ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Νέο αντιλαϊκό τσεκούρι 25 δισ. ευρώ!
  • Μαγειρεύουν περικοπές 15 δισ. και ακόμα 10 δισ. από αύξηση φόρων
  • Ετοιμάζουν και «αναδιάρθρωση» - επιμήκυνση του κρατικού χρέους

Περισσότερα από 10 δισ. ευρώ από την κλιμάκωση των αντιλαϊκών φόρων και επιπλέον «εξοικονομήσεις», από την καρατόμηση κάθε είδους «δαπανών», για τουλάχιστον ακόμη 15 δισ. ευρώ υπολογίζει μαζέψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου όλα μαζί (25 δισ. ευρώ), μέχρι και την τελευταία δεκάρα, να τα προσφέρει στις ανάγκες της πλουτοκρατίας.

Η εφαρμογή του σχεδίου είναι στην ατζέντα των συναντήσεων ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους υπουργούς και με στόχο την καρατόμηση των δαπανών που ήδη έχουν συναποφασίσει με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς στο πλαίσιο της πρόσφατης «επικαιροποίησης» του μνημονίου τους. Στις αμέσως επόμενες μέρες δημοσιοποιούν τη «μελέτη» που οι ίδιοι συνέταξαν σχετικά με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (πρώην ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, επιχειρήσεις, υπουργεία κ.ά.) και με στόχο να προχωρήσουν σε μαζικά λουκέτα και συγχωνεύσεις, ταυτόχρονα και σε παραπέρα μειώσεις μισθών. Τσεκούρι ετοιμάζουν για τα κάθε είδους «κοινωνικά επιδόματα», μέχρι και αυτό για την επίσημη ανεργία, για τις δαπάνες Υγείας κ.ά. με μπούσουλα τις «εξοικονομήσεις δαπανών» που ήδη έχουν αποφασίσει.

Τα ακόμη χειρότερα δρομολογούνται στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να επιζητεί «συνολική λύση» από το «μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό» ταυτόχρονα με την «αναδιάρθρωση» - επιμήκυνση του κρατικού χρέους. «Η Ελλάδα περιμένει την οριστική μορφή μιας απόφασης που έχει ήδη ληφθεί, που έχει να κάνει με την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης» δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνησή του έχει εκφράσει τις θέσεις και απόψεις της και «για τα δύο άλλα ζητήματα που είναι η συνολική - λεγόμενη - λύση για τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό, αλλά και για την πιο πρόσφατη εξέλιξη που αφορά στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας». Η «συνολική λύση» που ετοιμάζουν απέναντι στους λαούς, η νέα θηλιά του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας» των κοιναγορίτικων μονοπωλίων, η χωρίς τέλος αντιλαϊκή κλιμάκωση έχει στόχο την επιβολή «διαρκούς μνημονίου», το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τους σημερινούς διαχειριστές και τα κόμματα του εκμεταλλευτικού συστήματος. Η «παραίτηση δεν μου πέρασε από το μυαλό» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση με αφορμή τη συνέντευξη του κλιμακίου της τρόικας, για το γεγονός δηλαδή ότι πρώτοι αυτοί πρόλαβαν να ανακοινώσουν τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ των 50 δισ. ευρώ. Καλλιεργώντας το έδαφος για τη βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου, δήλωσε πως οι «προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί» σε ό,τι αφορά τη «συνολική λύση» θα έχουν «αρνητικό αντίκτυπο» στην περίπτωση που υπάρξει «αποτυχία οριστικής συμφωνίας», κάτι που όπως δήλωσε δεν το πιστεύει. Είναι απόλυτα φανερό ότι θα προχωρήσουν σε νέο κύκλο κάλπικων διλημμάτων, προβάλλοντας και νέα εκβιαστικά διλήμματα προκειμένου να προχωρήσουν την αντιλαϊκή κλιμάκωση.

Αποφασιστικότητα

Η παράδοση φιλέτων δημόσιας γης στους κεφαλαιοκράτες ξεκινά με την «αξιοποίηση 15 μεγάλων ακινήτων» μέσα στα οποία είναι και το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, πρώτες στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων για το 2011 μπαίνουν η πώληση της ΔΕΠΑ, η «μετοχοποίηση» των κρατικών λαχείων, το καζίνο κ.ά.

Ενδεικτικό της κυβερνητικής αποφασιστικότητας για κατεδάφιση των μισθών αποτελεί και η επιστολή που απέστειλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου την προηγούμενη βδομάδα στις διοικήσεις των πρώην ΔΕΚΟ, στις οποίες το Δημόσιο διατηρεί μειοψηφικό ή πλειοψηφικό πακέτο μετοχών (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΔΥΑΘ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ), με την οποία τις εγκαλεί για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νόμου περί μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων σ' αυτές. Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει μειώσεις μισθών 10% για μεικτές αποδοχές άνω των 1.800, τίθεται οροφή στο ύψος των αμοιβών, επιδομάτων και παροχών, οι οποίες δεν μπορούν να υπερβούν μηνιαίως τις 4.000 ευρώ, ενώ τα επιδόματα περιορίζονται στο 10% του ύψους των συνολικών αποδοχών.

Υπουργικές συσκέψεις

Στα πλαίσια της κατάρτισης του γιγάντιου αυτού αντιλαϊκού προγράμματος, με την επωνυμία «Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο», ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε χτες με τους υπουργούς Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη και Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσή, οι οποίες αποτελούν συνέχεια ανάλογων συναντήσεων που είχε με ομόλογους του την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Το μεσοπρόθεσμο αυτό πρόγραμμα θα αποτελέσει το όχημα και τον πολιορκητικό κριό για την εκ θεμελίων κατεδάφιση σε ό,τι έχει εναπομείνει στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής (τίθενται εισοδηματικά κριτήρια για τα επιδόματα ανεργίας, τριτέκνων κλπ.), επιβάλλονται νέοι δυσβάστακτοι φόροι (μετατάξεις εμπορευμάτων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, επιβολή φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά, αυξήσεις αντικειμενικών αξιών κλπ.), επιβάλλονται νέες άγριες περικοπές στους μισθούς των πρώην ΔΕΚΟ και των δημόσιων υπαλλήλων, στις δαπάνες των ΟΤΑ και της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, ενώ προβλέπεται σαρωτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, με τις εκτάσεις του πρώην αερολιμένα του Ελληνικού να βρίσκονται ψηλά στη λίστα της «αξιοποίησης».

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Δεν τους φτάνει το μνημόνιο

Αποκαλυπτικός για τις αξιώσεις των κεφαλαιοκρατών, ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Το σάρωμα των λαϊκών εισοδημάτων, η κατάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος και η ολοκληρωτική πλέον ακύρωση κάθε επιλογής που περιείχε το στοιχείο της κοινωνικής πολιτικής δε φτάνει. Για να εξασφαλιστεί η κυριαρχία των εκπροσώπων του κεφαλαίου, χρειάζεται να παρθούν και άλλα μέτρα. Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ σε παρέμβασή του σε οικονομικό φόρουμ με θέμα «Η Ελλάδα στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη, Αξιοπιστία», στο αμερικανικό κολέγιο της Αθήνας.

«Το μνημόνιο δεν φτάνει», είπε με κάθε τρόπο ο Δ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας «θα έπρεπε να είχαν τεθεί (...) την τελευταία, τουλάχιστον, 10ετία», επειδή, κατά τη γνώμη του, αφορούσαν «την ίδια την εθνική μας επιβίωση». Ακολουθώντας τη γραμμή Πάγκαλου, «μαζί τα φάγαμε», ο εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου υποστήριξε ότι αντί να παρθούν μέτρα για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, «βολευτήκαμε όλοι στη "φούσκα" μιας ληξιπρόθεσμης, δανειοβίωτης και επιδοτούμενης ανάπτυξης», λες και οι εργαζόμενοι κάτι κέρδισαν από την απογείωση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η πρόκληση όμως, να τσουβαλιάζει το κομμάτι της κοινωνίας που έχει θησαυρίσει τσαλαπατώντας εκατομμύρια εργαζόμενους και ολόκληρο τον λαό, με τον ίδιο τον λαό που εδώ και δεκαετίες πληρώνει την κερδοφορία του κεφαλαίου, δε σταματάει εδώ.

Το μνημόνιο, είπε, ήρθε να αντιμετωπίσει τη «μεταπολιτευτική φούσκα που έσκασε» και αποτέλεσε την «ταφόπλακα (...) του χρεοκοπημένου μεταπολιτευτικού μοντέλου». Ηταν, υποστήριξε έχοντας υπόψη του αποκλειστικά τα οφέλη που αποκομίζει το κεφάλαιο, «μια μάσκα οξυγόνου για την οικονομία και την κοινωνία (...) μήπως και συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, μήπως και συνέλθουμε - αναδεχόμενοι το κόστος μιας μεγάλης προσπάθειας εθνικής αλλαγής, σε επίπεδο θεσμών και αξιών, νοοτροπίας και πρακτικών, ιδεών και συσχετισμών».

Με παρόμοιους βερμπαλισμούς και κλίμα τρομοκρατίας έφτασε στο διά ταύτα, για να πει ότι «το μνημόνιο απαιτούσε από εμάς πολύ λιγότερα από ό,τι θα έπρεπε να απαιτούμε εμείς από τους εαυτούς μας - για να σωθούμε», και παραβλέποντας ότι το μνημόνιο διευρύνει τη λεηλασία που υφίσταται η κοινωνία από τους εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας, υποστήριξε ότι «αντιμετωπίστηκε με ιδιοτελή κακεντρέχεια από τα κομματικά, συντεχνιακά, συνδικαλιστικά και καιροσκοπικά συμφέροντα που λυμαίνονταν το χρεοκοπημένο κράτος της μεταπολίτευσης».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε ακόμα για «εδώδιμους δημαγωγούς του μπαλκονιού και του πεζοδρομίου», για «τυφλή άρνηση της πραγματικότητας» και «παθολογική απόρριψη όλων των αλλαγών που πρέπει να γίνουν για να ξανασταθούμε στα πόδια μας». Και για να πείσει ότι ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να παραδοθεί στην αύξηση της κερδοφορίας του Δασκαλόπουλου και των άλλων εκπροσώπων του κεφαλαίου, απείλησε ότι «αν επικρατήσουν οι ποικιλώνυμες δυνάμεις της Αντίδρασης, με την περικεφαλαία του υπερπατριωτισμού και την προβιά του αντικαπιταλισμού, η Ελλάδα θα καταντήσει μια υποβαθμισμένη τριτοκοσμική χώρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Πακτωλός για το κεφάλαιο

Πακτωλός από κεφάλαια διοχετεύονται στις μερίδες του κεφαλαίου και μέσω του μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), του λεγόμενου και «επενδυτικού βραχίονα» της ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στο πλαίσιο χτεσινής συνέντευξης Τύπου οι χορηγήσεις σε ελληνικών συμφερόντων μονοπώλια και ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους έφτασαν σε ακόμη 3,2 δισ. ευρώ για το 12μηνο του 2010 (από 1,6 δισ. ευρώ για το 2009 και 1,2 δισ. το 2008), προκειμένου, όπως ισχυρίζονται να στηρίξουν την έξοδο από την κρίση. Το σύνολο των προγραμμάτων αφορά στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, σε έργα με τη ληστρική μέθοδο των συμπράξεων κράτους και ιδιωτών, για την εκτέλεση του ΕΣΠΑ, «ανανεώσιμες» πηγές ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων κ.ά. Από τα ποσά αυτά τα 2 δισ. ευρώ δόθηκαν για το κομμάτι της εθνικής συμμετοχής στα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα 400 εκατ. ευρώ απευθείας στα (για νέες μονάδες επεξεργασίας πετρελαίου) και 350 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ (για αναβάθμιση δικτύων). Για την ανταγωνιστικότητα των κοιναγορίτικων μονοπωλίων συνολικά στην ΕΕ μοιράστηκαν το 2010 ακόμη 72 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ