ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ζωφόρος στο Μουσείο Ακρόπολης

Σε «βάθος χρόνου» βλέπει την υλοποίηση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης η κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον προκύπτει από όσα είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Χρ. Ζαχόπουλος στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με αφορμή τη συζήτηση για την έκθεση τμήματος της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα.

Ο γγ του ΥΠΠΟ μίλησε για καθυστερήσεις, από μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, «που δείχνουν έλλειψη στόχου», όπως οι «μετατοπίσεις του έργου από το Β΄ ΚΠΣ, τη φευγαλέα αναφορά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και τελευταία τη μεταφορά κονδυλίου (85 εκατομμύρια ευρώ) από το Μέγαρο Μουσικής στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ολα αυτά δε δείχνουν σοβαρή προσπάθεια και επηρεάζουν σε βάθος χρόνου την υλοποίηση του έργου».

Για την κυβέρνηση, λοιπόν, πρόκειται για θέμα χειρισμού και όχι ουσίας, δηλαδή της καταστροφής των σημαντικών αρχαιοτήτων στου Μακρυγιάννη για την κατασκευή του ΝΜΑ. Σε ό,τι αφορά στη δυτική ζωφόρο, οι 8 από τους συνολικά 14 λίθους της θα εκτεθούν στο υπάρχον Μουσείο της Ακρόπολης (βρίσκεται πάνω στο Βράχο) και όχι στο κτίριο Βάιλερ στου Μακρυγιάννη, όπως ήταν η αρχική πρόταση. Ο λόγος είναι η ακαταλληλότητα του κτιρίου Βάιλερ να αντέξει την έκθεση αντικειμένων, συνολικού βάρους 35.000 κιλών. Η ζωφόρος αφαιρέθηκε από τον Παρθενώνα στις αρχές του 1990 για να συντηρηθεί, όπως και έγινε, αλλά έκτοτε παραμένει στις αποθήκες.

Ο 50χρονος Αριστοφάνης του «Θεάτρου Τέχνης»

Μισό αιώνα με Αριστοφάνη στην Επίδαυρο, συμπληρώνει φέτος το «Θέατρο Τέχνης». Πώς θα μπορούσε να παρουσιαστεί το σύνολο του αριστοφανικού έργου σε 80` της ώρας; Η «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» υιοθέτησε την επετειακή παράσταση του «Θ.Τ.», η οποία θα παρουσιαστεί (25, 26/6) στην Επίδαυρο, με τίτλο «Μισός αιώνας Αριστοφάνης», με την οποία ανακεφαλαιώνεται η δουλιά του Καρόλου Κουν και του «Θεάτρου Τέχνης», με αποσπάσματα και των έντεκα σωζόμενων κωμωδιών του Αριστοφάνη.

Μόνο τις «Εκκλησιάζουσες» δεν ανέβασε ποτέ το «Θέατρο Τέχνης». Αλλά και απόσπασμα και αυτής της κωμωδίας περιλαμβάνει η παράσταση στην Επίδαυρο, με τη συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Κουν για τους «Αχαρνής» (τελικά η μουσική του Σαββόπουλου δε χρησιμοποιήθηκε από τον Κουν). Η παραγωγή αυτή παρακολουθεί τους «σταθμούς» των παραστάσεων του «Θεάτρου Τέχνης», όπως τις σκηνοθέτησαν οι Κάρολος Κουν, Γιώργος Λαζάνης και Μίμης Κουγιουμτζής. Παραστάσεις, στις οποίες συνεργάστηκαν σπουδαίοι σκηνογράφοι - ενδυματολόγοι (Γιάννης Τσαρούχης, Γιάννης Μόραλης, Διονύσης Φωτόπουλος, Δημήτρης Μυταράς, Ιωάννα Παπαντωνίου, κ.ά.), μεγάλοι συνθέτες (Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Χρήστου, Χρήστος Λεοντής, Νίκος Μαμαγκάκης, κ.ά.), κορυφαίοι μεταφραστές (Κώστας Βάρναλης, Βασίλης Ρώτας, Λεωνίδας Ζενάκος, Κώστας Ταχτσής, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, κ.ά.).

Η παράσταση αυτή, που επιχειρεί να συμπυκνώσει μισό αιώνα αναβίωσης της αρχαίας κωμωδίας από το «Θέατρο Τέχνης», με κυρίαρχο στοιχείο τα χορικά και τα τραγούδια, που εναλλάσσονται με αντιπροσωπευτικές σκηνές των έργων, προσπαθεί «να είναι ένα τρυφερό, γοητευτικό πανηγύρι, χωρίς να χαθούν οι αγωνίες του Κουν και των συνεργατών του, χωρίς να χαθεί το ύφος και η ιδιαιτερότητα κάθε ανεβάσματος, η "προσωπικότητα" των καλλιτεχνών που τα ερμήνευσαν και τα εικονογράφησαν», όπως λέει ο Δ. Φωτόπουλος, ο οποίος φιλοτέχνησε το σκηνικό και επιμελήθηκε τα 200 και πλέον κοστούμια και το πλήθος σκηνικών αντικειμένων. «Χωρίς τη δική του μαρτυρία και φροντίδα, θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί η παράσταση», επισημαίνει ο σκηνοθέτης Γιώργος Λαζάνης. Σημειώνεται ότι, εκτός από τα υπάρχοντα παλιά κοστούμια, αρκετά κατασκευάστηκαν εξ αρχής, όπως και το σκηνικό (διπλό πατάρι με «μπερντέ» στο βάθος).

Τα αποσπάσματα που θα παρουσιαστούν με τη χρονολογική σειρά των παραστάσεων είναι από τα έργα: «Πλούτος» (1957), «Ορνιθες» (1959), «Βάτραχοι» (1967), «Λυσιστράτη» (1969), «Αχαρνής» (1976), «Ειρήνη» (1977), «Σφήκες» (1981), «Θεσμοφοριάζουσες» (1985), «Νεφέλες» (1991), «Πλούτος» (1994). Η παράσταση, η οποία μετά την Επίδαυρο θα περιοδεύσει στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας, συνοδεύεται από λεύκωμα με κείμενα και φωτογραφίες όλων των αριστοφανικών παραστάσεων του «Θ.Τ.». Οι συντελεστές της παράστασης είναι: Σύνθεση - σκηνοθετική επιμέλεια: Γιώργος Λαζάνης, Κωστής Καπελώνης, Θόδωρος Γράμψας. Κινησιολογική επιμέλεια: Μαρία Κυνηγού (χορογραφίες των Ζουζούς Νικολούδη, Μαρίας Κυνηγού, Νατάσας Ζούκα, Ελενας Βαροπούλου, Κωνσταντίνου Ρήγου, Ρούλας Κουτρουμπέλη). Φωτισμοί: Σάκης Μιρμπίλης. Μουσική διδασκαλία: Φίλιππος Τσαλαχούρης. Διδασκαλία κίνησης: Λία Τσολάκη. Παίζουν: Γιάννης Μόρτζος, Τάσος Περζικιανίδης, Γιάννης Καρατζογιάννης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αννίτα Σαντοριναίου, Διονύσης Ακτύπης, Πέτρος Αποστολόπουλος, Κώστας Βελέντζας, Ηλίας Γιαννάκης, Δημήτρης Δεγαΐτης, Φώτης Μακρής. κ.ά.

Γενέθλια στη Θεσσαλονίκη

Με μια μαραθώνια συναυλία, την ερχόμενη Δευτέρα 21 Ιουνίου, ανήμερα της «Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής», ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου θα γιορτάσει τα γενέθλιά του, στη Θεσσαλονίκη. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης, που για τριάντα χρόνια συνεχίζει να υπηρετεί την ελληνική ροκ και γενικότερα το καλό ελληνικό τραγούδι, θα εμφανιστεί στο Θέατρο Γης, μαζί με τον Πάνο Κατσιμίχα, τον Διονύση Τσακνή, την Ευρυδίκη και τον πρωτοεμφανιζόμενο Αλέξανδρο Καλλιφατίδη.

Η συναυλία αποτελεί την πρώτη συνεργασία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τον Πάνο Κατσιμίχα επί σκηνής και η διάρκειά της θα ξεπεράσει τις 3.30 ώρες. Μια γιορτινή βραδιά που αναμένεται να προσφέρει πολλές και δυνατές συγκινήσεις. Εισιτήρια προπωλούνται στα «Virgin Megastores», στα εκδοτήρια της Πλατείας Αριστοτέλους, στον «Ερωτικό 9,48» και στον «Ερωτικό BAR». Τιμές εισιτηρίων: Φοιτητικό - Νεανικό 15 ευρώ, γενική είσοδος 20 ευρώ.

Εκθεση - μνήμη Στέλιου Τριάντη

Αφιερωμένη στη γλυπτική του αξέχαστου Στέλιου Τριάντη, είναι η αναδρομική έκθεση έργων με τίτλο «Ο γλύπτης Στέλιος Τριάντης», που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (9 μ.μ.) στην εσωτερική Ακρόπολη του Κάστρου των Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ). Πέντε χρόνια απουσίας του σπουδαίου γλύπτη συμπληρώθηκαν πριν από λίγους μήνες. Ηταν Μάρτης του 1999, όταν ο διακεκριμένος συντηρητής εκατοντάδων κορυφαίων γλυπτών της αρχαίας και βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς μας, ο ακέραιος άνθρωπος και αγαπημένος σύντροφός μας, πέρασε στον κόσμο της σιωπής, αφήνοντας πίσω του πλούσια και σημαντική δημιουργία, αλλά και τα οράματά του, για τα οποία πάλεψε αταλάντευτα μέχρι το τέλος του.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ζωσιμάδων Δράσεις», διοργανώνεται με τη συνεργασία της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Σχολής Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης. Τη βραδιά των εγκαινίων θα μιλήσει ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβορριάς. Στο μουσικό μέρος, ο Νίκος Γιούλης (φλάουτο) και ο Αλέξης Μπάγιας (κιθάρα) θα ερμηνεύσουν συνθέσεις των: Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζηδάκι και μια σονάτα για φλάουτο και κιθάρα του J. Baptiste Loeillet. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4/7 και θα λειτουργεί 10.30 π.μ.-1 μ.μ. και 6.30-9 μ.μ.

Στη Ζάκυνθο με παραμύθια

Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη της λαϊκής σοφίας και των παραμυθιών, θ' αρχίσει να ξετυλίγεται από 1/7-30/8, στη «Θερινή Σχολή Παραμυθάδων», στη Ζάκυνθο. Στο πολιτιστικό χωριό «Σκαλιά», που δημιουργήθηκε στο νησί (στο χωριό Τραγάκι) από το 1995, ξεκινά φέτος τη λειτουργία της η Σχολή για να φιλοξενήσει παραμυθένιες συντροφιές.

Κάθε δεκαπενθήμερο δύο ομάδες από 25 παιδιά και 5 ενήλικες θα συμμετέχουν σε μια γιορτή με παραμύθια, ιστορίες, μύθους, μουσικές. Τα παιδιά, νέοι αφηγητές, θα δημιουργήσουν ήρωες, θα ονειρευτούν, θα απευθυνθούν σε γνώριμο κοινό, που κάθε βράδυ θα περιμένει ν' ακούσει μια καινούρια ιστορία, ενώ θα κατασκευάζουν κούκλες και μουσικά όργανα από απλά υλικά. Την ευθύνη του προγράμματος θα έχουν παραμυθάδες, ιστορητές, κουκλοπαίχτες, συγγραφείς, πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί. Στις αρχές του Σεπτέμβρη η Σχολή θα λειτουργήσει αποκλειστικά για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Την ευθύνη της «Θερινής Σχολής Παραμυθάδων» έχει ο Δημήτρης Αβούρης. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2695062973, 6976330933.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ