ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 1999
Σελ. /35
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες - αγριότερες - μάχες

ΝΤΡΑΣ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. -

Ινδοί στρατιώτες συνέχιζαν τις άγριες μάχες, από οχυρό σε οχυρό, με τους Ισλαμιστές αντάρτες, καθώς οι συνομιλίες του Σαββάτου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών αποδείχτηκαν ατελέσφορες, όπως και μια τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών των δύο χωρών την Κυριακή. Ο λόγος δόθηκε για άλλη μια φορά στα όπλα...

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία ότι τακτικοί στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν είναι ανάμεσα στους εισβολείς, δήλωσε σε σκληρό ύφος πως δε θα υπάρξουν νέες συνομιλίες με το Ισλαμαμπάντ έως ότου "αποσύρει τα στρατεύματά του και τους παραστρατιωτικούς που κατέχουν περιοχές του ινδικού εδάφους".

Το Πακιστάν αρνείται ότι ο στρατός του είναι αναμεμειγμένος στη σύγκρουση, λέγοντας παγίως πως οι αντάρτες που διείσδυσαν σε ορεινές περιοχές της Ινδίας στις αρχές Μαϊου είναι ιθαγενείς "μαχητές της ελευθερίας", στους οποίους το Ισλαμαμπάντ παρέχει μόνο "ηθική και διπλωματική στήριξη" στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν τον έλεγχο των δύο τρίτων του Κασμίρ από την Ινδία.

"Αν το Πακιστάν θέλει να επιλύσει την κρίση, θα έπρεπε να αποδεχτεί τη Γραμμή Ελέγχου", είπε ο Βάτζπαϊ, σε μια αναφορά του στο αποκύημα της εκεχειρίας του 1972.

Ο Βάτζπαϊ είπε ακόμη ότι ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ του τηλεφώνησε την Κυριακή, ενώ ο πρώτος βρισκόταν στη Σριναγκάρ, τη θερινή πρωτεύουσα του υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Σαρίφ απλώς επανέλαβε τις θέσεις του υπουργού του των Εξωτερικών, Σαρτάι Αζίζ, κατά την επίσκεψή του στο Νέο Δελχί, και δεν πρόσφερε καμία νέα πρόταση.

Μετά από ακόμη μια νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών από βαρύ πυροβολικό και μάχες με φλογοβόλα, ινδικές δυνάμεις πλησίασαν στους πρόποδες ακόμη ενός λόφου που έχει στρατηγική σημασία σε σχέση με τον έλεγχο του οδικού δικτύου, σύμφωνα με Ινδούς στρατιωτικούς. Μέλη των ινδικών ειδικών δυνάμεων, στο μεταξύ, κινούνταν στα υψίπεδα Μαρπόλα, δυτικά του Ντρας, προσπαθώντας να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των ανταρτών.

Το Σάββατο ο ινδικός στρατός ανακατέλαβε την περιοχή Τολολίνγκ, και χθες ανακοίνωσε ότι ανασύρθηκαν τα πτώματα 14 εισβολέων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και τέσσερις γυναίκες. Το γιατί οι γυναίκες ήταν ανάμεσα στους αντάρτες παρέμεινε αδιευκρίνιστο. Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι 17 άνδρες του σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο μέρες, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 103 (επισήμως). Από τους νεκρούς του εχθρού, ωστόσο, είπε ο εκπρόσωπος, ανασύρθηκε και ένα βιβλίο "πληρωμών" των ανταρτών, που ανήκε, πάντα κατά τον Ινδό εκπρόσωπο, σε ένα μέλος της Βόρειας Μονάδας Ελαφρού Πυροβολικού των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν.

Στο Πεκίνο

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Γιασουάντ Σινχ, χθες βρισκόταν στο Πεκίνο για να συζητήσει την κρίση με τον Κινέζο ομόλογό του, Τανγκ Γιαζουάν. Το Πεκίνο, στη συνάντηση του ΥΠΕΞ του με τον ομόλογό του του Πακιστάν το Σάββατο, ζήτησε από το Ισλαμαμπάντ να επιλύσει την κρίση "διαμέσου συνομιλιών".

Ο Σινχ είπε στον Κινέζο ομόλογό του χθες, πως η Ινδία δε θεωρεί την Κίνα "περιφερειακό κίνδυνο". Επρόκειτο για μια μετριοπαθή δήλωση που απέβλεπε στο να μειώσει την "υποδόρια" ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά τις πυρηνικές δοκιμές του Μαϊου του 1998 και τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Ινδίας Τζορτζ Φερνάντες ότι τα πυρηνικά χρειάζονταν και "λόγω της απειλής που αντιπροσωπεύει η Κίνα".

Ο Τανγκ ανταπέδωσε την "επίθεση μειδιάματος" του Σινχ λέγοντας ότι οι σταθερές, ομαλές και φιλικές Σινο - ινδικές σχέσεις αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ειρήνη και την ανάπτυξη στην περιφέρεια.

Από το Ισλαμαμπάντ, στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Πακιστάν κατηγόρησε το στρατό της Ινδίας ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα, και ανέφερε ότι κάνει ελέγχους σε ινδικές οβίδες που έπεσαν στο έδαφος της χώρας. Η Ινδία αρνείται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα (έχει υπογράψει τη συνθήκη του ΟΗΕ που απαγορεύει τη χρήση τους). Η πακιστανική αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι ινδικό πυροβολικό έπληξε ένα χωριό στην πακιστανική πλευρά του Κασμίρ, σκοτώνοντας τρεις κατοίκους. Από την άλλη, η Ινδία ανακοίνωσε πως ένας χωρικός σκοτώθηκε από πυρά πυροβολικού του πακιστανικού στρατού.

Το Πακιστάν κατήγγειλε ακόμη ότι υπήρξαν επιθέσεις εναντίον φυλακίων του στη Γραμμή ελέγχου, γεγονός "απαράδεκτο... στο οποίο το Πακιστάν επιφυλάσσεται να απαντήσει".

ΑΓΚΟΛΑ
Στενότερο "κλοιό" θέλει η Παγκόσμια Τράπεζα

ΛΟΥΑΝΤΑ.-

Ακόμη περισσότερα μέτρα υπό την καθοδήγηση των διεθνών οικονομικών οργανισμών θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση της Αγκόλας, αν επιθυμεί να της χορηγηθούν νέα δάνεια, διαμήνυσε, χτες, η εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Μπάρμπαρα Κάφκα, που έφτασε στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η Κάφκα, που μετέβη στη Λουάντα για εξαήμερη επίσκεψη προκειμένου να ελέγξει από κοντά κατά πόσο η κυβέρνηση της Αγκόλα ακολούθησε "χωρίς παρεκκλίσεις" τις εντολές της Παγκόσμιας Τράπεζας, εκτίμησε ότι "υπάρχουν ακόμη πολλές ενέργειες που θα πρέπει να δρομολογηθούν για να διαπιστωθεί η ειλικρίνεια των δεσμεύσεων της κυβέρνησης". Σύμφωνα με όσα δήλωσε η ίδια, θα πρέπει, άμεσα, να αρχίσει η ιδιωτικοποίηση των κρατικών τραπεζών και θα πρέπει να "αποσαφηνιστούν οι τρόποι διαχείρισης" της επικερδούς κρατικής επιχείρησης πετρελαίου, για να εξασφαλίσει η Αγκόλα τη χορήγηση νέων δανείων από την Παγκόσμια Τράπεζα. Η Κάφκα εκτίμησε ως "πρώτο καλό, αλλά ανεπαρκές βήμα", την, μόλις λίγων ημερών, κυβερνητική απόφαση απελευθέρωσης της νομισματικής αγοράς, που προκάλεσε την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της Αγκόλας στο 1/3 της αξίας του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζουν οι παρατηρήσεις της για την κρατική εταιρία πετρελαίου Sonangol, η οποία, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας 3 νέων πετρελαιοπηγών, από την παραγωγή των οποίων μερίδιο θα έχουν και οι πετρελαϊκές εταιρίες "BP Amoco", "Esso", "Elf", έπειτα από τη σύναψη συμφωνιών, οι οποίες δεν τέθηκαν προς έγκριση στην Παγκόσμια Τράπεζα. Η Αγκόλα είναι η δεύτερη, μετά τη Νιγηρία, πετρελαιοπαραγωγός αφρικανική χώρα, νοτίως της ερήμου Σαχάρα, με ημερήσια παραγωγή 740.000 βαρέλια. Παρά τη μεγάλη πετρελαϊκή παραγωγή, η οικονομία της Αγκόλας δε βαίνει ικανοποιητικά, καθώς δεν έχει καταφέρει να επουλώσει τις πληγές που άφησαν οι εμφύλιες 20ετείς συγκρούσεις με την οργάνωση UNITA.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ορκίστηκε Πρόεδρος ο Τάμπο Μμπέκι

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, η νεοεκλεγείσα Βουλή της Νότιας Αφρικής ενέκρινε ομόφωνα τον Τάμπο Μμπέκι στη θέση του Προέδρου της χώρας, μετά τη συντριπτική νίκη που πέτυχε το Εθνικό Αφρικανικό Μέτωπο, του οποίου ηγούνταν, στις δεύτερες ελεύθερες εκλογές της 2ας Ιουνίου.

Υπό το θερμό χειροκρότημα και των 400 βουλευτών, ο Τάμπο Μμπέκι εξελέγη Πρόεδρος, σε μια περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική διαδικασία. Την εκλογή του Μμπέκι επικύρωσε, ορκίζοντάς τον, ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αρτούρ Τσάσκαλσον, ο οποίος λίγη ώρα πριν όρκισε κατά ομάδες τους 400 νέους βουλευτές. Τυπικά ο νέος Πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που θα πραγματοποιηθεί στην Πρετόρια.

Στην πρώτη του ομιλία προς το Κοινοβούλιο από τη θέση του Προέδρου, ο Μμπέκι ευχαρίστησε θερμά όλους τους Νοτιοαφρικάνους που ψήφισαν το Αφρικανικό Εθνικό Μέτωπο, εξασφαλίζοντάς του πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι στις πρώτες ελεύθερες εκλογές, μετά την ανατροπή του απαρτχάιντ, το 1994. Ο νέος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της φτώχειας και των φυλετικών διακρίσεων που ταλανίζουν ακόμη τη Νότια Αφρική και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους. Τα συγχαρητήριά του στον νέο Πρόεδρο έσπευσε να εκφράσει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και του Δημοκρατικού Κόμματος Τόνι Λεόν, ο οποίος δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλευρό της νέας κυβέρνησης σε κάθε βήμα που θα γίνει στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών ζωής των Νοτιοαφρικανών.

Η πλέον συγκινητική τελετή της χθεσινής διαδικασίας ήταν η στιγμή της εισόδου στο Κοινοβούλιο του απερχόμενου Προέδρου Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος έγινε δεκτός με ρυθμικά χειροκροτήματα και με τραγούδια από όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές. Ο Μαντέλα παρακολούθησε όλη την τελετή και συνεχάρη πρώτος το διάδοχό του.

Η ρουκέτα έχει μόλις εκτοξευτεί από το Ινδικό πυροβολικό στο Ντρας

Η ρουκέτα έχει μόλις εκτοξευτεί από το ινδικό πυροβολικό στην περιοχή του Ντρας

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Αντικυβερνητική διαδήλωση

ΝΤΑΚΑ. -

Μια αντικυβερνητική διαδήλωση που διοργάνωσαν προχθές τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης παρέλυσε την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές.

Επιχειρήσεις, σχολεία και δρόμοι είχαν έντονα τα σημεία της απεργίας, ενώ 5.000 αστυνομικοί και μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων περιπολούσαν και σε αρκετές περιπτώσεις συγκρούστηκαν με διαδηλωτές, οι οποίοι κραύγαζαν συνθήματα εναντίον του προϋπολογισμού, ο οποίος τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Σαχ Μοχαμάντ Κίμπρια είπε ότι τα μέτρα του προϋπολογισμού θα "μειώσουν την εξάρτηση" της χώρας από την εξωτερική οικονομική βοήθεια.

"Οι νέοι φόροι θα πλήξουν τους φτωχούς", αντέτεινε η πρώην πρωθυπουργός Καλέντα Ζία, το Εθνικιστικό Κόμμα της οποίας ηγήθηκε της διαδήλωσης.

ΕΛΒΕΤΙΑ
Κατά της άδειας μητρότητας

ΓΕΝΕΥΗ.-

Η "ουδέτερη" Ελβετία αποφάσισε χτες να γυρίσει οριστικά την πλάτη της σε μία υπόσχεση που είχε δώσει πριν από 50 χρόνια στο αίτημα του γυναικείου κινήματος. Την άδεια μητρότητας διάρκειας 14 εβδομάδων με αποδοχές το 80% του μισθού.

Σύμφωνα με τα πρώτα, αλλά ενδεικτικά αποτελέσματα περίπου το 65% των ψηφοφόρων, όπως μετέδωσε η ελβετική τηλεόραση, τάχθηκαν κατά των μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Μάλιστα το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί έκπληξη, καθώς οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης έδειχναν το αντίθετο, πρόβλεψη που ισχυροποιήθηκε και από την προσωπική καμπάνια την πρωθυπουργού Ρουθ Ντρέιφους να δώσει ένα τέλος στην ασάφεια του νόμου που ναι μεν επέτρεπε στις γυναίκες να έχουν νόμιμη άδεια 2 μηνών μετά τη γέννηση του παιδιού, αλλά άφηνε στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη το θέμα των αποδοχών. Ωστόσο, οι Ελβετοί προτίμησαν να περιορίσουν τις δαπάνες του κράτους αφού την περασμένη χρονιά που προτάθηκε το νομοσχέδιο προέβλεπε επίσης και τις δαπάνες περίπου 500 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων - 330 εκατομμύρια δολάρια - για την κάλυψη των μισθών μητρότητας για τις εργαζόμενες στο δημόσιο και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Το θέμα της άδειας μητρότητας έχει εισαχθεί στο Σύνταγμα της χώρας το 1945, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σαφέστατες παράγραφοι όσον αφορά τις αποδοχές. Δύο κυβερνητικές προσπάθειες στη δεκαετία του '80 για συγκεκριμενοποίηση των λεπτομερειών απερρίφθησαν λόγω κόστους.... Κάτι που επαναλήφθηκε και φέτος. Εξάλλου το κλίμα της "οικονομίας της αγοράς" δεν επιτρέπει παρεκκλίσεις ακόμα και για χώρες, παραδείσους των τραπεζών, όπως η Ελβετία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ