ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ICOMOS
Συνειδητή πράξη η υποβάθμιση του πολιτισμού

Μια «εγκληματική αποδόμηση του πολιτισμού» συντελείται στην Ελλάδα σύμφωνα με το ελληνικό τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του διεθνούς ICOMOS, με την οποία ζητά τη συμπαράσταση του φορέα.

Η επιστολή εστιάζει στη συρρίκνωση των κρατικών πολιτιστικών δομών μέσω του σχεδίου οργανογράμματος της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού (πρώην ΥΠΠΟ) και στη μείωση του προσωπικού. Σήμερα στην Ελλάδα συντελείται μια εγκληματική αποδόμηση του Πολιτισμού, η οποία εκφράζεται, μεταξύ άλλων, μέσα από τη συρρίκνωση των οργανωτικών του μονάδων και τη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού. Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι το σχέδιο «περιλαμβάνει δραματική μείωση των οργανωτικών δομών και μονάδων της σε ποσοστό πάνω από 50%» και υπογραμμίζει ότι αν ψηφιστεί «θα σημαίνει στην πράξη ουσιαστική αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας να αντεπεξέλθει στο τεράστιο έργο της προστασίας, ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής της κληρονομιάς, αδυναμία που ενισχύεται από το γεωγραφικό κατακερματισμό της χώρας και την τρέχουσα οικονομική κρίση».

Θυμίζει ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία διαχειρίζεται σήμερα πάνω από 4.000 κηρυγμένους χερσαίους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και ζώνες προστασίας, ενώ η συνολική καλυπτόμενη επιφάνειά τους φτάνει τα 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή το 8-10% της συνολικής χερσαίας επιφάνειας της ελληνικής επικράτειας. Επίσης, διαχειρίζεται πάνω από 12.000 αρχαία αρχιτεκτονικά μνημεία (χερσαία και ενάλια) και πάνω από 8.000 νεότερα αρχιτεκτονικά μνημεία, ιστορικούς τόπους και περιοχές προστασίας τους.

Προσθέτει ότι η συρρίκνωση των υπηρεσιών του Πολιτισμού «δεν αποτελεί προϊόν αβλεψίας, αστοχίας ή προχειρότητας πολιτικών και τεχνοκρατών. Η υποβάθμιση του Πολιτισμού είναι πράξη απολύτως συνειδητή κι εκφράζεται μέσα από επάλληλες και συμπληρωματικές διαδικασίες. Η μείωση του ανθρώπινου δυναμικού ξεκίνησε το 2011 με την υποχρεωτική συνταξιοδότηση του εμπειρότερου και κατά τεκμήριο καλύτερα καταρτισμένου προσωπικού της και συνεχίζεται σήμερα με τη λεγόμενη "διαθεσιμότητα" και τις απολύσεις που θα προκύψουν από συγχωνεύσεις και καταργήσεις Υπηρεσιών».

Το ελληνικό τμήμα του ICOMOS ζητά από τον φορέα να ενημερώσει και την «ΟΥΝΕΣΚΟ» και να βοηθήσουν «ώστε να μην ευοδωθούν τα παραπάνω καταστροφικά σχέδια».

Εκθεση - μνήμη Δ. Μητροπάνου

Eurokinissi

Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του μεγάλου τρικαλινού λαϊκού τραγουδιστή, Δημήτρη Μητροπάνου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της γενέτειράς του, Αγίας Μονής Τρικάλων, θα τιμήσει τη μνήμη του, διοργανώνοντας έκθεση σπάνιου και ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού, χωρισμένο σε 9 ενότητες, που καλύπτουν όλο το φάσμα της ζωής και της καριέρας του, ξεκινώντας από τα πρώτα παιδικά χρόνια, μέχρι τα τελευταία. Επίσης, θα περιλαμβάνεται αναλυτικά η προσωπική του δισκογραφία και οι συμμετοχές του σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών.

Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στα μέσα του Μάη, στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου (Διογένους 7, στην Αγία Μονή), θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Τρικκαίων.

«Ιστορίες για κρουστά»

Το Balkan folk trip συνεχίζεται. Το ανερχόμενο ethnic group «Ιστορίες Για Κρουστά» - Percussion Tales, του γνωστού περκασιονίστα και μουσικοσυνθέτη Βασίλη Βασιλάτου, επιστρέφει δυναμικά στην Αθήνα, με μία διαδραστική συναυλία στην «Αυλαία» (Αγίου Ορους 15, Βοτανικός, τηλ. 210.3474074) στις 11/4, μ' ένα μοναδικό αμάγαλμα ήχων, βαλκανικών κι ελληνικών, παραδοσιακών ρυθμών και τραγουδιών.

Σε μια βραδιά με την ευφάνταστη οικογένεια παραδοσιακών αφροκουβανέζικων κρουστών percussion «του δρόμου» στο τιμόνι, κι ένα πλήθος εγχόρδων, πνευστών και φωνών να γεμίζουν χρώματα και ζωγραφιές την πρωτότυπη μουσική διαδρομή τους. Με στάσεις: τα κοντινά μας Βαλκάνια, τη γειτονική Μεσόγειο, την πιο μακρινή Αφροκουβανέζικη και jazz σκηνή ως τη δική μας Ανατολή και πίσω: το ελληνικό παραδοσιακό κι έντεχνο τραγούδι. Ενα ταξίδι αλληλεγγύης και συνομιλίας μουσικής και λαών, ένα τραγούδι ήχων και ρυθμών μέσα στην άνοιξη.

Τις «Ιστορίες για Κρουστά» αποτελούν οι: Βασίλης Βασιλάτος: κρουστά. Ελλη Βασιλάτου: κλαρινέτο - φωνή. Δημήτρης Κούστας: ακορντεόν. Claudia Rossini: βιολί. Γιάννης Σιφναίος: κιθάρα - φωνή. Σταύρος Ράπτης: μπάσο. Παναγιώτης Σκουλάς: φωνή. Με τη σύμπραξη του συνόλου Percussion System: Ξένια Κατσικοκέρη, Χάρης Νείλας, Νικολέττα Ρουσογιάννη, Στράτος Κρυσταλλίδης, και Αντρέας Τριανταφυλλόπουλος. Ωρα έναρξης 22.15. Εισιτήριο 10 ευρώ (με κρασί/μπίρα). Είσοδος ελεύθερη για ανέργους, με επίδειξη της κάρτας.

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 27/4 (κάθε Σαββάτο, 6.30 μ.μ.) θα παρουσιάζεται στο θέατρο «Στούντιο Μαυρομιχάλη», η παράσταση «Περικλέους Επιτάφιος (Θουκυδίδου ΙΙ 34-46)», από την ομάδα «Νεάπολις». Στην παράσταση ο Θουκυδίδης μιλάει για την πόλη του, την Αθήνα, όπως ήταν τότε, αλλά και όπως είναι σήμερα... Δύο πρόσωπα και ένας «άγνωστος;», «ξένος;», «νεκρός;» γίνονται συμπαίκτες μέσα σε ένα σημερινό κοινωνικό πεδίο, με όχημα το αρχαίο κείμενο - Θουκυδίδη «Περικλέους Επιτάφιος» (μετάφραση: Ι.Θ. Κακριδής). Θεατρική μεταφορά - σκηνοθεσία - ερμηνεία: Αγγελος Χατζάς - Αργυρώ Λογαρά. Κατασκευή κούκλας: Δήμητρα Καίσαρη.

Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ«Ιντιφάντα» του Αντώνη Κομίνη παρουσιάζεται (12/4, 7μμ) στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας). Χαιρετίζει ο Μoχάμεντ Ιγκνάμπι από την Ενωση Παλαιστινίων Εργατών Ελλάδας. Ομιλητής Αλέκος Πούλος, συγγραφέας. Παρεμβαίνει Κώστας Καρούσος (γενικός γραμματέας της ΕΕΛ). Απαγγέλλουν Νέλλη Λαγάκου, Βασίλης Κολοβός, Αλέξανδρος Κομίνης. Συντονίζει: Αριστοτέλης Λαδογιάννης (επίτιμος πρόεδρος της ΠΕΛΤ). Μουσική επιμέλεια Αχμέτ Ραστόμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ