ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Δίλημμα» για συνεργασία με ΕΕ ή Ρωσία

Το «μήλον της Εριδος» του ανταγωνισμού ΕΕ και Ρωσίας είναι η ενέργεια που και στην Ουκρανία ήταν λαϊκή περιουσία πριν την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ

Associated Press

Το «μήλον της Εριδος» του ανταγωνισμού ΕΕ και Ρωσίας είναι η ενέργεια που και στην Ουκρανία ήταν λαϊκή περιουσία πριν την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, η ουκρανική πλευρά ετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις με τις χώρες της Τελωνειακής Ενωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν), επιδιώκοντας να καθορίσει για τον εαυτό της ένα «μηχανισμό» πιθανής συνεργασίας τύπου «3+1».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Γενικού Τμήματος για τα ζητήματα εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φιλίπ Κουισόν, η Ουκρανία πρέπει να αποκλείσει τη δυνατότητα συνεργασίας της με την Τελωνειακή Ενωση και τη Ρωσία. Οπως δήλωσε ο Κουισόν: «Η ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ καθώς κι η συνεργασία με την Τελωνειακή Ενωση, η οποία είναι ελεγχόμενη από τη Ρωσία, είναι πράγματα ασύμμετρα. Γι' αυτό το λόγο η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει τι θέλει... Ο κύριος Πούτιν είπε, πως εάν η Ουκρανία ενταχθεί στην Τελωνειακή Ενωση, τότε η Ρωσία θα παραχωρήσει έκπτωση στο φυσικό αέριο της τάξης των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων... Η εκτίμησή μου είναι πως από τη στιγμή που η Ουκρανία δεθεί με την ΕΕ, εμείς θα της προτείνουμε τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της, αυτό θα ανοίξει τις αγορές της ΕΕ για τα ουκρανικά προϊόντα, θα αυξήσει τα εμπορικά ρεύματα. Ομως αυτό δεν είναι το πιο βασικό... Η Ουκρανία θα έχει την ίδια τύχη με την Ευρώπη, η Ουκρανία θα μπει σε μια θετική τάση. Θα μπορέσει να εισαγάγει τις οικονομικές αρχές της Ευρώπης, θα λαμβάνει επενδύσεις, οι οποίες θα είναι το πιο καλό επιχείρημα και μέθοδος για την ανάπτυξη της οικονομίας».

Να σημειωθεί πως την ίδια ώρα οι χώρες της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) προσανατολίζονται σε υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί τον Οκτώβριο το 2011 στο Λένινγκραντ, όπου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των πρωθυπουργών των χωρών της ΚΑΚ. Πριν όμως απ' αυτή τη συμφωνία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας το Σεπτέμβρη του 2011.

Να σημειωθεί πως πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε την Ουκρανία για τους «κινδύνους» που έχει η πορεία ενσωμάτωσής της στην ΕΕ και δήλωσε πως η ένταξη της Ουκρανίας στην Τελωνειακή Ενωση Ρωσίας, Λευκορωσίας, Καζαχστάν θα έκανε την πορεία αυτής της περιφερειακής διακρατικής ένωσης «πιο πλήρη». Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας υπενθύμισε πως από την 1η Γενάρη του 2012 θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο Ενιαίος Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ), όπως ονομάζεται η οικονομική ένωση των 3 χωρών, κι επισήμανε, πως: «Εάν η Ουκρανία δημιουργήσει ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, τότε θα αναγκαστεί να υποχωρήσει σε πολλά κι ευαίσθητα ζητήματα της ουκρανικής οικονομίας, υπολογίζοντας πως αυτά τα εμπορεύματα θα κατευθυνθούν στη ρωσική αγορά. Ομως εμείς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο και θα αναγκαστούμε να υψώσουμε τα σύνορά μας. Είμαι σίγουρος πως το Καζαχστάν και η Λευκορωσία αμέσως θα θέσουν στη Ρωσία το ζήτημα του κλεισίματος των συνόρων», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Το ζήτημα της ενσωμάτωσης στην ΕΕ ή στην Οικονομική Ενωση με τη Ρωσία διχάζει σήμερα τα πολιτικά κόμματα και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Ουκρανία.


Ι.Π.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Για την ανάπτυξη, την ασφάλεια και τις «μπίζνες»

ΑΣΤΑΝΑ.--

Συνεδριάζει στην πρωτεύουσα του Καζακστάν ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου οι αρχηγοί των κρατών - μελών της Κίνας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, της Ρωσίας, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν συζητούν ζητήματα περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, συμπεριλαμβάνοντας και τον λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και τη διακίνηση ναρκωτικών. Ως παρατηρητές συμμετέχουν το Ιράν, η Μογγολία, η Ινδία και το Πακιστάν.

Στη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ πρότεινε τη δημιουργία μιας περιφερειακής ομάδας ασφάλειας μέσα στον ίδιο τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης για να λαμβάνει «προληπτικά μέτρα σε πιθανές φιλονικούμενες περιοχές στον τομέα ευθύνης του Οργανισμού». Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα τις περσινές συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει στο Κιργιστάν όπου «δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα».

Από τη μεριά του, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριξε την ανάγκη ο Οργανισμός να δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη οικονομικής συνεργασίας μέχρι το τέλος του έτους για την προώθηση κοινών οικονομικών σχεδίων, δηλαδή την εξασφάλιση οικονομικών - και όχι μόνο - συμφερόντων.

Με χτεσινή διακήρυξή τους, οι συμμετέχοντες υπογραμμίζουν πως ο Οργανισμός τάσσεται εναντίον μιας μονομερούς δημιουργίας συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας καθώς κάτι τέτοιο ενδέχεται να επιδεινώσει την παγκόσμια ασφάλεια και την περιφερειακή σταθερότητα. Με την ανακοίνωση αυτή η Ρωσία λαμβάνει ουσιαστικά τη στήριξη της Κίνας και των άλλων κρατών - μελών του Οργανισμού ενάντια στα προωθούμενα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για εγκατάσταση της «ασπίδας» στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Στο μεταξύ, ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Βόντρα δήλωσε χτες στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» πως η χώρα του αποσύρεται από τη συμμετοχή στην «ανανεωμένη ασπίδα», εξαιτίας του μειωμένου ρόλου της. Αρχικά, η Τσεχία θα «φιλοξενούσε» το σύστημα ραντάρ της «ασπίδας» όπως προέβλεπε το σχέδιο του Προέδρου Μπους, ωστόσο το Σεπτέμβρη του 2009 ο Ομπάμα ανακοίνωσε την «ανανεωμένη» εκδοχή της, όπου στην Τσεχία θα λειτουργούσε κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης όπου θα συνέλεγε και ανέλυε πληροφορίες από δορυφόρους.

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Απειλή νέου πολέμου

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν, Ελτνάρ Σαμπίρογλου, οι αρχές της Αρμενίας συνεχώς ματαιώνουν τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι που οδηγεί αναπόφευκτα σ' ένα νέο πόλεμο. «Τελικά ο Αζέρος στρατιώτης θα δικαιώσει τις ελπίδες του λαού, της ηγεσίας της χώρας, του Ανώτατου Διοικητή και θα απελευθερώσει τις κατεχόμενες περιοχές από τον εχθρό», υπογράμμισε ο Σαμπίρογλου. Σύμφωνα με τα λόγια του, το Αζερμπαϊτζάν προετοιμάζεται προς την κατεύθυνση αυτή. «Ο εχθρός πρέπει αυτό να το γνωρίζει», ανέφερε ο ίδιος. Οπως σημείωσε ο Σαμπίρογλου, σήμερα ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν σε μεγάλο βαθμό ξεπερνά τη μαχητικότητα του αρμένικου στρατού και κατηγόρησε την αρμενική πλευρά πως εκτός από την καθυστέρηση στην ειρηνική επίλυση του προβλήματος, ανεβάζει την ένταση στη γραμμή επαφής των στρατευμάτων, π.χ. στήνοντας προβοκάτσιες, όπως ήταν η πρόσφατη δολοφονία εννιάχρονου Αζέρου που βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του στη ζώνη του μετώπου.

Αμεση ήταν η αντίδραση του στρατού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που διέψευσε τις παραπάνω κατηγορίες, καταγγέλλοντας το Αζερμπαϊτζάν για πολιτική όξυνσης της αντιπαράθεσης. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως μόνο το διάστημα από 29 Μάη έως 4 Ιούνη ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν παραβίασε την κατάπαυση του πυρός 230 φορές, ρίχνοντας περίπου 1.500 πυροβολισμούς κατά των θέσεων των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Να σημειωθεί πως οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας, που διεξάχθηκε στη Μόσχα στις 11 Ιούνη, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που τα τελευταία 20 χρόνια αποτελεί μια μόνιμη πηγή έντασης στην περιοχή του Καυκάσου.


Ι.Π.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Διαμαρτυρία στην Καταλονία

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--

Διαδηλωτές απέκλεισαν χτες το κοινοβούλιο της Καταλονίας, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την είσοδο των βουλευτών που αναμενόταν να ψηφίσουν το πακέτο περικοπών που έχει καταθέσει η τοπική κυβέρνηση, που ανάμεσα στα άλλα προβλέπει περικοπές στις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία.

Ο Πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, η πρόεδρος της Βουλής Νούρια ντε Ζισπέρτ, καθώς και άλλοι βουλευτές, έφθασαν στη Βουλή με ελικόπτερο, καθώς ήταν αδύνατο να περάσουν τον κλοιό των διαδηλωτών. Αρκετοί άλλοι κατάφεραν να μπουν στο κοινοβούλιο, ωστόσο αποδοκιμάστηκαν έντονα από τον κόσμο και δημιουργήθηκαν μικροσυμπλοκές με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την «Ελ Παΐς», επικαλούμενη νοσοκομειακές πηγές, 23 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία από την καταστολή της αστυνομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ