ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Απαιτεί σεβασμό στις «ανοιχτές αγορές»

Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ Μ. Μόντι, τράβηξε το «αυτί» στην κυβέρνηση για τη φραστική παρέμβαση στελεχών, στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων από την Alpha Bank. Και οι κυβερνώντες έσπευσαν να συμμορφωθούν... προς τας υποδείξεις

Αποψη του κεντρικού καταστήματος της Alpha Bank
Αποψη του κεντρικού καταστήματος της Alpha Bank
Δε δικαιούσθε να παρεμβαίνετε στην ελεύθερη αγορά και να υποδείχνετε στις τράπεζες, αν και πότε θα αυξήσουν τα επιτόκια των δανείων, γιατί έτσι νοθεύετε τους κανόνες του «ελεύθερου ανταγωνισμού» και της απελευθερωμένης από ελέγχους αγορά! Αυτό ήταν σε ελεύθερη μετάφραση το μήνυμα που έστειλε το διευθυντήριο των Βρυξελλών στην κυβέρνηση Σημίτη, διά στόματος του επιτρόπου Μάριο Μόντι, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δ. Τζουγανάτο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «ευρωπαϊκή ημέρα ανταγωνισμού». Ο αξιωματούχος της ΕΕ, εγκάλεσε στην τάξη την κυβέρνηση - και την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού - για τον τρόπο που αντέδρασαν στην αύξηση των καταναλωτικών και στεγαστικών επιτοκίων από την Alpha Bank του ομίλου Κωστόπουλου.

Συγκεκριμένα, ο Μ. Μόντι, επέκρινε δημόσια την επιτροπή ανταγωνισμού για την απόφασή της να ζητήσει εξηγήσεις από την Alpha Bank που αύξησε ξαφνικά τα επιτόκια των δανείων, λέγοντας: «Δε θεωρώ ότι ο ρόλος της επιτροπής ανταγωνισμού είναι ο έλεγχος των τιμών, αλλά ούτε και να αποτρέπει εταιρίες από το να αλλάζουν την εταιρική τους συμπεριφορά. Αν μια τράπεζα μεμονωμένα αυξήσει τα επιτόκια πιθανόν δε θα αυξήσει και το μερίδιο αγοράς της. Θα ανησυχούσα εάν έβλεπα παράλληλες αλλαγές στον ίδιο χρόνο από άλλες τράπεζες. Μπορεί να μη θεωρηθεί καρτέλ, αλλά όπου υπάρχει καπνός υπάρχει φωτιά». Ουσιαστικά, δηλαδή, ο επίτροπος διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι καλά θα κάνει να μην επιχειρεί ούτε καν για να ρίξει στάχτη στα μάτια των καταναλωτών να «προσβάλλει» με κανέναν τρόπο τα ιερά και τα όσια των τραπεζικών κερδών. Από τη μεριά του ο Δ. Τζουγανάτος έσπευσε να διευκρινίσει ότι η πρόθεση της επιτροπής δεν ήταν να κάνει κανενός είδους παρέμβαση, αλλά η κίνησή της εντάσσεται απλώς στην παρακολούθηση του όλου θέματος.

Εξάλλου, μιλώντας στη χτεσινή ημερίδα, ο Μ. Μόντι επανέλαβε το «χρέος» τόσο των κρατών - μελών όσο και κατ' επέκταση των εθνικών επιτροπών ανταγωνισμού για προσήλωση στα ιδεώδη των «ανοιχτών αγορών» καθώς -όπως υποστήριξε- «όταν δρουν οι δυνάμεις του ανταγωνισμού οι πιο κερδισμένοι είναι οι καταναλωτές». Παρέλειψε βέβαια να πει πως αυτός ο ανταγωνισμός είναι εξ ορισμού ανελέητος και δε διέπεται από κανενός είδους κανόνες παρά μόνο από τους «νόμους της ζούγκλας», δηλαδή «το δίκιο του ισχυρού». Αυτούς τους «κανόνες», πάντως, ισχυρίστηκε ότι καλούνται να στηρίζουν κάθε φορά οι εθνικές επιτροπές ανταγωνισμού.

Χαρακτηριστικά του πλαισίου, στο οποίο κινείται η επιτροπή ανταγωνισμού είναι τα όσα μεταξύ άλλων είπε ο Δ. Τζουγανάτος, ο οποίος:

  • Διατύπωσε την άποψη πως οι «συμφωνίες κυρίων» μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρηματιών για τις τιμές -που είναι ένα το κρατούμενο ότι αποτελούν κοινή επιχείρηση κοροϊδίας και παραπλάνησης των λαϊκών εισοδημάτων- είναι «αμφίβολης νομικής και κοινοτικής νομιμότητας»
  • Επανέλαβε ότι «η επιτροπή ανταγωνισμού παρεμβαίνει, προσπαθώντας να αποτρέψει τον αποκλεισμό, δηλαδή τη δημιουργία μονοπωλίων και δεν μπορεί να ελέγξει τις τιμές».

Ο Μ. Μόντι, βρήκε «τέλεια» την προσέγγιση της επιτροπής ανταγωνισμού για το θέμα, ενώ για την «εναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων στην ΕΕ απάντησε: «Ελπίζω σε πολιτική συμφωνία κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, ώστε να εξαλειφθεί ο βλαβερός φορολογικός ανταγωνισμός. Η Επιτροπή ασκεί πίεση από το 1997 στα κράτη - μέλη και στο συμβούλιο και είμαι ευτυχής που η πολιτική συμφωνία για τη φορολογία θα επιτευχθεί κάτω από την πίεση της Επιτροπής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ από τη μια μεριά ο αρμόδιος επίτροπος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, ζητώντας εκ μέρους της ΕΕ από τις εθνικές επιτροπές ανταγωνισμού να υποστηρίζουν τις «ανοιχτές αγορές» και να εμποδίζουν την ανάπτυξη μονοπωλίων, την ίδια στιγμή στην ομιλία του έπλεκε το εγκώμιο της Επιτροπής για την απόφασή της να εγκρίνει την εξαγορά του 41% της Siemens Tele Industry από την Intracom, η οποία δημιουργεί μονοπώλιο στο χώρο της κατασκευής τηλεπικοινωνιακού υλικού.

ΣΗΜΙΤΗΣ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Συνάντηση σε βαρύ κλίμα...

Στη χτεσινή σύσκεψη κυριάρχησαν το θέμα των επιτοκίων (που προέκυψε με την προχτεσινή απόφαση της Alpha) και οι παρενέργειες στην οικονομία από την παρατεινόμενη ρευστότητα, λόγω του σχεδιαζόμενου πολέμου στο Ιράκ

Υπό τη σκιά των πρόσφατων απανωτών αλυσιδωτών αρνητικών εξελίξεων - που έχουν κάνει βαρύ το κλίμα στην κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκε η χτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη. Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι με τον πρωθυπουργό είχαν μια εκτενή συζήτηση για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη διεθνή κατάσταση, ιδιαίτερα μάλιστα ενόψει της ογκούμενης διεθνούς αβεβαιότητας και του ενδεχόμενου μιας πολεμικής αναμέτρησης στο Ιράκ.

Για το επίμαχο θέμα, της αύξησης των επιτοκίων χορηγήσεων από την Alpha Bank, (είναι μέχρι στιγμής ο τελευταίος κρίκος των αρνητικών για την κυβέρνηση εξελίξεων), ο Ν. Χριστοδουλάκης επέδειξε τάσεις συμβιβασμού και με τις τράπεζες στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει για το ποιος έχει το πάνω χέρι στην πολιτική των επιτοκίων. Σε απολογητικό ύφος, ο Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι:

  • «το τραπεζικό σύστημα δε διατάσσεται από τις κυβερνητικές επιλογές», απαντώντας έτσι στις «δυνάμεις της αγοράς» και όσους μέμφονται την κυβέρνηση ότι παρενέβη παρασκηνιακά ζητώντας από τις άλλες εμπορικές τράπεζες να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα της Alpha για αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων.
  • το τραπεζικό σύστημα έχει προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη της χώρας, σπεύδοντας παράλληλα να ζητήσει από τους τραπεζίτες να επιζητούν διαρκώς βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ώστε οι τράπεζες «να γίνουν πυροδότες της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Επίσης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ν. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε:

  • την αύξηση των επιτοκίων από την Alpha «μεμονωμένη πολιτική, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την παρατηρούμενη διεθνή μείωση και αποκλιμάκωση των επιτοκίων», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δε θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες σε αυξήσεις επιτοκίων.
  • «αστειότητες» τις κατηγορίες από κύκλους των «αγορών» ότι την αύξηση των επιτοκίων την προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση με την έκδοση των λεγόμενων λαϊκών ομολόγων που θα κυκλοφορήσουν την προσεχή Δευτέρα για να διατυπώσει την άποψη πως «δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο».

Τα κίνητρα της πρόσφατης «κόντρας» κυβέρνησης και τραπεζιτών δεν είναι ακόμα εμφανή. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Κωστόπουλος της Alpha Bank, ίσως και να παίζει παιχνίδια προς όφελος επιχειρηματικών και πολιτικών κέντρων, τα οποία είναι δυσαρεστημένα με την κυβέρνηση Σημίτη. Μια τέτοια όμως άποψη σκιάζεται από το γεγονός ότι ναι μεν ο Κωστόπουλος άνοιξε πρώτος το παιχνίδι της ανόδου των επιτοκίων, όμως στο συγκεκριμένο θέμα, οι τραπεζίτες (και αυτοί των κρατικών τραπεζών) εμφανίστηκαν σαν ένα σώμα. Οι τελευταίοι πάντως είχαν εκφράσει την απαρέσκειά τους στις εξαγγελίες της κυβέρνησης να εκδώσει τα «λαϊκά ομόλογα» με επιτόκιο σαφώς υψηλότερο από τα «μηδενικά» επιτόκια καταθέσεων που προσφέρουν οι τράπεζες. Και η όχληση δεν έχει να κάνει κυρίως με τα ποσά που θα αποτραβηχτούν από τις τραπεζικές καταθέσεις προς τα ομόλογα - πρόκειται για αστεία κυριολεκτικά ποσά - όσο για το γεγονός ότι οι τραπεζίτες είδαν την κυβέρνηση να μπαίνει στα χωράφια τους, έστω και ως δείγμα γραφής. Είναι τέτοιο τo θράσος το οποίο έχει καλλιεργήσει το καθεστώς της «απελευθέρωσης» της ασυδοσίας τους, στη δημιουργία του οποίου έχει πρωταγωνιστήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά οι Σημίτης - Καρατζάς, που δεν ανέχονται, ούτε καν καιροσκοπικές και δημαγωγικές κινήσεις - «λαϊκά ομόλογα» τα οποία σε τελική ανάλυση μακροπρόθεσμα ευνοούν τις ίδιες.

Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

Από τις 2 Ιούνη μέχρι και τις 17 Ιούνη του 2003, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ θα τρέξουν οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Υπόχρεοι στην υποβολή της δήλωσης είναι άγαμοι με ακίνητη περιουσία - σε αντικειμενικές τιμές - που ξεπερνά τα 243.600 ευρώ και για τους έγγαμους πάνω από 477.200 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ