ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Μάρτη 2015
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ – ΚΥΠΡΟΣ
Ενίσχυση συνεργασίας σε μια περιοχή που φουντώνουν οι ανταγωνισμοί

Πούτιν και Αναστασιάδης έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου από την εξοχική κατοικία του πρώτου, όπου έγινε η συνάντησή τους
Πούτιν και Αναστασιάδης έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου από την εξοχική κατοικία του πρώτου, όπου έγινε η συνάντησή τους
Οσο και αν οι ηγέτες και των δύο χωρών δήλωσαν ότι η σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας τους «δεν πρέπει να ανησυχήσει κανέναν», είναι σαφές ότι οι εξελίξεις που μεσολάβησαν την περασμένη βδομάδα στις ρωσο-κυπριακές σχέσεις συγκέντρωσαν την προσοχή πολλών. Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, στη Ρωσία, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, πρόσθεσε νέα δεδομένα στις ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες, που ήδη αναπτύσσονται στην «εύφλεκτη» Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερη περιοχή.

Υπογραφές έπεσαν σε συμφωνίες που αφορούν τόσο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο πλευρών όσο και θέματα όπως η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε για το κείμενο που αφορά τη «ναυτική συνεργασία» μέσα από παραχώρηση κυπριακών «διευκολύνσεων» στη ρωσική πλευρά (βλέπε διπλανό θέμα).

Οι επαφές που έγιναν επιβεβαίωσαν ότι το «κουβάρι» των ανταγωνισμών και των «παζαριών» μπλέκεται όλο και πιο επικίνδυνα για τους λαούς της «γειτονιάς» μας, όπως και ότι μεγαλώνει η αποφασιστικότητα των ιμπεριαλιστικών επιτελείων να προασπίσουν τα συμφέροντά τους, αυξάνονται οι «παγίδες» που στήνονται στους λαούς, αγριεύουν τα αλισβερίσια που διεξάγονται για να βάλουν τα μονοπώλια «στο χέρι» πρώτες ύλες και αγορές, για να εξουδετερώσουν αντιπάλους, να προκαλέσουν στο χάρτη αλλαγές που θα ευνοήσουν τα δικά τους αντιλαϊκά σχέδια.

Ρωσικό ενδιαφέρον για την κυπριακή οικονομία

Οι υπογραφές που έπεσαν σε περίπου δέκα κείμενα συμπεριλαμβάνουν συμφωνίες ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας σε κλάδους όπως το Εμπόριο, η Γεωργία, ο Τουρισμός, οι Μεταφορές (μεταξύ άλλων υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον για τις κυπριακές αερομεταφορές). Ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμιρ Πούτιν, θύμισε ότι ρωσικές εταιρείες είχαν υποβάλλει παλιότερα προσφορές για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ που δεν επικράτησαν, πρόσθεσε ότι το ρωσικό «ενδιαφέρον» για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες «δεν εξαφανίστηκε» αλλά και ότι «θα διερευνήσουμε το θέμα», σύμφωνα και με τις «παραινέσεις» που δέχτηκε η Μόσχα από τη Λευκωσία.

Οι δυο πλευρές ανέφεραν ότι αναζητούνται τρόποι να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δημιουργούν στις οικονομικές τους σχέσεις οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λόγω της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία (π.χ., εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας κοινών εταιρειών).

Ακόμα, υπογράφτηκε και συμφωνία συνεργασίας στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», που προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών.

Ενδιαφέρον έχει και η συμφωνία που αφορά στη συνεργασία πανεπιστημίων για έρευνα με στόχο, π.χ., την ανάπτυξη ενός πρότυπου συστήματος παραγωγής ηλεκτρισμού μέσα από υδρογονάνθρακες.

Στο πλαίσιο «στήριξης» της κυπριακής οικονομίας, που η Ρωσία επισήμανε ότι θα συνεχίσει, την Τετάρτη η Κρατική Δούμα επικύρωσε την «αναδιάρθρωση» του κυπριακού χρέους ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η εξόφλησή του να παραταθεί μέχρι το 2022 (από το 2018 που είχε συμφωνηθεί αρχικά) και το επιτόκιο αποπληρωμής να μειωθεί στο 2,5% από 4,5%.

«Απόλυτη επιτυχία»

Η επιλογή της κυπριακής πλευράς να κάνει λόγο για επίσκεψη που στέφθηκε με «απόλυτη επιτυχία» μάλλον προμηνύει ότι το επόμενο διάστημα θα δυναμώσουν οι (τουλάχιστον) «επικλήσεις» του «ενδιαφέροντος» της Ρωσίας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, έμμεσα ή άμεσα. Η θέση αυτή, άλλωστε, κερδίζει έδαφος σε αρκετές μερίδες της κυπριακής αστικής τάξης, όπως αποτυπώθηκε το προηγούμενο διάστημα και στην αρθρογραφία του αστικού Τύπου, χωρίς ωστόσο να μπαίνει θέμα «αμφισβήτησης» των συμμαχιών με τη Δύση (ΕΕ - ΗΠΑ).

Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συνδεθεί και με ενεργότερη «εμπλοκή» της Ρωσίας στο Κυπριακό. Δεν είναι τυχαίο ότι διαρροές σε κυπριακά αλλά και ρωσικά ΜΜΕ κατέγραφαν την «ετοιμότητα» της Ρωσίας να συμβάλλει για επανέναρξη των «συνομιλιών» για το Κυπριακό, «παροτρύνοντας» σε αυτή την κατεύθυνση την Τουρκία, με την οποία -θυμίζουμε- η Μόσχα προωθεί πλέον την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου («Turkish Stream») που θα φτάνει στα ελληνο-τουρκικά σύνορα «σπρώχνοντας» ρωσικό αέριο στην τουρκική και ευρωπαϊκή αγορά.

Ολα αυτά καταγράφονται ενώ, ειδικά τον τελευταίο μήνα, πληθαίνουν οι φωνές που διεθνώς επισημαίνουν την ανάγκη να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αυξάνεται το «ενδιαφέρον» μιας σειράς ιμπεριαλιστικών κέντρων (π.χ., ΗΠΑ) για το Κυπριακό, οι «ισορροπίες» στην (πλούσια σε ενεργειακούς πόρους) Ανατολική Μεσόγειο συνδέονται και με άλλες σκληρές «κόντρες» (π.χ., Συρία, «κόντρες» για την «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης).


Α.Μ


Λιμάνια «ανοιχτά» για ρωσικά πολεμικά πλοία

Στη Βρετανία, ήδη, η ρωσοκυπριακή «ναυτική συνεργασία» χαρακτηρίστηκε «παράξενη» και «επικίνδυνη»

Η συμφωνία που συζητήθηκε περισσότερο από όλες είναι αυτή που προβλέπει τη δυνατότητα ελλιμενισμού ρωσικών πολεμικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια. Μέρες πριν καν ξεκινήσει η επίσκεψη Αναστασιάδη, αλλά και ενώ αυτή συνεχιζόταν, πολλοί έκαναν λόγο για «ρωσική βάση στην Κύπρο», ισχυρισμούς που η κυπριακή κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει.

Πάντως, το τι ακριβώς συνεπάγεται η συμφωνία δεν είναι καθαρό. Στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου της κυπριακής Προεδρίας γίνεται λόγος γενικόλογα (τυχαία;) για «συνεργασία στο ναυτικό πεδίο».

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στα ΜΜΕ ότι στο εξής «η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιτρέπει σε ρωσικά πλοία που συμμετέχουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της πειρατείας να καταπλέουν στα λιμάνια της».

Από τη μεριά του, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε δυνατότητα που θα χρησιμοποιείται για «ανθρωπιστικούς σκοπούς», για «ανεφοδιασμό πλοίων, όπως και τη διάσωση Ρώσων υπηκόων και την απομάκρυνσή τους από γειτονικές χώρες». Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ITAΡ - ΤΑΣΣ, o Αναστασιάδης «είπε ότι δε θα χρειάζονταν έξτρα έξοδα από τις δύο πλευρές για τις επισκέψεις των ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Κύπρο. «Ισως θα χρειαστούν έξτρα έξοδα από δικής μας πλευράς στην περίπτωση που η Εθνική Φρουρά της Κύπρου χρειαζόταν πρόσθετα όπλα», είπε.... «Εκτός από τη Γαλλία, η Ρωσία είναι η μόνη άλλη χώρα που προμηθεύει όπλα την Κύπρο. Χρειαζόμαστε όπλα για να μπορέσουμε να αντικρούσουμε την απειλή που έρχεται από την Τουρκία».

Την ίδια στιγμή, δεν είναι καθαρό αν αντίστοιχες «διευκολύνσεις» θα παρέχονται και σε ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα, κάτι για το οποίο τις προηγούμενες μέρες είχαν προδιαθέσει και οι δύο πλευρές. Αν και δημοσιεύματα (όπως της «Καθημερινής Κύπρου») συμπεριέλαβαν στις συμφωνίες μία που περιέχει «πρόνοια για τη χρήση των κυπριακών αεροδρομίων σε περίπτωση ανθρωπιστικών περιπτώσεων», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι η ρωσική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για διευκολύνσεις αεροσκαφών της πολεμικής της αεροπορίας σε κυπριακά αεροδρόμια, συμπληρώνοντας ότι δε τίθεται θέμα παραχώρησης αεροπορικής βάσης στη Ρωσία, αλλά και ότι αν ζητήσει τη χρήση κυπριακών αεροδρομίων για επιχειρήσεις ανθρωπιστικής φύσεως, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα απαντήσει θετικά.

Αντιδράσεις για το ρωσικό «πάτημα»

Οπως και να έχουν τα πράγματα, είναι καθαρό πως η Ρωσία εξασφαλίζει νέα δεδομένα για τη «δραστηριοποίηση» των Ενόπλων Δυνάμεών της στη Μεσόγειο, όπου - ήδη - συγκεντρώνονται πολεμικά πλοία και αεροσκάφη διαφόρων δυνάμεων, τις περισσότερες φορές με την «ταμπέλα» των «ανθρωπιστικών» ή «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων, ή της «αντιμετώπισης τρομοκρατών» τύπου «Ισλαμικού Κράτους» (που σήμερα «καταδιώκουν» οι ίδιοι που τους δημιούργησαν).

Αναμενόμενα, λοιπόν, ξεκίνησαν ήδη οι αντιδράσεις. Ετσι, προχτές, η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» («Ντέιλι Μέιλ») αναρωτιόταν σε άρθρο της: «Πόσο παράξενο - και επικίνδυνο - είναι ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση ενεργεί ενάντια στο ρωσικό επεκτατισμό, ένα από τα κράτη - μέλη της να παρέχει ενεργά στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στρατιωτική βοήθεια. Υπογράφοντας τη συμφωνία που επιτρέπει σε ρωσικά πολεμικά πλοία να χρησιμοποιούν τις ναυτικές της βάσεις, η Κύπρος όχι μόνο μετατρέπει σε παρωδία τις κυρώσεις της ΕΕ και τους παλικαρισμούς γύρω από την Ουκρανία, αλλά και διακινδυνεύει την ασφάλεια όλων των χωρών του ΝΑΤΟ. Για περισσότερα από 160 χρόνια, η Βρετανία και άλλα ευρωπαϊκά έθνη αγωνίστηκαν - ειδικά στην Κριμαία - να εμποδίσουν τη Ρωσία από το να έχει στόλο στη Μεσόγειο. Χάρη σε αυτήν την επιπόλαιη συμφωνία και στο "πάτημα" που έχει ήδη στη Συρία, ο κ. Πούτιν απέκτησε αυτό το τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα που τους προσφέρθηκε σε πιάτο».

Η ίδια εφημερίδα επικαλέστηκε αξιωματούχο του βρετανικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τον οποίο «υπό το φως των σημερινών προβλημάτων δεν είναι η ώρα να τείνουμε χείρα φιλίας στη Ρωσία...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ