ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κατηγορηματικό ρωσο-κινεζικό «όχι» σε νέες κυρώσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.-

Νέες κυρώσεις απεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος του Ιράν, υπό την πίεση Βρετανίας και Γαλλίας που επιμένουν ότι η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποτελεί σοβαρή ένδειξη για το στρατιωτικό του χαρακτήρα. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Τεχεράνη έχει «προχωρήσει σε ηλεκτρονικό σχεδιασμό πυρηνικών κεφαλών» αλλά και ότι υπάρχουν στοιχεία που ενισχύουν «την εντύπωση ότι πρόκειται για στρατιωτικού χαρακτήρα πρόγραμμα». Σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές, μια πρώτη συζήτηση για τις κυρώσεις αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αλλά δεν αναμένονται τελικές αποφάσεις πριν, πιθανότατα, την 1η Δεκεμβρίου.

Καθώς η ένταση αυξάνεται σταδιακά, ΗΠΑ και Ισραήλ, που, εκ των προτέρων, καλλιεργούσαν «πολεμικό» κλίμα (με την Ουάσιγκτον να μην αποκλείει «κανένα ενδεχόμενο αντίδρασης» και το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, να συζητά σχεδόν ανοιχτά το ενδεχόμενο μονομερούς πλήγματος) έχουν αποφύγει τα πολλά σχόλια επιλέγοντας, μάλλον, τις κινήσεις παρασκηνίου και τηρώντας στάση αναμονής. Αντίθετα, σε υψηλούς τόνους συνεχίζει ν' αντιδρά η Μόσχα αλλά και το Πεκίνο.

Χθες, διπλωμάτες των δύο χωρών συναντήθηκαν στη ρωσική πρωτεύουσα και, αφού συζήτησαν το θέμα, κατέληξαν από κοινού σε ανακοίνωση ότι «τάσσονται κατηγορηματικά ενάντια στην επιβολή νέων κυρώσεων διότι δε θα έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα». Μία μέρα νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκτιμήσει ότι η επιβολή επιπλέον κυρώσεων «δίνει την εντύπωση ότι θέτει ως στόχο πλέον την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν».

Ενα επιπλέον στοιχείο, που πιθανώς να προκαλεί περαιτέρω εκνευρισμό στη Μόσχα, είναι η φημολογία περί εμπλοκής Ρώσου επιστήμονα στο «στρατιωτικό σκέλος» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», επικαλούμενη δημοσίευμα της ρωσικής «Κομερσάντ», υποστηρίζει ότι πρόκειται για τον 76χρονο Βιατσεσλάβ Ντανιλένκο, ο οποίος από τη δεκαετία του '50 μέχρι το 1991, εργάστηκε στον πυρηνικό σταθμό «Τσελιαμπινσκ-70», και στη συνέχεια στην ουκρανική ιδιωτική εταιρία «Αλίτ».

Η όλη ιστορία ξεκινά από την αναφορά της έκθεσης της ΔΕΑΕ στη «συμμετοχή ενός ξένου ειδικού στις, συγκεκριμένης κατεύθυνσης, έρευνες της Τεχεράνης». Ο ίδιος ο Ντανινλένκο, πάντως, ο οποίος φέρεται να μίλησε στην «Κομερσάντ», δηλώνει ότι δεν είναι καν πυρηνικός επιστήμονας και ότι η ειδικότητά του αφορά σε μια διαδικασία πρόκλησης αλυσίδας πυρηνικών μικρών αντιδράσεων για την κατασκευή «νανοδιαμαντιών» που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία.

Στη Μόσχα, χτες, βρέθηκε και ο αναπληρωτής γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας, που φέρεται να διαπραγματεύεται με τη ρωσική ηγεσία την αγορά αντιδραστήρων. Ο Αλί Μπακερί προειδοποίησε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξαπόλυσης ισραηλινής επίθεσης, ότι «το σιωνιστικό καθεστώς έχει πολλά αδύναμα σημεία, και αν κάνει αυτό το λάθος, θα προκύψει θέμα συνέχισης της ύπαρξής του, και όχι απλώς θέμα νομιμότητας».

ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις ΗΠΑ στον Αραβικό Σύνδεσμο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Κλίμα» καλλιεργεί η αμερικανική διπλωματία, επιδιώκοντας, προφανώς, να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της προγραμματισμένης, για το Σάββατο, έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου για τις εξελίξεις στη Συρία, όπου θα εξεταστούν τρόποι αντίδρασης σε αυτό που αραβικές πηγές χαρακτήριζαν «μη υλοποίηση από τη Δαμασκό των δεσμεύσεων που ανέλαβε συναινώντας στο σχέδιο αποκλιμάκωσης του Συνδέσμου την περασμένη βδομάδα». Ενώ οι διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών - μελών του Συνδέσμου συνεχίζονται με τις, μεταξύ τους, διαφωνίες να παραμένουν αρκετά σημαντικές, ο Τζέφρι Φέλτμαν, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι «πολλά αραβικά κράτη συμφωνούν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση Ασαντ από την εξουσία, και είναι έτοιμα να του προσφέρουν καταφύγιο».

Ο Φέλτμαν δεν έγινε σαφές σε ποιες χώρες αναφέρεται. Είναι, όμως, γεγονός ότι οι ηγεσίες ορισμένων εμιράτων και χωρών του Κόλπου πιέζουν για λήψη σκληρότερης στάσης απέναντι στη Δαμασκό. Η συριακή ηγεσία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την περασμένη βδομάδα είχε δεσμευτεί να απομακρύνει το στρατό από τους δρόμους, να τερματίσει την καταστολή των διαδηλώσεων, να απελευθερώσει πολιτικούς κρατουμένους, και ν' αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση, που κλήθηκε, επίσης, να τερματίσει τις διαδηλώσεις.

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω, αφού είναι ξεκάθαρο ότι οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις και δυνάμεις στη Συρία δε συντάσσονται σε ενιαίο μέτωπο και έχουν μεγάλες διαφορές και διαφωνίες μεταξύ τους, ενώ πολλές φορές βγαίνουν στους δρόμους ένοπλες συμμορίες. Χτες, αντικαθεστωτικές πηγές, από το εσωτερικό της χώρας, υποστήριζαν ότι στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε Χάμα και Χομς σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες, αλλά και ότι στις περιοχές Ντούμα και Σάμπκα της Δαμασκού έγιναν περισσότερες από 50 συλλήψεις.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις των φοιτητών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Δεν πείστηκαν οι φοιτητές για την πρόθεση που εκδήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ότι... θα αποσύρει το σχέδιο μεταρρύθμισης του Νόμου 30, για την Ανώτατη Παιδεία, και κατά δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπογκοτά και άλλων πόλεων της χώρας ενάντια στη μεταρρύθμιση.

Πρόκειται για τη δυναμική απάντηση των φοιτητών, που δεν ενέδωσαν στις πιέσεις, αλλά και δεν πτοήθηκαν από τον ελιγμό του προέδρου, και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα που ξεκίνησε στις 12 Οκτώβρη και θα συνεχιστεί επ' αόριστο, μέχρι την οριστική ανάκληση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Νόμου 30 του 1992 για την Ανώτατη Παιδεία που προωθείται και με την οποία επιχειρείται η νομιμοποίηση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς επιβάλλει τις «επενδύσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων» στα δημόσια πανεπιστήμια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την άκαμπτη στάση του, που μάλιστα αρνείτο κάθε διάλογο, ο αντιδραστικός πρόεδρος της Κολομβίας προχτές, παραμονή των κινητοποιήσεων, είχε δηλώσει ότι θα ανακοινώσει ανήμερα των κινητοποιήσεων την απόφασή του για «απόσυρση του νομοσχεδίου». Μία καταφανής κίνηση και προσπάθεια αποτροπής των χτεσινών κινητοποιήσεων, που δεν βρήκε ανταπόκριση και οι διαδηλώσεις έγιναν τόσο στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, όσο και στην Μπουκαραμάνγκα και άλλες πόλεις, πάντα με κύριο αίτημα την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων τους.

ΚΙΝΑ
Νέο δυστύχημα σε ορυχείο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέο τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας, λόγω έκρηξης αερίου. Στο νέο περιστατικό σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 εργαζόμενοι, ενώ ακόμα 23 άνθρωποι παρέμεναν παγιδευμένοι, με σωστικά συνεργεία να προσπαθούν να τους απεγκλωβίσουν. Ωστόσο, δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονταν και εργάζονταν στο ορυχείο τη συγκεκριμένη στιγμή. Μέχρι στιγμής δε έγινε γνωστό αν επρόκειτο για ιδιωτικό ή κρατικό ορυχείο, γεγονός που ωστόσο έχει λίγη σημασία, αφού με την ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων τα κινεζικά ορυχεία αποτελούν στην πλειοψηφία τους παγίδες θανάτου για τους εργαζόμενους, καθώς μπροστά στο κέρδος υπάρχει μεγάλη υποτίμηση στα μέτρα ασφάλειας.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Την ...ανησυχία του εξέφρασε χτες ο Πρόεδρος της Γερουσίας της Ρουμανίας Μιρτσέα Γκεοάνα για το γεγονός ότι στη Ρουμανία καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό εγκατάλειψης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη και ότι ο αριθμός των παιδιών που δεν εγγράφονται στα σχολεία ανέρχεται σε 436.000! Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα από έκθεση της ομοσπονδίας μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα παιδιά με θέμα «ανάλυση της επιτήρησης, προώθησης και προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών».

Τα παραπάνω τραγικά στοιχεία δε θα πρέπει να θεωρούνται άσχετα με τη γενικότερη κατάσταση που υπάρχει στη χώρα σε ό,τι αφορά την Παιδεία που απορρέει από την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται είκοσι χρόνια μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση. Εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων στις κτιριακές εγκαταστάσεις, δεκάδες χιλιάδες παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων, είτε επειδή δεν υπάρχουν νηπιαγωγεία, είτε επειδή οι γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν τα τροφεία. Σε πολλά σχολεία - όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης - παραμένουν κλειστά εξαναγκάζοντας τους μαθητές να μετακινούνται χιλιόμετρα μακριά, ενώ πολλά κτίρια μοιάζουν με γιαπιά και δεν έχουν περάσει τον απαραίτητο υγειονομικό έλεγχο. Εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας, πολλά σχολεία λειτουργούν με διπλοβάρδιες, ενώ άλλα έχουν μειώσει τη διάρκεια της σχολικής ημέρας.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέα διολιοφθορά σε αγωγό αερίου

KΑΪΡΟ.--

Διακόπηκε, εκ νέου, η ροή φυσικού αερίου από την Αίγυπτο προς το Ισραήλ και την Ιορδανία όταν ένας από τους υπάρχοντες αγωγούς ανατινάχθηκε, τα ξημερώματα χτες. Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, η έκρηξη προήλθε από μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε σημείο του αγωγού περίπου 60 χιλιόμετρα από την πόλη αλ Αρις, στο βόρειο Σινά. Μέχρι χτες βράδυ δεν υπήρχε καμία ανάληψη ευθύνης για την νέα αυτή δολιοφθορά. Πρόκειται για την έκτη ανατίναξη αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο προς το Ισραήλ τους τελευταίους εννιά μήνες. Κάποιες από τις προηγούμενες φορές, οργανώσεις που αυτο-προσδιορίζονται ως παρακλάδια της ισλαμιστικής «αλ Κάιντα» είχαν διεκδικήσει την ευθύνη.

Την ίδια ώρα, «φιτίλι» στο εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί εντός Αιγύπτου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου, των πρώτων μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ από την ηγεσία της χώρας, θέτει η επιβεβαίωση από την ανεξάρτητη Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή ότι διεξάγει έρευνα για «αμφιλεγόμενες χρηματοδοτήσεις ορισμένων κομμάτων». Δεν διευκρινίστηκαν ούτε ονόματα κομμάτων ούτε οι παρανομίες που ερευνώνται. Στις εκλογές για την πλήρωση 498 εδρών συμμετέχουν περίπου 11.000 υποψήφιοι και δεκάδες κομματικοί σχηματισμοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ