ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Ιούλη 1997
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ '95
Η ιστορία γράφτηκε εις... τριπλούν

Τρία παγκόσμια ρεκόρ με τους Εντουαρντς και Κράβετς στο τριπλούν να κλέβουν την παράσταση

Στο Γκέτεμποργκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, διεξήχθη το 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το 1995.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που μια χώρα της σκανδιναβικής χερσονήσου αναλάμβανε να διοργανώσει τους αγώνες, μετά τη Φινλανδία, που είχε διοργανώσει το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1983.

Το πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ τα είχε όλα: Τρία παγκόσμια ρεκόρ, αξιόλογες επιδόσεις, μεγάλο συναγωνισμό και δυνατές συγκινήσεις, που ικανοποίησαν πλήρως όσους βρέθηκαν στις εξέδρες του σταδίου Ούλεβι τις μέρες των αγώνων.

Το αγώνισμα του τριπλούν θα 'λεγε κανείς ότι είχε την τιμητική του σε αυτούς τους αγώνες, καθώς τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες σημειώθηκε παγκόσμιο ρεκόρ. Το τρίτο παγκόσμιο σημειώθηκε στα 400μ εμπόδια των γυναικών.

To όνομα που θα μείνει στην ιστορία του 5ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος είναι του Βρετανού τριπλουνίστα Τζόναθαν Εντουαρντς, ο οποίος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ξεπέρασε τα 18 μέτρα στην ιστορία του αθλήματος και μάλιστα... δυο φορές συνεχόμενες σε μια μέρα. Στην πρώτη του προσπάθεια στον τελικό έφτασε στα 18.16 και στην επόμενη στα 18.29.

Τρεις μέρες μετά τον Εντουαρντς το τριπλούν βρέθηκε πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αυτή τη φορά με την Ινέσα Κράβετς. Η Ουκρανή αθλήτρια μετά από δυο άκυρα άλματα κατάφερε να βρει τον εαυτό της και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με 15.50, καταρρίπτοντας το παλιό 15.09 της Μπιριούκοβα.

Στα αξιοσημείωτα του Γκέτεμποργκ τα 100μ, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων δεν ανέβηκε στο βάθρο Αμερικανός αθλητής.

Νικητής αναδείχτηκε ο Καναδός σπρίντερ Ντόνοβαν Μπέιλι με 9.97, ενώ τον ακολούθησε ο συμπατριώτης του Σουρίν με 10.03 και ο Μπόλτον από το Τρινιτάντ με ίδιο χρόνο.

Οι Αμερικανοί πήραν ρεβάνς στα 200μ και 400μ, αφού το άστρο του Μάικλ Τζόνσον έλαμψε και μάλιστα εις διπλούν. Στα 200μ ο Τζόνσον πρώτευσε με 19.79, ενώ στα 400μ με χρόνο 43.39 έγινε ο πρώτος αθλητής που κερδίζει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Στο επί κοντώ νικητής αναδείχτηκε ο συνήθης άνθρωπος, που ακούει στο όνομα Σεργκέι Μπούμπκα. Ο Ουκρανός πλέον αθλητής με 5.92 έγινε στο Γκέτεμποργκ ο πρώτος αθλητής που κέρδισε χρυσό μετάλλιο και στα 5 Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Στις γυναίκες εκτός από την Κράβετς αυτή που ξεχώρισε ήταν η Αμερικανίδα Κιμ Μπάτεν, που έγινε η τρίτη της παρέας που σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ. Στα 400μ εμπόδια πρώτευσε με χρόνο 52.61 καταρρίπτοντας το παλιό 52.74 της Γκάνελ.

Στα 100μ η Αμερικανίδα Γκουέν Τόρενς κέρδισε το πρώτο της παγκόσμιο τίτλο αφού πρώτευσε με 10.85 αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Τζαμαϊκανή Μαρλν Οτεϊ με 10.94 και τρίτη την Ιρίνα Πριβάλοβα από τη Ρωσία με 10.96.

Πάντως ό,τι δεν κατάφερε στα 100 η Οτεϊ τα κατάφερε στα 200 όπου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με 22.12, έστω... και από σπόντα. Η Τόρες που είχε τερματίσει πάλι πρώτη και μάλιστα με 21.77 ακυρώθηκε γιατί όπως αποδείχτηκε είχε πατήσει σε λάθος κουλουάρ.

Με τον καλύτερο τρόπο επέστρεψε στην ενεργό δράση και τις διεθνείς διοργανώσεις η Βουλγάρα άλτρια του ύψους Στέφκα Κονσταντίνοβα, που επτά μήνες μετά τη γέννηση του γιου της κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και στο Γκέτεμποργκ με άλμα στα 2.01.

ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ '93
Το λιοντάρι και ο δράκος

Ξεχώρισαν ο Βρετανός Κρίστι και οι Κινέζες, που σάρωσαν στις μεγάλες αποστάσεις

Μετά την επίσκεψή του στην Απω Ανατολή (Τόκιο), το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ξαναγυρίζει στην Ευρώπη, αφού το 1993 η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στη Στουτγκάρδη της ενιαίας πλέον Γερμανίας.

Το 4ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σημάδεψε την αλλαγή πλεύσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, που μετά την επιτυχία των τριών προηγούμενων διοργανώσεων, αποφάσισε οι αγώνες να γίνονται κάθε δυο χρόνια.

Ετσι δυο χρόνια μετά το Τόκιο και ένα μετά την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης, ο κλασικός αθλητισμός ξαναείχε την τιμητική του.

Οι Γερμανοί διοργανωτές έβαλαν τα δυνατά τους, ώστε να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, αφού άλλωστε αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που γινόταν στο έδαφος της ενοποιημένης Γερμανίας.

Εκείνο που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που εφαρμόστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια των αγώνων, προκειμένου να αποφευχθούν παρατράγουδα.

Για πρώτη φορά στους αθλητές δόθηκαν πριμ σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο νικητής σε κάθε αγώνισμα πήρε από ένα αυτοκίνητο πολυτελείας της αυτοκινητοβιομηχανίας που ήταν χορηγός των αγώνων.

Στο αγωνιστικό μέρος το γεγονός που ξεχώρισε, ήταν η παρουσία των Βρετανών αθλητών, που ξανάφεραν τον στίβο της Γηραιάς Αλβιόνας στο διεθνές προσκήνιο.

Εκτός όμως από τους Βρετανούς, τα φώτα της δημοσιότητας τράβηξαν και οι Κινέζες αθλήτριες που επικράτησαν κατά κράτος στις μεγάλες αποστάσεις και έδειξαν ότι μια νέα δύναμη, στο χώρο του διεθνούς στίβου, αναδύεται.

Μετά το χρυσό της Βαρκελώνης, ο Λίτφορντ Κρίστι αποτέλεσε το βαρύ πυροβολικό της Βρετανίας και σ' αυτούς τους αγώνες.

Ο 33χρονος αθλητής κατάφερε στη Στουτγκάρδη να πραγματοποιήσει κάτι, που στη Βαρκελώνη δεν του δόθηκε η ευκαιρία. Να αφήσει πίσω του τον Καρλ Λιούις. Και έτσι και έγινε. Ο Κρίστι, που εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην καλύτερη δυνατή φόρμα πρώτευσε στα 100 μέτρα πετυχαίνοντας και ευρωπαϊκό ρεκόρ με 9.87, αφήνοντας πίσω την αμερικανική τριάδα, που συμμετείχε στην κούρσα και τον Λιούις εκτός βάθρου.

Πάντως ο Λιούις κατάφερε να πάρει μετάλλιο σ' αυτούς τους αγώνες αφού στα 200 μέτρα ήταν τρίτος με 19.89. Στην πρώτη θέση τερμάτισε ο Φρανκ Φρέντρεκις από τη Ναμίμπια με 19.85 (ρεκόρ Αφρικής).

Στα 400 μέτρα ο Μάικλ Τζόνσον ανέλαβε να ξελασπώσει τους Αμερικανούς στις κούρσες ταχύτητας και τα κατάφερε.

Στις μεγάλες αποστάσεις και στα 1.500 μέτρα, ο Αλγερινός Νουρεντίν Μορσελί επικράτησε εύκολα, παίρνοντας με αυτό τον τρόπο το αίμα του πίσω για την απώλεια του χρυσού στη Βαρκελώνη.

Στους "ουρανούς" κρίθηκε το χρυσό μετάλλιο στο ύψος, αφού ο Κουβανός Ξαβιέ Σοτομαγιόρ έδωσε σκληρή μάχη μέχρι να κερδίσει το χρυσό με 2.40.

Στο επί κοντώ ο Μπούμπκα αγωνιζόμενος πλέον με τα χρώματα της Ουκρανίας, δε δυσκολεύτηκε να επικρατήσει με 6 μέτρα και να πάρει έτσι το τέταρτο χρυσό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Στις κούρσες ταχύτητας των γυναικών η Αμερικανίδα Γκέιλ Ντίβερς τα πήγε σαφώς πιο καλύτερα σε σχέση με τους άνδρες αφού κέρδισε δυο χρυσά στα 100 μέτρα και 110 εμπόδια.

Οι Κινέζες όμως, ήταν αυτές που έκλεψαν την παράσταση στις μεγάλες αποστάσεις, αφού επικράτησαν στα 1.500 μέτρα με τη Λιου Ντογκ και στα 3.000μ και 10.000μ με τις Κου Γιουνξία και Γουανγκ Γιουνξία.

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΒΟΥ

Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα τα πρωταθλήματα της Στουτγκάρδης '93 και του Γκέτεμποργκ '95.

Και οι δυο διοργανώσεις σηματοδοτούν τη νέα εποχή στην ιστορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, αφού πλέον υπάρχουν δυο σημαντικές καινοτομίες στη διοργάνωση των αγώνων.

Η πρώτη αφορά το χρόνο διεξαγωγής, που πλέον κατεβαίνει στα 2 χρόνια από τέσσερα που ήταν μέχρι το 1993 και η δεύτερη την είσοδο των υλικών πριμ για τους νικητές των αγωνισμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ