ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Επιτακτικό αίτημα η απελευθέρωση των 5 Κουβανών

Φωτογραφία αρχείου από τη διαδήλωση αλληλεγγύης που διοργάνωσε το ΚΚΕ έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στις αρχές του φετινού Ιούνη
Φωτογραφία αρχείου από τη διαδήλωση αλληλεγγύης που διοργάνωσε το ΚΚΕ έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στις αρχές του φετινού Ιούνη
Στο πλευρό των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων στο Μαϊάμι τάσσονται 9 κάτοχοι Νόμπελ, μεταξύ των οποίων και ο Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, ο Γερμανός μυθιστοριογράφος Γκούντερ Γκρας, ο Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκο, η αγωνίστρια από τη Γουατεμάλα Ριγκομπέρτα Μεντσού.

Μαζί τους και περισσότερες από 100 προσωπικότητες των τεχνών και της διανόησης, οι οποίοι με ολοσέλιδα χτεσινά δημοσιεύματα στις εφημερίδες «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ» εκφράζουν τη στήριξη και τη συμπαράστασή τους στους πέντε Κουβανούς πατριώτες και καταδικάζουν τη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ που τους κρατά άδικα φυλακισμένους με την υποτιθέμενη κατηγορία της κατασκοπίας για την κουβανική κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα δεν εκδίδει άδειες εισόδου στη χώρα, ώστε οι σύζυγοι δύο εκ των «πέντε» να τους επισκεφθούν.

Η καμπάνια αλληλεγγύης στους «5» που έχει ξεκινήσει στις 12 Σεπτέμβρη (ημερομηνία σύλληψής τους πριν 10 χρόνια) και θα συνεχιστεί μέχρι τις 10 Οκτώβρη έχει απλωθεί σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη μας με σειρά εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων, αλλά και πικετοφορίες και συγκέντρωση υπογραφών με το αίτημα της άμεσης απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών και την επιστροφή τους στην πατρίδα και τις οικογένειές τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζονται σκληρά και οι 346 Επιτροπές Αλληλεγγύης που υπάρχουν σε 109 χώρες του πλανήτη μας, ανάμεσά τους και αυτή στην Ελλάδα.

Επίσης εκατοντάδες διανοούμενοι από όλο τον κόσμο ζητούν την άμεση άρση του αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ.

Ψήφισμα αλληλεγγύης από το Δήμο Καλαμαριάς

Τη φωνή του ενώνει με το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης στην Κούβα και ειδικότερα για τους 5 κουβανούς πατριώτες το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη. «Η υπόθεση των "5" αφορά καθαρά πολιτικές επιλογές και επιδιώξεις και δεν είναι απλά μία δικαστική υπόθεση. Αποτελεί μια προσπάθεια «τιμωρίας» της Κούβας και του περήφανου λαού της που αντιστέκεται καθημερινά στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό επιλέγοντας μία άλλη μορφή κοινωνίας, τη σοσιαλιστική. Ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας και τον αγώνα μας με το παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης στους 5 Κουβανούς πατριώτες και απαιτούμε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ την άμεση αποφυλάκισή τους».

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Διευρύνεται η επικράτηση του «Ναι»

Ως αποτέλεσμα που «ενισχύει τον αγώνα απελευθέρωσης των λαών της Λατινικής Αμερικής από το ζυγό του ιμπεριαλισμού», χαρακτηρίζει την επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου συντάγματος του Εκουαδόρ, σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Βολιβίας, ενώ ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, χαιρέτισε το «νέο, ελεύθερο και μπολιβαριανό Εκουαδόρ».

Ανάλογες και οι αντιδράσεις των υπολοίπων χωρών της περιοχής. Εν τω μεταξύ, η επικράτηση του «Ναι» διευρύνεται, καθώς, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα χτες η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή του Εκουαδόρ, με καταμετρημένο το 96,26% των ψήφων το «Ναι» λαμβάνει 4.579.212 ψήφους ή 64,04%, το «Οχι» 2.002.729 ή 28,01%, ενώ τα λευκά λαμβάνουν το 0,74% και τα άκυρα 7,21%. Μεγάλο το πλήγμα που δέχτηκαν οι δυνάμεις της ολιγαρχίας καθώς στην επαρχία Γκουάγιας, που έχει πρωτεύουσα το Γκουαγιακίλ το «ναι» συγκεντρώνει 50,88% ενώ στην επαρχία Μαναμπί όπου και η βάση Μάντα το «ναι» αποσπά το 68,50% των ψήφων. Πρόκειται για τις δύο επαρχίες, όπου η αντιπολίτευση είχε ρίξει όλες της τις δυνάμεις.

Ειδικά, όσον αφορά το Γκουαγιακίλ το οικονομικό κέντρο του Εκουαδόρ - διακινείται το 73% των εξαγωγών και το 83% της χώρας - ήταν το μεγάλο στοίχημα των δυνάμεων της ολιγαρχίας, για να προωθήσει σχέδια απόσχισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος της πόλης, Χάιμε Νεμπότ, πριν μερικούς μήνες υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Σάντα Κρους της Βολιβίας, γεγονός που δείχνει την κοινή πολιτική των δύο επαρχιών υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Εκλογικός νόμος ... με όλα «τα παλιά» προβλήματα

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Υιοθετήθηκε από το λιβανικό κοινοβούλιο νέος εκλογικός νόμος. Ηταν άλλος ένας στόχος που είχε τεθεί από τη συμφωνία της Ντόχα, τον Μάη, με την οποία έγινε προσπάθεια να λήξει η 18μηνη πολιτική κρίση που μάστιζε τη χώρα και είχε λάβει διαστάσεις ένοπλης αντιπαράθεσης. Ο νέος νόμος προβλέπει μια ανακατανομή της διαίρεσης της χώρας σε εκλογικές περιφέρειες, αλλά και τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών εντός μιας μόνο ημέρας, καθώς μέχρι πρότινος διεξάγονταν διαδοχικοί εκλογικοί γύροι ανά περιοχή.

Επίσης, επιτρέπει την πολιτική διαφήμιση, κάτι που απαγορευόταν, και ορίζει το ανώτερο επιτρεπτό κόστος γι' αυτήν. Απορρίφθηκαν προτάσεις μείωσης του ορίου ηλικίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τα 21 στα 18 χρόνια, όπως και καθιέρωσης ποσόστωσης για την ανάδειξη γυναικών στη Βουλή. Τέλος, συμφωνήθηκε οι Λιβανέζοι που ζουν εκτός της χώρας να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου από το 2013.

Ο νέος αυτός νόμος, που ανοίγει το δρόμο στις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης, αποτελεί ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή του νόμου που ίσχυε από το 1960. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν αντιμετωπίζει την ουσία του πολιτικού προβλήματος του Λιβάνου, δηλαδή το διχασμό της χώρας μεταξύ θρησκευτικών σεκτών, ο οποίος αντανακλάται και στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, αφού με βάση τη θρησκευτική «απόχρωση» κάθε περιφέρειας κατανέμονται οι ανάλογες έδρες και με γνώμονα τη σέκτα τίθεται υποψηφιότητα. Οπως έχει επανειλημμένως τονίσει το Λιβανικό ΚΚ, όσο υφίσταται η συγκεκριμένη διχαστική κατάσταση, θα δημιουργούνται πάντα οι προϋποθέσεις ώστε η χώρα να γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης ξένων συμφερόντων που εκπροσωπούνται από τα διάφορα δόγματα.

ΚΙΝΑ
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για το γάλα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον 22 υπόπτων προχώρησε η κινεζική Δικαιοσύνη, με αφορμή το διατροφικό σκάνδαλο του επιμολυσμένου γάλακτος με μελαμίνη, που έφερε στα νοσοκομεία περίπου 60.000 βρέφη, ενώ προκάλεσε και τέσσερις θανάτους. Οι συλλήψεις των κατηγορουμένων πραγματοποιήθηκαν κατόπιν των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο, οι οποίες ξεκίνησαν από την εταιρεία «Σανλού» και επεκτάθηκαν σε ακόμα 22 γαλακτοβιομηχανίες, αποδεικνύοντας ότι και αυτές διέθεταν στην αγορά επιμολυσμένα και επικίνδυνα προϊόντα. Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, οι συλληφθέντες εμπλέκονται τόσο στη διαδικασία προσθήκης της τοξικής ουσίας στο γάλα, όσο και στη διάθεση των προϊόντων στο καταναλωτικό κοινό.

Και ενώ οι κινεζικές αρχές έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία απόδοσης ευθυνών στους υπευθύνους του σκανδάλου, συνεχίζονται οι αποκαλύψεις αναφορικά με τις χώρες όπου διατέθηκαν τα επιμολυσμένα προϊόντα. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Ταϊλάνδης εντόπισε ίχνη μελαμίνης σε 20 τόνους γάλακτος σε σκόνη που είχαν εισαχθεί από την Κίνα και είχαν ληφθεί από την αποθήκη της εταιρείας «Dutch Mill». Μία εταιρεία που εκτός από την Ταϊλάνδη δραστηριοποιείται στο Μπαγκλαντές, στην Κίνα, στην Ινδονησία, στη Μαλαισία, στη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Λιου Τσάο Χσουάν, ζήτησε χθες από το Πεκίνο να απολογηθεί αναφορικά με το μολυσμένο γάλα και να αποζημιώσει τη χώρα, σημειώνοντας ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες θα υπολογίσουν το κόστος της ζημιάς».

ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΕΑΕ - ΙΡΑΝ
Πιέσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

ΒΙΕΝΝΗ.--

«Εξι χρόνια επιθεωρήσεων δεν έχουν αποφέρει αποδείξεις ότι πέραν πάσης αμφιβολίας το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι ειρηνικού χαρακτήρα». Αυτό υποστήριξε, χτες, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, συμπληρώνοντας ότι «αυτό δε σημαίνει πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν είναι ειρηνικό, αλλά ότι θα πρέπει η Τεχεράνη να συνεργαστεί περισσότερο και να παράσχει σχετικές αποδείξεις».

Η ομιλία του Μπάρανταϊ άνοιξε την 52η ετήσια Γενική Συνέλευση της ΔΕΑΕ που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο. Τελευταία στιγμή γνωστοποιήθηκε ότι δε θα παραστεί ο πρόεδρος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, αλλά θα εκπροσωπηθεί από άλλους αξιωματούχους. Η απόφαση αυτή ήρθε λίγο μετά την υιοθέτηση νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα όπου επαναλαμβάνονται οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί με τις τρεις προηγούμενες αποφάσεις και ζητάται με έντονο ύφος από το Ιράν να συμμορφωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία αυτή απόφαση λήφθηκε προκειμένου, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, να μη «δημιουργηθεί σε κάποιον η εντύπωση ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Εντούτοις, Ρωσία, κατ' αρχάς, και Κίνα επιμένουν στην άποψη ότι «στην παρούσα φάση δε χρειάζονται επιπλέον κυρώσεις σε βάρος του Ιράν».

ΡΩΣΙΑ
Νέο κόμμα από Γκορπατσόφ

ΜΟΣΧΑ.- Με τη στήριξη του μεγαλο-επιχειρηματία Αλεξάντρ Λέμπεντεφ (πρώην συνταγματάρχη της ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ), ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ προχωρεί στη συγκρότηση νέου πολιτικού κόμματος με πιθανό τίτλο «Ανεξάρτητο Δημοκρατικό Κόμμα Ρωσίας».

Στο νέο κόμμα αναμένεται να προσχωρήσει το κοινωνικό κίνημα «Ενωση σοσιαλδημοκρατών», στο οποίο ηγείται ο Μ. Γκορπατσόφ, καθώς και παράγοντες της «Ενωσης Δεξιών Δυνάμεων», που όλα δείχνουν πως βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης, μετά την αποτυχία της να μπει στη Βουλή, στις τελευταίες εκλογές, και τις πληροφορίες που διαρρέουν τα ρωσικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Κρεμλίνο θα μετατρέψει αυτό το πολιτικό σχήμα σ' ένα νέο «δεξιό κόμμα», που από νεοφιλελεύθερες θέσεις θα στηρίζει τη σημερινή ρωσική κρατική ηγεσία.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ