ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
12o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
Συνέδριο για το νεανικό κινηματογράφο

Διεθνές συνέδριο με θέμα «Ο κινηματογράφος για παιδιά και νέους: στον κόσμο, την Ευρώπη, την Ελλάδα», οργανώνεται στις 6/12, στο συνεδριακό κέντρο του υπουργείου Πολιτισμού στην Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο του φετινού, 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (5 - 12/12 σε Πύργο, Αρχαία Ολυμπία και άλλες πόλεις του Νομού Ηλείας).

Στη χώρα μας, σημειώνουν οι διοργανωτές, «δεν έχει θεσμοθετηθεί ο Κινηματογράφος για Παιδιά και Νέους (πράγμα που έχει συμβεί εδώ και δεκάδες χρόνια στις ευρωπαϊκές - και όχι μόνο - χώρες). Tο "σχέδιο νόμου για τον κινηματογράφο" (Επιτροπή Γαβρά), δεν έχει την παραμικρή αναφορά στο θέμα, παρ' ότι τέθηκε στη σύσκεψή τους επίμονα από την εκπρόσωπο του υπουργείου Πολιτισμού. Σημειώνουμε ότι δεν κληθήκαμε στην επιτροπή αυτή να καταθέσουμε τις απόψεις μας, παρ' ότι είμαστε ο πλέον εξειδικευμένος φορέας στην Ελλάδα, στο αντικείμενο αυτό. Δεν παράγονται στη χώρα μας ταινίες για Παιδιά και Νέους (...) Το πρόγραμμα ΖΙΖΑΝΙΟ - που υπεγράφη στον Πύργο και ονομάστηκε έτσι για να επιβραβεύσει τα παιδιά που συμμετέχουν ενεργά στο Φεστιβάλ Ολυμπίας - κι αποτελεί κοινό πρόγραμμα ΕΚΚ και ΕΡΤ, απέτυχε παταγωδώς για λόγους που θα αναλύσουμε στη Συνάντηση (...) Η προβολή ταινιών για μαθητές στην Ελλάδα, δεν έχει τα χαρακτηριστικά εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Σταδιακά περνάει στον απόλυτο σχεδόν έλεγχο των μεγάλων εταιρειών και εξισώνεται με την πώληση ποπ κορν. Εταιρείες που ελέγχουν δίκτυα αιθουσών, προβάλλουν για τους μαθητές μόνο ταινίες - ξένης παραγωγής - των οποίων έχουν την εκμετάλλευση και δε νοικιάζουν τις αίθουσες σε κανένα άλλο φορέα που διαθέτει ταινίες εγκεκριμένες από το υπουργείο Παιδείας. Είναι όμως νόμιμο η κινηματογραφική εκπαίδευση να είναι προνόμιο των ισχυρών εταιρειών του κινηματογράφου;».

Προσθέτουν, ότι «τα κριτήρια της "επιτροπής έγκρισης ταινιών για μαθητές" του Τμήματος Αισθητικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας δεν είναι σαφή και πολλές φορές εντελώς λαθεμένα. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία παίρνουν τέτοια έγκριση blockbusters»! «Δεν υπάρχει Εθνική Επιτροπή για τον Κινηματογράφο για Παιδιά και Νέους και για την Κινηματογραφική Εκπαίδευση στην Α/βάθμια και Β/βάθμια Εκπαίδευση. Μετά 12 χρόνια λειτουργίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, παρ' ότι οι διεθνείς θεσμικοί φορείς το κατατάσσουν μέσα στα δέκα καλύτερα του είδους διεθνώς - γίνονται περισσότερα από τριακόσια Φεστιβάλ αυτής της κατηγορίας σ' όλο τον κόσμο - δεν έχει γίνει και τυπικά "εθνικό φεστιβάλ" πράγμα που θεωρούμε πως πρέπει να συμβεί με το νέο νόμο για τον κινηματογράφο».

Ανοίγουν ... αυλαία

«Αίμα στο χιόνι»
«Αίμα στο χιόνι»
Στις 23/11, στο «Θέατρο Τέχνης» (Φρυνίχου 14, Πλάκα), ανεβάζεται το έργο του Αντώνη Σαμαράκη «Σήμα κινδύνου», σε διασκευή - σκηνοθεσία Αγγελου Αντωνόπουλου. Σκηνικά Πάρι Μέξη, κοστούμια Πάρι Μέξη - Εύης Καλογηροπούλου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, μουσική επιμέλεια Φίλιππου Παναγιώτου. Παίζουν: Νίκος Μόσχοβος, Αλέξανδρος Πέρρος, Αναστασία Γεωργοπούλου, Ματθαίος Καλαντζής, Δημήτρης Σταματελόπουλος, Νίκος Χανιωτάκης, Δημήτρης Γεωργιάδης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Βασίλης Λέμπερος, κ.ά. Κύριο θέμα του μυθιστορήματος είναι η αυτοκτονία και το αν αποτελεί λύση για τον απελπισμένο άνθρωπο. Οι ζωντανοί διάλογοι, η ανθρωπιά, οι κινηματογραφικές εικόνες, βασικά χαρακτηριστικά της γραφής του Σαμαράκη, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον Αγγελο Αντωνόπουλο, ο οποίος τονίζει: «Το έργο εκπέμπει τον αγωνιακό Σαμαράκη, μ' έναν τρόπο γραφής αιφνιδιαστικό. Αυτός ακριβώς ο αιφνιδιασμός περνάει στη σκηνή με τη συγκεκριμένη σκηνοθετική άποψη. Γιατί, όσο υπάρχουν άνθρωποι ανήσυχοι που δεν επαναπαύονται και αγωνιούν, υπάρχει ελπίδα γι' αυτόν τον τόπο!»

  • Κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, στο θέατρο «Βασιλάκου» θα παρουσιάζεται το έργο «Αίμα στο χιόνι» του Φίλιπ Ρίντλεϊ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, μετάφραση Αντώνη Γαλέου, σκηνικά - κοστούμια Αναστασίας Αρσένη, φωτισμούς Ανδρέα Μπέλη. Παίζουν: Βέρα Κρούσκα, Τάσος Φώης. Εγκλημα στο χιόνι. Απεχθές έγκλημα και ανεξιχνίαστο. Αγριο έγκλημα. Απ' αυτά που γίνονται πρώτο θέμα στις εφημερίδες και την τηλεόραση. Θύμα ένας νεαρός καλλιτέχνης. Βρέθηκε σφαγμένος στην τουαλέτα ενός εγκαταλειμμένου σταθμού. Ηταν μόνος. Ηταν όμορφος. Μοναχοπαίδι μιας μάνας που ένα χρόνο μετά το θάνατο του γιου της, σπάει τη σιωπή της και συναντά το μοναδικό αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας, ένα παιδί 18 χρόνων. Η παράσταση γίνεται αναπαράσταση της μοιραίας νύχτας και ψυχολογική αρένα μιας σκληρής πάλης μεταξύ της μάνας και του νεαρού μάρτυρα. Εργο δυνατό, μοντέρνο, με διαρκές σασπένς, τολμά μια βαθιά διείσδυση στις σημερινές ανθρώπινες σχέσεις και στο κοινωνικοπολιτικό τοπίο που τις διαμορφώνει.
  • Πρεμιέρα (27/11), στο «Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα» με την παράσταση «Κι εσείς... μολότωφ κύριε Τσέχωφ», σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου - Νίκου Δαφνή. Σκηνικά - κοστούμια: Ρένα Γεωργιάδη. Παίζουν: Νίκος Δαφνής, Κωνσταντίνα Κούτσιου, Γιάννης Τσικής, Κώστας Λάσκος, Κώστας Κλάδης Μαρουσώ Γεωργοπούλου και Γιώργος Ανυφαντάκης. Πρόκειται για τη συρραφή των τριών μονόπρακτων κωμωδιών του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, «Εργο τέχνης», «Πρόταση γάμου» και «Αρκούδα».
«Τρομερά παιδιά» του ελληνικού σινεμά

«Ο Δράκος» (1956) του Νίκου Κούνδουρου
«Ο Δράκος» (1956) του Νίκου Κούνδουρου
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος τιμά τον Νίκο Κούνδουρο φιλοξενώντας έκθεση φωτογραφιών από το κινηματογραφικό και θεατρικό του έργο, με τίτλο «Stop Carre», καθώς και το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Τα τρομερά παιδιά του πρώτου κύματος της κινηματογραφιλίας» στη «Λαΐδα» (Κεραμεικός).

Στη δεκαετία του '50, οι Γρηγορίου, Κούνδουρος και Κακογιάννης παρουσιάζουν τις πρώτες ταινίες τους, που αφομοιώνουν τις νεορεαλιστικές επιδράσεις και συγχρόνως διαμορφώνουν ένα ισχυρό προσωπικό ύφος. Περίπου είκοσι χρόνια πριν, ο Τατασόπουλος έχει γυρίσει την «Κοινωνική σαπίλα» (1932), πρώτη ταινία που αναφερόταν στις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες του μεσοπολέμου.

Οι προβολές του αφιερώματος θα γίνουν από 23/11-2/12, με ταινίες των Κούνδουρου, Ντασέν, Μανθούλη, Κύρου, Κακογιάννη, Παπατάκη κ.ά. Η έκθεση «Stop Carre» (1-31/12) περιλαμβάνει φωτογραφίες από τις 19 ταινίες, αλλά και από θεατρικές παραστάσεις του Νίκου Κούνδουρου σε τρεις χώρους στην Αθήνα: «Ταινιοθήκη της Ελλάδος» - «Λαΐς» (1-31/12, Ιερά Οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου), Μουσείο Μπενάκη (20/11 - 6/12, Πειραιώς 138), «Μουσείο Γουναρόπουλου» (25/11 - 6/12, Γουναρόπουλου 6 και Φρυγίας, Ιλίσια).

Στα «βήματα» του Μέλιου...

Βασισμένη στο σπουδαίο, αυτοβιογραφικό έργο του Μενέλαου Λουντέμη «Ενα παιδί μετράει τ' άστρα», είναι η ομότιτλη μουσική παράσταση που παρουσιάζεται, σε πρώτη εκτέλεση (20, 21/11, 8.30μμ), στην αίθουσα «Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μουσική Γιώργου Βούκανου, κείμενα - σκηνοθεσία Γιάννη Βόγλη και στίχους Μαίρης Βούκανου.

Τη συμφωνική ορχήστρα του Ελληνικού Ωδείου και τη Χορωδία των Αρσακείου Εκάλης διευθύνει ο Γ. Αραβίδης. Συμμετέχουν: Πασχάλης Τερζής, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ζέτα Μακρυπούλια, Βασίλης Σαλέας, Σαράντης Σαλέας, Ζαχαρίας Καρούνης, Κάτια Πάσχου, Βιβιάνα Γιαννάκη, Μιχάλης Κατσούλης, Κωστής Ρασιδάκης, Γιώργος Σαμαρτζής, Νίκος Γεωργιάδης, Αντα Αθανασοπούλου, Ελλη Δαδίρα, Τάκης Χρυσούλης, Αγγελική Κατσαβού. Σολίστ: Βασιλική Σμοκοβίτη (πιάνο), Τάσος Ηλιόπουλος (βιολί).

Τη μουσική παράσταση «Πίσω από το Καμπαρέ» παρουσιάζει η μέτζο σοπράνο Χαρά Καλατζίδου όλες τις Πέμπτες (10.30μμ) του Νοέμβρη, στο «Cabaret Voltaire» (Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο, 2105227046). Ενα «ταξίδι» από τον Κουρτ Βάιλ μέχρι το σινεμά του Αλμοδοβάρ, αλλά και τον ελληνικό κινηματογράφο. Στο πιάνο ο Ανδρέας Κουρέτας. Σκηνοθεσία: Κώστας Κίνης. Εικαστική παρέμβαση: Ρένα Παπαγεωργίου.

Το «Τρίο Αθηνών», αποτελούμενο από τους Βίκυ Στυλιανού (πιάνο), Χάρη Χατζηγεωργίου (βιολί) και Ντάνα Χατζηγεωργίου (βιολοντσέλο), φιλοξενεί η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, αύριο (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Δημ. Μητρόπουλος). Θα παρουσιάσει έργα των Χάιντν (αφιέρωμα στα 200 χρόνια από το θάνατό του), Σούμαν και Σοπέν (αφιέρωμα στα 200 χρόνια από τη γέννησή τους). Ακολουθεί (20/11, 8.30μμ) συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών - υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Ντέγιαν Σάβιτς - στη μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου, με έργα των Χίντεμιτ, Μότσαρτ, Μπετόβεν. Σολίστ, ο πιανίστας Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης.

Mάστερκλας μονωδίας πραγματοποιείται στις 21 και 23/11, στο Εθνικό Ωδείο (Μάγερ 18, πλατεία Βάθης) με τον διεθνούς φήμης βαθύφωνο Δημήτρη Καβράκο. Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία του Εθνικού Ωδείου (τηλ. 210 5233175).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ