές Εξωτερικών Σχέσεων Γερουσίας και Κογκρέσου, μέσα σε 60 μέρες. Μέχρι την υποβολή της έκθεσης απαγορεύεται προσωρινά «κάθε ενέργεια για την εκτέλεση πώλησης κρίσιμου στρατιωτικού εξοπλισμού στο εξωτερικό».

Οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον απασχολούν μεγάλο μέρος της αστικής αρθρογραφίας, όπως δείχνει και ανάλυση του συμβούλου του Ερντογάν, Γιασίν Ακτάι, στη «Γενί Σαφάκ». Ο συντάκτης επικρίνει τη στάση των ΗΠΑ στο θέμα του Ιράν και γενικά την προσπάθειά τους να αναδειχθούν σε «προστάτη» της περιοχής. «Στο πέρασμα του χρόνου, καταλάβαμε καθαρά ότι ο μεγαλύτερος υπεύθυνος για την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή δεν είναι άλλος από τις ΗΠΑ και τις πολιτικές της», υποστηρίζει ο Ακτάι και απευθυνόμενος προς την Ουάσιγκτον λέει: «Ενα μόνο πράγμα υπάρχει να ειπωθεί: Δεν θέλουμε τίποτα άλλο παρά να μείνετε έξω απ' το δρόμο μας».

Και «μανιφέστο» Γάλλων για το Κοράνι

Την ίδια στιγμή, την έντονη αντίδραση της Αγκυρας έχει προκαλέσει κείμενο που κυκλοφόρησε στη γαλλική εφημερίδα «Λε Παριζιέν» με τις υπογραφές εκατοντάδων ακαδημαϊκών και πολιτικών, ζητώντας ουσιαστικά αλλαγές στο Κοράνι, με το σκεπτικό ότι υποθάλπει τη βία. Το κείμενο - που εμφανίζεται ως «μανιφέστο» - υπογράφουν μεταξύ άλλων ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί, ο πρώην πρωθυπουργός Μ. Βαλς κ.ά.

«Ποιοι είστε εσείς που επιτίθεστε στα ιερά μας κείμενα;», σχολίασε ο Ερντογάν, ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ χαρακτήρισε τους υπογράφοντες «ηλίθιους του 21ου αιώνα» και «εχθρούς του Ισλάμ».

  • Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οκτώ άτομα τραυματίστηκαν μετά από επίθεση οπαδών του ΜΗΡ σε εκλογικό κέντρο του «Καλού Κόμματος» (ΙΥΙ) στην Κωνσταντινούπολη, την Κυριακή. Το ΙΥΙ είναι το νεοσύστατο φιλελεύθερο κόμμα του οποίου την πρόεδρο, Μεράλ Αξενέρ, δυτικά ΜΜΕ προβάλλουν ως πολλά υποσχόμενη πολιτικό.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ρύθμιση - κοροϊδία για τα χρέη των αγροτών

Ως ένα μέτρο που θα δώσει τάχα «ανάσα» στους «ψυχορραγούντες» μικρομεσαίους αγρότες επιχειρεί να εμφανίσει η κυβέρνηση τη νέα ρύθμιση που ανακοίνωσε για τα αγροτικά χρέη. Ομως, και σ' αυτήν την περίπτωση - όπως και σε πολλές άλλες που αφορούν παρόμοιες εξαγγελίες - πρόκειται για ψέμα απατηλό και τρανή απάτη. Η ουσία είναι ότι η ρύθμιση για τα χρέη των αγροτών - όπως και η ανάλογη που έχει γίνει για τους ΕΒΕ - δεν έχει φιλολαϊκό προσανατολισμό, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη, γιατί έχει ως βάση την αντιλαϊκή, φορομπηχτική και εισφοροληστρική πολιτική της κυβέρνησης. Στόχος της είναι η είσπραξη, για λογαριασμό του κράτους, αλλά και των τραπεζών, οφειλών από όσο το δυνατόν περισσότερους από εκείνους που δυσκολεύονται να τις πληρώσουν. Με άλλα λόγια, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εισπράξει ό,τι μπορεί. Με δεδομένο εξάλλου το γεγονός ότι η αίτηση ένταξης στη ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr), δίνεται η δυνατότητα στο κράτος για πιο άμεσο και ασφυκτικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών (ακίνητης, αλλά και κινητής περιουσίας), η οποία μπορεί στη συνέχεια να αξιοποιηθεί για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, που αναμένεται να γενικευτούν το επόμενο διάστημα.

* * *

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό, που περιέχουν μεγάλη δόση ασάφειας (δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική εγκύκλιος), οι οφειλές που μπορούν να ενταχθούν αφορούν χρέη των αγροτών προς την εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ, προς τον ΟΓΑ για τις ασφαλιστικές τους εισφορές, καθώς και για οφειλές προς τράπεζες, που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κ.λπ.), εφόσον αυτές παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31/12/2017. Στους οφειλέτες παρέχεται η δυνατότητα ολικής εξόφλησης του ποσού εντός τριμήνου, με διαγραφή του κεφαλαίου μέχρι και 60%, ενώ σε περίπτωση διακανονισμού των οφειλών μέσω δόσεων, θα τους δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του ποσού μέχρι και 10 χρόνια (120 δόσεις), με τη διαγραφή του κεφαλαίου σε αυτήν την περίπτωση να ανέρχεται στο 40%. Η ρύθμιση περιλαμβάνει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας, καθώς και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του Δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.

* * *

Για τα χρέη στην εφορία και στον ΕΦΚΑ η κυβέρνηση ζητάει από τους φτωχούς αγρότες να πληρώσουν τα χρωστούμενα, όταν αδυνατούν να πληρώσουν τις τρέχουσες οφειλές τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το 50% των μικρομεσαίων αγροτών δεν μπορούν να πληρώνουν σήμερα τις ασφαλιστικές εισφορές, το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση γνωρίζει αυτήν την οικονομική αδυναμία των αγροτών - άλλωστε στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει οφείλεται - αλλά προχωράει στη ρύθμιση με τη λογική «ό,τι μπορέσουμε ν' αρπάξουμε, καλό είναι». Σε ό,τι αφορά στα χρέη στην πρώην ΑΤΕ, η κυβέρνηση υιοθετεί στην ουσία την πρόταση ρύθμισης του εκκαθαριστή της τράπεζας, που στόχο έχει την απαλλαγή της από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται κατά το πλείστον για καλλιεργητικά δάνεια, που είχαν περιέλθει στο «κόκκινο» πριν από το κλείσιμο της ΑΤΕ και το πέρασμα της «καλής ΑΤΕ» στην Τράπεζα Πειραιώς το 2012, για τα οποία η πλειοψηφία των αγροτών έχουν πληρώσει μια και δυο φορές το κεφάλαιο που δανείστηκαν, αλλά το χρέος, λόγω των υψηλών επιτοκίων και των πανωτοκίων, αντί να μειωθεί, πολλαπλασιάστηκε. Τώρα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν σβήνει αυτό το χρέος, όπως υποσχόταν προεκλογικά, αλλά πιέζει τους αγρότες να πληρώσουν κι άλλα.

* * *

Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν κανένα λόγο να «χάψουν» το νέο «παραμύθι» της κυβέρνησης, που έχει «δράκο», ο οποίος δεν είναι άλλος από την αποδοτικότερη κυβερνητική διαχείριση της ληστρικής πολιτικής των μεγάλων φόρων και εισφορών, ώστε να εξασφαλίζονται τα ματωμένα πλεονάσματα. Μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης, στα οποία περιλαμβάνεται και η ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των χρεών.


Π. Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ