ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Η νέα ιμπεριαλιστική τάξη δημιουργεί ξεριζωμένους

Σε 40 εκατομμύρια υπολογίζονται οι εκτοπισμένοι ανά τον κόσμο και το μισό αυτών είναι παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Παιδιά ξεριζωμένα από την πατρίδα τους σε κάποιο καταυλισμό προσφύγων στη Γαλλία

Associated Press

Παιδιά ξεριζωμένα από την πατρίδα τους σε κάποιο καταυλισμό προσφύγων στη Γαλλία
Παγκόσμια Μέρα των Προσφύγων είναι η αυριανή 20 Ιούνη, μόνο που απ' όποια πλευρά κι αν δει κανείς το θέμα, θλίψη και οργή θα νιώσει. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι σε όλο τον κόσμο, οι εμφύλιες συγκρούσεις - σχεδόν πάντα αποτέλεσμα ξένων παρεμβάσεων και επεμβάσεων - έχουν δημιουργήσει στρατιές ξεριζωμένων, απελπισμένων, ανθρώπων χωρίς στον ήλιο μοίρα.

Η Υπατη Αρμοστεία(ΥΑ) του ΟΗΕ επέλεξε τη φετινή επέτειο να την αφιερώσει στους νέους πρόσφυγες (εφήβους και παιδιά), προκαλώντας μάλλον έκπληξη, αφού όλοι περίμεναν πως τα «τιμώμενα πρόσωπα» αυτής της χρονιάς θα ήταν οι πρόσφυγες που δημιούργησε ο πρόσφατος πόλεμος στο Ιράκ. Απ' τη μια πιθανόν η διάθεση να «μην ξύσουμε εκ νέου πληγές» και απ' την άλλη η σαφέστατη διάθεση χρηματοδότησης των σχεδίων της (από κυβερνήσεις, ιδιώτες και οργανισμούς), συνέβαλαν στην επιλογή μιας πιο ήπιας θεματικής απ' την Υπατη Αρμοστεία, που και τον κόσμο πιο εύκολα ευαισθητοποιεί και αντιπαραθέσεις δεν προκαλεί. Οπως και να 'χει το ζήτημα, απ' τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΥΑ του ΟΗΕ, παραθέτουμε τους αριθμούς που από μόνοι τους λένε πολλά για τα αποτελέσματα της «νέας τάξης πραγμάτων» και που αυτόματα αναιρούν το μήνυμα - ευχολόγιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν: «Ας επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές: Να μεγαλώσουν με ελπίδα»...

Οι αριθμοί... μιλάνε μόνοι τους

Οι εκτοπισμένοι ανά τον κόσμο σήμερα υπολογίζονται σε 40 εκατομμύρια ανθρώπους! Μια 10ετία πριν - με στοιχεία πάλι της ΥΑ του ΟΗΕ - ο αριθμός των προσφύγων ήταν στα 11 εκατομμύρια, μια σύγκριση που πολλά αποδεικνύει ασχέτως εάν χτες και αυτό αποσιωπήθηκε. Απ' αυτόν τον τρομακτικό αριθμό οι μισοί τουλάχιστον υπολογίζονται πως είναι παιδιά και έφηβοι. Επίσης 300.000 νέοι άνθρωποι ηλικίας 15 - 17 χρόνων έχουν στρατολογηθεί σήμερα σε πολέμους. Πολλοί απ' αυτούς είναι βέβαιο πως πρόκειται να γίνουν πρόσφυγες. Πιο αναλυτικά το 2002 σχεδόν 200.000 Αφγανοί ενώθηκαν με τα 3,5 εκατομμύρια των συμπολιτών τους που ζούσαν ήδη στο εξωτερικό ως πρόσφυγες. Σχεδόν 200.000 Αφρικανοί διέφυγαν σε γειτονικές χώρες, το ίδιο και 100.000 πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ακόμη 511.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν εξαιτίας των συγκρούσεων στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, 190.500 εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της Κολομβίας και 112.000 στο εσωτερικό της Λιβερίας. Απ' τα 20 εκατομμύρια των παιδιών προσφύγων, περίπου 7,7 εκατ. άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών λαμβάνουν βοήθεια απ' την ΥΑ και τις συνεργαζόμενες με αυτή οργανώσεις. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην Κεντρική Αφρική, όπου το 57% των προσφύγων είναι παιδιά και έφηβοι.

Για τη χώρα μας αναφέρθηκαν τα εξής: Το έτος 2002, 5.664 άτομα καταγράφτηκαν ως αιτούντες άσυλο (το 45% αυτών ιρακινής καταγωγής). Απ' τον αριθμό αυτό, περίπου το 25% ήταν οικογένειες και μέλη αυτών, συμπεριλαμβανομένων και 700 παιδιών. Επιπλέον το 2002 είχαμε 247 ασυνόδευτους ανήλικες που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα (απ' αυτούς 120 ήταν Αφγανοί και 80 Ιρακινοί). Οσο για το πολιτικό άσυλο, την τελευταία 10ετία χορηγήθηκε μόλις σε 3.000 άτομα!

  • Εκκληση στους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών να δείξουν σεβασμό στα θέματα του ασύλου και της μετανάστευσης, που θα αποτελέσουν το δεύτερο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, απηύθυνε χτες η ΥΑ του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι εκκλήσεις των προηγούμενων χρόνων, ωστόσο, το μόνο που κατάφεραν είναι να πάνε το ποσοστό χορήγησης πολιτικού ασύλου στη χώρα μας από 22,4% το 2001, στο 1% το 2002...
Διαχείριση της παιδικής εκμετάλλευσης

Απόφαση του υπουργείου Εργασίας για την παιδική εργασία

Τα υποτιθέμενα μέτρα αντιμετώπισης της παιδικής εργασίας, που δρομολογούνται με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Ρέππα, ενέκρινε χτες ομόφωνα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Με τα συγκεκριμένα μέτρα, κυρώνεται η 182 ΔΣΕ για την «απαγόρευση των χειρότερων μορφών εργασίας των παιδιών και την άμεση δράση με σκοπό την εξάλειψή τους».

Μέσω της υπουργικής απόφασης, προσδιορίζονται ορισμένοι τομείς δουλιάς που «είναι πιθανόν να βλάψουν την υγεία και την ασφάλεια» των παιδιών. Το σημείο αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως διαχωρισμός της παιδικής εργασίας σε «βλαβερή» και «μη βλαβερή». Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι απαγορεύονται οι μελισσοκομικές εργασίες εφόσον πρόκειται για αλλεργικά άτομα (διαφορετικά επιτρέπονται;!), ενώ επίσης απαγορεύεται η εργασία σε οικοδομές και ως πλανόδιοι πωλητές. Την ίδια στιγμή βέβαια, εκατοντάδες είναι οι ανήλικοι που συμπληρώνουν δεκάωρα σε τέτοιες θέσεις, χωρίς κανείς να ενοχλεί όσους τους εκμεταλλεύονται ως φτηνή εργατική δύναμη.

Σύμφωνα με στοιχεία που πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Δημ. Ρέππα, τα παιδιά που εργάζονται σε όλον τον κόσμο φτάνουν τα 250 εκατ. Η παιδική εργασία δεν αποτελεί «προνόμιο» των τριτοκοσμικών χωρών, αφού «σε Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 5% των παιδιών απασχολούνται σε βιομηχανίες, φάρμες και οικίες ως βοηθητικό, και αρκετές φορές, ως κύριο προσωπικό». Τα μέτρα που συντάσσονται αποτελούν απόπειρα διαχείρισης του προβλήματος, αφού, όχι μόνο δε θίγονται τα κοινωνικοοικονομικά αίτια της παιδικής εργασίας, αλλά και διαιωνίζεται η νομιμοποίησή της, ως «αναγκαίο κακό».

Χαρακτηριστική ήταν σχετική επισήμανση του Δημ. Ρέππα (12/6), όπου αναφέρει ότι η ανενόχλητη ανάπτυξη των παιδιών με ασφάλεια και κοινωνική φροντίδα είναι κάτι «ουτοπικό», ενώ στη συνέχεια προβάλλει εκτιμήσεις ερευνητών, που εκφράζουν την αντίθεσή τους σε μια ενδεχόμενη κατάργηση της παιδικής εργασίας, με το σκεπτικό ότι τότε περισσότερα παιδιά θα οδηγηθούν στην πείνα, στην αθλιότητα και την πορνεία.

Καθόλου τυχαία δεν είναι η συστηματική αποφυγή της «διά ροπάλου» νομικής απαγόρευσης οποιασδήποτε μορφής της παιδικής εργασίας. Στόχος πλέον γίνεται η «ενίσχυση της προστασίας του παιδιού» που δουλεύει, αντί βέβαια να μελετά. Οπως καθόλου τυχαία δεν είναι και η απόκρυψη του γεγονότος ότι το πολιτικό σύστημα που γεννά την παιδική εργασία είναι ο καπιταλισμός, αφού η εξασφάλιση ασφαλούς φυσικής και πνευματικής ανάπτυξης για όλα τα παιδιά κάθε άλλο παρά είναι στις προτεραιότητές του...

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
Γιατί κ. υπουργέ η αναστροφή;

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή

Το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης της Παρέμβασης (Θεμιστοκλέους 67)
Το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης της Παρέμβασης (Θεμιστοκλέους 67)
Ανοιχτή πρόσκληση στον υπουργό Υγείας απευθύνουν οι Σύλλογοι Οικογενειών Θεραπευτικών Προγραμμάτων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), προκείμενου να εγκαινιάσει σήμερα, στις 6 το απόγευμα το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης της Παρέμβασης (Θεμιστοκλέους 67), αλλά και να εξηγήσει γιατί προτίθεται να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ. Το κτίριο αγοράστηκε και επισκευάστηκε με πρωτοβουλία, χρήματα και το μεράκι των γονέων - εθελοντών που υποστηρίζουν το έργο του ΚΕΘΕΑ.

Οι Σύλλογοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τη νέα ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Υγείας σε σχέση με το ΚΕΘΕΑ και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν καμία παρέμβαση στο έργο του φορέα, που θα θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματική λειτουργία του. «Εμείς οι σύλλογοι των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ που εκπροσωπούμε χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα, οι οποίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ναρκωτικών, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους επιχειρείται η κατάλυση του καθεστώτος αυτοδιοίκησης του οργανισμού. Γι' αυτό και δε θα πάψουμε να ζητούμε από εσάς μια απάντηση που θα δώσει τέλος στην αγωνία μας για το μέλλον», επισημαίνεται στην επιστολή των Συλλόγων Οικογενείας.

Οι Σύλλογοι θέτουν προς τον υπουργό Υγείας το αμείλικτο ερώτημα: «Αφού το ΚΕΘΕΑ παρέχει εδώ και 20 χρόνια δωρεάν υπηρεσίες απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, αποδεδειγμένα αποτελεσματικές», τότε γιατί «θέλετε να αναστρέψετε το μέχρι τώρα καθεστώς λειτουργίας του και μαζί με αυτό τις προϋποθέσεις και τα εχέγγυα για την αποτελεσματική παροχή των υπηρεσιών του;».

Την επιστολή υπογράφουν οι Σύλλογοι Οικογένειας των εξής θεραπευτικών προγραμμάτων: «Παρέμβαση», «Διάβαση», «Στροφή», «Νόστος», «Εξοδος» Αθήνας και Λάρισας, «Ιθάκη» Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, «Αριάδνη», «Πλεύση» και η Επιτροπή Γονέων Μονάδας Εφήβων Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ